Eetbare glitter wordt als volledig eetbaar beschouwd als het gemaakt is van ingrediënten die door de FDA als voedsel worden beschouwd.

Dit eetbare glitterrecept is sprankelend, gemakkelijk aan te passen en gemaakt van 100% eetbare ingrediënten.

Als je voedingsstoffen binnenkrijgt door het eten van het product en het is door de FDA goedgekeurd als voedsel, dan wordt het als eetbaar beschouwd.

Als het product als niet-giftig wordt bestempeld, dan is het niet eetbaar en moet het op voedsel worden aangebracht op een manier die het gemakkelijk te verwijderen maakt voordat het wordt geconsumeerd (zoals op fondant geschilderd dat je eraf kunt halen of op toppers die gemakkelijk kunnen worden verwijderd).

Is het veilig om eetbare glitter te eten?

Er zijn veel producten die beweren eetbaar te zijn, maar die gewoon niet giftig zijn. Wat betekent niet giftig? Stel je voor dat je een krijtje hebt opgegeten.

Kun je het eten? Ja

Ga je er dood van? Nee.

Zal het smaken? Waarschijnlijk niet.

Is het eetbaar? Technisch gezien niet.

Als iets als niet-giftig wordt beschouwd, betekent dit alleen dat het door je lichaam gaat zonder schade aan te richten, maar je krijgt er ook geen voedingsstoffen van binnen, dus daarom is het geen voedsel.

Zinvol?

Oké, laten we verder gaan.

Is discostof eetbaar?

Disco dust verwijst meestal naar een product dat als niet-giftig wordt beschouwd, maar niet eetbaar is. Weet je wat nog meer niet-giftig is? Echte glitter. Het plastic spul dat je in de hobbywinkel koopt, is letterlijk hetzelfde als disco dust. Wil je echt plastic eten? Ik dacht het niet.

Zeg gewoon nee tegen discostof, tenzij je het op een deel van de taart aanbrengt dat gemakkelijk te verwijderen is en heel duidelijk niet bedoeld is om opgegeten te worden.

Eetbare glitter ingrediënten

Het leuke van eetbare glitter maken is dat het verdomd makkelijk is. Je hebt waarschijnlijk alle ingrediënten die je nodig hebt al in je winkel liggen (als je een taartdecorateur bent). Je kunt ook je kleuren en stofjes afwisselen, afhankelijk van wat je bij de hand hebt, maar ik gebruik het liefst TruColor metallics.

Waarom?

Omdat het 100% natuurlijke, op mica gebaseerde, parelmoer gepigmenteerde metallics zijn met tonnen glans. Ze zijn er ook in een verscheidenheid aan prachtige kleuren! Ze zijn gemaakt met echte mineralen die veilig zijn om te consumeren en ik denk dat dat is wat ze hun extra glanskracht geeft.

Hoe maak je eetbare glitter?

Voor deze tutorial gebruik ik de diepblauwe shine dust, mijn favoriete kleur! Het was eigenlijk een Elite-cadeau voor december omdat ik wilde dat iedereen er net zo dol op zou zijn als ik, haha. Dus als je Elite-lid bent, heb je geluk, want waarschijnlijk heb je deze dust al!

Als je het niet hebt, kun je het bestellen bij Amazon

De basis van dit recept komt van mijn gelatinerecept voor vellen gelatine, waarbij je van gelatine in poedervorm een velletje maakt dat een beetje op plastic lijkt.

 • Meet ¼ kopje koud water af in een ondiepe bak
 • Strooi er 5 theelepels knox gelatinepoeder in
 • Laat gelatine 5 minuten in het water trekken
 • Verwarm gedurende 30 seconden, roer en en nog eens 15 seconden tot het volledig gesmolten is. Verwarm het niet te warm.
 • Schep het witte schuim eraf met een lepel en gooi weg
 • Meng gewoon je gesmolten gelatine met de metallics die je wilt. Heb je geen trucolor? Ik heb deze glitter ook gemaakt door een vleugje voedingskleurstof te combineren met wat superparelmoerstof van de suikerkunst
 • Giet de gelatine over de plasticfolie en laat een nacht drogen
 • Breek het fijn, doe het in een keukenmachine tot het fijngemalen is en voila! Eetbare metallic glitter

Deze donkerblauwe eetbare glitter is perfect voor onze tutorial over zwarte texturen bruidstaart en voegt een sprankeling toe waardoor de hagelslag er extra sfeervol en prachtig uitziet!

Gouden eetbare glitter

Ik heb met veel verschillende recepten geëxperimenteerd en ik denk dat ik de beste oplossing heb gevonden om het toch eetbaar te houden.

 • Volg hetzelfde basisrecept voor het maken van eetbare glitter
 • Meng 2 theelepel goudglans met 2 theelepel water en laat hydrateren
 • Voeg het goudmengsel toe aan je gelatine en verdeel het over je plasticfolie
 • Voeg 3 vierkantjes echt metallic bladgoud toe aan het oppervlak van de gelatine en laat een nacht drogen

De toevoeging van het bladgoud zorgt voor wat meer glans en schittering wanneer het mengsel wordt vermalen. Dit brengt wel wat extra kosten met zich mee. Onthoud dat iets maken met ingrediënten van echte kwaliteit ook de kosten verhoogt.

Zo maak je eetbare glitter zonder Arabische gom

Sommige recepten voor eetbare glitters kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn en vragen om ingrediënten die moeilijk te vinden zijn. Ik begrijp dit volkomen en voel je pijn. Daarom heb ik geprobeerd een recept te maken dat redelijk eenvoudig te maken is en heb ik alternatieven bijgevoegd voor het geval je niet precies kunt vinden wat ik heb gebruikt.

Gelatinepoeder vind je in vrijwel elke supermarkt over de hele wereld op de afdeling bakproducten.

Als je om gezondheids- of religieuze redenen geen gelatine kunt gebruiken, kun je proberen te experimenteren met agar agar, gemaakt van zeewier.

Wat is mousserende suiker?

In deze tijd kan pinterest super handig zijn, maar weet je wat het nog meer heeft? Veel verkeerde informatie en waardeloze tutorials die eigenlijk tegen je liegen. Al jaren staat er een afbeelding van niet-eetbare glitters op deze website met een makkelijk recept voor eetbare glitters. Weet je wat het is? Kristalsuiker met voedingskleurstof erin. Dit wordt ook wel sparkling sugar of sprankelende suiker genoemd.suikerkristallen en kan een beetje glans hebben, maar is verre van glitter. Trap niet in deze eetbare glitter tutorial fail.

Waar koop ik eetbare glitter?

Dus misschien ben je net als ik en wil je soms gewoon niet nog een ding maken, je wilt gewoon weten waar je het kunt kopen en er klaar mee zijn!

Nou, je hebt geluk, er zijn een paar FDA-goedgekeurde, eetbare glitters op de markt. Even googelen levert een aantal zoekopdrachten op, maar hier zijn een paar links voor je voordeel.

Deze Flash Dust van Never Forgotten Designs is verreweg de populairste en sprankelendste eetbare glitter die FDA-goedgekeurd is en momenteel op de markt is. Ik heb het op veel verschillende dingen gebruikt en het voordeel is niet alleen dat het super sprankelend is, maar het is ook een heel fijn poeder zodat je het niet in je mond proeft en een klein beetje gaat lang mee! Lees meer over deze zeer unieke eetbare glitter op deNFD blog

Bekijk mijn video over hoe je eetbare glitters maakt. Wissel de kleuren en metallics uit om ze aan te passen aan wat je maar wilt!

Keukengereedschap om het eetbare glitterrecept te maken

Kruidenmolen Dit is echt een must om die superfijne glittertextuur te krijgen. Je kunt een blender of keukenmachine gebruiken, maar het is bijna onmogelijk om de echt kleine stukjes te krijgen.

Metallic of parelmoerstof van Michaels, TruColor of thesugarart

Recept

Eetbare glitter recept

Eetbare glitter is eenvoudig te maken en kan meestal worden gemaakt met ingrediënten die al in je bakkerij aanwezig zijn! Maak een beetje of maak veel om wat sprankeling toe te voegen aan je eetbare traktaties. Recept Bereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 5 minuten Droogtijd: 23 uur 20 minuten Totaaltijd: 15 minuten minuten Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 2 Eetlepels Calorieën: 33 kcalAuteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

Eetbare glitter ingrediënten

 • 2 oz koel water
 • 15 gram knox gelatine in poedervorm
 • 1 theelepel metallic dust (zoals parelmoerstof van michaels of www.thesugarart.com)
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Eetbare glitter instructies

 • Giet water in een ondiepe schaal. Strooi gelatine gelijkmatig over het water en laat het 5 minuten intrekken.
 • Magnetron voor 30 seconden, dan roeren en nog 5 seconden in de magnetron indien nodig om volledig te smelten. Je kunt zien dat het gesmolten is als je geen korreltjes gelatine meer ziet.
 • Laat 5 minuten zitten en belletjes zullen naar het oppervlak stijgen en een wit schuim vormen. Schep dit schuim van het oppervlak met een lepel en gooi weg
 • Voeg metaalstof toe aan de gesmolten gelatine en roer
 • Giet de gelatine op een groot vel plasticfolie en gebruik een bakkwastje om de gelatine glad te strijken en gaten te maken. Naarmate de gelatine afkoelt, wordt het makkelijker om glad te strijken. Maak je geen zorgen als het niet perfect is, we gaan het toch fijnmalen.
 • Laat de gelatine een nachtje drogen. Het kan vanzelf loskomen of je moet het van het plastic afhalen om het los te maken.
 • Breek het in stukken of snijd het in stukken.
 • Doe dit in een kruidenmolen of koffiemolen of zelfs in een keukenmachine tot het heel fijn is.
 • Kan gebruikt worden op alles wat eetbaar is!

Voeding

Calorieën: 33 kcal

Gerelateerd bericht