Dit is een gemakkelijke chocolade ganache recept voor een gladde, glanzende en heerlijke ganache van pure, melk of witte chocolade. Maak decadente druppels op de zijkant van uw laagjescake, laat het opstijven tot een romige glazuurlaag of vorm het in rijke truffels. Perfectioneer dit bakgerecht met een paar eenvoudige tips en trucs die in deze blogpost worden uitgelegd.

De meeste ganacherecepten leggen niet uit waarom dingen misgaan en het echt intimiderend kan zijn als je er niet in slaagt om slechts twee ingrediënten met elkaar te mengen. Het geheim is dat niet alle chocolade is hetzelfde Verschillende chocolademerken kunnen de verhouding veranderen en soms leiden tot gebroken, vette of harde ganache. Volg mijn tips om ganache te herstellen als deze problemen zich voordoen en begrijp de wetenschap erachter!

Inhoudsopgave

  Ingrediënten voor chocoladeganache

  Chocolade: Of u nu pure, melk- of witte chocolade gebruikt, het is belangrijk om chocolade van goede kwaliteit te gebruiken. Hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder uw ganache zal zijn. U moet er ook voor zorgen dat cacaoboter wordt vermeld in de ingrediëntenlijst op de achterkant, in plaats van gehydrogeneerde palmpitolie. Cacaoboter betekent dat het "echte" chocolade is in plaats van candy melts, en zal niet zo wasachtig zijn. Sommige zakken metHalfzoete chocoladechips in de supermarkt bevatten geen cacaoboter, dus kijk goed op de achterkant. Enkele merken die ik lekker vind zijn Ghirardelli, Lindt, Guittard of Callebaut.

  Zware room of zware slagroom geeft ganache de juiste consistentie die perfect romig en dik is.

  Vanille en zout zijn optioneel voor ganache, maar het voegt iets extra's toe dat de smaak van de chocolade versterkt.

  Maïssiroop en boter worden soms toegevoegd aan de ganache om hem extra romig en glanzend te maken.

  Hoe maak je chocolade ganache

  1. Meet de chocolade af met een keukenweegschaal en hak hem in fijne stukjes zodat hij gemakkelijker smelt. Doe de chocolade in een middelgrote hittebestendige kom.
  2. Verwarm de room op het fornuis in een kleine steelpan tot er net stoom van het oppervlak komt. Klop af en toe om aanbranden te voorkomen en loop niet weg, anders kan je room overkoken.
  3. Giet de warme room over de gehakte chocolade en duw de chocolade naar beneden zodat alles onder het oppervlak van de room zit. Laat het mengsel van chocolade en room 5 minuten zitten.
  4. Voeg de vanille en het zout toe en klop dan de room en chocolade samen tot een gladde massa. Begin met kleine cirkels in het midden tot de chocolade en room een emulsie beginnen te vormen.
  5. Als je klontjes of ongesmolten chocolade hebt, kun je een dompelmixer gebruiken om je ganache superromig en klontvrij te maken.
  6. Gebruik de warme ganache om te spuiten en te besprenkelen, of giet het in een kom. Pro-tip: Laat je ganache sneller afkoelen door het in een bakplaat te gieten.
  7. Bedek de ganache met plasticfolie dat de bovenkant raakt en zet het opzij om ongeveer 4 uur of een nacht op kamertemperatuur te rusten.
  8. Bewaar restjes ganache maximaal 48 uur op kamertemperatuur, maximaal 1 week in de koelkast of sluit het af in een luchtdichte verpakking en vries het in tot 6 maanden.

  Chocoladeganache op 6 manieren gebruiken

  1. Vul de lagen van een taart met de ganache.
  2. Besmeer de buitenkant van een cake met ganache met pindakaas.
  3. Doe de ganache in een spuitzak en maak een druppel om een taart te versieren met warme zachte ganache.
  4. Doop cupcakes of aardbeien in een kom zachte ganache.
  5. Spuit toefjes ganache op een taart of cupcakes.
  6. Rol ganache in balletjes en versier met verschillende toppings voor truffels.

  Verhoudingen voor chocoladeganache

  Afhankelijk van het chocoladeganache recept dat u volgt, kunt u meer of minder chocolade en room gebruiken. De "verhoudingen" verwijzen naar de verhouding chocolade en room die u gebruikt. Het eerste getal verwijst naar de hoeveelheid chocolade, het tweede getal is de hoeveelheid room. Verschillende verhoudingen zorgen voor een zachtere of stevigere ganache.

  BELANGRIJKE TIP: Het merk chocolade dat u gebruikt, is belangrijk, Ik gebruik Guittard-chocolade voor deze verhoudingen, maar het kan variëren als je een ander merk gebruikt. Als je een andere favoriete chocolade hebt, begin dan met deze verhoudingen en voeg naar behoefte meer room of chocolade toe tot je de perfecte consistentie hebt.

  Donkere chocolade ganache verhouding - 1:1

  • Een 1:1 verhouding is één deel chocolade en één deel room (gelijke delen chocolade en room) worden meestal gebruikt voor zeer zacht glazuur, een chocoladedruppel of voor glazuur. Dit zou bijvoorbeeld 8 ons chocolade en 8 ons room zijn.
  • Deze zachte ganache kan ook worden opgeklopt tot een opgeklopte ganacheglazuur.

  Pure Chocolade Ganache Glazuur Verhouding - 2:1

  • Een verhouding van 2:1 is twee delen pure of halfzoete chocolade en 1 deel room, dus twee keer zoveel chocolade als room. Wanneer dit een paar uur op kamertemperatuur is opgesteven, wordt het meestal gebruikt voor het maken van truffels of een stijve chocoladeganacheglazuur. Dit zou 16 ons chocolade en 8 ons room zijn, of 32 ons chocolade en 16 ons room.
  • Pro-tip: Breng je ganache op smaak door kruiden of specerijen in de room te laten trekken. Thee zorgt voor een aantal uitstekende smaken in ganache, zoals mijn recept voor rozemarijn chocoladetruffels.

  Melkchocoladeganacheglazuur Verhouding - 2,5:1

  • Melkchocolade heeft een verhouding van 2,5 op 1, wat betekent dat je de hoeveelheid room vermenigvuldigt met 2,5, dus 20 ons melkchocolade en 8 ons room.
  • Melkchocolade is heerlijk voor het maken van ganache, maar omdat het meer suiker en vaste melkbestanddelen bevat, is het niet zo stabiel als pure chocolade. U moet iets meer chocolade gebruiken om deze ganache stevig te laten worden.

  Verhouding witte chocolade ganache glazuur - 3:1

  • Witte chocolade bevat geen cacao om het te helpen stollen, alleen cacaoboter, dus je moet veel meer chocolade gebruiken om het goed te laten stollen. Ik gebruik een verhouding van 3:1, maar ik weet dat sommige mensen zelfs 4:1 gebruiken.
  • Wist je dat witte chocoladeganache niet zweet en ideaal is voor gebruik in hete omgevingen zoals Florida, het Caribisch gebied en Texas?

  Chocolade Ganache Temperaturen

  Warme ganache: De temperatuur van uw chocoladeganache is ook van belang. Wanneer uw chocoladeganache voor het eerst wordt gemaakt en nog warm is, is hij heel vloeibaar. Dit is het ideale formaat voor glazuur, het maken van dripcakes of om bovenop ijs te gebruiken.

  Afgekoelde ganache: Als je chocoladeganache een paar uur op kamertemperatuur laat staan, kan de chocolade afkoelen en weer halfvast worden. Dit soort halfvast stadium noem ik het stadium van de pindakaasconsistentie en is ideaal voor glazuur, om te gebruiken als taartvulling of om in truffels te rollen. Als je chocoladeganache te koud is, kan hij te vast worden en moeilijk uit te smeren. Je kunt altijdDoe het een paar seconden in de magnetron om het weer pindakaasachtig te maken.

  FAQ en probleemoplossing

  Hoe los ik klonterige ganache op?

  Als je klontjes hebt, kun je het geheel opnieuw opwarmen in de magnetron in stappen van 30 seconden tot het glad is of je kunt een dompelmixer gebruiken om het super romig te maken.

  Hoe repareer ik een kapotte ganache?

  Als je ganache breekt (de olie scheidt van de chocolade), kun je er een eetlepel warm water of room door kloppen. Voeg steeds een eetlepel toe tot het samenkomt.

  Hoe los ik korrelige ganache op?

  Ganache kan korrelig worden door het kloppen als de room te heet is. Laat de chocolade/room altijd 5 minuten staan voordat je gaat kloppen. Als je ganache korrelig is, smelt je het geheel opnieuw boven een dubbele boiler en laat je het opnieuw stollen. Als je het niet opnieuw smelt, zal de ganache een heel slecht mondgevoel hebben.

  Hoe los ik vloeibare ganache op?

  Als uw ganache te dun is en niet uithardt, voeg dan wat meer gesmolten chocolade toe en klop met een garde om te combineren. Ik zou beginnen met 2 ons en kijken waar u uitkomt voordat u meer toevoegt om te voorkomen dat de ganache te stijf wordt. Als uw ganache te stijf wordt, kunt u 1 ons warme room toevoegen om hem losser te maken.

  Is het veilig om mijn ganache 's nachts te laten staan?

  Ganache kan 48 uur op kamertemperatuur worden bewaard, 1 week in de koelkast of 6 maanden worden ingevroren. Verwarm de ganache in stukjes van 15 seconden in de magnetron of laat hem op natuurlijke wijze op kamertemperatuur komen.

  Verwante Recepten

  Makkelijk recept voor chocoladetaart

  Dood door chocoladetaart

  Boston roomtaart

  S'mores taart recept

  Recept

  Het Beste Chocolade Ganache Recept

  Traditionele chocoladeganache wordt gemaakt door room te verhitten en over chocolade te gieten, te wachten tot de room smelt, smaakstoffen toe te voegen en het geheel glad te roeren. Afhankelijk van de temperatuur kan chocoladeganache een glazuur, een druppel, een glazuurlaag of zelfs truffels worden. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 10 minuten Totale tijd: 20 minuten minutenCategorie: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 3 kopjes Calorieën: 1140 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Ingrediënten

  Vaste Ganache 2:1

  • 16 ons pure of halfzoete chocolade
  • 8 ons zware slagroom
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract of een ander extract

  Zachte ganacheglazuur 1:1

  • 8 ons 60% chocolade van hoge kwaliteit, zoals callebaut - ongeveer $8/lb
  • 8 ons zware slagroom
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract

  Zachte witte chocoladeganache 3:1

  • 18 ons witte chocolade
  • 6 ons zware slagroom
  • 1 theelepel zout

  Zachte melkchocoladeganache 2,5:1

  • 13 ons melkchocolade
  • 5 ons zware slagroom
  • 1 theelepel zout
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  • BELANGRIJKE OPMERKINGEN: Ganacheverhoudingen veranderen afhankelijk van hoe u ze gaat gebruiken en het soort chocolade dat u gebruikt. Ik gebruik Guittard-chocolade voor deze verhoudingen, als u een ander merk gebruikt en het is niet zo dik of dun als u wilt, moet u misschien meer room of chocolade toevoegen. Hoe donkerder de chocolade en hoe meer cacao, hoe steviger het zal uitharden. Het gebruik van een weegschaal wordt aanbevolen voor nauwkeurigheid en om er zeker van te zijn dat je ganache goed wordt.
  • Meet de chocolade af met een keukenweegschaal en hak hem in fijne stukjes zodat hij gemakkelijker smelt. Doe de chocolade in een middelgrote hittebestendige kom.

  Chocolade Ganache maken

  • Verwarm de room op het fornuis in een kleine steelpan tot er net stoom van het oppervlak komt. Klop af en toe om aanbranden te voorkomen en loop niet weg, anders kan je room overkoken.
  • Giet de warme room over de gehakte chocolade en duw de chocolade naar beneden zodat alles onder het oppervlak van de room zit. Laat het mengsel van chocolade en room 5 minuten zitten.
  • Voeg de vanille en het zout toe en klop dan de room en chocolade samen tot een gladde massa. Begin met kleine cirkels in het midden tot de chocolade en room een emulsie beginnen te vormen.
  • Als je klontjes of ongesmolten chocolade hebt, kun je een dompelmixer gebruiken om je ganache superromig en klontvrij te maken.
  • Gebruik de warme ganache om te spuiten en te besprenkelen, of giet het in een bakplaat.
  • Bedek de ganache met plasticfolie dat de bovenkant raakt en zet het opzij om ongeveer 4 uur of een nacht op kamertemperatuur te rusten.
  • Wanneer de ganache de "pindakaasconsistentie" heeft bereikt, is hij klaar om te gebruiken als glazuur op taarten, om te spuiten of om truffels van te maken.
  • Bewaar restjes ganache maximaal 48 uur op kamertemperatuur, maximaal 1 week in de koelkast of sluit het af in een luchtdichte verpakking en vries het in tot 6 maanden.

  Video

  Opmerkingen

  Het merk chocolade dat u gebruikt, is belangrijk! Of u nu pure, melk- of witte chocolade gebruikt, het is belangrijk om chocolade van goede kwaliteit te gebruiken. Hoe beter de kwaliteit, hoe lekkerder uw ganache zal zijn. U moet er ook voor zorgen dat cacaoboter wordt vermeld in de ingrediëntenlijst op de achterkant, in plaats van gehydrogeneerde palmpitolie. Cacaoboter betekent dat het "echte" chocolade is in plaats van candy melts, en zal niet zo wasachtig zijn. Sommige zakken metHalfzoete chocoladechips in de supermarkt bevatten geen cacaoboter, dus kijk goed op de achterkant. Enkele merken die ik lekker vind zijn Ghirardelli, Lindt, Guittard of Callebaut. Donkere chocolade ganache verhouding - 1:1
  • Een 1:1 verhouding is één deel chocolade en één deel room (gelijke delen chocolade en room) worden meestal gebruikt voor zeer zacht glazuur, een chocoladedruppel of voor glazuur. Dit zou bijvoorbeeld 8 ons chocolade en 8 ons room zijn.
  • Deze zachte ganache kan ook worden opgeklopt tot een opgeklopte ganacheglazuur.
  Pure Chocolade Ganache Glazuur Verhouding - 2:1
  • Een verhouding van 2:1 is twee delen pure of halfzoete chocolade en 1 deel room, dus twee keer zoveel chocolade als room. Wanneer dit een paar uur op kamertemperatuur is opgesteven, wordt het meestal gebruikt voor het maken van truffels of een stijve chocoladeganacheglazuur. Dit zou 16 ons chocolade en 8 ons room zijn, of 32 ons chocolade en 16 ons room.
  • Pro-tip: Breng je ganache op smaak door kruiden of specerijen in de room te laten trekken. Thee zorgt voor een aantal uitstekende smaken in ganache, zoals mijn recept voor rozemarijn chocoladetruffels.
  Melkchocoladeganacheglazuur Verhouding - 2,5:1
  • Melkchocolade heeft een verhouding van 2,5 tot 1, wat betekent dat je de hoeveelheid room vermenigvuldigt met 2,5, dus 20 oz melkchocolade 8 ons room.
  • Melkchocolade is heerlijk voor het maken van ganache, maar omdat het meer suiker en vaste melkbestanddelen bevat, is het niet zo stabiel als pure chocolade. U moet iets meer chocolade gebruiken om deze ganache stevig te laten worden.
  Witte Chocolade Ganache Verhouding glazuur - 3:1
  • Witte chocolade bevat geen cacao om het te helpen stollen, alleen cacaoboter, dus je moet veel meer chocolade gebruiken om het goed te laten stollen. Ik gebruik een verhouding van 3:1, maar ik weet dat sommige mensen zelfs 4:1 gebruiken.
  • Wist je dat witte chocoladeganache niet zweet en ideaal is om te gebruiken in hete omgevingen zoals Florida, het Caribisch gebied en Texas?

  Voeding

  Portie: 2 oz

  Gerelateerd bericht