Brioche brood Briochebrood is heel zacht, vochtig en boterig brood dat vaak wordt gevlochten en gebakken als een brood of in de vorm van een dinerbroodje of zelfs een hamburgerbroodje. Briochebrood smaakt net als een croissant, maar zo veel gemakkelijker om te maken! Bereid dit deeg een dag van tevoren en bak het de volgende ochtend vers.

Wat staat er in deze blogpost

  Wat maakt dit brioche recept geweldig

  Dit brioche recept is aangepast van een recept uit mijn patisserie schooltijd aan het Oregon Culinary Institute en is een beetje uitdagender dan mijn snel brood recept, maar niet zo uitdagend als het maken van zelfgemaakt zuurdesem. Het is een van mijn favoriete brood recepten!

  Het belangrijkste dat je moet weten over het maken van brioche is dat het deeg erg zacht is en tijd nodig heeft om te rusten in de koelkast, zodat het meel de tijd heeft om de vloeistoffen te absorberen. Een nacht rusten is het beste, maar je kunt ook volstaan met een rusttijd van twee uur als je dezelfde dag nog wilt bakken.

  In dit recept leer ik je hoe je het briochedeeg goed mengt, hoe je het deeg laat rusten in de koelkast, hoe je het deeg vormt en hoe je het bakt.

  Ingrediënten

  Hoe je stap voor stap briochebrood maakt

  1. Verwarm je melk tot 80ºF-90ºF de magnetron of het fornuis gebruiken
  2. Breng je eieren en boter naar kamertemperatuur Ik leg de eieren graag 10 minuten in een kom met warm water en doe de boter in stappen van 15 seconden in de magnetron tot ik mijn vinger er gemakkelijk in kan drukken, maar de boter zijn vorm behoudt en niet gesmolten is.
  3. Voeg uw instant gist en broodmeel en mix tot het net gecombineerd is.
  4. Dek de container af en zet hem opzij in een warme omgeving (ongeveer 75ºF) tot hij dubbelspel Dit geeft de gist een voorsprong om te groeien.
  5. Voeg je gistmengsel toe in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk eraan.
  6. Mix op een laag pitje, voeg de eieren op kamertemperatuur één voor één toe en laat ze opnemen voordat je de volgende toevoegt.
  7. Blijf mixen op laag en voeg de broodbloem, suiker en zout toe Vijf minuten mengen.
  8. Voeg de zachte boter één voor één toe Het deeg zal erg plakkerig zijn nadat de boter is toegevoegd. Schraap de kom indien nodig om ervoor te zorgen dat het deeg goed wordt gemengd.
  9. Overschakelen naar de deeghaak en laat je deeg mix op medium tot een glad deeg ontstaat Dit kan 10 tot 20 minuten duren, afhankelijk van de mixer, de bloem die je gebruikt en zelfs de luchtvochtigheid, dus wees geduldig. Het zal een erg los en plakkerig deeg zijn.
  10. Vorm er een gladde bal van door de randen van het deeg voorzichtig naar het midden te vouwen. met een komschraper.
  11. Leg het briochedeeg in een beboterde kom met de randen naar beneden, dek af met een handdoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  12. Nadat het gerezen is, bedek je het deeg met plasticfolie en zet het deeg twee uur of een nacht in de koelkast .
  13. Zodra het deeg gekoeld is, kun je het in drie gelijke stukken vormen. Rol de stukken uit in lange strengen die ongeveer 1 ½ keer zo lang zijn als je pan.
  14. Vlecht de drie stukken samen en knijp de uiteinden samen.
  15. Stop de uiteinden eronder en breng het deeg over in een niet ingevette broodvorm met antiaanbaklaag van 5 cm x 9 cm Als je een andere pan met antiaanbaklaag gebruikt, vet de pan dan eerst in. Je kunt het brood ook rechtstreeks bakken op een plaat met wat bakpapier, in cupcakevormpjes om kleine gevlochten rolletjes te maken, of zelfs in een cakevorm.
  16. Dek het deeg af om te voorkomen dat het uitdroogt en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is Dit zou slechts 30 minuten tot een uur moeten duren, afhankelijk van hoe warm de omgeving is. Je weet dat het deeg klaar is als je er voorzichtig met je vinger in prikt en het een inkeping maakt die blijft of maar half terugveert. Als het onmiddellijk terugveert, heeft het meer tijd nodig om te stijgen.
  17. Verwarm je oven voor op 375ºF Als je brood te dicht bij de bovenkant van de oven zit, wordt het te bruin.
  18. Bestrijk het oppervlak van het brood met eiwit (een ei losgeklopt met 1 eetlepel water) zodat het mooi glanst als het uit de oven komt.
  19. Bak de brioche Tot het goudbruin is en de interne temperatuur tussen 180ºF-190ºF ligt. Tussen 30-45 minuten, controleer de interne temperatuur na 30 minuten.
  20. Haal het brood uit de pan en leg het op een rooster. Geniet van je brioche als het nog een beetje warm is, zo lekker!

  Wat is briochebrood?

  Briochebrood noemen we een " rijk deeg "Viennoiseries zijn gebakjes zoals croissants en Danish en bevatten meer eieren, boter, suiker en melk dan de typische broodrecepten.

  Deze extra ingrediënten geven het brood niet alleen veel smaak, maar houden het ook langer vers. Je kunt brioche hartig maken door er meer zout, kruiden, kaas, knoflook of zelfs vlees doorheen te mengen. Of je kunt zoet brood maken door er meer suiker aan toe te voegen, gedroogd fruit, noten, bessen, honing en kruiden doorheen te mengen.

  Het nadeel is dat al die extra ingrediënten het rijzen in de weg kunnen zitten (gist eet graag bloem en suiker, niet zozeer boter en eieren), dus om dat tegen te gaan, maken we eerst een spons om de gist blij te maken en te laten groeien, daarna mengen we de rest van de ingrediënten.

  Om dit probleem tegen te gaan, laten we de brioche een nacht rijpen in de koelkast om de smaak te ontwikkelen, het deeg te laten rusten en de gist de tijd te geven om te werken.

  Dit is niet 100% noodzakelijk, maar het maakt je briochebrood veel lekkerder en het deeg gemakkelijker te hanteren! Dit is vooral geweldig als je je brioche een dag van tevoren wilt maken en het de volgende dag klaar hebt om te bakken. Breng de brioche gewoon een uur of twee voor het bakken op kamertemperatuur, laat het rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is en bak het dan.

  Verse brioche is levensveranderend. Geloof me maar.

  Begrijpen hoe gistdeeg werkt

  De basis van het maken van een gistrijzend deeg is allemaal hetzelfde, maar verschillende recepten kunnen iets andere stappen hebben.

  1. De gist activeren - Meng gist met een warme vloeistof (90-100ºF) zodat het begint te groeien.
  2. Een sterke glutenstructuur ontwikkelen - Zorg ervoor dat je je deeg voldoende mengt. Het moet eruit zien als een gladde bal en de ruitjestest doorstaan. Kneden is erg belangrijk omdat te weinig gekneed brood niet sterk genoeg zal zijn om de CO2-gassen op te vangen die door de groeiende gisten worden gecreëerd en daarom niet zal rijzen.
  3. Warmte + Tijd - Geef je deeg de tijd om te rijzen (rijzen) op een warme plek (80º-90º) tot het verdubbelt in grootte Ik gebruik graag de oven met het licht aan of sommige ovens hebben een optie om te rijzen. Als je instant gist gebruikt, zal het rijzen veel sneller gaan als je gewone actieve gist gebruikt, zal het langer duren. Een koude omgeving zal je gist ook belemmeren en je deeg zal er veel langer over doen om te rijzen.
  4. Vorm je deeg Dit is het punt waarop je het deeg in de koelkast kunt zetten tot je klaar bent om het te bakken. Je kunt dit met elk deeg doen, niet alleen met brioche.
  5. Laat het rijzen tot het weer verdubbelt in grootte en dan bakken!

  Als je gist aan de bloem toevoegt en warmte en een beetje vocht toevoegt, begint de gist het zetmeel in de bloem op te eten. Terwijl de gist de suiker opeet, produceert hij CO2 (ja, brood is gemaakt van kleine scheetjes gist). Die CO2 wordt vervolgens opgesloten in de gluten die we tijdens het mengen hebben ontwikkeld en zet uit, waardoor je brood ontstaat. Als je een van deze stappen mist, wordt je brood geen brood.

  Andere manieren om brioche te vormen

  Brioche Broodjes - Verdeel het deeg in stukken van 3 oz. Plooi de randen van het deeg eronder en vorm ze glad. Leg de rollen op een vel met ongeveer 1" ertussen. Laat ze rijzen tot ze verdubbeld zijn in grootte. Bestrijk ze met eiwit en bak ze 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn en de interne temperatuur 180º-190ºF bedraagt.

  Brioche à Tête - Verdeel het deeg in stukken van 3 oz. Rol het deeg uit tot een gladde bal. Gebruik de zijkant van je handpalm om een klein balletje te vormen aan de bovenkant, de "hoed". Pak het deeg op bij de hoed en leg het in de ingevette briochevorm met gleuf. Stop het deeg onder de hoed met ingevette vingers. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Bestrijk met eiwit en bak 15-20 minuten of tot de interne temperatuur 180º-190ºF is.

  Gevlochten brioche ring - Perfect voor een grotere bijeenkomst of vakantie! Verdubbel het recept en bereid het zoals hierboven beschreven. Vlecht het brood in een lange vlecht en maak de uiteinden aan elkaar vast tot een ring. Leg het in een ingevette cakevorm of op een met bakpapier beklede plaat. Laat het rijzen tot het is verdubbeld. Bestrijk het met eiwit. Bak het 25-30 minuten of tot de interne temperatuur 180º-190ºF is.

  Brioche Intrekbaar Brood - Verdeel het deeg in 8 stukken van gelijke grootte. Je kunt een eetlepel per keer doen, of zelfs groter. Rol de stukken tot een gladde bal op een met bloem bestoven oppervlak. Leg de deegballen afwisselend op elkaar in een zigzagpatroon in een broodvorm. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Bestrijk met eiwit. Bak 25-30 minuten of tot de interne temperatuur 180º-190ºF is.

  Hoe bewaar je restjes brioche

  Je kunt brioche 24 uur in plasticfolie op kamertemperatuur bewaren of je kunt het invriezen! Invriezen houdt het vocht vast en houdt je brood vers. Als je klaar bent om je brioche te eten, breng je het gewoon terug op kamertemperatuur en ververs je het een paar minuten in de oven tot het warm is (ongeveer 5 minuten).

  Wat kun je maken met restjes brioche?

  • Brioche wentelteefjes
  • Brioche Croutons
  • Ham & Kaas Bakken
  • Brioche Broodpudding

  FAQ

  Kan ik actieve gedroogde gist gebruiken in plaats van instant gist?

  Ja, dat kan, de brioche zal alleen langer rijzen. Twee keer zo lang als de aangegeven tijd is een algemene vuistregel.

  Kan ik bloem voor alle doeleinden gebruiken in plaats van broodmeel?

  Ja, dat kan, maar je brioche rijst misschien niet zo hard. Broodmeel bevat meer gluten (12% eiwit) dan bloem voor algemene doeleinden (10% eiwit), wat zorgt voor een sterker netwerk van gluten. Meer gluten houdt meer gas van de gist vast, wat zorgt voor een luchtiger en kauwbaarder brood.

  Kan ik gezouten boter gebruiken in plaats van ongezouten boter?

  Ja, dat kan, maar je brood kan dan te zout smaken. De reden waarom bakkers meestal ongezouten boter gebruiken in recepten is dat ze dan zelf kunnen bepalen hoe zout het eindproduct is.

  Wat als ik geen mixer heb?

  Je kunt elk brood met de hand maken. Dat deden de professionals toch ook voordat de mixers werden uitgevonden?

  Maar wees erop voorbereid dat je lang moet kneden om de juiste glutenontwikkeling te krijgen. Als je niet gewend bent om brood met de hand te maken, kan het erg vermoeiend zijn. Kneed misschien samen met een maatje en wissel af! Dan kun je zeggen dat je een goede training hebt gehad voordat je van je brood geniet.

  Hoe weet ik of mijn deeg klaar is met mengen?

  Dit deeg is erg plakkerig, dus het kan moeilijk voor je zijn om te zien of het genoeg gemengd is. Probeer te onthouden dat wanneer we ons deeg mengen, we een sterk glutennetwerk ontwikkelen. Te weinig gemengd deeg heeft een ruwe textuur.

  Als je deeg er glad uitziet, is het klaar met mengen.

  Mijn deeg is moeilijk te verwerken

  Als je deeg te plakkerig en moeilijk te hanteren is, leg het dan 30 minuten in de vriezer om het deeg te laten opstijven voordat je het gaat vormen. Dit kan wat extra tijd in beslag nemen voor de uiteindelijke rijzing omdat het deeg kouder is waardoor de gist niet kan groeien.

  Wat gebeurt er als mijn brioche inzakt tijdens de laatste proef?

  Als je je brood per ongeluk te hard hebt gemaakt, zodat het inzakt, maak je dan geen zorgen. Haal het deeg uit de pan, kneed het opnieuw tot het glad is en vorm er weer een gevlochten brood van. Laat het rijzen tot het twee keer zo groot is, was het met ei en bak!

  Verwante Recepten

  • Meester Zoet Brood
  • Snel Brood Recept
  • Focaccia

  Recept

  Briochebrood recept

  Zacht, boterig en heerlijk briochebrood dat je zelf maakt smaakt net als een croissant, maar dan zonder vouwen. Dit rijke deeg is gemakkelijk vooruit te maken en je kunt er ook hamburgerbroodjes, broodjes, donuts en nog veel meer van maken! De restjes (als je die over hebt) kun je gebruiken om de lekkerste wentelteefjes, briochebroodpudding of zelfs croutons te maken! Recept Tarief Bereidingstijd: 20 minutenminuten Kooktijd: 30 minuten Koelkast: 2 uur Totaaltijd: 2 uur 50 minuten Cursus: Bijgerecht Keuken: Frans Porties: 1 brood Calorieën: 2828 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • Broodvorm met antiaanbaklaag 5"x9"

  Ingrediënten

  Spons

  • 2 ons melk 80º-90ºF
  • 10 gram instant gist of actieve droge gist, maar verhoog de rijstijd tot het dubbele
  • 2 ons broodmeel of bloem als je geen broodmeel hebt

  Deeg

  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 8 ons broodmeel of bloem als je geen broodmeel hebt
  • 26 gram suiker je kunt dit verhogen tot 100 gram voor een zoetere brioche
  • 3 gram zout
  • 7 ons ongezouten boter, zacht maar niet gesmolten, in blokjes van 1,5 cm gesneden
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  • Breng je eieren en boter naar kamertemperatuur Ik leg de eieren graag 10 minuten in een kom met warm water en doe de boter in stappen van 15 seconden in de magnetron tot ik mijn vinger er gemakkelijk in kan drukken, maar de boter zijn vorm behoudt en niet gesmolten is.

  Voor de spons

  • Verwarm je melk tot 80ºF-90ºF magnetron of fornuis gebruiken
  • Voeg uw instant gist en broodmeel en mix tot het net gecombineerd is.
  • Dek de container af en zet hem opzij in een warme omgeving (ongeveer 75ºF) tot hij dubbelspel Dit geeft de gist een voorsprong om te groeien.

  Voor het deeg

  • Voeg je gistmengsel toe in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk eraan.
  • Mix op een laag pitje, voeg de eieren op kamertemperatuur één voor één toe en laat ze opnemen voordat je de volgende toevoegt.
  • Blijf mixen op laag en voeg de broodbloem, suiker en zout toe Vijf minuten mengen.
  • Voeg de zachte boter één voor één toe Het deeg zal erg plakkerig zijn nadat de boter is toegevoegd. Schraap de kom indien nodig om ervoor te zorgen dat het deeg goed wordt gemengd.
  • Overschakelen naar de deeghaak en laat je deeg mix op medium tot een glad deeg ontstaat Dit kan 10 tot 20 minuten duren, afhankelijk van de mixer, de bloem die je gebruikt en zelfs de luchtvochtigheid, dus wees geduldig. Het zal een erg los en plakkerig deeg zijn.
  • Vorm er een gladde bal van door de randen van het deeg voorzichtig naar het midden te vouwen. met een komschraper.
  • Leg het briochedeeg in een beboterde kom met de randen naar beneden, dek af met een handdoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Bedek het deeg met plasticfolie en zet het deeg twee uur of een nacht in de koelkast Hoe langer je deeg koelt, hoe makkelijker het te hanteren is en hoe beter de smaak zich ontwikkelt. Je kunt het tot 48 uur koelen voordat je het gaat vormen.

  De brioche bakken

  • Zodra het deeg gekoeld is, kun je het in drie gelijke stukken vormen. Rol de stukken uit in lange strengen die ongeveer 1 ½ keer zo lang zijn als je pan.
  • Vlecht de drie stukken samen en knijp de uiteinden samen.
  • Stop de uiteinden eronder en breng het deeg over in een niet ingevette broodvorm met antiaanbaklaag van 5"x9" Als je een andere pan met antiaanbaklaag gebruikt, vet de pan dan eerst in. Je kunt het brood ook rechtstreeks bakken op een plaat met wat bakpapier, in cupcakevormpjes om kleine gevlochten rolletjes te maken, of zelfs in een cakevorm.
  • Dek het deeg af om te voorkomen dat het uitdroogt en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is Dit zou slechts 30 minuten tot een uur moeten duren, afhankelijk van hoe warm de omgeving is. Je weet dat het deeg klaar is als je er voorzichtig met je vinger in prikt en het een inkeping maakt die blijft of maar half terugveert. Als het onmiddellijk terugveert, heeft het meer tijd nodig om te stijgen.
  • Verwarm je oven voor op 375ºF Als je brood te dicht bij de bovenkant van de oven zit, wordt het te bruin.
  • Bestrijk het oppervlak van het brood met eiwit (een ei losgeklopt met 1 eetlepel water) zodat het mooi glanst als het uit de oven komt.
  • Bak de brioche Tot het goudbruin is en de interne temperatuur tussen 180ºF-190ºF ligt. Tussen 30-45 minuten, controleer de interne temperatuur na 30 minuten.
  • Haal het brood uit de pan en leg het op een rooster. Geniet van je brioche als het nog een beetje warm is, zo lekker!

  Video

  Opmerkingen

  Tips voor succes
  1. Zorg ervoor dat je gist vers is. Als het na 45 minuten nog niet verdubbeld is, heb je misschien versere gist nodig.
  2. Brioche is een erg plakkerig/nat deeg. Zorg ervoor dat je het 15-20 minuten mengt om de gluten goed te laten ontwikkelen.
  3. Je hoeft je briochedeeg maar 2 uur te koelen voordat je het gaat vormen, maar je kunt het tot 48 uur in de koelkast bewaren voordat je het gaat bakken.
  4. Je kunt brioche bakken in zoveel verschillende soorten pannen. Als het geen anti-aanbaklaag is, zorg er dan voor dat je het eerst invet.
  5. Bestrijk je brioche voordat je hem bakt met eiwit voor een gouden, glanzende afwerking.

  Voeding

  Portie: 1 brood

  Gerelateerd bericht