Dit is mijn meesterrecept voor zoet deeg waarmee je zoveel verschillende dingen kunt maken

Dit meesterlijke recept voor zoet deeg is alles wat je nodig hebt om heel veel verschillende desserts te maken, zoals kaneelbroodjes, kleverige broodjes en apenbrood. Dit recept maakt heel veel deeg, want als ik de moeite neem om mijn eigen brood te maken, dan weet je dat ik heel veel ga maken!

Ik verdeel mijn zoete deegrecept graag in tweeën en maak dan twee verschillende dingen. Dit is geweldig voor de feestdagen omdat je dan veel deeg kunt voorbereiden en meerdere toetjes kunt maken.

Wat is zoet deeg?

Zoet deeg is een verrijkt deeg, wat betekent dat er dingen als eieren, boter en suiker aan zijn toegevoegd. Deze ingrediënten maken het deeg erg zacht en vochtig! Het betekent ook dat het langer kan duren om te rijzen. Plan dus vooruit zodat je genoeg tijd hebt.

Duurt het lang om dit zoete deeg te maken?

Ik maak mijn zoete deegrecept bijna altijd de dag voordat ik mijn dessert wil bakken. Tegen de tijd dat ik het deeg maak, het laat rijzen en het vorm in het dessert dat ik wil, is de dag al half om.

Nadat je het deeg in vorm hebt gebracht, kun je het afdekken met plasticfolie en in de koelkast leggen. De kou zal de tweede rijzing vertragen. Haal het zoete deeg ongeveer 1 uur voordat je gaat bakken uit de koelkast of totdat het in omvang is verdubbeld. Bak dan volgens het recept!

Hoe maak je het beste recept voor zoet deeg?

Brood mengen is niet moeilijk, maar de toegevoegde boter en eieren kunnen de gist in de weg zitten bij het consumeren van de bloem, wat resulteert in een zeer langzame rijzing. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je zoete deeg zo snel mogelijk rijst.

Je kunt actieve droge gist ook vervangen door instant gist, dat veel sneller rijst. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor vervangingen.

 1. Verwarm je melk tot 110ºF en combineer met 1 eetlepel suiker en je gist om je gist te activeren.
 2. Doe je bloem in de mengkom met het melk/gistmengsel en roer tot het gecombineerd is met de deeghaak.
 3. Voeg de eieren één voor één toe, dan de suiker, het zout en de boter en mix tot alles gecombineerd is.
 4. Mix op gemiddelde snelheid gedurende 5-10 minuten tot het deeg loskomt van de zijkant van de kom en terugveert als je het aanraakt.
 5. Laat 90 minuten rijzen in een warme ruimte of tot het deeg verdubbeld is in omvang
 6. Vorm deeg volgens het recept dat je volgt
 7. Laat nog 60 minuten rijzen of dek af met plasticfolie en zet een nacht in de koelkast tot je het brood moet bakken.
Verzamel je ingrediënten. Breng eieren en boter op kamertemperatuur of iets warmer Verwarm de melk tot 110ºF. Voeg gist en 1 eetlepel suiker toe. Laat 5 minuten rijzen. Combineer bloem en gist en voeg suiker, eieren, zout en boter toe. Verhoog de snelheid naar medium en meng tot het deeg elastisch is en terugveert als je het aanraakt doe het deeg in een ingevette kom met een theedoek eroverheen

Hoe weet je wanneer het zoete deeg genoeg gekneed is?

Het deeg heeft tijd nodig om de gluten te ontwikkelen. Maar hoe weet je wanneer ze ontwikkeld zijn? Je kunt onderweg een paar tests doen.

Wanneer je ingrediënten voor het eerst begint te mengen, merk je dat de textuur van het deeg ruw is en veel scheurt. Het kan ook aan de zijkanten van de kom plakken.

Na een paar minuten zal het deeg de zijkanten van de kom schoonmaken. Raak het deeg aan, voelt het heel zacht aan? Als je er met je vinger in drukt, maakt het dan een inkeping die niet terugveert? Als je het deeg oppakt, druipt het dan tussen je vingers? Dit betekent dat er nog niet genoeg gluten zijn. Blijf mengen op gemiddelde snelheid.

Je kunt ook een klein stukje deeg nemen en het tussen je vingers uitrekken om een "venster" te maken. Als je het deeg heel dun kunt maken, bijna tot het punt dat je er doorheen kunt kijken (als een venster), dan weet je dat er genoeg gluten zijn ontwikkeld en kun je je deeg in de kom leggen om te rijzen.

*** optionele warme oventechniek ** Ik verwarm mijn oven voor op 170ºF gedurende vijf minuten en VERWARM dan DE Oven UIT. Hij moet nauwelijks warm zijn van binnen. Plaats een kom warm water achter in de oven en je afgedekte kom met deeg in de oven en sluit de deur. Dit creëert een mooie warme/vochtige omgeving voor het deeg om te rijzen. Maar vergeet het niet en zet je oven aan! Hoge hitte zal je gist doden.

Hoe weet je of je zoete deeg lang genoeg heeft gerezen?

Druk twee vingers naar beneden in de bovenkant van het deeg om een gat te maken. Stuitert het deeg meteen terug of beweegt het langzaam? Als het langzaam beweegt maar grotendeels zijn vorm behoudt, ben je klaar om te gaan.

Als je deeg na 90 minuten nog niet verdubbeld is in omvang, kan dat een paar redenen hebben. Je gist is niet meer actief. Je moet het deeg weggooien en het opnieuw proberen met verse gist. Je keuken kan te koud zijn en in dat geval moet je de verwarming hoger zetten of mijn warme oventechniek proberen die ik hierboven vermeld.

Dek af en laat je brood rijzen tot het verdubbeld is in grootte of als je met je vinger in één kant prikt, het een inkeping achterlaat.

Kun je het deeg te veel kneden?

Ja, je kunt het zoete deeg zeker te hard kneden met een mixer. Als je deeg zo strak wordt dat het begint te scheuren en heel stijf en hard aanvoelt, is het waarschijnlijk te hard gemengd. Je kunt er niet veel aan doen om dit te verhelpen. Het brood zal waarschijnlijk prima smaken. Het zal alleen niet zo hard rijzen.

Kun je zoet deeg met de hand maken?

Je kunt het zoete deeg zeker met de hand maken, het vergt alleen wat ellebogenwerk. Nadat je ingrediënten zijn gecombineerd, neem je het deeg mee naar de werkbank en kneed je het met je handen tot er een gladde elastische bal ontstaat. Het kneden van deeg met de hand duurt ongeveer 15 minuten.

Recepten voor zoet deeg

Kaneelbroodjes

Kleverige broodjes

Broodje Aap

Kaneelwaaierbrood

Recept

Meester Zoet Deeg Recept

Gebruik dit meesterlijke zoete deegrecept om allerlei verschillende desserts te maken, zoals kaneelbroodjes, kleverige broodjes, donuts en meer! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 20 minuten Kooktijd: 25 minuten Rijzen: 2 uur 30 minuten Cursus: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 50 ons Calorieën: 101 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Staande mixer met deeghaak

Ingrediënten

 • 8 ons melk 110ºF
 • 10 gram gedroogde instant gist (3 theelepels)
 • 25 ons bloem of broodmeel
 • 8 ons boter zacht
 • 4 ons suiker
 • 1 theelepel zout
 • 3 grote eieren op kamertemperatuur
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Verwarm de melk tot 110ºF. Voeg 1 eetlepel van je suiker toe en dan de gist en klop het geheel op. Zet 5 minuten opzij.
 • Doe je bloem in je mengkom en voeg dan je melk/gistmengsel toe. Roer op een lage stand om te combineren
 • Terwijl je op een lage stand mixt, voeg je suiker, eieren, boter en zout toe tot het gecombineerd is.
 • Verhoog de snelheid naar medium en laat mengen tot het deeg de zijkanten van de kommen schoonmaakt en elastisch en soepel aanvoelt. Het deeg moet terugveren als je het met je vinger aanraakt. Dit kan 8 - 12 minuten duren *doe de raamtest - zie blogpost voor details*.
 • Vorm het deeg tot een gladde bal en leg het in een ingevette kom. Dek af met een theedoek en laat 90 minuten rijzen op een warme plek ***optioneel***(Ik verwarm mijn oven voor op 170ºF gedurende vijf minuten en VERWARM DE Oven dan UIT. Hij moet binnenin nauwelijks warm zijn. Zet een kom met warm water achterin de oven en je afgedekte kom met deeg in de oven en sluit de deur)
 • Je kunt nu van het deeg rolletjes maken, kaneelbroodjes, kleverige broodjes etc. Zie de blogpost hierboven voor links naar andere recepten.

Video

Voeding

Portie: 4 ons

Gerelateerd bericht