Bruine Boter Taart

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Luchtige Bruine Boter Cake met Romige Vanillebonen Botercrème

Deze bruine boterkoek is licht, luchtig, supervochtig en oh zo lekker. Bruine boter is mijn favoriete manier om een warme en geroosterde smaak toe te voegen aan mijn gebakken lekkernijen. Die kleine bruine spikkels zijn als goud! De vanillebonenbotercrème maakt die rijke smaak lichter en doet me denken aan een wafelhoorntje met vanille-ijs. Dit is een must bake dessert deze herfst!

Ik heb hieraan gewerkt bruine boterkoek Ik begon aan dit recept te werken als mijn proefelement voor de FIPGC taartwedstrijd. De winnaar zou doorgaan naar Milaan Italië! Dus het moest geweldig zijn.

De smaak van de taart moest een thema volgen, de geschiedenis van mijn land. Ik kom uit de VS, dus ik heb lang nagedacht over welke smaken echt de VS vertegenwoordigden. Ik kwam uit op ijs en appeltaart. Mijn bruine botercake zou de "taartkorst" zijn, de vanillebonenbotercrème zou het "ijs" zijn en de appelvulling is nou ja... de "appeltaartvulling". Ik heb ook cranberry's toegevoegd aan de appeltaart.vulling voor de kleur en gekonfijte pecannoten op de glazuurlaag voor de knapperigheid.

Dit is een foto van de taart die werd ingediend bij de FIPGC juryleden.

Uiteindelijk won ik wel, maar ik kon er niet bij zijn omdat ik, na vele jaren proberen, zwanger werd van onze zoon Ezra (die onlangs op 13 september werd geboren). Ik was zeker teleurgesteld dat ik me moest terugtrekken uit de wedstrijd, maar natuurlijk dolblij dat we ons gezin aan het uitbreiden zijn.

Voor dit recept liet ik de appelvulling weg en concentreerde ik me alleen op de brown butter cake en vanillebonen botercrème!

Wat doet karnemelk?

De laatste tijd wordt er in veel van mijn taartrecepten karnemelk gebruikt. Nadat ik mijn witte fluwelen karnemelkcake recept uitprobeerde en het viral ging, realiseerde ik me dat bijna alles beter smaakt met karnemelk.

Karnemelk is technisch gezien de vloeistof die overblijft na het karnen van boter uit gekweekte room. Maar nu wordt karnemelk gemaakt om verkocht en geconsumeerd te worden op zichzelf. Je kunt zelfs karnemelk maken door een eetlepel witte azijn toe te voegen aan een kop gewone melk en het te laten zitten tot het stremt. Ongeveer 10 minuten.

Karnemelk is een gefermenteerde drank die erg zuur is. Het reageert met zuiveringszout in gebakken producten en breekt ook gluten af. Gebakken producten die met karnemelk zijn gemaakt, zijn meestal malser, luchtiger en hebben een lichte pittigheid die gebruikelijk is in de zuiderse keuken.

Wat doet bruine boter?

Bruine boter geeft deze cake zijn verbazingwekkende, geroosterde, nootachtige, rijke smaak. Bruine boter wordt vaak gebruikt in bakwaren of sauzen om een extra diepe smaak te geven.

Als je nog nooit van bruine boter hebt gehoord, bereid je er dan op voor dat je leven zal veranderen! Bruine boter is eigenlijk gewoon geroosterde boter. Wanneer je boter oververhit laat sudderen, scheidt het de vaste melkbestanddelen van de boter. Die vaste melkbestanddelen beginnen goudkleurig te worden terwijl je verder kookt en wanneer je de vaste melkbestanddelen roostert, heb je bruine boter!

Bruine boter heeft een heerlijke geur, bijna zoals geroosterde noten of karamel, en er zitten veel lekkere bruine stukjes in. Pas alleen op dat je het niet verbrandt! Zwarte boter is niet hetzelfde als bruine boter (Bleh) Zeef de bruine stukjes er niet uit. Daar zit de smaak 😀

Bruine boter weegt ook minder dan gewone boter, omdat veel van het water verdampt tijdens het bruiningsproces. Dus let op: om 8 ons gebruinde boter voor dit recept te krijgen, moet je beginnen met 10 ons. Als je niet genoeg bruine boter hebt, kun je het gewoon aanvullen met meer verzachte boter, je zult nog steeds een geweldige smaak hebben.

Nadat je bruine boter hebt gemaakt, moet je het laten afkoelen en terugbrengen naar het stadium van zachte boter voor gebruik in baksels, tenzij je recept specifiek om gesmolten boter vraagt. Je kunt de boter in elk recept vervangen door bruine boter om er een schepje bovenop te doen!

Bruine boter zal nooit meer helemaal hard worden zoals gewone boter, maar je wilt niet dat het te hard wordt en niet meer samengaat met de andere ingrediënten. Je kunt de helft van de boter in een recept vervangen door bruine boter zonder dat dit het recept negatief beïnvloedt, maar je voegt wel een heleboel smaak toe!

Wat maakt een Brown Butter Cake Vochtig?

Deze bruine boterkoek is SUPER vochtig dankzij een paar heel speciale ingrediënten.

 • Taartmeel - Gemaakt van zachtere tarwe dan bloem voor alle doeleinden, wat resulteert in minder glutenontwikkeling tijdens het mengen. Cakejes gemaakt met cakemeel zijn luchtiger en malser, maar niet overal ter wereld is cakemeel verkrijgbaar.
 • Olie - Een beetje olie in een cake zorgt ervoor dat de cake vochtig blijft en niet uitdroogt.
 • Bruine suiker - De melasse in bruine suiker voegt niet alleen smaak toe aan de cake, maar houdt hem ook extra vochtig.
 • Karnemelk - Het zuur in karnemelk breekt gluten af en maakt de cake extra mals.

Pro-tip Ik bewaar mijn cakes altijd in de koelkast tot het tijd is om ze op te eten, maar zorg ervoor dat je de cake een paar uur voordat je hem opeet opwarmt. In cakes zit boter, boter wordt koud in de koelkast en koude boter smaakt niet lekker. Een koude cake kan droog en kruimelig smaken.

Ben je vergeten om de cake eruit te halen? Geen probleem. Snijd je cake in plakjes, maar serveer ze pas na 30 minuten om ze de tijd te geven om op te warmen.

Hoe maak je een bruine boterlaagjestaart?

Heb je nog nooit een cake gemaakt? Bekijk mijn tutorial "Hoe maak je je eerste cake" waarin alles aan bod komt: bakken, glazuren, vullen en gladde randen maken.

Net als veel van mijn andere cakes, zoals mijn appelmoescake en vanillecake, maakt dit recept gebruik van de omgekeerde crèmemethode. Dit betekent dat het bloemmengsel wordt gecombineerd met de boter zodat de boter de bloem omhult. Dan voeg je een kleine hoeveelheid van de vloeistoffen toe en crèmemethode tot het luchtig is voor een paar minuten.

Dit is meestal het punt waarop mensen in paniek raken en denken dat ze te veel mixen. Dat is niet zo. Het is belangrijk dat je twee volle minuten mixt om de textuur en structuur van de cake te ontwikkelen. Daarna voeg je de rest van de vloeistoffen en eieren toe. Dit mixproces voorkomt de vorming van gluten en zorgt ervoor dat de cakekruimel er prachtig uitziet.

Nadat je de cakelagen hebt gebakken, wil je ze laten afkoelen. Ik laat de mijne ongeveer 15 minuten afkoelen in de pan of tot ik de pan kan aanraken zonder mezelf te verbranden. Plaats een koelrek over de bovenkant van de pan en terwijl je één hand boven op het rek houdt en één hand onder de pan, draai je beide om. Verwijder de pan en laat de cake afkoelen tot hij nauwelijks warm is.

Zodra mijn cakes nauwelijks warm zijn, wikkel ik ze in plasticfolie en leg ze ongeveer een uur in de vriezer, zodat ik de cakes meteen kan bijsnijden en vullen. Je kunt je cakelagen ook invriezen om later te gebruiken. Ik laat mijn cakes op het aanrecht ontdooien voordat ik ze bijsnijd en glazuur.

Als ik mijn vanillecake of andere lichter gekleurde cakes maak, snijd ik de koepel en de bruine randen eraf zodat mijn cakeplakken er echt mooi uitzien. Dit is volledig optioneel. Zorg er alleen voor dat je altijd op zijn minst de koepel eraf snoeit zodat je lagen plat zijn.

Ik heb drie 6" cakelagen gebakken die ongeveer 2" hoog zijn, maar je kunt ook elke andere maat pan gebruiken die je wilt. Denk eraan, hoe groter de pan, hoe langer het duurt om te bakken.

Mijn taart is gevuld en geglazuurd met gemakkelijke vanillebonenbotercrème, maar roomkaasglazuur of bruine boterroom zou ook geweldig smaken!

Vanillebonenbotercrème

Neem een partij gemakkelijke botercrème en voeg 1 eetlepel vanillepasta of de inhoud van een vanillestokje toe. Nu weet ik wat je gaat zeggen... vanille is duur Liz! Waarom haat je mijn portemonnee? Ik vond deze vanillepasta in de uitverkoop bij (huishoudelijke artikelen voor $12) dus met een klein beetje kom je een heel eind en ziet deze botercrème er extra mooi uit met kleine zwarte spikkels erin!

Hoe te versieren

Ik ga old school voor deze decoratie! Het gebruik van taartkammen was 10 jaar geleden een erg populaire techniek en het maakt nu een comeback (haha een kam-terug). Wie herinnert zich dat nog? Ik hoop dat dit me niet oud maakt.

Nadat je een bankschraper hebt gebruikt om je glazuur recht omhoog en omlaag te krijgen en de bovenkant waterpas hebt gemaakt, ga ik deze taart decoreren met een cakekam van Ester cakes.

Ik heb één kant van deze kam eerder gebruikt om botercrème strepen te maken (geometrische taart), maar de andere kant maakt hele leuke inspringende lijnen!

Om je lijnen te maken, schraap je gewoon een beetje botercrème weg van de buitenkant van de taart. Elke keer dat je een volledige omwenteling maakt, schraap je de overtollige botercrème weg en kom je terug. Zorg ervoor dat je begint met een dikke laag botercrème, zodat je geen gaten overhoudt na het schrapen. Als je op bepaalde plekken te dun bent, voeg je gewoon meer botercrème toe en schraap je het weg!

Soms kijk ik naar taartdecoratievideo's en dan is de taart super rommelig, en dan ineens is hij perfect! Dus dan denk ik: wow, dat was super snel en makkelijk... Nou, ik zal heel eerlijk tegen je zijn, het heeft me 4 pogingen gekost om deze taart perfect te krijgen met de kam.

Daarna gebruik ik mijn overgebleven botercrème en een Rose Russian spuittip van Nifty Nozzles om de bovenkant van mijn taart te versieren. De truc met Russische spuittips is dat je ervoor moet zorgen dat je knijpt om aan de taart te hechten, stopt met knijpen en dan wegtrekt.

Ik gebruik ook mijn Wilton #68 bladspuitpunt om schattige kleine blaadjes te maken en het ontwerp af te maken! Je hoeft geen superstijve botercrème te gebruiken, Zwitserse merengue botercrème werkt ook prima. Pas alleen op dat je botercrème niet te zacht is en de roosjes niet in elkaar vallen.

Dit zou een superleuke vakantietaart zijn door een paar geroosterde pecannoten of veenbessen in het midden te doen, of er zelfs een kleine krans van te maken! Hmm ideeën, ideeën!

Kun je hier Brown Butter Cupcakes van maken?

Ja en nee. Om er cupcakes van te maken moet je een paar dingen in het recept aanpassen.

 1. Verminder de karnemelk van 10 ons naar 5 ons
 2. Voeg de olie niet toe

Het cakerecept is supervochtig en bakt mooi plat voor een cake, maar voor cupcakes wil je iets minder vocht zodat je een mooie koepel krijgt en krimpen voorkomt.

Verwarm je oven voor op 400ºF. Vul je cupcakevormpjes ⅔ vol met beslag. Ik gebruik graag een kleine ijsschep. Bak je cupcakes 5 minuten op 400ºF en verlaag dan de temperatuur naar 335ºF. OPEN DE Oven NIET. Als je de oven opent, kunnen je cupcakes leeglopen.

Bak nog eens 10-15 minuten of tot de koepels gezet zijn en terugveren als je het midden aanraakt. Laat de cupcakes afkoelen voordat je glazuur aanbrengt.

Probeer deze recepten!

Bruine boter roomkaasglazuur

Hoe boter bruinen

Vochtige vanillecake

Appelmoes Kruidcake

Pompoen Kruidcake

Cakebeslag en glazuur berekenen

Kies hieronder een optie om te berekenen hoeveel beslag of frosting je nodig hebt. Pas de schuif op de receptkaart aan om de hoeveelheden te veranderen.

Kies een pan type

RoundSquareSheetCupcakes

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

4"6"8"9"10"12"14"16"

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

6"8"10"12"14"16"

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

9x13"12x18"

Cupcake Blik Formaat

Standaard

Kies het aantal pannen

1 Pan2 Pannen3 Pannen

Kopjes beslag nodig

8 kopjes

Kopjes glazuur nodig

5 kopjes

Opmerking: de afmetingen zijn geschat op basis van het vanillecake recept met gebruik van standaard Amerikaanse cakevormen en -maten. De gebruikte afmetingen zijn alleen voor 2" hoge cakevormen. Uw resultaten kunnen variëren. Vul cakevormen niet te vol boven de door de fabrikant aanbevolen richtlijnen.

Recept

Bruine Boter Taart

Deze bruine botercake is licht, luchtig, supervochtig en o zo lekker. Bruine boter is mijn favoriete manier om een warme en geroosterde smaak toe te voegen aan mijn gebakken lekkernijen. Die kleine bruine spikkels zijn als goud! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Prep Time: 30 minuten Cook Time: 35 minuten Course: Dessert Cuisine: American Servings: 8 cups Calories: 350 kcal Author: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Staande mixer
 • Peddel bevestiging
 • Klopopzetstuk

Ingrediënten

 • 14 ons cakemeel
 • 8 ons kristalsuiker
 • 4 ons bruine suiker gezeefd
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel vanille-extract
 • 10 ons karnemelk verwarmd en verdeeld
 • 3 grote eieren op kamertemperatuur
 • 8 ons gebruinde boter kamertemperatuur
 • 4 ons olie
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • BELANGRIJK: Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn en dat je een weegschaal gebruikt om te meten. Als je ingrediënten vervangt, kan het recept mislukken (zie opmerkingen onderaan het recept).
 • Verwarm de oven tot 335º F - Bereid drie cakevormen van 6"x2" (of twee cakevormen van 8"x6") voor met cakegips of een ander geschikt bakmiddel.
 • Meet 4 ons karnemelk af in een apart bakje, voeg de plantaardige olie toe en zet apart (als je het recept verdubbelt of verdrievoudigt, pas deze hoeveelheid dan ook aan).
 • Combineer de overgebleven karnemelk met je vanille en eieren. Klop luchtig en zet apart.
 • Meet de bloem, suiker, bruine suiker, baking soda, bakpoeder en zout af en doe ze in de kom van de standmixer met het schoepenhulpstuk.
 • Zet de mixer op de langzaamste snelheid (stand 1 op Kitchen Aid mixers). Voeg je gebruinde boter toe aan het bloemmengsel. Laat mixen tot het beslag op grof zand lijkt.
 • Voeg je karnemelk en olie toe aan het bloemmengsel.
 • Verhoog de mixsnelheid naar medium (stand 4 van de Kitchen Aid mixer) en mix 2 volle minuten. Laat het mengsel opkloppen tot het dikker en lichter van kleur is geworden. Het zou eruit moeten zien als softijs. Als je het beslag niet volledig laat mixen, krijg je hele korte, kruimelige cakejes die niet rijzen.
 • Schraap de kom af. Dit is een belangrijke stap. Als je dit overslaat, krijg je harde klonten bloem en ongemengde ingrediënten in je beslag. Als je dit later doet, zullen ze niet volledig gemengd worden.
 • Voeg het eimengsel in drie delen toe en laat de eieren tussen de toevoegingen in 5-10 seconden doorkoken. Schraap de kom halverwege om.
 • Als je beslag op dit punt gestremd en gebroken is, was je melk/eieren te koud en kan je cake niet rijzen.
 • Ik weeg mijn pannen om er zeker van te zijn dat er evenveel beslag in elke pan zit.
 • Bak minimaal 30 minuten voordat je controleert of de cake gaar is. Vergeet niet dat grotere pannen meer tijd nodig hebben om te bakken dan kleinere pannen. Ik gebruik een bakvorm voor pannen groter dan 12". De cake is gaar als een tandenstoker er schoon uitkomt of als de bovenkant terugveert als je hem licht aanraakt.
 • Nadat de cakes 10 minuten zijn afgekoeld of de pannen koel genoeg zijn om aan te raken, draai je de cakes om op koelrekken om volledig af te koelen. Wikkel in plasticfolie en zet in de koelkast of vries een uur in om het afkoelen te versnellen.
 • Vorst en versier naar wens

Video

Opmerkingen

Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint 1. Breng al je ingrediënten op kamertemperatuur of zelfs een beetje warm (eieren, karnemelk, boter, enz.) om ervoor te zorgen dat je beslag niet breekt of stremt. 2. Gebruik een weegschaal om je ingrediënten af te wegen (inclusief vloeistoffen) tenzij anders aangegeven (eetlepels, theelepels, snufjes, enz.). Metrische maten zijn beschikbaar in de receptkaart. Ingrediënten op schaal zijn veel nauwkeuriger dan het gebruik van kopjes enhelpen het succes van je recept te verzekeren. 3. Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats). Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaar zijn voordat je begint te mixen om de kans te verkleinen dat je per ongeluk iets weglaat. 4. Koel je cakes voordat je ze gaat glazuren en vullen. Je kunt een geglazuurde en gekoelde cake desgewenst bedekken met fondant. Deze cake is ook geweldig om te stapelen. IBewaar mijn taarten altijd gekoeld in de koelkast voordat ze worden geleverd, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vervoerd. 5. Als het recept om specifieke ingrediënten vraagt, zoals cakemeel, is het niet aan te raden deze te vervangen door bloem voor alle doeleinden en maïzena, tenzij in het recept staat dat dit mag. Als je ingrediënten vervangt, kan dit recept mislukken.

Voeding

Portie: 1 g

Gerelateerd bericht