Caramelsaus recept

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Rijke, boterachtige en romige gezouten karamelsaus wordt gemaakt met een paar eenvoudige ingrediënten en het duurt maar 15 minuten om te maken! Sprenkel het over je ijs, gebruik het als vulling voor chocolade karamelsnoepjes, gebruik het als een druppel voor je taarten of meng het zelfs door gemakkelijk botercrème glazuur voor een taartvulling! Karamelsaus kan ook heel goed bewaard worden en is een uitstekend cadeau.

Superzacht, rijk aan smaak en ongelooflijk romig, je zult nooit meer karamelsaus uit de winkel willen kopen als je dit recept hebt geprobeerd!

Zelf karamelsaus maken is zoveel makkelijker dan je zou denken, en je hebt echt maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt. Mijn favoriete ding aan dit recept? Je kunt het tot wel een hele maand in de koelkast bewaren! Echt, dit recept is zo veelzijdig en je kunt het voor meerdere doeleinden gebruiken.

Wat staat er in deze blogpost?

  Ingrediënten Karamelsaus

  Als je nog nooit karamelsaus hebt gemaakt, is het misschien verrassend om te ontdekken dat het niets meer is dan hete suiker, room, boter en zout die de heerlijke en unieke smaak van karamel maken. De echte truc bij het maken van karamelsaus is om de suiker mooi diep goudbruin te laten worden voordat je de boter toevoegt. De meeste mensen koken hun karamel te weinig.

  Zo maak je stap voor stap karamelsaus

  Je hebt geen thermometer nodig om karamelsaus te maken, maar als je zenuwachtig bent om te weten hoe lang je de suiker precies moet koken en je hebt een kandijthermometer op zak, dan is die handig om te hebben.

  1. Doe het water, de suiker en de maïssiroop in een middelgrote steelpan (groter is beter dan kleiner) en breng het aan de kook op middelhoog vuur.
  2. Borstel de zijkanten van de pan met een schone en olievrije bakkwast gedoopt in water (bij voorkeur een kwast die je alleen voor water of suiker gebruikt) om ervoor te zorgen dat alle suikerkorrels in het water zijn opgelost.
  3. Dek de pan 5 minuten af terwijl het mengsel pruttelt om alle suikerkorrels verder op te lossen.
  4. Maak het suikermengsel los en bevestig je kandijthermometer als je die gebruikt.
  5. Blijf het suikermengsel continu doorkoken tot het een diepere kleur begint te krijgen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Je hoeft niet te roeren, laat de suiker gewoon zijn gang gaan. Als het eenmaal een gouden kleur begint te krijgen, loop dan niet weg! Het gaat heel snel van goudkleurig naar verbrand tegen het einde.
  6. Zodra je suiker een diepe amberkleur of 350ºF heeft, haal je het van het vuur.
  7. Voeg een beetje room (ongeveer 2 eetlepels) toe aan je hete karamel terwijl je langzaam klopt (het zal opborrelen en dat is normaal). Voeg dan de rest van je room toe in een langzame stroom terwijl je klopt om te combineren.
  8. Voeg je boter, zout en vanille-extract toe en klop tot een gladde en glanzende massa.
  9. Laat je karamel afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem gebruikt. Hij wordt dikker als hij afkoelt.

  Hoe krijg je een rijkere karamelsmaak?

  Als je een karamelsaus met een rijke smaak wilt, is de beste methode om je zelfgemaakte karamelsaus te verbeteren om hem een nacht te laten staan. Door je saus een nacht te laten staan, kan de smaak echt rijpen en slechts één dag de ingrediënten samen laten staan maakt al het verschil!

  Als je extra smaken aan je karamelsaus wilt toevoegen, kun je je karamelsaus infuseren met ingrediënten als bourbon of vanillebonen. Nadat je alle benodigde ingrediënten voor je karamelsaus hebt toegevoegd, kun je 1-2 eetlepels bourbon toevoegen om een whisky-smaak te krijgen, of zelfs 1 vanillestokje ter waarde van vanillezaadjes om een vanilleboon-smaak te krijgen.

  Karamelsaus bewaren

  Nadat de saus is afgekoeld, giet je de karamelsaus voorzichtig in een bakje en dek je het goed af (met een deksel, een luchtdichte bus, etc.). Houd er rekening mee dat de karamelsaus hard wordt zodra het een koelere temperatuur bereikt, dus zorg ervoor dat het bakje waarin je de karamelsaus giet magnetronbestendig is als je van plan bent het opnieuw op te warmen. Als je het opnieuw opwarmt, verwarm het dan niet langer dan een paar seconden opper keer en herhaal dit proces tot het warm is.

  Karamelsaus kan tot 30 dagen nadat het gemaakt is in de koelkast bewaard worden. Als je de karamelsaus langer dan 30 dagen wilt bewaren, kan het tot 90 dagen in de vriezer bewaard worden in een luchtdichte verpakking (en je zult ook een magnetronbestendige verpakking willen gebruiken).

  Tips om kristallisatie te voorkomen

  Wanneer je met suiker werkt, kun je kristallisatie ervaren. Wanneer je suiker kookt, bewegen de moleculen binnenin dichter naar elkaar toe, wat resulteert in een verandering van vorm, textuur en kleur. Dit is het proces dat wordt gebruikt om suiker in karamelsaus te veranderen. Het probleem dat je kunt tegenkomen is wanneer je de suiker te veel kookt en de moleculen te dicht naar elkaar toe bewegen, dit resulteert in kristallisatie. Hoe langer je je suiker kookt, hoe meer kristallisatie.Hoe meer suiker er verdampt, hoe meer water er verdampt en hoe meer kans er is op kristallisatie. Dit is waar een kandijthermometer je leven een stuk makkelijker kan maken en je zal helpen ervoor te zorgen dat je je suiker niet overkookt en je de gewenste karamelsaus kunt maken.

  FAQ

  Wat is het verschil tussen karamelsaus en dulce de leche?

  Hoewel zowel karamel als dulce de leche bestaan uit gekookte suiker en melk, is het belangrijkste verschil tussen de twee dat echte karamelsaus wordt gemaakt door suiker te koken tot het diepbruin is en het dan te mengen met room en boter.

  Dulce de leche wordt gemaakt door zoete melk te koken tot het water verdampt en het mengsel bruin en dikker wordt. Dulce de leche blijft op kamertemperatuur in een zachte sausachtige staat, maar de karamelsaus wordt dikker en steviger als het afkoelt.

  Kun je dit recept gebruiken om karamelsnoepjes te maken?

  Hoewel ze op elkaar lijken, worden karamelsaus en karamelsnoep verschillend bereid. Karamelsnoep dat in repen of op karamelappels wordt gebruikt, wordt meestal gekookt door suiker, room, maïssiroop, boter en zout samen te voegen en een keer te laten koken tot het dik en goudbruin is.

  Moet je karamel roeren?

  Roeren tijdens het koken is niet nodig. Eigenlijk moet je helemaal NIET roeren tijdens het koken.

  Als je te veel roert en schudt terwijl de karamel nat is, krijg je klonterige karamel die begint te herkristalliseren (waardoor je van die vervelende kartelrandjes krijgt en meer vast wordt dan vloeibaar).

  Hoe maak ik mijn karamelsaus dikker?

  De sleutel tot dikkere karamelsaus is het toevoegen van meer boter.

  Extra tips voor het maken van karamelsaus

  • Gebruik een superschone pan en keukengerei. Als je dingen gebruikt die niet helemaal schoon zijn, kan je saus besmet raken en kristalliseren.
  • Zorg ervoor dat de suiker die diepbruine kleur krijgt, maar laat hem niet verbranden.
  • Zorg dat je al je ingrediënten klaar hebt voordat je begint, zodat je naar de volgende stap kunt gaan wanneer dat nodig is. De suiker zal het ene moment te bleek zijn en het volgende moment te donker, dus houd het in de gaten! Laat je niet verleiden om je ingrediënten te snel toe te voegen. Je wilt een mooie donkere kleur, maar niet verbrand. Een donkerdere kleur betekent een rijkere smaak.
  • Ik heb altijd een partij gezouten karamel in mijn koelkast staan, klaar voor gebruik. Het is een decadente smaak die door bijna iedereen geliefd is en met een klein beetje kom je een heel eind.

  Dit vind je misschien ook leuk

  Chocolade karamel snoepjes

  Gemakkelijk chocolade tempereren

  Hoe bruine boter maken

  Hoe kook ik isomalt

  Recept

  Zoutkaramel recept

  Heerlijke, romige en rijke gezouten karamel. Geweldig om toe te voegen aan botercrème of te gebruiken als vulling voor taartdecoratie. Sprenkel over de bovenkant van je taart voor extra decadentie.

  Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 5 minuten minuten Kooktijd: 15 minuten minuten Totale tijd: 20 minuten minuten Cursus: Dessert Keuken: Amerikaanse porties: 28 oz Calorieën: 126 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • Medium steelpan met deksel
  • candy thermometer (optioneel)

  Ingrediënten

  Ingrediënten

  • 14 ons kristalsuiker
  • 2 ons water
  • 4 ons maïssiroop
  • 6 ons ongezouten boter
  • 8 ons zware room
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel vanille-extract
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  Instructies

  • Combineer de suiker, maïssiroop, water en zout in een middelgrote tot grote steelpan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Je hoeft niet te roeren.
  • Borstel de zijkanten van de pot schoon met een schone en olievrije bakkwast (bij voorkeur eentje die alleen voor water of suiker wordt gebruikt) om ervoor te zorgen dat alle suikerkorrels zijn opgelost.
  • Dek de pan 5 minuten af met het deksel en laat de condensatie alle suikerkorrels aan de zijkanten van de pan oplossen die je karamel zouden kunnen doen kristalliseren.
  • Verwijder het deksel en bevestig een snoepthermometer als je die gebruikt.
  • Blijf de suiker koken tot het een diepe gouden amberkleur heeft of de kandijthermometer 350º aangeeft (hard crack stadium) Dit kan 5-10 minuten duren, dus houd het in de gaten om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de suiker van het vuur en klop er langzaam een paar eetlepels van de room door (het zal bubbelen en stomen) en klop er dan de rest van de room in een langzame stroom door.
  • Voeg de boter, het zout en de vanille toe en roer tot een romige massa.
  • De saus wordt dikker als hij afkoelt. Bewaar restjes saus in de koelkast tot een maand of vries ze in tot 6 maanden of langer.

  Opmerkingen

  Gebruik een superschone pan en keukengerei. Als je dingen gebruikt die niet helemaal schoon zijn, kan je saus vervuild raken en gaan kristalliseren. Zorg ervoor dat de suiker die diepbruine kleur krijgt, maar laat hem niet verbranden. Een paar tips voor succes. Zorg dat je al je ingrediënten klaar hebt voordat je begint, zodat je naar de volgende stap kunt gaan wanneer dat nodig is. Het ene moment is de suiker te bleek en het andere moment te donker.Laat je niet verleiden om je ingrediënten te vroeg toe te voegen. Je wilt een mooie donkere kleur, maar niet verbrand. Een donkerdere kleur betekent een rijkere smaak. Bewaar afgedekt in de koelkast tot een maand.

  Voeding

  Portie: 1 oz

  Gerelateerd bericht