Chocolade joconde is biscuit met een lichte chocoladesmaak. Het kan worden gebruikt om opgerolde cakes te maken of voor ander gebak zoals spiegeltaarten.

Chocolade joconde is letterlijk gewoon de chocolade versie van mijn super populaire joconde cake recept. Het is een licht, op biscuit gebaseerd beslag dat heel dun gebakken wordt in een plaatvorm. Als het uit de oven komt kun je het oprollen en laten afkoelen en gebruiken voor een swiss roll cake of je kunt het in vormen snijden voor kleine gebakjes. Ik gebruik mijn chocolade joconde meestal om mijn spiegelglazuur cakejes te maken.

Een van de redenen waarom chocoladejoconde zo'n geweldige cake is, is dat hij heel luchtig is en niet op een doorsnee cake lijkt. Je kunt er zelfs patronen in spuiten met gekleurde joconde, hem invriezen en dan meer beslag over de bovenkant strooien en hem oprollen. Hij is heel veelzijdig.

Hoe maak je chocolade joconde

Het maken van chocolade joconde hangt vooral af van hoe je je eiwitten opklopt en hoe je ze in je beslag vouwt, want dat is wat we gebruiken voor de structuur van de cake, geen bakpoeder of soda. Wees dus extra voorzichtig bij deze stap.

 1. Zeef je bloem, amandelmeel en suiker samen
 2. Meng het bloemmengsel met de hele eieren met een garde tot een gladde massa.

 3. Smelt je boter en combineer met je cacaopoeder en zet opzij om lichtjes af te koelen
 4. Klop je eiwitten op tot stijve, glanzende pieken. Het mag er niet gebroken of korrelig uitzien. Als dit gebeurt, zijn je eiwitten te opgeklopt en kunnen ze niet worden gebruikt en niet worden bewaard, dus houd ze in de gaten!

 5. Voeg een ¼ van je eiwitmengsel toe aan je bloem/eimengsel en vouw voorzichtig om te combineren. Voeg dan nog een paar lepels toe en vouw.

 6. Voeg het laatste beetje bloem toe aan het chocolademengsel en vouw voorzichtig tot er geen strepen meer overblijven.

 7. Verdeel gelijkmatig over een kwart vel bekleed met bakpapier en bak 8 minuten op 425ºF.

 8. Haal de cake uit de oven en als je hem gebruikt voor een swill roll, leg er dan een theedoek overheen en rol hem op tot een boomstam en laat hem afkoelen. Op die manier heeft hij al de juiste vorm als je hem later gaat oprollen en zal hij niet barsten.

 9. Als je niet rolt, bedek de bovenkant van de cake dan met kristalsuiker en dek af met plasticfolie. Laat een nacht koelen. De suiker helpt de cake vochtig te houden.

Als je meer chocoladesmaak wilt, kun je 10 gram cacao toevoegen en 5 gram bloem aftrekken.

Recept

Chocolade Joconde Recept

Chocolade Joconde is een lichte en luchtige biscuit waarmee je veel soorten desserts kunt maken. Chocolade Joconde bevat niet veel vet en wordt gebruikt voor veel desserts zoals roltaarten en spiegelglazuurtaarten. Recept Beoordeel Prep Time: 15 minuten Cook Time: 8 minuten Total Time: 23 minuten minuten Course: Dessert Cuisine: American Servings: 1 ¼ sheet pan Calorieën:2966 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 200 gram amandelmeel
 • 170 gram poedersuiker
 • 46 gram cakemeel
 • 5 grote eieren
 • 6 hele eiwitten
 • 30 gram kristalsuiker
 • 70 gram gesmolten boter
 • 15 gram cacaopoeder

Instructies

 • Eerst moet je de oven voorverwarmen op 425ºF/230ºC.
 • Zeef je amandelmeel, poedersuiker en bloem zodat je geen klontjes hebt.
 • Meng vervolgens de 5 hele eieren door de bloem tot een gladde massa.
 • Klop in een aparte kom de eiwitten op tot zachte pieken en voeg langzaam kristalsuiker toe. Blijf opkloppen tot stevige, vochtige pieken. Als ze beginnen te brokkelen, heb je je eiwitten te hard opgeklopt en is er geen manier om ze te redden.
 • Spatel vervolgens de meringue door het mengsel tot het net gecombineerd is. Zorg ervoor dat je niet te veel mengt of te ruw wordt en alle lucht die je in je beslag hebt opgebouwd afbreekt, anders krijg je een erg platte cake.
 • Klop langzaam de gesmolten boter en het chocolademengsel erdoor.
 • Spreid het mengsel ten slotte uit over je voorbereide siliconenmat of perkamentpapier in een jelly roll of ondiepe plaatvorm en bak de cake 8 minuten. Zorg ervoor dat je de cake niet te lang bakt.
 • Zodra je cake is afgekoeld, strooi je een dun laagje kristalsuiker over het oppervlak van de cake en dek je hem af met plasticfolie. Laat een nachtje in de koelkast staan. De suiker zal in de cake oplossen, waardoor de cake vochtig blijft, zelfs als hij aan de lucht wordt blootgesteld. Cool hè!

Voeding

Calorieën: 2966 kcal

Gerelateerd bericht