Voor deze chocoladetruffels recept Het enige wat je nodig hebt is chocolade van goede kwaliteit en een paar eenvoudige ingrediënten om heerlijke, romige, rijke chocoladetruffels te maken die iedereen die ze proeft versteld zullen doen staan. Truffels van melk, witte of pure chocolade zijn perfect als cadeau voor een speciale gelegenheid, valentijnsdag voor een chocoladeliefhebber of gewoon als traktatie voor jezelf! Het beste is dat je ze kunt aanpassen met je favoriete toppings. Er is geen groot geheim als het gaat om het maken van een basis chocoladetruffel, het is een emulsie van chocolade en room. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, zijn de smaakmogelijkheden eindeloos! Met behulp van 3 soorten chocolade en ideeën uit mijn voorraadkast hebben we 18 verschillende smaakcombinaties gemaakt om van te smullen!

De truffel dankt zijn naam aan het feit dat hij lijkt op een paddenstoelachtige schimmel die erg gewild is en moeilijk te vinden. Chocoladetruffels zijn gemakkelijk te maken en een leuke manier om creatief te worden in de keuken met verschillende smaken. Klassieke Franse chocoladetruffels worden gerold in ongezoet cacaopoeder, wat een heerlijke plek is om mee te beginnen, maar ik vond het erg leuk om in mijn voorraadkast te zoeken naar leukedingen om met chocolade te combineren.

Ingrediënten chocoladetruffels

Donkere Chocolade die 64% of meer is, is het beste voor donkere chocoladetruffels. Halfzoete en bitterzoete chocolade bevat de meeste cacaobestanddelen en cacaoboter, maar meestal geen melk. Dit geeft je de stevigste truffel, maar de diepste en meest intense chocoladesmaak. De licht bittere aspecten van pure chocolade maken het zo interessant en passen heel goed bij zoveel dingen, van fruit tot kruiden.

Melkchocolade wordt gemaakt door cacaobestanddelen en cacaoboter te combineren met suiker en melk. Soms wordt een emulgator, zoals sojalecithine, toegevoegd om het smeuïger te maken. De definitie van melkchocolade moet ten minste 10% chocoladelikeur en 12% melk bevatten, daarom is het veel zoeter dan pure chocolade.

Witte Chocolade wordt meestal gemaakt van suiker, melk en cacaoboter, maar zonder cacaobestanddelen. Technisch gezien is het dus geen echte chocolade, maar wel een neefje. Er is veel snoepgoed dat beweert witte chocolade te zijn, maar als er geen cacaoboter in de ingrediënten zit, is het geen witte chocolade. Het zal niet hetzelfde presteren als witte chocolade als je truffels probeert te maken.

Chocolade van hoge kwaliteit Het resultaat is veel lekkerder en gemakkelijker te verwerken dan goedkopere imitatiechocolade. Als u tijd en moeite steekt in het maken van truffels, verspil dan geen tijd of geld aan ingrediënten uit het lagere segment. Enkele merken die ik goed vind, zijn Lindt, Cacao Barry en Ghirardelli.

Zware slagroom Het vet emulgeert met de chocolade en zorgt voor een rijke, smeuïge truffel. Er kan lichtere room worden gebruikt, en zelfs melk, maar dan moet de verhouding van de chocolade worden aangepast aan het veranderde vetgehalte.

3 soorten chocoladetruffels maken

Het proces voor donkere, melk- en witte chocoladetruffels is hetzelfde. Het enige verschil is dat er maïssiroop is toegevoegd aan de pure chocoladeganache voor een extra romige textuur.

Truffels van pure chocolade maken

 1. Meet de zware room en de maïssiroop af in een kom die geschikt is voor de magnetron, meng dan kort en magnetron in sessies van 20 seconden tot de room dampt. Meng tussen de sessies door zodat het gelijkmatig opwarmt.
 2. Giet de warme room over de hittebestendige kom met afgemeten chocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig onder de room verdeeld is.
 3. Laat het chocolademengsel 5 minuten zitten om de chocolade te laten smelten.
 4. Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 5. Voeg de boter toe en blijf roeren tot de boter volledig is opgenomen en de ganache glad is.
 6. Dek de ganache af met plasticfolie dat contact maakt met het oppervlak (om een droge huid bovenop te voorkomen) en laat het rusten tot de ganache volledig is afgekoeld en stevig wordt, dit kan 1-2 uur duren. Met donkere ganache kun je het in de koelkast koelen, maar het zal moeilijker te scheppen zijn als het koud is.
 7. Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier.
 8. Meet met een koekjesschep, meloenboller of lepel een lepel ganache af op de gewenste grootte. Ik koos ervoor om truffels te maken van 0,5 oz en ongeveer 1,5" doorsnee en dit maakte ongeveer 25 truffels. De ganache wordt snel warm in uw handen, dus hanteer de chocolade zo min mogelijk.
 9. Leg de ganachescheppen op de bakplaat en zet ze 10 minuten in de koelkast.
 10. Terwijl de ganache rust, zet je de gewenste ingrediënten klaar voor de coating van de truffels.
 11. Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze. Doe één topping per keer zodat je de toppings niet kruislings in andere kommen doet. Pro-tip: Draag handschoenen of zorg dat je handen schoon en koud zijn.
 12. Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 10 minuten opstijven voordat je hem serveert en bewaart.

Melkchocoladetruffels maken

 1. Verwarm de room in de magnetron of in een steelpan op het fornuis tot de room dampt.
 2. Giet de warme room over de melkchocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig verdeeld is onder de room.
 3. Laat 5 minuten zitten om de chocolade te smelten.
 4. Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 5. Voeg de boter toe en blijf kloppen tot de ganache volledig is opgenomen en glad is.
 6. Dek de ganache af met plasticfolie zodat het contact maakt met het oppervlak van de ganache en zet 1-2 uur opzij totdat de ganache is afgekoeld en stevig is. Je kunt melkganache in de koelkast koelen. Het is een zachtere ganache, dus als het een beetje is afgekoeld voordat je het uitrolt, zal het minder snel smelten in je handen.
 7. Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier om de bolletjes ganache op te leggen.
 8. Schep de ganache in balletjes van gelijke grootte. Dit recept maakt ongeveer 25 truffels van 1 eetlepel.
 9. Leg de ganachescheppen op de bakplaat en laat ze 15 minuten in de koelkast opstijven.
 10. Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze.
 11. Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 15 minuten opstijven voordat je hem serveert en bewaart.

Witte chocoladetruffels maken

 1. Verwarm de room in de magnetron of in een steelpan op het fornuis tot de room dampt.
 2. Giet de warme room over de witte chocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig verdeeld is onder de room.
 3. Laat 5 minuten zitten om de chocolade te smelten.
 4. Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 5. Voeg de boter toe en blijf kloppen tot de ganache volledig is opgenomen en glad is.
 6. Bedek de ganache met plasticfolie dat contact maakt met het oppervlak van de ganache (om een droge huid bovenop te voorkomen) en laat rusten tot de ganache volledig is afgekoeld en stevig is geworden, dit kan 1-2 uur duren.
 7. Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier om de bolletjes ganache op te leggen.
 8. Schep de ganache in balletjes van gelijke grootte. Dit recept maakt ongeveer 25 truffels van 1 eetlepel.
 9. Leg de ganachescheppen op de bakplaat en laat ze 20 minuten in de koelkast opstijven.
 10. Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze.
 11. Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 20 minuten opstijven.

Chocoladetruffels bewaren

De afgewerkte truffels zijn nu klaar om op te eten, in te pakken of te bewaren. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast als je van plan bent ze langer dan 4 dagen te bewaren. Als je ze cadeau geeft, herinner de ontvanger er dan aan ze binnen 4 dagen op te eten of ze in de koelkast te bewaren.

Hoe chocolade truffels op smaak brengen

De mogelijkheden om truffels op smaak te brengen zijn eindeloos. De truffel in een leuke coating rollen is één manier, maar je kunt ook de ganache zelf op smaak brengen.

Hier zijn 3 manieren om het te doen:

 1. De room weken: Om truffels met rozensmaak te maken, koos ik ervoor om eetbare gedroogde rozenblaadjes in de room te laten trekken om smaak aan de ganache toe te voegen. Je kunt thee gebruiken of verschillende kruiden zoals kaneel, kardemom of chilipoeder.
 2. Extracten toevoegen: Voor rozentruffels voegde ik een theelepel van het rozenextract van Amoretti toe. Voeg het extract toe nadat je de ganache geëmulgeerd hebt, terwijl het nog warm en vloeibaar is. Begin langzaam met een theelepel en proef de ganache na de toevoeging om de smaak op het gewenste niveau te krijgen. Citroenextract, vanille-extract en frambozenextract zijn ook goede opties.
 3. Gearomatiseerde likeur: Begin met het toevoegen van een theelepel per keer en proef, maar gebruik in totaal niet meer dan 2 eetlepels voor dit recept. De extra vloeistof zal de verhouding omgooien en de uiteindelijke textuur van de ganache veranderen. Ik gebruik graag Chambord, Bourbon of Grand Marnier voor truffels met drank.

Bekijk mijn blogpost over truffels van pure chocolade met rozensmaak voor het volledige recept.

FAQ

Wat maakt een chocoladetruffel?

Het hapklare chocoladegebak dat "truffel" wordt genoemd, komt van de gelijkenis met een paddenstoelachtige schimmel, die wordt beschouwd als een delicatesse met dezelfde naam. De hoofdingrediënten zijn chocolade en room, maar er kunnen veel dingen worden toegevoegd om de smaak en textuur te verbeteren.

Kan ik mijn ganache op smaak brengen?

Ja, je kunt de room laten trekken met alle smaken die je maar kunt bedenken. Ik gebruik graag thee of kruiden om mijn room op smaak te brengen, en die smaak komt terug in de truffel. Citrusvruchten en zuren kunnen echter gaan stremmen als ze aan de room worden toegevoegd, dus als je citroen wilt toevoegen, zoek dan naar citroenextract en voeg alleen de schil toe of voeg een eetlepel citroensap toe aan de geëmulgeerde ganache aan het einde.

Alcohol kan ook als smaakmaker aan de ganache worden toegevoegd. Door een eetlepel Chambord of whisky toe te voegen, kan de chocolade een heerlijke boozy finish krijgen, waarbij de zoete tonen van de likeur worden opgepikt. Vanille-extract of vanilleboon is ook altijd een klassieker en een welkome smaak voor alle gebakjes.

Hoe ver van tevoren kunnen truffels worden gemaakt?

Truffels kunnen tot 4 dagen op kamertemperatuur worden bewaard vanwege het vet- en suikergehalte. Maar de afgewerkte truffel moet in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Ze bevatten room, dus als je ze langer wilt bewaren dan raad ik aan om ze een paar weken in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer te bewaren. Chocolade smaakt het lekkerst op kamertemperatuur en zo vers alsEen lange tijd in de koelkast kan resulteren in een muffe smaak en/of andere smaken die uit de koelkast zijn geabsorbeerd.

Kan ik truffels veganistisch maken?

Als je zuivelvrije chocolade gebruikt, kun je de zware room vervangen door zware kokosmelk en de boter weglaten. Onthoud dat als je ingrediënten verandert, je ook het resultaat van het eindproduct verandert. Het kan zijn dat je moet experimenteren met verhoudingen.

Waarom worden mijn truffels niet opgezet?

Als je truffels niet gestold zijn, is de kans groot dat je de ganache niet genoeg tijd hebt gegeven om te stollen, en chocolade vergt geduld. Zet de ganache een tijdje in de koelkast. Als het nog steeds losjes is wanneer het koud is, waren de metingen waarschijnlijk niet goed. Het mooie van ganache is dat het je een tweede kans geeft. Als het te los is, verwarm het dan een beetje en voeg er meer gesmolten chocolade aan toe.te hard is, warm het dan op en voeg meer room toe.

Verwante Recepten

Witte Chocolade Bonbons

Truffels met rozensmaak

Aardbeien in chocolade

Kohakutou Kristallen Snoepjes

Recept

Chocoladetruffels Recept

Zelfgemaakte chocoladetruffels klinken zo chic (omdat ze dat ook zijn), maar dit recept voor donkere, melk- en witte chocoladetruffels kan thuis in een handomdraai worden gemaakt! Sneller en betaalbaarder dan een chocoladewinkel, wie het geluk heeft deze rijke verwennerij cadeau te krijgen, zal smeken om meer. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 30 minuten minuten Koeltijd: 2 uur uur TotaalTijd: 2 uur 30 minuten Cursus: Dessert Keuken: Frans Porties: 75 truffels Calorieën: 90 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

Truffels van donkere chocolade (25)

 • 8 ons pure chocolade (64-72%) (1 ⅓ kopjes) fijngehakt als je een reep gebruikt
 • 4 ons zware slagroom (½ kopje)
 • 0,5 ons maïssiroop (1 eetlepel) of glucose
 • 1 ons ongezouten boter (2 eetlepels)

Melkchocoladetruffels (25)

 • 8 ons melkchocolade (1 ⅓ kopjes) in stukjes als u een reep gebruikt
 • 3 ons zware slagroom (⅓ kopje)
 • 0,5 ons ongezouten boter (1 eetlepel)

Truffels van witte chocolade (25)

 • 8 ons witte chocolade (1 ⅓ kopjes) in stukjes als u een reep gebruikt
 • 3 ons zware slagroom (⅓ kopje)
 • 0,5 ons ongezouten boter (1 eetlepel)

Optionele toppings

 • ½ kopje hagelslag
 • ¼ kopje cacaopoeder
 • ½ kopje gevriesdroogde aardbeien fijngemaakt
 • ½ kopje cacaonibs
 • ½ kopje pistachenoten fijngestampt
 • ¼ kopje geraspte kokos
Maakt: 1 inch 1 x 1 inch rond US Customary - Metrisch

Instructies

 • Opmerking: Elk recept maakt 25 chocoladetruffels van 0,5 oz of 1 eetlepel groot. Je krijgt de beste resultaten als je je ingrediënten weegt met een voedselweegschaal.

Truffels van pure chocolade maken

 • Meet de zware room en de maïssiroop af in een kom die geschikt is voor de magnetron, meng dan kort en magnetron in sessies van 20 seconden tot de room dampt. Meng tussen de sessies door zodat het gelijkmatig opwarmt.
 • Giet de warme room over de hittebestendige kom met afgemeten chocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig onder de room verdeeld is.
 • Laat het chocolademengsel 5 minuten zitten om de chocolade te laten smelten.
 • Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 • Voeg de boter toe en blijf roeren tot de boter volledig is opgenomen en de ganache glad is.
 • Bedek de ganache met plasticfolie dat contact maakt met het oppervlak (om een droge huid bovenop te voorkomen) en laat rusten tot de ganache volledig is afgekoeld en stevig wordt, dit kan 1-2 uur duren. Met donkere ganache kun je het koelen in de koelkast, maar het zal moeilijker te scheppen zijn als het koud is.
 • Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier.
 • Meet met een koekjesschep, meloenboller of lepel een lepel ganache af op de gewenste grootte. Ik koos ervoor om truffels te maken van 0,5 oz en ongeveer 1,5" doorsnee en dit maakte ongeveer 25 truffels. De ganache wordt snel warm in uw handen, dus hanteer de chocolade zo min mogelijk.
 • Leg de ganachescheppen op de bakplaat en zet ze 10 minuten in de koelkast.
 • Terwijl de ganache rust, zet je de gewenste ingrediënten klaar voor de coating van de truffels.
 • Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze. Doe één topping per keer zodat je de toppings niet kruislings in andere kommen doet. Pro-tip: Draag handschoenen of zorg dat je handen schoon en koud zijn.
 • Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 10 minuten opstijven voordat je hem serveert en bewaart.

Melkchocoladetruffels maken

 • Verwarm de room in de magnetron of in een steelpan op het fornuis tot de room dampt.
 • Giet de warme room over de melkchocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig verdeeld is onder de room.
 • Laat 5 minuten zitten om de chocolade te smelten.
 • Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 • Voeg de boter toe en blijf kloppen tot de ganache volledig is opgenomen en glad is.
 • Dek de ganache af met plasticfolie zodat het contact maakt met het oppervlak van de ganache en zet 1-2 uur opzij totdat de ganache is afgekoeld en stevig is. Je kunt melkganache in de koelkast koelen. Het is een zachtere ganache, dus als het een beetje is afgekoeld voordat je het uitrolt, zal het minder snel smelten in je handen.
 • Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier om de bolletjes ganache op te leggen.
 • Schep de ganache in balletjes van gelijke grootte. Dit recept maakt ongeveer 25 truffels van 1 eetlepel.
 • Leg de ganachescheppen op de bakplaat en laat ze 15 minuten in de koelkast opstijven.
 • Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze.
 • Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 15 minuten opstijven voordat je hem serveert en bewaart.

Witte chocoladetruffels maken

 • Verwarm de room in de magnetron of in een steelpan op het fornuis tot de room dampt.
 • Giet de warme room over de witte chocolade en zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig verdeeld is onder de room.
 • Laat 5 minuten zitten om de chocolade te smelten.
 • Klop de chocolade en de slagroom samen en het zou moeten beginnen te emulgeren en glad te worden. Als er nog wat chocoladestukjes in zitten, nog 10 seconden in de magnetron en blijf roeren tot het glad is.
 • Voeg de boter toe en blijf kloppen tot de ganache volledig is opgenomen en glad is.
 • Bedek de ganache met plasticfolie dat contact maakt met het oppervlak van de ganache (om een droge huid bovenop te voorkomen) en laat rusten tot de ganache volledig is afgekoeld en stevig is geworden, dit kan 1-2 uur duren.
 • Zodra de ganache is opgesteven, bereid je een bakplaat voor met bakpapier om de bolletjes ganache op te leggen.
 • Schep de ganache in balletjes van gelijke grootte. Dit recept maakt ongeveer 25 truffels van 1 eetlepel.
 • Leg de ganachescheppen op de bakplaat en laat ze 20 minuten in de koelkast opstijven.
 • Rol een lepel ganache tot een gladde ronde bal en rol hem dan in de topping van je keuze.
 • Leg de truffel terug op de plaat en laat nog ongeveer 20 minuten opstijven.

Opmerkingen

 1. Als u geen magnetron hebt U kunt de chocolade en de room laten smelten boven een dubbele boiler of de room in een kleine steelpan op middelhoog vuur verwarmen tot hij dampt en dan over de chocolade gieten.
 2. Naar binnen één topping per keer zodat je geen kruisbesmetting van de toppings in andere kommen veroorzaakt.
 3. Chocolade van hoge kwaliteit Het resultaat is veel lekkerder en gemakkelijker te verwerken dan goedkopere imitatiechocolade. Enkele merken die ik goed vind zijn Lindt, Cacao Barry en Ghirardelli.
 4. U kunt maak deze veganistisch door zuivelvrije chocolade en zware kokosmelk te gebruiken.
 5. Breng je truffels op smaak door thee of kruiden in de room te laten trekken, extracten toe te voegen of likeuren te mengen.
 6. Als je truffels niet zijn opgezet, De kans is groot dat je de ganache niet genoeg tijd hebt gegeven om te stollen. Zet de ganache een tijdje in de koelkast. Als het nog steeds losjes is als het koud is, waren de metingen waarschijnlijk verkeerd. Als het te los is, verwarm het dan een beetje en voeg er meer gesmolten chocolade aan toe, als het te hard is, verwarm het dan en voeg er meer room aan toe.

Voeding

Portie: 1 truffel

Gerelateerd bericht