De perfecte zachte pindakaaskoekjes Een rijke, boterachtige, zachte en kauwbare textuur maakt het een favoriet bij elke koekjesruil! Het beste deel is dat het deeg heel goed in te vriezen is, dus je kunt een paar koekjes tegelijk bakken en de rest in de vriezer bewaren tot je klaar bent om het te gebruiken. Vers gebakken pindakaaskoekjes op bestelling!

Door een kriskras in elk koekje te drukken, wordt het deeg plat en gelijkmatig gebakken. Dit is al meer dan 80 jaar het traditionele uiterlijk van de beste pindakaaskoekjes. Persoonlijk vind ik dat het koekje zonder dit uiterlijk niet hetzelfde smaakt! Je kunt zelfs chocoladeschilfers of pinda's toevoegen aan de bovenkant voor wat extra smaak.

Chewy Pindakaas Koekjes Ingrediënten

Pindakaas: Krokante pindakaas of zachte pindakaas is een persoonlijke keuze, maar iedereen in mijn huis stemde voor romig. Ik raad niet aan om natuurlijke pindakaas te gebruiken omdat de scheiding in de pot het moeilijk maakt om het gelijkmatig in het deeg te mengen, en we willen een consistente perfecte textuur in elk koekje.

Bruine suiker: Dit is de sleutel tot het maken van zachte koekjes, en je kunt licht- of donkerbruine suiker gebruiken. De toegevoegde melasse maakt de beste zachte koekjes. Door beide soorten suiker te gebruiken blijft het koekje zacht en chewy, maar wordt de buitenkant genoeg krokant zodat het niet te veel uitsmeert.

Chewy Pindakaas Koekjes Maken

 1. Combineer de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een grote kom, klop het kort en zet het apart.
 2. Voeg de boter en bruine suiker toe aan een grote kom en mix met een elektrische handmixer op gemiddelde snelheid tot het glad en licht van kleur is. Zorg ervoor dat je de zijkanten van de kom afschraapt. Je kunt ook een mixer met een spatel gebruiken.
 3. Voeg dan de pindakaas toe en mix tot het glad is.
 4. Giet de eieren er één voor één bij en mix tot ze gecombineerd zijn.
 5. Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom en vouw ze erdoor met een spatel (of mix op lage snelheid) tot ze net gecombineerd zijn.
 6. Bedek het deeg met plasticfolie en zet het koekjesdeeg minstens 3 uur of een nacht in de koelkast. Pro-tip: Koelen is essentieel voor het krijgen van die chewy textuur in de koekjes. Als je het deeg niet genoeg koelt, zullen je koekjes uitdijen en knapperig worden in de oven.
 7. Verwarm je oven voor op 375°F en bereid een bakplaat voor met bakpapier.
 8. Schep het koekjesdeeg met een schepje #2 (of een maatbeker ¼) in balletjes van 2-2,5 ons. Dit zijn 24 koekjes van 3 inch.
 9. Vorm met je handen balletjes van het deeg en leg ze op een afstand van minstens 2 cm van elkaar op de koekjesplaat. Je hebt een paar koekjesplaten nodig als je een hele lading maakt.
 10. Druk met een extra grote vork één keer in elke richting om het koekje zijn kenmerkende kriskraspatroon bovenop te geven. Dit wordt gedaan zodat het koekje gelijkmatig bakt en verspreidt, en het is schattig.
 11. Bak de koekjes op 375°F gedurende 13-15 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van je oven, maar de koekjes moeten niet te bruin lijken als ze klaar zijn, alleen een beetje goudkleurig en knapperig aan de randen. Haal ze eruit als ze gezet zijn en er een beetje zacht uitzien in het midden. Als ze er te nat uitzien in het midden, geef ze dan 1-2 minuten extra. Gebakken koekjes behouden hun zachte textuur als je ze bewaart in eenluchtdichte verpakking.
 12. Gebruik een grote metalen koekjessnijder om je warme pindakaaskoekjes in perfecte cirkels te vormen. Dit is optioneel, maar maakt ze extra mooi!
 13. Laat de koekjes 5 minuten rusten op de bakplaat en leg ze dan op een koelrek. Deze zachte pindakaaskoekjes blijven 4-5 dagen goed op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Je kunt de gebakken koekjes of het deeg ook invriezen om ze op elk gewenst moment te hebben. Ze zijn heerlijk als je ze serveert met een glas koude melk!

FAQ

Hoe weet ik wanneer mijn pindakaaskoekjes gaar zijn?

Ze zullen licht goudbruin zijn en er "gezet" uitzien aan de randen, maar zacht in het midden.

Waarom moet ik het deeg in de koelkast bewaren voordat ik het ga bakken?

Dit geeft het meel de tijd om volledig te hydrateren. In deze koekjes zit veel vet tussen de boter en de pindakaas, dus ze zullen gemakkelijk uitdijen in de oven als ze niet gekoeld zijn. We willen de bakreactietijd gelijkmatig verdelen, zodat alles op hetzelfde moment gebeurt, wat resulteert in een perfect koekje.

Waarom is mijn koekje knapperig en niet zacht en taai?

Zorg er ten eerste voor dat je je ingrediënten afweegt, als de suiker of bloem niet klopt kan dat het uiteindelijke resultaat van je koekje veranderen. Te veel bloem zorgt voor droge koekjes. Ten tweede kan het zijn dat het iets te lang gebakken is, wat resulteert in een knapperiger koekje. Ten derde kan het zijn dat het deeg niet lang genoeg gekoeld is.

Verwante koekjesrecepten

Met Nutella gevulde chocolate chip cookies

Chewy dubbele chocolade koekjes

Snickerdoodle koekjes

Koekjes gevuld met rood fluweel

Recept

Chewy Pindakaas Koekjes

Deze chewy pindakaaskoekjes zijn zacht in het midden, knapperig aan de randen en hebben veel pindakaassmaak. Ik daag je uit om er een te eten zonder melk! Een makkelijk recept met eenvoudige ingrediënten dat in een handomdraai klaar is. Recept Bereidingstijd: 20 minuten Bereidingstijd: 15 minuten Koeltijd: 3 uur Totale tijd: 35 minuten Koers: Dessert Keuken: AmerikaansPorties: 24 koekjes Calorieën: 265 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 3 kopjes bloem voor alle doeleinden
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • 2 kopjes bruine suiker donker of licht
 • 1 kopje ongezouten boter zacht
 • 1 kopje gladde pindakaas
 • 2 grote eieren
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Combineer de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een grote kom, klop het kort en zet het apart.
 • Voeg de boter en bruine suiker toe aan een grote kom en mix met een elektrische handmixer op gemiddelde snelheid tot het glad en licht van kleur is. Zorg ervoor dat je de zijkanten van de kom afschraapt. Je kunt ook een mixer met een spatel gebruiken.
 • Voeg dan de pindakaas toe en mix tot het glad is.
 • Giet de eieren er één voor één bij en mix tot ze gecombineerd zijn.
 • Voeg de droge ingrediënten toe aan de kom en vouw ze erdoor met een spatel (of mix op lage snelheid) tot ze net gecombineerd zijn.
 • Bedek het deeg met plasticfolie en zet het koekjesdeeg minstens 3 uur of een nacht in de koelkast. Pro-tip: Koelen is essentieel voor het krijgen van die chewy textuur in de koekjes. Als je het deeg niet genoeg koelt, zullen je koekjes uitdijen en knapperig worden in de oven.
 • Verwarm je oven voor op 375°F en bereid een bakplaat voor met bakpapier.
 • Schep het koekjesdeeg met een schepje #2 (of een maatbeker ¼) in balletjes van 2-2,5 ons. Dit zijn 24 koekjes van 3 inch.
 • Vorm met je handen balletjes van het deeg en leg ze minstens 2 centimeter uit elkaar op de koekjesplaat.
 • Druk met een extra grote vork één keer in elke richting om het koekje zijn kenmerkende kriskraspatroon bovenop te geven. Dit wordt gedaan zodat het koekje gelijkmatig bakt en verspreidt, en het is schattig.
 • Bak de koekjes op 375°F gedurende 13-15 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van je oven, maar de koekjes moeten niet te bruin lijken als ze klaar zijn, alleen een beetje goudkleurig en knapperig aan de randen. Haal ze eruit als ze gezet zijn en er een beetje zacht uitzien in het midden. Als ze er te nat uitzien in het midden, geef ze dan 1-2 minuten extra. Gebakken koekjes behouden hun zachte textuur als je ze bewaart in eenluchtdichte verpakking.
 • Gebruik een grote koekjessnijder om je warme pindakaaskoekjes in perfecte cirkels te vormen. Dit is optioneel, maar maakt ze extra mooi!
 • Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat rusten en leg ze dan op een rooster.

Opmerkingen

 1. Deze zachte pindakaaskoekjes blijven 4-5 dagen goed op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Je kunt de gebakken koekjes of het deeg ook invriezen om ze op elk gewenst moment te hebben. Ze zijn heerlijk als je ze serveert met een glas koude melk!
 2. Vries deze pindakaaskoekjesdeegballetjes tot 2 maanden in en bak ze af wanneer je verse koekjes wilt.
 3. Laat je boter op kamertemperatuur komen voordat je de suikers erdoor roert. Suiker gaat makkelijker door zacht geworden boter dan door koude boter.

Voeding

Portie: 1 koekje

Gerelateerd bericht