Chocolate swiss meringue botercrème is zijdezacht en smelt in je mond

Chocolade Swiss meringue botercrème (SMBC) is mijn favoriet van alle botercrèmes en vrij eenvoudig te maken. Er zit geen geheim achter. Los gewoon je suiker op met vers eiwit boven een kokende pan water (Bain Marie) en klop het dan op tot een stijve meringue. Klop je zacht geworden boter, gesmolten chocolade, zout en vanille erdoor en klaar is Kees! Als je niet wilt knoeien met het oplossen van je suiker, kun je namaak SMBC (easy buttercream frosting) maken met gepasteuriseerd eiwit in ongeveer de helft van de tijd. Verhitting is niet nodig omdat gepasteuriseerd eiwit al een warmtebehandeling heeft ondergaan. Klop alles gewoon op en je bent klaar! Deze gemakkelijke botercrème is niet zo stabiel als de klassieke chocolade swiss meringue botercrème, maar nog steeds erg goed en geweldig als jein tijdsnood.

Bereid je gereedschap voor

Het belangrijkste om te onthouden bij het maken van chocolade-schuimbotercrème is ervoor te zorgen dat al je keukengerei en de kom van je mixer vetvrij zijn. Boter of andere vettige resten zorgen ervoor dat je schuimtaart niet goed opklopt, wat super frustrerend kan zijn.

Gebruik altijd metalen of glazen kommen om meringue te maken. Plastic heeft de neiging om vet vast te houden, waardoor de meringue kan mislukken. Bovendien is het niet zo veilig om een plastic kom boven een kokende pan met water te plaatsen.

Verzamel je ingrediënten

Eigeel is een veelvoorkomend probleem dat ervoor zorgt dat de meringue leegloopt. Zelfs een klein druppeltje eigeel (dat een vet is) kan een goede meringue verpesten.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat als je je eieren kraakt, je ze één voor één in een aparte kom kraakt en vervolgens het eiwit overbrengt naar de hoofdkom. Op die manier verpest je niet de hele partij als je een eidooier breekt.

Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is, zodat deze met de meringue klopt zonder te stremmen.

Vermijd het gebruik van gepasteuriseerd eiwit voor het maken van chocolade meringue botercrème. Het eiwit is niet geschikt om op te kloppen tot een meringue en zelfs als het wel lukt, zal de meringue erg zacht zijn.

Ik gebruik gesmolten chocolade, maar je kunt ook cacaopoeder gebruiken als je dat liever hebt. Zeef je cacaopoeder om te voorkomen dat je klontjes cacaopoeder in je eindproduct krijgt.

Zo maak je chocoladevlokkenbotercrème

Vul een middelgrote steelpan met ongeveer twee centimeter water en breng het aan de kook. Plaats je metalen of glazen mengkom bovenop de pan met water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Kijk uit voor ontsnappende stoom. Het kan de kom heet maken, dus wees voorzichtig en gebruik eventueel een ovenwant om de kom vast te pakken.

Doe je eiwitten en suiker in de kom en klop op. Klop het mengsel af en toe op om te voorkomen dat de buitenste rand van de eiwitten stremt en kookt.

Zodra de suiker is opgelost (voel met je vingers) kun je de kom uit de pan met water halen en je stijve meringue opkloppen. Zorg ervoor dat de meringue heel stijf is. Het is heel moeilijk om dit gedeelte te overdrijven. Het mixen kan 5-10 minuten duren, afhankelijk van hoe sterk je mixer is.

De schuimtoppen moeten rechtop staan en heel dicht aanvoelen.

Plaats een zak ijs naast de kom terwijl je mixt om de meringue af te koelen.

Zodra je meringue is afgekoeld, klop je de zacht geworden boter, de afgekoelde gesmolten chocolade, de vanille en het zout erdoor. Zorg ervoor dat je de botercrème opklopt tot hij geen botersmaak meer heeft. Hij moet heel licht en romig zijn en oplossen in je mond.

Nadat je botercrème opgeklopt is, schakel ik graag over op het spatelhulpstuk en mix 10 minuten op een lage stand om overtollige luchtbellen te verwijderen.

Problemen met chocoladevlokkenbotercrème

De meringue zal niet opkloppen - Het kan zijn dat het eiwit te oud is of dat er vet in het mengsel zit. Maak al je keukengerei opnieuw schoon en gebruik vers eiwit.

Mijn botercrème is gestremd of ziet er gescheiden uit - Als vet (boter) zich probeert te mengen met water (eiwit), moet het dezelfde temperatuur hebben. Als je botercrème gestremd is, is de kans groot dat je boter te koud was. Brand de zijkant van de kom met een crème brulee brander terwijl je mixt op een lage temperatuur totdat het samenkomt of verwijder ¼ kopje van het mengsel, smelt het in de magnetron en giet het terug om alles samen te brengen.

Mijn botercrème is te zacht - Als je botercrème te zacht is en papperig lijkt, is hij misschien te warm. Zet de hele kom 20 minuten in de koelkast en probeer dan opnieuw te kloppen.

De botercrème smaakt korrelig - Misschien heb je de suiker niet helemaal opgelost, waardoor de meringue kan kristalliseren. Er is niets dat je kunt doen om de korrel te herstellen, behalve opnieuw beginnen.

Mijn botercrème smaakt naar pure boter - Het komt vaak voor dat mensen de botercrème te weinig opkloppen. Als je boter proeft, ga dan door met opkloppen. Het toevoegen van lucht is wat de botercrème zo geweldig laat smaken.

Hoe bewaar je zwitserse chocoladebotercrème?

Chocolade Swiss meringue botercrème kan 48 uur op kamertemperatuur bewaard worden, maar persoonlijk zet ik het na 24 uur in de koelkast als ik het niet nodig heb. Het kan 2 weken in de koelkast bewaard worden of je kunt het 2 maanden of langer invriezen.

Mix je botercrème altijd opnieuw voordat je hem gebruikt om hem weer romig te maken. Als hij koud is, breng hem dan eerst op kamertemperatuur en klop hem dan op tot hij romig en glad is.

Andere glazuurrecepten die je misschien leuk vindt

Hermelijn glazuur

Roomkaasglazuur

Amerikaanse botercrème

Zwitserse meringue botercrème

Cakebeslag en glazuur berekenen

Kies hieronder een optie om te berekenen hoeveel beslag of frosting je nodig hebt. Pas de schuif op de receptkaart aan om de hoeveelheden te veranderen.

Kies een pan type

RoundSquareSheetCupcakes

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

4"6"8"9"10"12"14"16"

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

6"8"10"12"14"16"

Kies een taartvorm

(gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

9x13"12x18"

Cupcake Blik Formaat

Standaard

Kies het aantal pannen

1 Pan2 Pannen3 Pannen

Kopjes beslag nodig

8 kopjes

Kopjes glazuur nodig

5 kopjes

Opmerking: de afmetingen zijn geschat op basis van het vanillecake recept met gebruik van standaard Amerikaanse cakevormen en -maten. De gebruikte afmetingen zijn alleen voor 2" hoge cakevormen. Uw resultaten kunnen variëren. Vul cakevormen niet te vol boven de door de fabrikant aanbevolen richtlijnen.

Recept

Chocolade Zwitserse Meringue Botercrème

Zijdezachte, chocolade-zwitserse meringue botercrème is licht, romig en smelt in je mond. Recept Pin Recept Bereidingstijd: 20 minuten Kooktijd: 5 minuten Koelen: 10 minuten Cursus: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 48 ons Calorieën: 118 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Staande mixer
 • Klopopzetstuk

Ingrediënten

Chocolade Zwitserse Meringue Botercrème

 • 8 ons verse eiwitten
 • 16 ons kristalsuiker
 • 24 ons ongezouten boter zacht gemaakt
 • 4 ons Chocolade (of cacaopoeder) gesmolten en afgekoeld tot 90º
 • ½ theelepel zout
 • 2 theelepels vanille-extract
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Smelt je chocolade in een hittebestendige kom in 15 seconden tot hij net gesmolten is. Niet oververhitten. Laten afkoelen tot 90ºF
 • Breng 2" water aan de kook in een middelgrote steelpan en zet het vuur dan lager tot het net suddert. Plaats je metalen of glazen mengkom erop. De kom mag het water niet raken.
 • Doe de eiwitten en suiker in de kom en klop af en toe om de suiker op te lossen en te voorkomen dat de eiwitten koken. Zodra het mengsel 110ºF is of je geen suikerkorrels meer tussen je vingers voelt, is het klaar.
 • Zet de kom op je standmixer en klop op hoog tot je ZEER stijve pieken bereikt. De punten moeten rechtop staan als je ze aanraakt en de meringue moet heel dik en dicht aanvoelen.
 • Leg een grote zak ijs onder de kom terwijl je mixt om de meringue af te koelen.
 • Verlaag de snelheid naar laag. Voeg langzaam de boter in kleine stukjes toe, vervolgens het zout, de gesmolten en afgekoelde chocolade en het vanille-extract.
 • Verhoog de snelheid terug naar hoog en klop tot de kleur licht en luchtig is. Proef of het nog naar boter smaakt, blijf kloppen.
 • Verlaag de snelheid weer naar laag en druppel dan je afgekoelde chocolade en vanille erdoor en mix tot een gladde massa.

Video

Voeding

Portie: 2 ons

Gerelateerd bericht