Zo krijg je een perfect luchtige chocoladesoufflé met een intense chocoladesmaak, overgoten met een romige cremé Anglaise vanillesaus. Volg de tips en trucs van chef-kok Christophe Rull om je chocoladesoufflé mooi hoog te laten rijzen. Iedereen kan een soufflé maken!

Laat je niet intimideren door het idee om een soufflé te bakken! Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je een chocoladesoufflé bereidt en bakt die licht, luchtig, romig en chocoladeachtig smaakt en die elke keer dat je hem maakt zijn mannetje staat!

Ik heb al mijn tips en trucs om met je te delen, en dit recept zorgt ervoor dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om met succes een chocoladesoufflé te bakken!

Wat staat er in deze blogpost

  Ingrediënten Chocoladesoufflé

  Er zijn geen lastige ingrediënten in dit recept, maar je kunt misschien beter je chocolade dubbel controleren. Ik gebruik extra bittere Guayaquil, maar je kunt ook gewoon op zoek gaan naar een mooie reep pure chocolade bij je supermarkt, zoals Lindt, en deze gewoon fijnhakken. Je wilt chocoladechips vermijden, omdat deze verdikkingsmiddelen bevatten die ervoor zorgen dat ze niet soepel smelten.

  Ingrediënten Crème Anglaise

  Om crème anglaise te maken heb je maar drie ingrediënten nodig: melk, eieren en een vanilleboon.

  Als je geen vanilleboon hebt, geen probleem! Je kunt het vervangen door 1 theelepel vanillepasta of een vanille-extract van hoge kwaliteit.

  De Crème Anglaise bereiden

  1. Snijd eerst je vanilleboon in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er voorzichtig uit met een mes.
  2. Giet vervolgens de melk in een steelpan. Zet het vuur op middelhoog.
  3. Voeg vervolgens de vanilleboonzaadjes en het stokje toe aan de melk.
  4. Breng de melk aan de kook en haal hem dan van het vuur. We proberen de melk niet te laten koken, maar alleen genoeg te verwarmen om de vanillesmaak erin te laten trekken.
  5. Zeef vervolgens de melk en het vanillebonenmengsel om het vanillestokje te verwijderen.
  6. Klop in een mengkom de eidooiers los.
  7. Voeg ⅓ van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en klop met een garde om ze te combineren. Dit zal de eieren net genoeg verwarmen zodat ze niet zullen stremmen wanneer je ze toevoegt aan de steelpan met de rest van de room.
  8. Zodra ze gecombineerd zijn, voeg je het eidooiermengsel terug toe aan de steelpan en draai je het vuur terug naar medium.
  9. Klop het mengsel vervolgens op middelhoog vuur constant tot het begint te bubbelen en indikt. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt.
  10. Wanneer het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken en je je vinger door het midden kunt halen zonder dat de saus druipt (a la nappe), is je crème anglaise klaar.
  11. Zeef de anglaise in een kom om de vanillevezels te verwijderen en bedek het dan met plasticfolie (zorg ervoor dat het plasticfolie de bovenkant van de saus raakt).
  12. Laat het afkoelen en zet het opzij tot je klaar bent om het op je soufflé te sprenkelen.

  Stap voor stap chocoladesoufflé maken

  1. Bereid de vormpjes voor door ze verticaal in te smeren met zachte maar niet gesmolten boter. Hierdoor komt de soufflé rechtop te staan. Ik gebruik vier schaaltjes van 4" x 2", maar je kunt ook kleinere schaaltjes gebruiken.
  2. Bestrijk de boter vervolgens met een dun laagje kristalsuiker. Voeg een eetlepel suiker toe aan de ramekin en rol de suiker rond om alle kanten gelijkmatig te bedekken. Verwijder vervolgens de overtollige suiker door het terug te kloppen in een aparte kom. Zet de ramekins opzij.
  3. Verwarm je oven voor op 360 ° F (182°C)
  4. Voeg je melk toe aan een steelpan met zware bodem en breng het aan de kook op middelhoog vuur.
  5. Meng vervolgens in een aparte kom de eidooier en maïzena door te kloppen tot het mengsel glad is en de maïzena is opgelost. Klop het goed door elkaar zodat je geen klontjes maïzena krijgt.
  6. Voeg ongeveer ⅓ kopje van de hete melk toe aan de eidooiers en meng. Dit is het temperen van de eieren zodat ze niet stremmen. Giet het ei-melkmengsel terug in de pan met de rest van de hete melk en klop.
  7. Roer constant op middelhoog vuur tot het mengsel begint te bubbelen en indikt. Let op dat je de eieren niet te snel kookt . Als het te heet wordt, haal de pan dan van het vuur en blijf kloppen.
  8. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe aan de steelpan.
  9. Blijf roeren tot de chocolade volledig is opgenomen en gesmolten.
  10. Doe het chocolademengsel vervolgens over in een kom en zet het apart.
  11. Voeg vervolgens in de kom van je mixer met het gardehulpstuk je eiwitten en een snufje wijnsteenroom toe. Zorg ervoor dat je kom heel schoon is, gebruik een beetje witte azijn om je kom en gardehulpstuk schoon te maken als dat nodig is.
  12. Klop de eiwitten op medium snelheid tot zachte pieken (lijnen die zich beginnen te vormen in het oppervlak van de meringue).
  13. Voeg langzaam de suiker toe terwijl je op een laag pitje mixt.
  14. Blijf de eiwitten opkloppen op gemiddelde snelheid tot ze een gladde, gemiddelde piek hebben bereikt (meringue behoudt zijn vorm maar de punt staat niet rechtop).
  15. Voeg vervolgens ⅓ van de meringue toe aan de chocolade banketbakkersroom en meng ze tot ze volledig zijn opgenomen. Je hoeft niet voorzichtig te zijn op dit punt.
  16. Doe het chocolademengsel in de kom met de rest van de opgeklopte eiwitten.
  17. Spatel vervolgens voorzichtig de eiwitten en het chocolademengsel door elkaar. Probeer de eiwitten niet te veel te laten leeglopen. Je moet ze alleen vouwen tot ze volledig zijn opgenomen.

  De chocoladesoufflé bakken

  1. Giet eerst het soufflémengsel in een grote spuitzak.
  2. Knip de punt van de zak (ongeveer 1 cm breed) en spuit het soufflémengsel in de ramekin. Houd de punt van de zak in het beslag terwijl je knijpt. Wanneer de ramekin vol is, stop je met drukken en til je hem op.
  3. Maak met een platte spatel de bovenkant van het soufflémengsel vlak tot de rand van de ramekin.
  4. Maak vervolgens met de rand van je duimnagel de bovenste rand rondom de ramekin schoon, zodat er ruimte ontstaat tussen het beslag en de rand van de ramekin. Zorg ervoor dat er geen beslag aan de randen of buitenkanten van je ramekin komt.
  5. Herhaal het vullen, egaliseren en schoonmaken van de randen voor elk van je ramekins.
  6. Plaats de soufflés in een 360 ° F (182°C) oven gedurende 15 minuten. Open de oven niet. Je weet dat de soufflé gaar is als hij gerezen is en een heel klein beetje wiebelt (maar ook een beetje terugveert als je hem zachtjes aanraakt).
  7. Serveer de soufflé onmiddellijk. Garneer met poedersuiker en/of een drupje crème anglaisesaus.

  Tips voor de perfecte chocoladesoufflé

  • Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats) Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaarliggen vlak voordat je begint te mixen, zo verklein je de kans dat je per ongeluk iets weglaat.
  • De chocolade die u gebruikt is belangrijk! Vermijd het gebruik van chocoladechips. Waarom? Omdat ze verdikkingsmiddelen bevatten die verhinderen dat de chocolade soepel smelt. Ik zou aanraden om een reep pure Lindt-chocolade fijn te hakken, omdat die relatief gemakkelijk te vinden is in de supermarkt. Als je dezelfde chocolade wilt gebruiken als ik, heb ik extra-bittere guayaquil gebruikt.
  • Heb geduld met je eieren. Dit is de sleutel tot de juiste smaak en textuur van je soufflé. Let op de instructies in het recept en zorg ervoor dat je de eieren niet te snel kookt.
  • Spatel de eiwitten en het chocolademengsel voorzichtig door elkaar. Begin met het nemen van je spatel en ga rond de rand van de kom net onder het mengsel, snij dan door het midden. Herhaal dit totdat alles er gecombineerd uitziet en stop dan. Je wilt niet overdrijven anders verwijder je alle lucht die je in de soufflé hebt gemengd. Waarom maakt dat uit? Omdat we lucht in het mengsel willen, zodat wanneer het gebakken wordt, je soufflé staathoog en zakt niet in.
  • Klop je Franse meringue op medium. Als je deze meringue op een lagere snelheid klopt, ontstaan er kleinere belletjes, waardoor je souffle hoger in de oven rijst. Grote belletjes knappen sneller op dan kleine belletjes.
  • Wachten tot je oven is voorverwarmd? Zet het mengsel 5 minuten in de koelkast terwijl je oven opwarmt. Als je zorgt dat de ingrediënten niet te warm worden, zal je soufflé niet vallen.

  FAQ

  Hoe smaakt een chocoladesoufflé?

  Een chocoladesoufflé is licht en luchtig aan de buitenkant en romig aan de binnenkant. Hij is rijk aan chocoladesmaak en smelt bijna in je mond als je hem eet.

  Waar is een chocoladesoufflé van gemaakt?

  Chocolade, eidooiers, eiwitten, volle melk, kristalsuiker, maïzena en wijnsteen.

  Wat is het verschil tussen een chocoladesoufflé en een chocolade lavataart?

  Een chocoladesoufflé is volledig gebakken en een chocolade lavataart niet. Chocolade lavataarten hebben een vloeibare textuur in het midden en chocoladesoufflés hebben een meer romige textuur.

  Waar kan ik een soufflé in bakken?

  Ramekins zijn ideaal om te gebruiken als je individuele soufflés bakt. Als je een grotere soufflé wilt bakken, kun je een souffléschaal of een andere ovenschaal met diepe zijkanten gebruiken. Keramische of hittebestendige glazen schalen werken het best.

  Waarom viel mijn chocoladesoufflé?

  Je chocoladesoufflé is waarschijnlijk ingezakt omdat hij afkoelde. Je kunt dit voorkomen door de soufflé pas uit de oven te halen als je klaar bent om hem te serveren. Timing is de sleutel!

  Een andere reden waarom je soufflé leeggelopen kan zijn, is dat je het eiwit en chocolademengsel niet voorzichtig genoeg hebt gevouwen. Een zachte vouw is de sleutel om alle lucht in het mengsel te houden, zodat wanneer de soufflé gebakken is, hij rechtop blijft staan.

  Soufflés houden warmte vast in het gerecht waardoor ze rijzen. Zodra je een soufflé uit de oven haalt, begint de warmte te ontsnappen, waardoor de soufflé vanzelf zakt.

  Waarom smaakt mijn soufflé naar ei?

  Als je chocoladesoufflé meer naar roerei dan naar vla smaakt, heb je de eieren misschien te snel gekookt.

  Chocoladesoufflé moet een subtiele eiersmaak hebben. Als er meer dan een subtiele eiersmaak is, is er een fout gemaakt bij het bereiden van de soufflé.

  Meer recepten die je lekker zult vinden

  Chocolade Lava Cake

  Dood door chocoladetaart

  Recept voor banketbakkersroom

  Crème Anglaise Recept

  Recept

  Chocoladesoufflé met crème anglaise

  Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je chocoladesoufflé bereidt en bakt die licht, luchtig, romig en chocoladeachtig smaakt en die elke keer dat je hem maakt overeind blijft staan! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 15 minuten Kooktijd: 15 minuten Totale tijd: 30 minuten Cursus: Dessert Keuken: Frans Porties: 4 personen Calorieën: 316 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • Mixer met opklophulpstuk
  • mengkom
  • pot
  • Klopper
  • borstel
  • fijnmazige zeef
  • schaaltjes (ik gebruik vier 4" keramische schaaltjes)

  Ingrediënten

  Crème Anglaise

  • 250 gram volle melk
  • 60 gram eidooiers
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 vanilleboon

  Chocoladesoufflé

  • 250 gram volle melk
  • 60 gram eigeel
  • 16 gram maïzena
  • 125 gram 64% pure chocolade Mijn favoriet is Cacao Barry 64% Guayaquil chocolade
  • 250 gram vers eiwit op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 snufje wijnsteen

  Instructies

  De Crème Anglaise Saus maken

  • Snijd eerst je vanilleboon in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er voorzichtig uit met een mes.
  • Giet vervolgens de melk in een steelpan. Zet het vuur op middelhoog.
  • Voeg vervolgens de vanilleboonzaadjes en het stokje toe aan de melk.
  • Breng de melk aan de kook en haal hem dan van het vuur.
  • Zeef vervolgens de melk en het vanillebonenmengsel boven de steelpan om het vanillestokje te verwijderen.
  • Klop in een mengkom de eidooiers los.
  • Voeg ⅓ van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en klop ze door elkaar.
  • Zodra ze gecombineerd zijn, voeg je het eidooiermengsel terug toe aan de steelpan en draai je het vuur terug naar medium.
  • Klop het mengsel vervolgens op middelhoog vuur constant tot het begint te bubbelen en indikt. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt.
  • Wanneer het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken en je je vinger door het midden kunt halen zonder dat de saus druipt (a la nappe), is je crème anglaise klaar.
  • Zeef de anglaise in een kom om de vanillevezels te verwijderen en bedek het dan met plasticfolie.
  • Laat afkoelen en zet apart tot je klaar bent om het op je soufflé te sprenkelen.

  Het chocoladesoufflémengsel bereiden

  • Bereid de vormpjes voor door ze verticaal in te smeren met boter.
  • Bestrijk de boter vervolgens met een dun laagje kristalsuiker. Zet ze opzij.
  • Verwarm je oven voor op 360 ° F (182°C)
  • Breng de melk in een pan met zware bodem op middelhoog vuur aan de kook.
  • Meng vervolgens in een aparte kom de eidooier en maïzena door te kloppen tot het mengsel glad is en de maïzena is opgelost. Klop het goed door elkaar zodat je geen klontjes maïzena krijgt.
  • Voeg ongeveer ⅓ kopje van de warme melk toe aan de eidooiers en meng. Dit is het temperen van de eieren. Zodra je dit hebt gedaan, giet je het ei-melkmengsel terug in de pan met de rest van de warme melk.
  • Roer constant op middelhoog vuur om het ei-melkmengsel aan de kook te brengen. Zorg ervoor dat de eieren niet te snel koken.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe aan de pan.
  • Blijf roeren tot de chocolade volledig is opgenomen.
  • Doe het chocolademengsel vervolgens over in een kom en zet het apart.
  • Doe vervolgens de eiwitten en een snufje wijnsteen in de kom van je mixer. Zorg ervoor dat je kom heel schoon is, gebruik een beetje witte azijn om je kom en gardehulpstuk schoon te maken als dat nodig is.
  • Klop de eiwitten op in de kom van je mixer op middelhoge snelheid tot ze een zachte piek vormen.
  • Voeg dan langzaam de suiker toe terwijl je mixt.
  • Blijf de eiwitten opkloppen op gemiddelde snelheid tot ze een gladde, gemiddelde piek hebben bereikt.
  • Voeg vervolgens, zodra de eiwitten een gladde middelgrote piek hebben, ⅓ van de eiwitten toe aan de chocolade banketbakkersroom en meng ze samen tot ze volledig zijn opgenomen.
  • Giet nu het chocolademengsel in de kom met de rest van de opgeklopte eiwitten.
  • Spatel vervolgens voorzichtig de eiwitten en het chocolademengsel door elkaar. Probeer de eiwitten niet te veel te laten leeglopen. Je moet ze alleen vouwen tot ze volledig zijn opgenomen.

  De chocoladesoufflé bakken

  • Giet eerst het soufflémengsel in een grote, geprepareerde spuitzak.
  • Houd vervolgens de punt van de spuitzak naar beneden in de geprepareerde ramekin en vul de ramekin tot aan de bovenkant zonder luchtbellen.
  • Maak de bovenkant van de ramekin vlak met een platte spatel.
  • Maak vervolgens met de rand van je duimnagel de bovenste rand rond de ramekin schoon om een rand te creëren. Zorg ervoor dat er geen beslag aan de randen of buitenkanten van je ramekin komt.
  • Herhaal het vullen, egaliseren en schoonmaken van de randen voor elk van je ramekins.
  • Plaats de soufflés in een 360 ° F (182°C) oven gedurende 15 minuten. Je weet dat de soufflé gaar is als hij gerezen is en een heel klein beetje wiebelt (maar ook een beetje terugveert als je hem zachtjes aanraakt).
  • Serveer de soufflé onmiddellijk. Optioneel: Garneer met poedersuiker en/of een drupje crème anglaisesaus.

  Video

  Opmerkingen

  Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint
  1. Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats). Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaarliggen vlak voordat je begint met mixen om de kans te verkleinen dat je per ongeluk iets weglaat.
  2. De chocolade die u gebruikt is belangrijk! Vermijd het gebruik van chocoladechips. Waarom? Omdat ze verdikkingsmiddelen bevatten die verhinderen dat de chocolade soepel smelt. Ik zou aanraden om een reep pure Lindt-chocolade fijn te hakken, omdat die relatief gemakkelijk te vinden is in de supermarkt. Als je dezelfde chocolade wilt gebruiken als ik, heb ik extra-bittere guayaquil gebruikt.
  3. Heb geduld met je eieren. Dit is de sleutel tot de juiste smaak en textuur van je soufflé. Let op de instructies in het recept en zorg ervoor dat je de eieren niet te snel kookt.
  4. Spatel de eiwitten en het chocolademengsel voorzichtig door elkaar. Begin met het nemen van je spatel en ga rond de rand van de kom net onder het mengsel, snij dan door het midden. Herhaal dit totdat alles er gecombineerd uitziet en stop dan. Je wilt niet overdrijven anders verwijder je alle lucht die je in de soufflé hebt gemengd. Waarom maakt dat uit? Omdat we lucht in het mengsel willen, zodat wanneer het gebakken wordt, je soufflé staathoog en zakt niet in.
  5. Klop je Franse meringue op medium. Als je deze meringue op een lagere snelheid klopt, ontstaan er kleinere belletjes, waardoor je souffle hoger in de oven rijst. Grote belletjes knappen sneller op dan kleine belletjes.
  6. Wachten tot je oven is voorverwarmd? Zet het mengsel 5 minuten in de koelkast terwijl je oven opwarmt. Als je zorgt dat de ingrediënten niet te warm worden, zal je soufflé niet vallen.

  Voeding

  Calorieën: 316 kcal

  Gerelateerd bericht