Dit is de beste chocolade cupcake recept Dit makkelijke cupcake recept is snel klaar zonder speciale apparatuur. Combineer het met chocoladebotercrème voor een chocoladeliefhebber, aardbeienbotercrème voor een lentedessert of roomkaasglazuur voor een perfecte verjaardagstraktatie.

Deze zelfgemaakte cupcakes zijn vergelijkbaar met mijn beroemde makkelijke chocoladecake recept en makkelijke botercrème glazuur, maar nog makkelijker om te maken! Zelfs mijn dochter Avalon kon deze cupcakes maken toen ze 5 jaar oud was. De truc is om je natte ingrediënten op te warmen en het beslag niet te fijn te mixen zodat het samenhangend blijft en niet gaat schiften.

Chocolade Cupcake ingrediënten

Olie - Cacaopoeder droogt erg uit, dus om je chocolade cupcakes vochtig te maken, heb je olie nodig. Sommige recepten gebruiken boter (zoals de mijne) voor extra smaak en textuur, maar olie helpt echt om vochtige cupcakes te maken.

Warme karnemelk - De warme karnemelk helpt niet alleen om het cacaopoeder te laten bloeien, maar maakt de cupcakes ook supermals en vochtig.

Espressopoeder - Dit is een optioneel ingrediënt, maar het helpt ze heerlijk te maken. Het zorgt er niet voor dat je cupcakes naar koffie smaken, het versterkt alleen de smaak van de chocolade. Ik gebruik hete koffie in mijn chocoladetaartrecept, dus het heeft een vergelijkbaar effect zonder extra vloeistof toe te voegen.

Bruine suiker - Wist je dat witte suiker gewoon bruine suiker is waarvan het vocht is verwijderd? Het voegt een diepe smaak toe die heerlijk is, maar zorg er wel voor dat je het zeeft om harde klontjes te verwijderen. Dat vocht heet melasse. Als je vocht aan een recept wilt toevoegen, vervang dan de helft van de witte suiker door bruine suiker.

Cacaopoeder - Je kunt ook cacaopoeder gebruiken voor een donkerdere kleur en intensere smaak, of natuurlijk cacaopoeder voor een meer melkchocoladesmaak.

Ingrediënten voor chocoladebotercrème

Gepasteuriseerd eiwit - Veel glazuur op basis van meringue gebruikt eieren als hoofdingrediënt. Deze chocoladebotercrème is een namaak-Zwitserse meringuebotercrème waarbij je de stap van het verhitten van de eieren met suiker overslaat. Gepasteuriseerde eiwitten zijn hittebehandeld en zijn veilig om te eten zonder te koken en worden normaal gesproken in een doosje geleverd. Als je alleen verse eieren hebt, raad ik je aan mijn recept voor chocolade-Zwitserse meringue te maken.

Chocoladecupcakes maken

 1. Verwarm je oven voor op 350ºF en bereid je cupcakevorm voor met papieren bakvormpjes.
 2. Voor het beste resultaat verwarm je de karnemelk in de magnetron (ongeveer 100ºF), breng je de boter op kamertemperatuur en verwarm je de eieren 5 minuten in heet water. Warme ingrediënten zorgen voor een emulsie en een gladder beslag.
 3. Voeg de karnemelk, olie en vanille samen en zet het apart.
 4. Klop de bloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder, zout en espressopoeder door elkaar in een mengkom en zet het apart.
 5. Klop de boter, witte suiker en gezeefde bruine suiker in je standmixer met het schoepenhulpstuk tot het licht en luchtig is. Als je geen staande mixer hebt, kun je het gardehulpstuk en een handmixer gebruiken, maar ik zou de rest van de ingrediënten met de hand mixen om te voorkomen dat je te veel mengt.
 6. Voeg de eieren één voor één toe terwijl je op een laag pitje mixt, laat de eerste mixen voordat je de tweede toevoegt. Schraap de kom om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
 7. Terwijl je op lage snelheid mixt, voeg je ⅓ van de droge ingrediënten toe, gevolgd door ⅓ van de natte ingrediënten. Wissel nog twee keer af tot het net gecombineerd is.
 8. Vul je cupcakevormpjes voor ½. Dit recept maakt ongeveer 24 cupcakes.
 9. Bak de cupcakes 18-20 minuten op 350°F tot ze gaar zijn. Bak niet te lang.
 10. Laat volledig afkoelen op een koelrek voordat je het glazuur aanbrengt.

Chocoladebotercrème maken

 1. Doe de gepasteuriseerde eiwitten, poedersuiker en cacaopoeder in de kom van je mixer met het gardehulpstuk en mix 1 tot 2 minuten op hoog om de suiker op te lossen.
 2. Voeg de vanille, het zout en de zachte boter in kleine stukjes toe en klop het geheel op hoog tot het licht en luchtig is, ongeveer 8-10 minuten. Zodra het niet meer naar boter smaakt, is het klaar.
 3. Als je botercrème gestremd lijkt, verwijder dan ongeveer 1 kopje botercrème en smelt het 10-15 seconden in de magnetron tot het nauwelijks gesmolten is. Giet het terug bij de opgeklopte botercrème om alles samen te voegen.
 4. Schakel over op het spatelhulpstuk en mix ongeveer 10 minuten op een lage stand om de luchtbellen te verwijderen en supergladde botercrème te maken. Dit is optioneel, maar maakt het extra romig.
 5. Frost de cupcakes naar wens. Ik heb een 2F spuitpunt en een spuitzak gebruikt voor de mijne.

FAQ

Wat maakt een cupcake vochtig?

Olie is belangrijk voor het maken van vochtige chocolade cupcakes, maar te veel olie in een recept zorgt ervoor dat de wikkels van de cupcake loslaten. Sommige mensen voegen zure room toe voor vocht, maar ik geef de voorkeur aan karnemelk voor dat vocht en de zuurgraad.

Hoe maak je chocoladecupcakes luchtig?

Als je er zeker van wilt zijn dat je cupcakes heel luchtig zijn, moet je de boter en suiker heel goed samen romen. Ik heb veel heerlijke cupcake recepten gehad die in één kom klaarkwamen zonder dat je ze hoefde te romen, maar de textuur is eerder klef dan luchtig.

Hoe maak je een chocolade cupcake recept met een koepel?

Ik dacht altijd dat het een probleem was met het recept dat ik gebruikte, maar het geheim van een perfect bolle cupcake is eigenlijk hoe vol je de cupcakevorm vult. Je hoeft de cupcakevorm maar ½ tot ⅔ te vullen. Als je te veel vult, zal je beslag omhoog komen en vervolgens over de rand zakken.

Wat is de beste manier om cupcakevormpjes te vullen?

Je kunt een middelgrote koekjesschep gebruiken om je beslag in je bakjes te krijgen of je kunt zelfs je pan op een weegschaal zetten en je beslag in de bakjes spuiten voor de ultieme nauwkeurigheid!

Verwante Recepten

Vochtige vanille cupcakes

Eierloze Chocoladetaart

Italiaanse merengue botercrème

Hermelijn glazuur

Recept

Chocolade Cupcake Recept

De ultieme chocolade cupcakes met tonnen rijke chocoladesmaak dankzij karnemelk, bruine suiker en een vleugje olie. Deze chocolade cupcakes hebben een zeer vochtige kruim en worden gebakken met een mooie kleine koepel die perfect is voor een swirl van chocolade botercrème glazuur! Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 20 minuten Bereidingstijd: 20 minuten Totaaltijd: 40 minutenCategorie: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 24 cupcakes Calorieën: 373 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Mixer met garde en spatelhulpstuk (staand of met de hand)

Ingrediënten

Chocolade Cupcakes

 • 5 ons ongezouten boter zacht gemaakt (½ kopje + 2 eetlepels)
 • 6 ons kristalsuiker (1 kopje)
 • 4 ons bruine suiker gezeefd (½ kopje)
 • 2 grote eieren op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 8 ons bloem voor alle doeleinden (1 ¾ kopje)
 • 2 ons cacaopoeder gedut of naturel (½ kopje)
 • 1 eetlepel espressopoeder (optioneel)
 • ½ theelepel zuiveringszout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • ¼ theelepel zout
 • 10 ons karnemelk warm (1 ¼ kop)
 • 2 ons plantaardige olie (¼ kopje)

Voor het chocoladeglazuur

 • 4 ons gepasteuriseerd eiwit (½ kopje)
 • 16 ons poedersuiker (2 kopjes)
 • 3 ons cacaopoeder gezeefd (⅓ kopje)
 • 16 ons ongezouten boter zacht gemaakt (2 kopjes)
 • 1 eetlepel vanille-extract
 • 1 theelepel zout
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Chocolade Cupcakes

 • Verwarm je oven voor op 350ºF en bereid je cupcakevorm voor met papieren bakvormpjes.
 • Voor het beste resultaat verwarm je de karnemelk in de magnetron (ongeveer 100ºF), breng je de boter op kamertemperatuur en verwarm je de eieren 5 minuten in heet water. Warme ingrediënten zorgen voor een emulsie en een gladder beslag.
 • Voeg de karnemelk, olie en vanille samen en zet het apart.
 • Klop de bloem, cacaopoeder, baking soda, bakpoeder, zout en espressopoeder door elkaar in een mengkom en zet het apart.
 • Klop de boter, witte suiker en gezeefde bruine suiker in je standmixer met het schoepenhulpstuk tot een licht en luchtig mengsel. Als je geen staande mixer hebt, kun je het gardehulpstuk en een handmixer gebruiken, maar ik zou de rest van de ingrediënten met de hand mixen om te voorkomen dat je te veel mengt.
 • Voeg de eieren één voor één toe terwijl je op een laag pitje mixt, laat de eerste mixen voordat je de tweede toevoegt. Schraap de kom om er zeker van te zijn dat alles goed gemengd is.
 • Terwijl je op lage snelheid mixt, voeg je ⅓ van de droge ingrediënten toe, gevolgd door ⅓ van de natte ingrediënten. Wissel nog twee keer af tot het net gecombineerd is.
 • Vul je cupcakevormpjes ½ tot ⅔ vol. Dit recept maakt ongeveer 24 cupcakes.
 • Bak de cupcakes 18-20 minuten op 350°F tot ze gaar zijn. Bak niet te lang.
 • Laat volledig afkoelen op een koelrek voordat je het glazuur aanbrengt.

Gemakkelijke chocolade botercrème

 • Doe de gepasteuriseerde eiwitten, poedersuiker en cacaopoeder in de kom van je mixer met het gardehulpstuk en mix 1 tot 2 minuten op hoog om de suiker op te lossen.
 • Voeg de vanille, het zout en de zachte boter in kleine stukjes toe en klop het geheel op hoog tot het licht en luchtig is, ongeveer 8-10 minuten. Zodra het niet meer naar boter smaakt, is het klaar.
 • Als je botercrème gestremd lijkt, verwijder dan ongeveer 1 kopje botercrème en smelt het 10-15 seconden in de magnetron tot het nauwelijks gesmolten is. Giet het terug bij de opgeklopte botercrème om alles samen te voegen.
 • Schakel over op het spatelhulpstuk en mix ongeveer 10 minuten op een lage stand om de luchtbellen te verwijderen en supergladde botercrème te maken. Dit is optioneel, maar maakt het extra romig.
 • Frost de cupcakes naar wens. Ik heb een 2F spuitpunt en een spuitzak gebruikt voor de mijne.

Video

Opmerkingen

 1. Voor de beste rijzing vul je je bakvormpjes ⅔ met cupcakebeslag of 1 ½ ons per cupcake.
 2. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur voordat je het beslag mengt (melk, boter, eieren).
 3. Gebruik duidelijke vanille-extract Gebruik vanille-extract van goede kwaliteit, vanillepasta of zelfs een vanilleboon voor de echte vanillesmaak. Eén vanilleboon = 2 theelepels vanille-extract.
 4. Verwarm uw oven voor tot 350ºF gedurende 30 minuten voor het bakken om je cupcakes goed te laten rijzen en de koepel te zetten.
 5. Gebakken cupcakes kunnen tot 6 maanden ingevroren .
 6. Karnemelk Als je volle melk en witte azijn of citroenen hebt, kun je je eigen karnemelkvervanger maken.
 7. Als je geen spatel hebt, mix dan met de hand met een spatel om te voorkomen dat je te veel mengt.

Voeding

Portie: 1 cupcake

Gerelateerd bericht