Citroen kwark

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Dit is het lemon curd recept voor jou als je houdt van veel echte citroensmaak en je curd niet te zoet wilt (zoals ik). Deze dikke lemon curd gebruikt een combinatie van hitte en maizena, dus het is perfect voor het vullen van taarten, cakes en donuts. Heb je nu geen lemon curd nodig? Geen zorgen! Je kunt je curd maken en invriezen tot je hem nodig hebt!

Het idee om je eigen lemon curd te maken kan je misschien afschrikken, maar ik beloof je dat het supermakkelijk is! Als je net als ik bent, heb je vaak restjes eigeel over van het maken van een witte cake of macarons. Ik denk zelfs dat lemon curd speciaal is uitgevonden om die restjes eigeel te gebruiken.

INGREDIËNTEN LEMON CURD

Ik ben niet zo'n fan van superzoete lemon curd. Ik hou ervan dat de mijne vrij zuur is. Als je wel van zoetere lemon curd houdt, kun je een of twee ons suiker toevoegen en de zoetheid aanpassen aan je smaak.

LEMON CURD STAP VOOR STAP

Stap 1 - Ontpit de citroenen met een microplane en doe ze in een kom om later te gebruiken. Zorg ervoor dat je het merg (witte gedeelte) van de citroen vermijdt. Dat gedeelte is superbitter en zal je curd raar laten smaken.

Pro-tip - Rol je citroenen voordat je ze snijdt, zodat de sappen beter vrijkomen.

Stap 2 - Snijd vervolgens je citroenen doormidden en pers ze uit in een maatbeker. Gebruik een klein vergiet of een citruspers om de pitjes eruit te houden.

Stap 3 - Doe je eierdooiers, maïzena en zout in een grote kom. Klop goed om te combineren en zet apart. (Je zult hier later meer aan toevoegen, dus zorg ervoor dat het een kom is die groot genoeg is).

Stap 4 - Voeg je citroensap, kristalsuiker en citroenschil toe aan een steelpan en klop samen om te combineren.

Stap 4 - Roer constant en breng op middelhoog vuur aan de kook.

Stap 5 - Schep wanneer het suddert ongeveer ½ kopje van het hete citroensapmengsel en langzaam Voeg dit toe aan het eigeelmengsel terwijl je blijft kloppen. Voeg in totaal ongeveer 1 kopje vloeistof toe. Dit noemen we tempereren, wat betekent dat we het koude eigeelmengsel langzaam opwarmen met een heet mengsel zodat het begint in te dikken maar we de eieren niet per ongeluk te veel laten koken door ze op direct vuur te zetten.

Stap 6 - Nu je eimengsel een beetje is opgewarmd, kun je het getempereerde eimengsel veilig terug toevoegen aan het hete citroenmengsel terwijl je blijft kloppen.

Omdat het hoofdingrediënt van lemon curd eidooiers zijn, moeten we heel voorzichtig zijn met hoe snel we het mengsel verwarmen. Als je ook maar een minuut wegloopt, kunnen de eieren stremmen en heb je citroen roerei. Bah. Dus kloppen is belangrijk.

Pro-tip - Als je per ongeluk gekookte eieren krijgt, kun je de wrongel door een zeef halen nadat het klaar is om stukjes gekookt ei te verwijderen.

Stap 7 - Klop constant en kook op middelhoog vuur tot de gewenste dikte. Ik kook de mijne ongeveer 2 minuten omdat ik van dikke lemon curd houd.

Test de dikte door de achterkant van een lepel in je lemon curd te dopen en er met je vinger overheen te gaan. Als het de vorm vasthoudt zonder dat het er te snel afdruipt, is het klaar!

Pro-tip - Het verwijderen van de wrongel bij 170ºF zal een dunnere consistentie opleveren, terwijl het verwijderen bij 180ºF dikker zal zijn.

Stap 8 - Haal de curd van het vuur. Voeg je boter in stukjes toe en klop tot de boter gesmolten is en alles gecombineerd is. De lemon curd zal dikker worden als hij afkoelt.

Stap 9 - Giet in een hittebestendige pot en bewaar in de koelkast voor maximaal een week of vries in voor maximaal een jaar. Bedek de wrongel met plasticfolie zodat het het oppervlak van de wrongel raakt zonder luchtbellen ertussen, dit voorkomt dat er zich een huid vormt op de bovenkant van de wrongel.

LEMON CURD FAQ:

WAT VOOR POT MOET IK GEBRUIKEN OM LEMON CURD TE MAKEN?

Als je net als ik bent, heb je waarschijnlijk tegenstrijdige informatie gehoord over de vraag of lemon curd wel of niet op direct vuur gekookt kan worden. Vroeger maakte ik het altijd met een bain-marie, maar nu gebruik ik gewoon een grote, wijde, ondiepe sauteerpan en klop voortdurend en het werkt geweldig.

Als je zenuwachtig bent, kun je een dubbele boiler (of bain-marie) gebruiken. Begin met ongeveer een centimeter water op de bodem van een steelpan en breng het aan de kook (zachtjes bubbelen) en plaats een hittebestendige kom boven op de pan. Het is een manier om heel zachtjes te verwarmen, zodat de kans op verbranden kleiner is.

Als je een bain-marie gebruikt, moet je de wrongel ongeveer 20 minuten koken om hem op 170º F te krijgen.

IS ER EEN VERSCHIL TUSSEN LEMON CURD EN LEMON PIE FILLING?

Ja, er is een verschil. Lemon curd is zacht, romig en "stolt" nooit helemaal. Als je een taartschaal vult met lemon curd en erin bijt, zal de curd er langzaam uitlopen.

Citroentaartvulling wordt gezet met maïszetmeel of bloem en wanneer het in de schelp wordt gegoten, wordt het gebakken zodat wanneer je de taart snijdt, de vulling niet verschuift. Dit is hoe citroenschuimtaart wordt gemaakt en een van mijn favoriete taarten aller tijden. Nu wil ik taart.

LEMON CURD ALS TAARTVULLING

Deze curd past perfect als vulling bij mijn citroen-bosbessen karnemelkcake. Zorg ervoor dat je je lemon curd kookt tot minstens 175 º F als je het als taartvulling gaat gebruiken. Als je dat niet doet, kun je een vloeibare lemon curd krijgen die niet erg stabiel zal zijn in de taart.

Zorg ervoor dat je een dam (ring van botercrème) rond de buitenste laag van je taart maakt. Vul dan het midden met niet meer dan ⅛″ wrongel. De dam zorgt ervoor dat de wrongel niet uit de zijkanten van je taart druipt.

LEMON CURD IN BOTERCRÈME

Lemon curd werkt ook geweldig in botercrème. Klop gewoon ongeveer ½ kopje curd in 6 kopjes botercrème. Voeg citroenextract toe als je een echt citroenfeest wilt!

WELKE CITROENEN ZIJN HET LEKKERST?

Als je citroenen maakt, wil je gewone citroenen gebruiken, geen meyer citroenen. Meyer citroenen zijn kleiner, hebben een gladdere schil en zijn niet zo zuur. Een Meyer lemon curd zou waarschijnlijk ook heerlijk zijn, maar voor dit recept wil je gewone citroenen gebruiken.

Vers citroensap is het beste om te gebruiken, maar je kunt citroensap uit flessen gebruiken als je geen verse citroenen kunt krijgen.

WAAROM SMAAKT MIJN LEMON CURD NAAR METAAL?

Soms kan het gebruik van een metalen pan je wrongel een lichte metaalachtige nasmaak geven. Dit komt doordat de citroenen erg zuur zijn en het metaal van goedkopere pannen kunnen afbreken. Als je dit probleem hebt, probeer dan een bain-marie met en gebruik een porseleinen of glazen kom. Het gebruik van een siliconen garde kan ook helpen.

HOE LANG KAN IK LEMON CURD INVRIEZEN?

Lemon curd kun je heel goed invriezen! Je kunt het 6 maanden invriezen en dan ontdooien als je het wilt gebruiken. Ik vries graag porties van 1 ons in siliconen ijsblokjesbakjes in en doe ze dan in een ziplockzakje zodat ik mijn curd makkelijk kan portioneren voor bakrecepten.

HOE MAAK JE LEMON CURD

Als je wrongel gestremd is (lol), NIET schrikken! Zeef het door een vergiet om de klontjes te verwijderen.

GERELATEERDE CITROENRECEPTEN

Citroentaart

Citroen Bosbessen Karnemelk Cake

Citroen Frambozen Karnemelk Cake

Flaky karnemelk koekjes

Citroenbotercrème

Bosbessen Muffins

Recept

Lemon Curd Recept

Zure en pittige zelfgemaakte lemon curd die dik genoeg is om te gebruiken als taartvulling, taartjes of als vulling van gebak. Zelf lemon curd maken is zo makkelijk en een geweldige manier om extra eidooiers te gebruiken. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 20 minuten Totale tijd: 30 minuten Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 2 kopjes Calorieën: 787 kcal Auteur:Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 8 ons citroensap (1 kopje) Ongeveer 6 grote verse citroenen
 • 2 eetlepels citroenschil
 • 6 ons kristalsuiker (1 kopje) Voeg 2 ons toe als je van zoetere lemon curd houdt.
 • 5 eidooiers
 • ¼ theelepel zout
 • 1 eetlepel maïzena
 • 4 ons ongezouten boter (½ kopje)
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Ontpit de citroenen, snijd ze dan doormidden en pers ze uit in een maatbeker. Gebruik een vergiet of een citruspers om de pitjes eruit te houden.
 • Doe de eierdooiers, maïzena en zout in een grote kom. Klop goed om te combineren en zet apart. (Je zult hier later meer aan toevoegen, dus zorg ervoor dat het een kom is die groot genoeg is).
 • Voeg citroensap, kristalsuiker en citroenschil toe aan een grote, ondiepe sauteerpan.
 • Roer voortdurend met een garde en breng op middelhoog vuur aan de kook.
 • Schep wanneer het suddert ongeveer 1 kopje van het citroensapmengsel en langzaam Voeg het al kloppend toe aan het eidooiermengsel. Voeg in totaal ongeveer 1 kopje vloeistof toe.
 • Voeg het getempereerde eimengsel terug toe aan het citroenmengsel terwijl je constant blijft kloppen. Houd het in de gaten en blijf kloppen, want als je ook maar een minuut wegloopt, kunnen de eieren stremmen.
 • Klop constant en kook op middelhoog vuur tot de gewenste dikte. Ik kook de mijne ongeveer 2 minuten omdat ik van dikke lemon curd houd. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de lemon curd te controleren. Het verwijderen van de wrongel bij 170ºF (76 º C) zal een dunnere consistentie opleveren terwijl het verwijderen bij 180ºF (82 º C) zal dikker zijn.
 • Voeg je boter in stukjes toe aan de lemon curd en klop tot de boter gesmolten en gecombineerd is. Haal de lemon curd van het vuur. Hij zal dikker worden als hij afkoelt.
 • Giet de afgewerkte lemon curd in een hittebestendige pot of kom. Bedek de curd met plasticfolie zodat het het oppervlak van de curd raakt zonder luchtbellen ertussen, dit zal voorkomen dat er zich een huid vormt op de bovenkant van de curd. Bewaar het maximaal een week in de koelkast of vries het maximaal een jaar in.

Video

Opmerkingen

 1. Weeg je ingrediënten om mislukkingen te voorkomen. Een keukenweegschaal gebruiken om te bakken is supergemakkelijk en geeft je elke keer de beste resultaten.
 2. Rol je citroenen voordat je ze snijdt, zodat de sappen beter vrijkomen. Zorg ervoor dat je het merg (witte gedeelte) van de citroen vermijdt. Dat gedeelte is superbitter en zal je curd vreemd laten smaken.
 3. Een beetje van het hete citroenmengsel toevoegen aan de eidooiers wordt "tempereren" genoemd. Dit helpt de eieren soepel te mengen en niet te stremmen.
 4. Test de dikte van je curd door de achterkant van een lepel in je lemon curd te dopen en er met je vinger overheen te gaan. Als het de vorm vasthoudt zonder dat het er te snel afdruipt, is het klaar!
 5. Als je van plan bent om dit als taartvulling te gebruiken, zorg er dan voor dat je lemon curd ten minste 175 graden kookt. º F. Als je dat niet doet, kun je een vloeibare lemon curd krijgen.
 6. Als je mengsel klonterig is, kun je het zeven om grote stukken schil, zaden of gestremde eieren te verwijderen.
 7. Meyer-citroenen zijn niet hetzelfde als gewone citroenen. Voor dit recept moet je gewone citroenen gebruiken. Je kunt eventueel ook citroensap uit flessen gebruiken, maar vers is het beste.

Voeding

Portie: 2 ons

Gerelateerd bericht