Dit is de beste frambozenbotercrème recept gemaakt van echte frambozen! Dikke frambozenvulling gemaakt van heerlijke verse frambozen of bevroren bessen gemengd met romige gemakkelijke vanille botercrème glazuur. Het past perfect bij witte chocolade frambozencake, roze fluwelen cake of citroen frambozencake.

De truc bij deze frambozenbotercrème is om de frambozenpuree de juiste consistentie te geven. Hoe langer de bessen zijn ingedampt, hoe dikker ze worden en hoe meer de smaak wordt geconcentreerd. Als frambozen vers, sappig en verwarmd door de zon zijn, is er niets lekkerder, maar bevroren frambozen zijn een geweldig alternatief dat dezelfde levendige frambozensmaak geeft.

Ingrediënten

Frambozen: Als je verse bessen hebt, is dit een geweldige manier om ze te gebruiken en die seizoensgebonden smaak te bewaren. Zo niet, dan zijn diepvriesbessen net zo lekker omdat ze op het hoogtepunt van hun rijpheid worden geplukt en in een flits worden ingevroren. Het vriesproces begint de bessen af te breken, dus als ze ontdooien zullen ze hun sappen vrijgeven en sneller afbreken tijdens het kookproces. Gevriesdroogde frambozen werken niet zo goed alsgoed in deze botercrème, omdat de boter zal verhinderen dat de frambozen opnieuw drogen en hun smaak afgeven (en ze zijn duur).

Gepasteuriseerd eiwit Gepasteuriseerd eiwit heeft een hittebehandeling ondergaan (net als melk) en kan dus zonder koken worden gegeten. Meestal zit het in een doosje in het eierrek. Als je geen gepasteuriseerd eiwit hebt, kun je in plaats daarvan mijn recept voor Swiss Meringue Buttercream gebruiken.

Boter: Echte boter van goede kwaliteit is het beste, maar je kunt het vervangen door margarine, veganistische boter of plantaardige shortening. Ik kan niet garanderen dat de smaak hetzelfde zal zijn, maar je kunt gebruiken wat je voorkeur heeft! Je kunt de frambozenpuree ook mengen door een van mijn botercrème recepten, zoals Zwitserse meringue botercrème, Amerikaanse botercrème en zelfs roomkaas glazuur.

Frambozenvulling maken

 1. Voeg je frambozen en suiker toe aan een middelgrote steelpan op middelhoog vuur.
 2. Verwarm je frambozenpuree tot het begint te borrelen. Verhoog het vuur naar middelhoog als dat nodig is.
 3. Meng in een kleine kom het water en de ClearJel (of maïzena) tot een gladde massa. Voeg de ClearJel (of maïzena) niet direct toe aan de hete vloeistof, anders krijg je klontjes verdikkingsmiddel in je vulling.
 4. Voeg het ClearJel mengsel (of maïzena slurry) toe aan de hete vloeistof en meng nog een minuut met een rubberen spatel om het mengsel in te dikken.
 5. Voeg het citroensap en de citroenschil toe en kook nog een minuut tot het ingedikt is.
 6. Als je geen pitjes in je frambozenvulling wilt, druk je de vulling door een fijne zeef om ze te verwijderen.
 7. Doe het mengsel over in een hittebestendige bak en bedek het met plasticfolie (zodat het het oppervlak raakt) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur of zet het in de koelkast om af te koelen voordat je het gebruikt.

Verse frambozenbotercrème maken

 1. Doe de gepasteuriseerde eiwitten en poedersuiker in de kom van een standmixer met het gardehulpstuk en mix op een lage stand tot ze gecombineerd zijn.
 2. Verhoog de snelheid naar middelhoog en mix gedurende 3-5 minuten tot het wit en glanzend is.
 3. Voeg de zachte boter in kleine stukjes toe en vervolgens de vanille en het zout terwijl de mixer op gemiddelde snelheid staat.
 4. Klop op hoge snelheid tot het licht en luchtig en wit is, ongeveer 8 tot 10 minuten. Als het naar ijs smaakt en niet meer naar boter, is het klaar!
 5. Optioneel: schakel over op het spatelhulpstuk en mix 15-20 minuten op lage snelheid tot alle luchtbellen weg zijn of tot de gewenste consistentie.
 6. Voeg ongeveer ½ kopje van de gezeefde frambozenpuree toe aan de botercrème en blijf mengen tot het gecombineerd is.
 7. Meng er ongeveer 1-2 druppels roze voedselkleurstof doorheen om de frambozenroze kleur te versterken als je dat wilt.
 8. Als de botercrème uit elkaar spat, is hij waarschijnlijk te koud. Zet ongeveer een kopje van de botercrème in de magnetron en meng het er weer doorheen, of gebruik een dompelmixer om de botercrème te emulgeren.
 9. Bewaar het in een luchtdichte verpakking maximaal een week in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

FAQ

Zou dit ook gelden voor andere bessen, zoals bosbessen of bramen?

Ja, volg het recept op dezelfde manier voor andere bessen. Je kunt de citroen ook vervangen door limoen of sinaasappel voor een andere combinatie.

Hoe zorg je ervoor dat frambozenbotercrème niet barst?

Als de botercrème begint te scheiden, verwarm dan een beetje in de magnetron en voeg het terug toe aan de batch, zorg ervoor dat je het lang genoeg laat mengen zodat de puree volledig kan emulgeren met de boter.

Moet ik frambozenvulling maken of kan ik gekochte gebruiken?

Je kunt frambozenjam of frambozencoulis uit de winkel gebruiken, maar in de winkel gekochte frambozenjam of frambozencoulis heeft niet dezelfde intense bessensmaak als wanneer je het van bevroren of vers fruit maakt. Het bevat ook meer suiker, waardoor de smaak van het eindproduct verandert.

Kun je vers fruit aan botercrème toevoegen?

De beste manier om de botercrème op smaak te brengen met fruit is door het fruit eerst tot puree te koken en dat in de reeds bereide botercrème te gieten.

Verwante Recepten

Witte Chocolade Frambozentaart

Pistachecake met frambozenvulling

Citroen-frambozentaart

Roze fluwelen cake

Recept

Frambozenbotercrème

Dit gemakkelijke recept voor frambozenbotercrème van echte frambozen is zoet, barstensvol verse frambozensmaak en heeft het kleinste vleugje citroen. Het lijkt op Zwitserse meringue botercrème, dus het is perfect voor het stapelen van taarten, is geweldig onder fondant en is zo gemakkelijk te maken! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 30 minuten minuten Afkoeltijd: 1 uur Totale tijd: 1 uur uur 30minuten Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 6 kopjes Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

Frambozenvulling

 • 16 ons verse of bevroren frambozen
 • 5 ons kristalsuiker
 • 1 eetlepel citroenschil
 • 1 eetlepel citroensap
 • 4 ons koel water
 • 1 eetlepel maïszetmeel

Frambozenbotercrème

 • 4 ons gepasteuriseerd eiwit
 • 16 ons poedersuiker, voeg meer toe als je zoeter glazuur wilt
 • 1 theelepel citroenextract
 • ½ theelepel zout
 • 16 ons ongezouten boter lichtjes warm
 • 4 ons frambozenpuree
 • 1-2 druppels roze voedselkleurstof optioneel
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Frambozenvulling maken

 • Voeg je frambozen en suiker toe aan een middelgrote steelpan op middelhoog vuur.
 • Verwarm je frambozenpuree tot het begint te borrelen. Verhoog het vuur naar middelhoog als dat nodig is.
 • Meng in een kleine kom het water en de ClearJel (of maïzena) tot een gladde massa. Voeg de ClearJel (of maïzena) niet direct toe aan de hete vloeistof, anders krijg je klontjes verdikkingsmiddel in je vulling.
 • Voeg het ClearJel mengsel (of maïzena slurry) toe aan de hete vloeistof en meng nog een minuut met een rubberen spatel om het mengsel in te dikken.
 • Voeg het citroensap en de citroenschil toe en kook nog een minuut tot het ingedikt is.
 • Als je geen pitjes in je frambozenvulling wilt, druk je de vulling door een fijne zeef om ze te verwijderen.
 • Doe het mengsel over in een hittebestendige bak en bedek het met plasticfolie (zodat het het oppervlak raakt) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur of zet het in de koelkast om af te koelen voordat je het gebruikt.

Verse frambozenbotercrème maken

 • Doe de gepasteuriseerde eiwitten en poedersuiker in de kom van een standmixer met het gardehulpstuk en mix op een lage stand tot ze gecombineerd zijn.
 • Verhoog de snelheid naar middelhoog en mix gedurende 3-5 minuten tot het wit en glanzend is.
 • Voeg de zachte boter in kleine stukjes toe en vervolgens de vanille en het zout terwijl de mixer op gemiddelde snelheid staat.
 • Klop op hoge snelheid tot het licht en luchtig en wit is, ongeveer 8 tot 10 minuten. Als het naar ijs smaakt en niet meer naar boter, is het klaar!
 • Optioneel: schakel over op het spatelhulpstuk en mix 15-20 minuten op lage snelheid tot alle luchtbellen weg zijn of tot de gewenste consistentie.
 • Voeg ongeveer ½ kopje van de gezeefde frambozenpuree toe aan de botercrème en blijf mengen tot het gecombineerd is.
 • Meng er ongeveer 1-2 druppels roze voedselkleurstof doorheen om de frambozenroze kleur te versterken als je dat wilt.
 • Als de botercrème uit elkaar spat, is hij waarschijnlijk te koud. Zet ongeveer een kopje van de botercrème in de magnetron en meng het er weer doorheen, of gebruik een dompelmixer om de botercrème te emulgeren.
 • Bewaar het in een luchtdichte verpakking maximaal een week in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

Gerelateerd bericht