Hoe isomalt koken

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Isomalt - Het perfecte eetbare medium

Isomalt is perfect voor het maken van prachtige heldere snoepdecoraties voor je taarten, snoepjes en desserts! Isomalt is vergelijkbaar met het gebruik van suiker, behalve dat het niet geel wordt als het wordt verhit tot hoge temperaturen. Het is ook beter bestand tegen vocht dan suiker, dus het is een geweldige keuze om te gebruiken als decoratie.

Wat is isomalt?

Isomalt is een suikervervanger (meestal te vinden in suikervrije snoepjes) en is GEWELDIG om te gebruiken als eetbare decoraties. Isomalt is waarschijnlijk iets waar je nog nooit van hebt gehoord, tenzij je een taartdecorateur of patissier bent, maar je hoeft geen expert te zijn om het te gebruiken!

Kun je Isomalt eten?

Dus... kun je het eten?

Ik krijg die vraag vaak.

Isomalt wordt eigenlijk gemaakt van bieten en is veilig om te eten. De reden waarom sommige mensen denken dat het niet eetbaar is, is dat je lichaam het niet echt verteert. Het gaat dwars door je heen (letterlijk) dus als je er veel van eet, kun je maagklachten krijgen, maar je moet meer dan een stuk ter grootte van een golfbal eten om schade aan te richten.

Hoe kom je aan isomalt?

Er zijn in principe twee verschillende soorten isomalt die je kunt kopen. Soms kun je rauwe isomaltkorrels vinden bij taartenwinkels of je kunt ze online kopen. Het soort dat rauw is en nog gekookt moet worden tot de juiste temperatuur.

Het voordeel van het kopen van je eigen rauwe isomalt en het zelf koken is dat het een stuk goedkoper is MAAR als je het niet goed doet kun je eindigen met een grote klonterige puinhoop dus zorg ervoor dat je mijn recept voor het koken van heldere isomalt volgt als je het zelf wilt maken. Als je het eenmaal gekookt hebt kun je het in kleine plasjes of siliconen ijsblokjesbakjes gieten en het laten afkoelen. Eenmaal afgekoeld kun je het bewaren in een ziplockzakjes en je hebt altijd isomalt bij de hand als je het nodig hebt!

Dan is er ook nog voorgekookt isomalt dat je alleen maar hoeft te smelten in de magnetron. Onze eerste tip voor het werken met isomalt is om het kant-en-klaar te kopen bij Simi Cakes & Confections! Hun kant-en-klare isomalt kan met tussenpozen van 20-30 seconden in de magnetron worden geknald en boem het is klaar om te gieten, te trekken of te gieten! ZO handig. Simi Cakes isomalt is uitzonderlijk helder en absoluut betaalbaar.Een van de beste dingen aan isomalt is dat er nooit afval is, dus je krijgt echt waar voor je geld.

Apparatuur voor het werken met isomalt

Om met isomalt te werken heb je een paar hulpmiddelen nodig! Je kunt al deze artikelen bij de meeste supermarkten vinden of je kunt een glas wijn drinken en alles in één keer aan je online winkelwagentje toevoegen zoals ik deed *grijns*

Simicakes maakt een beginners isomalt tool kit die echt perfect is als je gewoon meteen leuke dingen wilt gaan maken, maar ik zal ze ook apart voor je op een rijtje zetten. *note: deze lijst bevat affiliate links die geen invloed hebben op de prijs voor jou.

 1. Kleine blaasbrander - Een must have voor het opruimen van de oppervlaktebellen, het aan elkaar lijmen van stukken en het opnieuw verhitten van delen om ermee te kunnen blijven werken. Wie houdt er niet van vuur maken?
 2. Siliconen mat - Goedkoop en makkelijk te vinden, dit is een must have om op te werken. Silicone is hittebestendig dus de isomalt blijft er niet aan plakken (in tegenstelling tot je eettafel).
 3. Siliconen bakje - Ik ben berucht om het stelen van deze bakjes van mijn vriendin Sidney op taartshows. Je kunt er nooit genoeg hebben! Ze zijn perfect om kleine hoeveelheden in te smelten, te kleuren of af te laten koelen zodat je de restjes eruit kunt halen en bewaren om later te gebruiken. Voor heel klein gietwerk gebruik ik soms siliconen cupcakevormpjes, maar je moet oppassen dat je ze niet te vol doet.
 4. Handschoenen - Ik gebruik eigenlijk liever nitril handschoenen die ik bij mijn plaatselijke apotheek koop. Ik neem de kleine maat voor een goede pasvorm en het beschermt mijn handen tegen verbranding door kleine druppeltjes. Als gesmolten isomalt op je huid terechtkomt en je probeert het weg te vegen, neem je je huid mee. Als je handschoenen aan hebt, hoef je alleen maar de handschoen uit te doen als er een druppeltje op je komt en je zult je niet branden.
 5. Airbrush kleur - Dit is optioneel maar geweldig om kleur toe te voegen aan je isomalt. Ik koop het liever doorzichtig en kleur het naar behoefte dan dat ik voorgekleurd isomalt koop.
 6. Taartglans - Je moet je afgewerkte stukken bespuiten met wat glazuur om ze te beschermen tegen vocht, anders worden ze troebel en wit. Spuit ze meteen nadat je ze hebt gemaakt. Ik ben dol op de taartglans van swank cake design omdat het een hele fijne spray is en niet erg geel.
 7. Snoepthermometer - Deze heb je alleen nodig als je je eigen isomalt van rauwe korrels gaat koken, maar ik doe hem erbij voor het geval dat, want zonder kun je zeker niet je eigen isomalt maken.

Dingen om te maken met isomalt

Ik wed dat je nu super enthousiast bent om echt iets te MAKEN met isomalt? Ik kan het je niet kwalijk nemen, het is echt geweldig om mee te werken! Voordat je begint met smelten en branden, bekijk deze geweldige video over de basisprincipes van het werken met isomalt van Simicakes.

Glimmende Isomalt edelstenen - Een van de eerste dingen die ik ooit met isomalt maakte, waren glimmende edelstenen! Ik was geobsedeerd! Ik heb er zo veel gemaakt! Om de edelstenen te maken, kun je harde snoepvormpjes gebruiken die eruit zien als plastic, maar eigenlijk acryl zijn. Doe geen isomalt in plastic vormpjes, want die smelten!

Isomaltkristallen - De geode taart trend is nog steeds super populair! Zo populair dat ik kristallen mallen heb uitgevonden om deze kintsugi bruidstaart tutorial te kunnen maken. De taart was zo populair dat hij viraal ging!

Eetbare kroon tutorial - Isomalt is zo'n geweldig spul! Het kan zo gemakkelijk in mallen worden gegoten en gevormd terwijl het nog warm is. Ik heb isomalt en mallen gebruikt om deze eetbare snoepkroon te maken!

Glitter ogen - Ik vond het geweldig om deze eetbare glitterogen te maken voor allerlei verschillende soorten geboetseerde taarten! Ze zien er net zo uit als glimmende ogen die je op beanie boo speelgoed vindt.

Eetbare Oogles - Wat ik waarschijnlijk het meest maak met isomalt zijn realistische ogen voor mijn geboetseerde taarten! Mensen vragen me altijd of ze eetbaar zijn, wat eigenlijk een beetje vreemd is om over ogen te vragen, haha.

Geode taarttopper - Toen ik deze taarttopper op een taartenshow zag, was ik stomverbaasd en moest ik weten hoe hij was gemaakt! Dit was vlak voordat de geode taarttrend begon en nu zie je overal versies van deze topper.

Geode Hart Taart Topper - Dit was echt een leuke versie van de trendy geode cake toppers voor Valentijnsdag. Zo makkelijk te maken en geen speciale mallen nodig.

Geblazen suikerbellen - Als je een heleboel geweldige technieken wilt leren voor het gebruik van isomalt, bekijk dan onze online tutorial van de geweldige Sidney van Simi Cakes and Confections. In deze tutorial leert ze je hoe je verschillende soorten mallen gebruikt, hoe je suiker met je handen trekt en vorm geeft, hoe je op isomalt schildert, hoe je bellen blaast en hoe je coole kaarsen maakt! (verschijnt 1 dec 2018)

Helder isomalt recept

Als je zelf isomalt wilt maken van rauwe korrels, volg dan dit recept dat ik van simicakes heb gekregen. Het werkt elke keer perfect!

Ik hoop dat dit bericht je heeft gemotiveerd om isomalt te gaan gebruiken als je dat nog niet hebt gedaan of dat het je heeft geholpen bij het oplossen van problemen die je misschien hebt gehad als je dat wel hebt gedaan! We hebben ook veel tutorials beschikbaar voor Premium- en Elite-leden die nog meer manieren en tips bevatten voor het gebruik van isomalt. Ga isomalt gebruiken!

Recept

Isomalt recept

Werken met isomalt kan verbazingwekkende effecten geven. Dit recept laat je zien hoe je rauwe isomalt kunt koken tot heldere, kant-en-klare isomalt die je vervolgens kunt bewaren en omsmelten wanneer je isomalt nodig hebt! Recept Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 1 uur Totale tijd: 1 uur 10 minuten Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 1 kopje Calorieën: 17 kcal Auteur:Elizabeth Marek

Ingrediënten

Ingrediënten

 • 1 kopje Rauw isomalt
 • ¼ kopje Gedestilleerd water

Benodigdheden

 • 1 Snoepthermometer
 • 1 pan met antiaanbaklaag
 • 1 silmat

Instructies

Instructies

 • Voeg in een zeer schone pan met antiaanbaklaag ¼ kopje gedestilleerd water toe aan elk kopje rauwe isomalt.
 • Breng aan de kook op middelhoog vuur. Niet roeren.
 • Nadat het mengsel kookt, zet je het op middelhoog vuur en laat je het met een deksel 5 minuten sudderen. Deze stap voorkomt dat er zich kristallen vormen aan de randen. Niet roeren.
 • Neem het deksel eraf en laat onafgedekt sudderen tot de temperatuur 320º F (160º C) heeft bereikt. Dit kan een uur duren. Wees geduldig. Niet roeren.
 • Eenmaal gekookt kun je het in plassen op een silmat gieten, laten afkoelen en dan in stukken breken om later te gebruiken.
 • Isomalt kan worden opgewarmd in de magnetron door te beginnen met 30 seconden en dan over te gaan op stappen van 15 seconden.

Video

Opmerkingen

Wees uiterst voorzichtig bij het maken van isomalt! Draag latex handschoenen en zorg dat er een kom met ijswater op je werkplek klaar staat voor eventuele ongelukken. Isomalt kan 1e, 2e en 3e graads brandwonden veroorzaken als het op je huid komt terwijl het heet is. Hete isomalt blijft aan je huid plakken, dus zorg dat je de handschoenen aan hebt voordat je begint te werken. Als je isomalt op je handen krijgt, trek dan snel de handschoenen uit en leg je handen in het ijswater om de aangetaste huid af te koelen.Blijf uw handen minstens 5 minuten in het water houden. Bel onmiddellijk uw arts en vraag medisch advies.

Voeding

Portie: 1 theelepel

Gerelateerd bericht