Deze koffie kruimelcake is zo vochtig en boterig met een draai van kaneel binnenin, enorme kruimels bovenop en een royale drup roomkaas espressoglazuur! Het is echt het perfecte ontbijt en het duurt maar een paar minuten om te maken. Je kunt het van tevoren bakken en klaar hebben voor bijeenkomsten of elke ochtend een plakje bij je koffie nemen. Niemand heeft gezegd dat je moest delen!

Deze heerlijke cake is een mix van de New Yorkse kruimeltaart en een klassieke koffietaart. De perfecte aanvulling op elk kopje koffie of thee.

Spring naar:

  Ingrediënten

  Zure room Voegt vocht toe aan de koffiekoek en kan ook worden vervangen door Griekse yoghurt. Als je geen zure room hebt, kun je karnemelk gebruiken of een van deze karnemelkvervangers.

  Espresso Het is zeldzaam om echte koffie te gebruiken in koffietaartrecepten, maar ik had het gevoel dat het nodig was!

  Bruine suiker Het kruimelmengsel is als een grove kaneelstreusel en het vocht in de bruine suiker houdt het bij elkaar.

  Stap-voor-stap instructies

  De 3 onderdelen van deze koffiekruimeltaart zijn de koffiekoek, de kaneelsuikervulling voor het midden van de taart en de grove kruimeltopping.

  De kruimeltopping maken

  1. Voeg de bloem, bruine suiker, witte suiker, zout, kaneel en zachte (bijna gesmolten) boter toe aan een grote kom. Meng met een lepel of spatel tot de meeste bloem is gecombineerd.
  2. Gebruik je schone handen om de topping samen te drukken. Je zou heel grove kruimels moeten hebben, sommige groot en sommige klein. Als het te kruimelig en droog is, doe het dan ongeveer 5 seconden in de magnetron om de boter meer te laten smelten en bewerk het dan met je handen tot het samenkomt.

  De kaneelsuikervulling maken

  1. Voeg de bruine suiker en kaneel toe aan een middelgrote kom en meng alles door elkaar. Als het erg klonterig is, zeef het dan.

  De koffiekoek maken

  1. Verwarm de oven voor op 350°F. Vet een 8"x4" loaf pan in met pan release op de bodem en langs de zijkanten. Ik raad aan om cake goop te gebruiken! Of je kunt de bodem en zijkanten bekleden met perkamentpapier zodat je het later gemakkelijk kunt omdraaien. Je kunt ook een 8"x8" nonstick vierkante cakevorm gebruiken, het zal alleen minder lang duren om te bakken. Als je een grotere bundt pan wilt gebruiken, maak dan anderhalve batch van dit recept.
  2. Zorg ervoor dat je boter, zure room, ei en roomkaas allemaal op kamertemperatuur zijn, zodat de ingrediënten goed samengaan. Ik leg mijn eieren (nog in de schaal) een paar minuten in een kom met warm water en laat de boter en zure room een paar uur staan. Als het nodig is, doe ik ze een paar seconden in de magnetron tot ze op kamertemperatuur of zelfs een beetje warm zijn.
  3. Doe de boter en kristalsuiker in de kom van je mixer met het gardehulpstuk. Mix op middelhoge snelheid en klop samen tot het licht en luchtig is, ongeveer 2-3 minuten. (Of langer als je een handmixer gebruikt).
  4. Voeg je ei, zure room en vanille toe aan de roomboter en mix tot een samenhangend geheel. Als er grote stukken koude boter in zitten, was een van je ingrediënten te koud.
  5. Voeg de bloem, baking soda, bakpoeder en zout toe. Mix op medium-lage snelheid tot het beslag dik is en net gecombineerd. Als je bloem erg klonterig is, zeef deze droge ingrediënten dan voordat je ze toevoegt aan de mixer.
  6. Doe de helft van het beslag in de ingevette broodvorm en strijk het glad in een gelijkmatige laag.
  7. Strooi de kaneelsuikervulling erover tot het helemaal bedekt is.
  8. Doe de rest van het cakebeslag erop.
  9. Strooi de dikke kruimels er gelijkmatig overheen, zodat het oppervlak van het brood bedekt is.
  10. Bak 40-50 minuten op 350ºF en draai halverwege om voor een gelijkmatige baktijd. Als een tandenstoker er in het midden schoon uitkomt, is hij klaar!
  11. Laat het brood op kamertemperatuur rusten tot de pan helemaal afgekoeld is, ongeveer 2 uur. Keer de taart NIET om als hij nog warm is, want dan kan hij instorten.
  12. Maak de randen los met een mes, leg een stuk plasticfolie op de bovenkant van de cake en draai hem ondersteboven om hem uit de pan te halen.

  Roomkaasglazuur maken

  1. Doe de zachte roomkaas in een grote kom en mix het tot een gladde massa met een handmixer of garde.
  2. Giet de gesmolten boter er langzaam en beetje bij beetje bij. Giet niet alles er in één keer bij, anders krijg je een papperige roomkaasboel.
  3. Voeg de vanille toe, zeef de poedersuiker en mix tot je geen klontjes meer ziet.
  4. Terwijl je mengt, giet je beetje bij beetje de koffie (of espresso, melk of water) erbij. Blijf toevoegen tot je de gewenste consistentie van het glazuur hebt. Ik hou van een dunner glazuur zodat je het makkelijk kunt spuiten.
  5. Doe het glazuur in een spuitzak en spuit het over het brood. Je kunt ook een lepel gebruiken of een plastic zak waarvan je de hoek afknipt.
  6. Geniet maximaal drie dagen van deze cake op kamertemperatuur. Om de koffiekruimeltaart vochtig te houden, bewaar je hem in een plastic zak of wikkel je hem in plasticfolie.

  FAQ

  Kan ik andere toppings aan deze cake toevoegen?

  Als je het brood in de pan maakt, kun je je favoriete toppings/vullingen toevoegen, zoals bosbessen, gedroogd fruit of zelfs roomkaasvulling.

  Hoe lang blijft deze cake goed?

  Geniet tot drie dagen op kamertemperatuur. Om de koffiekruimeltaart vochtig te houden, bewaar je hem in een plastic zak of wikkel je hem in plasticfolie.

  Wat is het verschil tussen koffiecake en kruimeltaart?

  Kruimelcake heeft een dikkere laag grove streuselkruimels bovenop een boterachtige vanillecake. Koffiekoek heeft minder streusel bovenop maar meer cake.

  Zit er koffie in koffiekruimeltaart?

  De meeste moderne koffiekruimeltaartrecepten bevatten geen koffie, hoewel de originele vroege versies van het dessert dat wel deden. Dit recept gebruikt koffie in het glazuur, maar de naam impliceert de drank waarmee het het beste geserveerd kan worden.

  Verwante recepten

  Klassiek cake donut recept

  Recept voor gebakken donuts

  Lemon Pound Cake

  Pompoen Kruidcake

  Recept

  Recept voor Koffie Kruimeltaart

  Vochtig en boterig met een draai van kaneel binnenin, enorme kruimels bovenop en een royale drup roomkaas espressoglazuur! Het is echt de perfecte ontbijt traktatie en duurt slechts enkele minuten om te maken. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 45 minuten Totale tijd: 55 minuten Cursus: Ontbijt Keuken: Amerikaans Porties: 8 porties Calorieën: 530 kcalAuteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • Handmixer of garde
  • 8" x 4" Loaf Pan, 2,5" hoog of 8" x 8" vierkante pan met antiaanbaklaag

  Ingrediënten

  Taart

  • 3 ons ongezouten boter kamertemperatuur
  • 4 ons kristalsuiker
  • 6 ons bloem voor alle doeleinden
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 groot ei op kamertemperatuur
  • 5 ons zure room op kamertemperatuur

  Kaneelwervel

  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ons lichtbruine suiker gezeefd

  Kruimeltopping

  • 6 ons bloem voor alle doeleinden
  • 4 ons ongezouten boter bijna gesmolten
  • 3 ons lichtbruine suiker
  • 2 ons kristalsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • ¼ theelepel zout

  Roomkaasglazuur

  • 2 ons roomkaas op kamertemperatuur
  • 1 ons ongezouten boter gesmolten
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 3 ons poedersuiker
  • 4 theelepels koffie of melk, water of espresso
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  Kaneelsuiker vulling

  • Voeg de bruine suiker en kaneel toe aan een middelgrote kom en meng alles door elkaar. Als het erg klonterig is, zeef het dan.

  De kruimeltopping maken

  • Voeg de bloem, bruine suiker, witte suiker, zout, kaneel en zachte (bijna gesmolten) boter toe aan een grote kom. Meng met een lepel of spatel tot de meeste bloem is gecombineerd.
  • Gebruik je schone handen om de topping samen te drukken. Je zou heel grove kruimels moeten hebben, sommige groot en sommige klein. Als het te kruimelig en droog is, doe het dan ongeveer 5 seconden in de magnetron om de boter meer te laten smelten en bewerk het dan met je handen tot het samenkomt.

  De koffiekoek maken

  • Verwarm de oven voor op 350°F. Vet een 8"x4" loaf pan in met pan release op de bodem en langs de zijkanten. Ik raad aan om cake goop te gebruiken! Of je kunt de bodem en zijkanten bekleden met perkamentpapier zodat je het later gemakkelijk kunt omdraaien. Je kunt ook een 8"x8" nonstick vierkante cakevorm gebruiken, het zal alleen minder lang duren om te bakken. Als je een grotere bundt pan wilt gebruiken, maak dan anderhalve batch van dit recept.
  • Zorg ervoor dat je boter, zure room, ei en roomkaas allemaal op kamertemperatuur zijn, zodat de ingrediënten goed samengaan. Ik leg mijn eieren (nog in de schaal) een paar minuten in een kom met warm water en laat de boter en zure room een paar uur staan. Als het nodig is, doe ik ze een paar seconden in de magnetron tot ze op kamertemperatuur of zelfs een beetje warm zijn.
  • Doe de boter en kristalsuiker in de kom van je mixer met het gardehulpstuk. Mix op middelhoge snelheid en klop samen tot het licht en luchtig is, ongeveer 2-3 minuten. (Of langer als je een handmixer gebruikt).
  • Voeg je ei, zure room en vanille toe aan de roomboter en mix tot een samenhangend geheel. Als er grote stukken koude boter in zitten, was een van je ingrediënten te koud.
  • Voeg de bloem, baking soda, bakpoeder en zout toe. Mix op medium-lage snelheid tot het beslag dik is en net gecombineerd. Als je bloem erg klonterig is, zeef deze droge ingrediënten dan voordat je ze toevoegt aan de mixer.
  • Doe de helft van het beslag in de ingevette broodvorm en strijk het glad in een gelijkmatige laag.
  • Strooi de kaneelsuikervulling erover tot het helemaal bedekt is.
  • Doe de rest van het cakebeslag erop.
  • Strooi de dikke kruimels er gelijkmatig overheen, zodat het oppervlak van het brood bedekt is.
  • Bak 40-50 minuten op 350ºF en draai halverwege om voor een gelijkmatige baktijd. Als een tandenstoker er in het midden schoon uitkomt, is hij klaar!
  • Laat het brood op kamertemperatuur rusten tot de pan helemaal afgekoeld is, ongeveer 2 uur. Keer de taart NIET om als hij nog warm is, want dan kan hij instorten.
  • Maak de randen los met een mes, leg een stuk plasticfolie op de bovenkant van de cake en draai hem ondersteboven om hem uit de pan te halen.

  Roomkaasglazuur maken

  • Doe de zachte roomkaas in een grote kom en mix het tot een gladde massa met een handmixer of garde.
  • Giet de gesmolten boter er langzaam en beetje bij beetje bij. Giet niet alles er in één keer bij, anders krijg je een papperige roomkaasboel.
  • Voeg de vanille toe, zeef de poedersuiker en mix tot je geen klontjes meer ziet.
  • Terwijl je mengt, giet je beetje bij beetje de koffie (of espresso, melk of water) erbij. Blijf toevoegen tot je de gewenste consistentie van het glazuur hebt. Ik hou van een dunner glazuur zodat je het makkelijk kunt spuiten.
  • Doe het glazuur in een spuitzak en spuit het over het brood. Je kunt ook een lepel gebruiken of een plastic zak waarvan je de hoek afknipt.
  • Geniet maximaal drie dagen van deze cake op kamertemperatuur. Om de koffiekruimeltaart vochtig te houden, bewaar je hem in een plastic zak of wikkel je hem in plasticfolie.

  Video

  Opmerkingen

  1. Al mijn recepten worden gemeten in ounces, niet in cups. Cups laten veel te veel ruimte voor fouten en een weegschaal is super eenvoudig te gebruiken. Het is mijn #1 aanbevolen hulpmiddel voor baksucces. Je kunt mijn video bekijken over het gebruik van een keukenweegschaal als je er nog niet mee bekend bent.
  2. Voor dit recept gebruik ik een Bosch universal plus mixer! Je kunt een keukenmachine of een handmixer gebruiken als je wilt, elke mixer werkt. Je kunt proberen om een garde te gebruiken, maar het zal een tijdje duren om de boter en suiker volledig te roeren.
  3. Zorg ervoor dat je boter, zure room, ei en roomkaas allemaal op kamertemperatuur zijn, zodat de ingrediënten goed samengaan.
  4. Als je geen zure room hebt, kun je karnemelk of een van deze karnemelkvervangers gebruiken.
  5. Voor het losmaken van de pan raad ik aan om cake-goop te gebruiken! Of je kunt de bodem en zijkanten bekleden met perkamentpapier, zodat je de pan later gemakkelijk kunt omdraaien.
  6. Ik gebruik een 8" x 4" Loaf Pan, 2.5" hoog. Je kunt ook een 8"x8" vierkante pan met antiaanbaklaag gebruiken, het zal alleen minder lang duren om te bakken. Als je een grotere bundtpan wilt gebruiken, maak dan anderhalve batch van dit recept. Je kunt dit recept ook gebruiken om muffins te maken!
  7. Als je het brood in de pan maakt, kun je je favoriete toppings/vullingen toevoegen, zoals bosbessen, gedroogd fruit of zelfs roomkaasvulling.
  8. Als je cake klaar is met bakken, laat hem dan op kamertemperatuur rusten tot de pan helemaal afgekoeld is, ongeveer 2 uur. Keer je cake NIET om als hij nog warm is, want dan kan hij instorten.
  9. Al mijn recepten worden gemeten in ounces, niet in cups. Cups laten veel te veel ruimte voor fouten en een weegschaal is super eenvoudig te gebruiken. Het is mijn #1 aanbevolen hulpmiddel voor baksucces. Je kunt mijn video bekijken over het gebruik van een keukenweegschaal als je er nog niet mee bekend bent.
  10. Je vraagt je misschien af wat voor mixer ik gebruik. Ik gebruik mijn favoriete mixer, de Bosch universal plus mixer! Je kunt een keukenmachine of een handmixer gebruiken als je dat wilt, elke mixer werkt. Je kunt proberen een garde te gebruiken, maar het zal even duren voordat de boter en suiker helemaal romig zijn.
  11. Zure room voegt vocht toe aan de koffiekoek en kan ook worden vervangen door Griekse yoghurt. Als je geen zure room hebt, kun je karnemelk gebruiken of een van deze karnemelkvervangers.

  Voeding

  Portie: 1 portie

  Gerelateerd bericht