Texas plaattaart Dit is geen typische chocoladetaart. Hij is rijk, decadent en HEERLIJK omdat je hem in een plaatvorm bakt en dan bedekt met warm en kleverig chocoladeglazuur. Deze taart duurt maar 30 minuten om te maken, dus hij is perfect voor grote bijeenkomsten, feestjes of een BBQ.

Texas sheet cake is een van mijn favoriete makkelijke go-to recepten, net als mijn makkelijke chocoladetaart, chocolade WASC, brownies en dubbele chocolate chip cookies!

Wat staat er in deze blogpost?

  Ingrediënten & Benodigde apparatuur

  Het belangrijkste dat je moet hebben om een Texaanse sheet cake te maken is een pan van Texaanse grootte! Oftewel een half sheet pan. Meestal is de pan 13"x18" en ongeveer 2" hoog. Als je een fervent bakker bent, heb je er misschien al een bij de hand, maar zo niet, maak je dan geen zorgen, je kunt een koekjesvel of jelly roll pan op vrijwel dezelfde manier gebruiken, zolang deze maar zijkanten heeft. Het kan zijn dat je het recept van je beslag een beetje moet aanpassen of restjes moet bakkenbeslag als cupcakes (YUM!) als je pan iets kleiner is.

  Je kunt dit recept zelfs bakken in traditionele cakevormpjes of cupcakes, zoveel mogelijkheden!

  Hoe maak je Texas Sheet Cake stap voor stap?

  Texas plaattaart

  1. Verwarm je oven voor op 375ºF en bereid je halve plaat voor met cakegips of wat je maar lekker vindt. Je kunt de pan bekleden met bakpapier als je bang bent dat hij blijft plakken.
  2. Meng in een grote mengkom de bloem, witte suiker, bruine suiker, kaneel, zuiveringszout en zout en zet apart.
  3. Meng in een aparte kom de eieren, karnemelk en vanille en zet apart.
  4. Meng het cacaopoeder, de boter en de koffie in een steelpan op middelhoog vuur. Verwarm tot het mengsel begint te pruttelen en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  5. Haal het van het vuur zodra het chocolademengsel begint te koken.
  6. Voeg het karnemelkmengsel toe aan het bloemmengsel en meng tot het gecombineerd is.
  7. Voeg het cacaomengsel toe aan het bloem- en melkmengsel en mix tot het gecombineerd is.
  8. Giet het cakebeslag in je voorbereide plaatvorm.
  9. Bak 15-20 minuten of tot een erin gestoken tandenstoker uit het midden komt met slechts een paar kleverige kruimels.
  10. Terwijl de cake bakt, bereid je het glazuur voor.

  Texas Sheet Cake Glazuur

  1. Meng in een steelpan de boter, cacao en karnemelk. Klop ze door elkaar en breng ze op middelhoog vuur aan de kook. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  2. Voeg de poedersuiker, het zout en de vanille toe aan het warme mengsel en klop tot een gladde massa. Haal van het vuur.
  3. Zodra de cake uit de oven komt, laat je hem 5 minuten afkoelen en giet je het chocoladeglazuur over de cake. De cake en het glazuur moeten allebei nog warm zijn. Het glazuur trekt in de warme plaatcake waardoor hij supervochtig wordt!

  Opslag

  Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert. Serveer de cake direct op de plaat. Bewaar restjes op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking. Als je in een warme en vochtige omgeving woont, blijft de cake langer goed in de koelkast.

  Wat maakt Texas Sheet Cake anders dan chocoladetaart?

  Je kent de Texas sheet cake misschien als begrafenistaart (een dessert dat op een begrafenisreceptie wordt geserveerd en voor veel gasten wordt gemaakt), sheath cake (een term die van de naam sheet cake komt), of Mexicaanse chocoladetaart (een vergelijkbaar recept maar dan met kaneel).

  Deze cake is dunner en groter dan een standaard chocoladebladertaart en wordt warm uit de oven geglazuurd met een rijk, boterachtig chocoladeglazuur gemengd met geroosterde pecannoten. Dit glazuur maakt de cake ongelooflijk vochtig en overheerlijk.

  Hij wordt gebakken in een grote plaattaartvorm, wat perfect is voor grote gezelschappen. Als je op zoek bent naar meer zomerse dessertrecepten, dan schreeuwt deze taart gewoon "neem me mee naar de barbecue!".

  Een van de beste dingen aan deze cake is dat je de ingrediënten gewoon bij elkaar in de kom doet en mixt! Supergemakkelijk en de perfecte cake om te bakken voor een grote bijeenkomst en dat is waarschijnlijk de reden waarom hij zo populair is geworden.

  Het originele recept kan van familie tot familie verschillen, maar wat het recept ook is, één ding is zeker: Texas sheet cake is voor altijd verankerd in de Amerikaanse cultuur als een onmisbaar dessert op elke belangrijke bijeenkomst.

  Dit recept werd met me gedeeld door onze geweldige recepttester Erin. Het was het recept van haar moeder dat ze had gekregen van een lid van hun kerk. Hun familie is opgegroeid met het serveren van dit toetje op elke bijeenkomst in Texas, dus het is een echt familierecept. Dit recept bevat geen pecannoten, maar je kunt een kopje geroosterde pecannoten door het glazuur mengen als je dat lekker vindt!

  Waarom heet het een Texas sheet cake?

  Het is onduidelijk of de Texas sheet cake oorspronkelijk uit Texas komt of niet. Sommigen zeggen dat het recept voor het eerst in een Texaanse krant stond, anderen zeggen dat het zijn naam dankt aan het feit dat het zo groot is als Texas. Hoe dan ook, dit recept is een echte publiekstrekker en staat algemeen bekend als een symbool van vriendschap en gastvrijheid.

  Welke maat pan moet ik gebruiken?

  Een half sheet pan is meestal ongeveer 13" breed bij 18" lang en is ongeveer 2" hoog. Je kunt ook een koekjesvel of jelly roll pan gebruiken, zolang het maar zijkanten heeft. Het kan zijn dat je je beslagrecept en baktijd iets moet aanpassen, of dat je overgebleven beslag als cupcakes moet bakken als je een kleinere pan gebruikt.

  Kan ik toppings toevoegen aan mijn Texas sheet cake?

  Ja! Enkele populaire toppings zijn gehakte pecannoten, fijngestampte candybars, Oreo's, amandelen en pinda's.

  Kan ik de karnemelk vervangen?

  Als je geen karnemelk hebt, bekijk dan mijn blogpost over karnemelkvervangers voor meer informatie over hoe je zure room, melk en azijn of zelfs citroensap kunt gebruiken in plaats van karnemelk.

  Meer gemakkelijke recepten voor bijeenkomsten

  Bramencake

  Citroencake

  Koffiekruimeltaart met kaneel

  Taart van vers fruit

  Recept

  Klassiek Texas Sheet Cake Recept

  Perfect vochtige Texas plaattaart bedekt met een kleverig, warm chocoladeglazuur. Dit taartrecept wordt vaak generaties lang doorgegeven en is perfect om te serveren op grote bijeenkomsten, feesten, bruiloften en BBQ's. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 10 minuten minuten Bereidingstijd: 20 minuten Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 24 porties Calorieën: 298 kcal Auteur: ElizabethMarek

  Uitrusting

  • 13"x18" plaatpan met 2" zijkanten

  Ingrediënten

  • 10 ons bloem voor alle doeleinden
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 7 ons suiker
  • 7 ons bruine suiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 ons natuurlijk cacaopoeder Zoals Hershey's
  • 8 ons ongezouten boter kamertemperatuur
  • 6 ons koffie of water
  • 2 grote eieren
  • 4 ons karnemelk
  • 1 theelepel vanille

  Chocolade Glazuur

  • 4 ons ongezouten boter
  • 1 ons natuurlijk cacaopoeder zoals Hershey's
  • 2 ons karnemelk
  • 16 ons poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zout
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  Voor de Texas Sheet Cake

  • Verwarm je oven voor op 375ºF en bereid je halve plaat voor met cakegips of wat je maar lekker vindt.
  • Meng in een grote mengkom de bloem, soda, kaneel, witte en bruine suiker en zet apart.
  • Meng in een aparte kom de eieren, melk en vanille en zet apart.
  • Meng het cacaopoeder, de boter en de koffie in een steelpan op een middelhoog vuur. Verwarm het tot het mengsel begint te pruttelen en roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Haal het van het vuur zodra het begint te koken.
  • Voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel en meng tot het gecombineerd is.
  • Voeg het chocolademengsel toe aan het bloem- en melkmengsel en mix tot het gecombineerd is.
  • Bak 15-20 minuten of tot een erin gestoken tandenstoker uit het midden komt met slechts een paar kleverige kruimels.
  • Terwijl de cake bakt, bereid je het glazuur voor.

  Texas Sheet Cake Glazuur

  • Doe de boter, cacao en karnemelk in een steelpan, klop ze door elkaar en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de suiker, het zout en de vanille toe aan het warme mengsel en klop tot een gladde massa.
  • Zodra de cake uit de oven komt, laat je hem 5 minuten afkoelen en giet je het chocoladeglazuur over de cake. De cake en het glazuur moeten allebei nog warm zijn. Het glazuur trekt in de warme plaatcake waardoor hij supervochtig wordt!
  • Serveer de cake direct op de plaat. Bewaar restjes op kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking.

  Opmerkingen

  Als je glazuur te dik is, kun je 1-2 eetlepels water toevoegen om het te verdunnen tot de gewenste consistentie. Voeg gerust geroosterde pecannoten toe aan je Texas sheet cake Als je geen sheet pan hebt, kun je elke cakevorm, cupcakevorm of zelfs een broodvorm gebruiken. Een halve sheet pan is meestal ongeveer 13" breed bij 18" lang en is ongeveer 2" hoog. Je kunt ook een koekjesvel of jelly roll pan gebruiken, zolangHet kan zijn dat je het beslagrecept en de baktijden iets moet aanpassen of dat je overgebleven beslag als cupcakes moet bakken als je een kleinere pan gebruikt.

  Voeding

  Portie: 1 portie

  Gerelateerd bericht