Millefeuille

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Deze superlekkere en heerlijke Mille-feuille Het recept van chef-kok Christophe Rull bestaat uit dunne en boterachtige bladerdeeglaagjes, zoete vanillebonengebakcrème en een luchtige vanillechantillycrème.

Net als bij een Napoleon besloot Christophe om er een chantillycrème bovenop te doen in plaats van de traditionele chocoladeglazuur om dit gebakje een luchtige bite te geven. Het past geweldig bij de smeuïge banketbakkersroom en de bladerdeeglaagjes. De laagjes zijn knapperig genoeg om op hun kant te staan zodat alle componenten op een geraffineerde manier naar voren komen.

Wat staat er in deze blogpost?

  Mille-feuille ingrediënten

  Ingrediënten voor bladerdeeg

  Meel met hoog glutengehalte: Voor dit recept willen we bloem met veel gluten gebruiken, want hoe meer gluten we hebben, hoe meer elasticiteit we hebben zodat de lagen zich goed kunnen vormen.

  Ingrediënten banketbakkersroom

  Vanilleboon : Dit recept is gebaseerd op vanille en daarom willen we een intense vanillesmaak. Het gebruik van vanillebonen geeft ons de smaak en het uiterlijk dat we willen, maar als je er geen bij de hand hebt, raad ik aan om vanillepasta te gebruiken. Je kunt Neilson Massey vanillebonen of -pasta krijgen.

  Ingrediënten Vanille Chantilly Crème

  Stap voor stap bladerdeeg

  1. Doe de broodbloem, het zout, het koude water en de gesmolten boter in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk. Mix op lage snelheid tot alles net gecombineerd is. Ik gebruik een bloem met veel gluten (broodmeel) om meer structuur aan het deeg te geven, je kunt ook gewone bloem gebruiken.
  2. Voeg nu je koude, in blokjes gesneden boter toe. Zorg ervoor dat je niet te veel mengt, we willen stukjes boter in het deeg zien (dit zorgt voor de gewenste vlokkerigheid).
  3. Gebruik je handen om het deeg een beetje te kneden om alles samen te voegen.
  4. Wikkel het deeg in plasticfolie en zet het minstens 2 uur in de koelkast.
  5. Zodra je deeg gekoeld is, bestrooi je je tafel, haal je het deeg uit de koelkast en rol je het uit tot een lange rechthoek van ongeveer 24" lang en 8" breed.
  6. Geef het de eerste boekvouw door elk uiteinde naar het midden te vouwen en ervoor te zorgen dat de uiteinden bij elkaar komen.
  7. Doe je tweede boekvouw door het deeg langs de naad dubbel te vouwen en de uiteinden te sluiten als een boek. (Vandaar de term boekvouw.) Draai het een kwartslag.
  8. Herhaal hetzelfde proces nog een keer door je deeg uit te rollen voor een tweede boekvouw. Als je deeg terugveert aan de randen en niet gemakkelijk uitrolt, moeten je gluten zich ontspannen. Wikkel het deeg in en leg het een uur terug in de koelkast en probeer het opnieuw. Ook als je deeg te zacht en warm is, zet je het 30 minuten terug in de koelkast.
  9. Zodra de tweede boekvouw klaar is, wikkel je het deeg in en laat je het 30 tot 60 minuten rusten in de koelkast.
  10. Als je deeg gekoeld is, snijd je het doormidden. Met dit recept maak je 8 mille-feuille, maar in de meeste pannen past maar genoeg bladerdeeg voor 4 stuks tegelijk.
  11. Met de eerste helft van het deeg bestrooi je je tafel en rol je het deeg uit tot de grootte van de plaat die je gaat gebruiken om op te bakken. Ik gebruik een plaat van 9"x13" en rol het deeg uit tot ⅛" dik.
  12. Snijd de randen van het deeg bij met een mes. Zorg ervoor dat je recht omhoog en omlaag snijdt, zodat de randen van de lagen niet dichtgroeien.
  13. Rol met je deegroller het deeg ondersteboven op de achterkant van je vel.
  14. Gebruik een prikker of een vork om kleine gaatjes in het deeg te prikken om te voorkomen dat het deeg te veel ontwikkelt in de oven.
  15. Leg een stuk perkamentpapier bovenop het deeg en leg er dan een andere plaat met de goede kant naar boven op. Dit zorgt ervoor dat je deeg plat blijft in de oven.
  16. Bak 20-30 minuten op 360°F tot de randen goudbruin zijn. Terwijl je bladerdeeg afkoelt, maak je de banketbakkersroom.

  Stap voor stap banketbakkersroom

  1. Doe je melk, geschraapte vanilleboon en de helft van je suiker in een middelgrote pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
  2. Voeg je eierdooiers, de andere helft van de suiker en de maïzena toe aan een aparte kom.
  3. Klop je dooiermengsel samen tot een lintstructuur.
  4. Zodra je melkmengsel aan de kook is, giet je een deel van de melk bij het dooiermengsel en klop je de dooiers door elkaar. Dit heet het temperen van je dooiers.
  5. Giet het dooiermengsel terug in de pan en laat alles ongeveer 1 minuut koken terwijl je constant blijft kloppen.
  6. Giet je banketbakkersroom in een kom en bedek het met plasticfolie dat de room aanraakt om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Zet het minstens 30 minuten in de koelkast voordat je het gebruikt om alles op te laten stijven.

  Vanillebonen-chantillycrème stap voor stap

  1. Doe de room en de geschraapte vanilleboon in een mengkom.
  2. Zeef je room en vanillemix door de kom over een zeef in de kom van je mixer te gieten. Zo verwijder je de vezels van de vanilleboon terwijl alle goede smaak behouden blijft.
  3. Voeg je poedersuiker toe.
  4. Mix alles samen op middelhoge snelheid tot je stijve pieken bereikt. Je wilt dat het stabiel is, maar niet gestremd. Gebruik het meteen of zet het in de koelkast tot je klaar bent om het te gebruiken.

  De Mille-feuille in elkaar zetten

  1. Snijd de randen van je bladerdeeg bij met een kartelmes.
  2. Snijd het deeg in rechthoeken van 1 ½ inch bij 4 inch. ( PRO TIP : Gebruik een liniaal om ervoor te zorgen dat je rechte randen snijdt. )
  3. Maak een spuitzak klaar met een middelgrote ronde punt. Vul je spuitzak met de banketbakkersroom.
  4. Spuit 3 lijnen banketbakkersroom in rijen om je hele laag bladerdeeg te bedekken. Pro-tip: stop aan het einde van de piping met knijpen en druk naar beneden voor strakke lijnen.
  5. Leg er een rechthoek van bladerdeeg op en herhaal het proces.
  6. OPTIONEEL: Bestuif de bovenste laag bladerdeeg met een flinke hoeveelheid poedersuiker en brand het om de suiker te karamelliseren.
  7. Maak een spuitzak klaar met een St. Honore metalen punt (of je kunt een rozenpunt gebruiken) en vul deze met je chantillycrème.
  8. Draai je Mille-feuille voorzichtig op hun kant. Je kunt ze plat laten liggen als je wilt, maar op deze manier ziet het er chiquer uit.
  9. Spuit je chantillycrème met een heen-en-weergaande beweging met je hand.
  10. Versier hoe je maar wilt. Chef Christophe heeft zijn topping met frambozen gedaan! Deze kunnen het best binnen 24 uur na bereiding worden geserveerd om de knapperigheid te behouden. Ze hebben de neiging om na deze tijd zompig te worden doordat het bladerdeeg het vocht van het bladerdeeg opneemt.

  FAQ

  Waarom heet het Mille-feuille?

  Het is een Franse term voor " duizend l dakrand s (of vellen) " vanwege de vele dunne bladachtige knapperige laagjes in het bladerdeeg.

  Wat is de houdbaarheid van een Mille-feuille?

  Deze kunnen het beste vers worden geserveerd en binnen 24 uur na bereiding worden gegeten. Omdat het bladerdeeg het vocht van de vulling kan opnemen, heeft het de neiging om na 24 uur klef te worden. Als je vooruit wilt plannen, kun je alle onderdelen apart maken en invriezen, en ze dan op de dag van serveren in elkaar zetten.

  Kan ik een Mille-feuille vullen met iets anders dan banketbakkersroom?

  De traditionele vulling is banketbakkersroom, maar je kunt hem vullen met mousse, diplomatenroom, slagroom of wat je maar wilt. Je kunt hem ook toppen hoe je maar wilt.

  Is een Mille-feuille hetzelfde als een vanilleplakje?

  Een Mille-feuille is meer decoratief en kan meerdere lagen en vullingen hebben, terwijl een vanilleplak meestal alleen vanillevla is.

  Meer recepten die je lekker zult vinden

  Crème Brûlée

  Mini Pavlova met Bessen Chantilly Crème

  Chocoladesoufflé met crème anglaise

  Citroentaartjes

  Recept

  Mille-feuille

  Leer hoe je het traditionele Mille-feuille recept van chef-kok Christophe Rull maakt en in elkaar zet, maar dan met een twist! Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 2 uur Kooktijd: 20 minuten Koeltijd: 4 uur Totale tijd: 6 uur 50 minuten Koers: Dessert Keuken: Frans Porties: 8 gebakjes Calorieën: 562 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • 1 st honore metalen spuitpunt optioneel
  • 1 deegroller

  Ingrediënten

  Bladerdeeg Deeg

  • 170 gram water
  • 50 gram gesmolten boter
  • 12 gram zout
  • 340 gram hoogglutenbloem (broodmeel) AP bloem werkt ook
  • 230 gram boter koud en in blokjes gesneden

  Vanillebonen banketbakkersroom

  • 250 gram melk
  • 1 eenheid geschraapt vanillestokje
  • 50 gram eidooiers
  • 40 gram suiker
  • 20 gram maïzena

  Vanillebonen-chantillycrème

  • 250 gram zware slagroom
  • 25 gram poedersuiker
  • 1 eenheid geschraapt vanillestokje
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  Stap voor stap bladerdeeg

  • Doe de broodbloem, het zout, het koude water en de gesmolten boter in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk. Mix op lage snelheid tot alles net gecombineerd is. Ik gebruik een bloem met veel gluten (broodmeel) om meer structuur aan het deeg te geven, je kunt ook gewone bloem gebruiken.
  • Voeg nu je koude, in blokjes gesneden boter toe. Zorg ervoor dat je niet te veel mengt, we willen stukjes boter in het deeg zien (dit zorgt voor de gewenste vlokkerigheid).
  • Gebruik je handen om het deeg een beetje te kneden om alles samen te voegen.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en zet het minstens 2 uur in de koelkast.
  • Zodra je deeg gekoeld is, bestrooi je je tafel, haal je het deeg uit de koelkast en rol je het uit tot een lange rechthoek van ongeveer 24" lang en 8" breed.
  • Geef het de eerste boekvouw door elk uiteinde naar het midden te vouwen en ervoor te zorgen dat de uiteinden bij elkaar komen.
  • Doe je tweede boekvouw door het deeg langs de naad dubbel te vouwen en de uiteinden te sluiten als een boek. (Vandaar de term boekvouw.) Draai het een kwartslag.
  • Herhaal hetzelfde proces nog een keer door je deeg uit te rollen voor een tweede boekvouw. Als je deeg terugveert aan de randen en niet gemakkelijk uitrolt, moeten je gluten ontspannen. Wikkel het deeg in en leg het een uur terug in de koelkast en probeer het opnieuw. Ook als je deeg te zacht en warm is, leg je je deeg 30 minuten terug in de koelkast.
  • Zodra de tweede boekvouw klaar is, wikkel je het deeg in en laat je het 30 tot 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Als je deeg gekoeld is, snijd je het doormidden. Met dit recept maak je 8 mille-feuille, maar in de meeste pannen past maar genoeg bladerdeeg voor 4 stuks tegelijk.
  • Met de eerste helft van het deeg bestrooi je je tafel en rol je het deeg uit tot de grootte van de plaat die je gaat gebruiken om op te bakken. Ik gebruik een plaat van 9"x13" en rol het deeg uit tot ⅛" dik.
  • Snijd de randen van je deeg bij met een mes. Zorg ervoor dat je recht naar boven en beneden snijdt, zodat de randen van de lagen niet dichtgroeien.
  • Rol met je deegroller het deeg ondersteboven op de achterkant van je vel.
  • Gebruik een prikker of een vork om kleine gaatjes in het deeg te prikken om te voorkomen dat het deeg te veel ontwikkelt in de oven.
  • Leg een stuk perkamentpapier bovenop het deeg en leg er dan een andere plaat met de goede kant naar boven op. Dit zorgt ervoor dat je deeg plat blijft in de oven.
  • Bak 20-30 minuten op 360°F tot de randen goudbruin zijn. Terwijl je bladerdeeg afkoelt, maak je de banketbakkersroom.

  Stap voor stap banketbakkersroom

  • Doe je melk, je geschraapte vanilleboon en de helft van je suiker in een middelgrote pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
  • Voeg je eierdooiers, de andere helft van de suiker en de maïzena toe aan een aparte kom.
  • Klop je dooiermengsel samen tot een lintstructuur.
  • Zodra je melkmengsel aan de kook is, giet je een deel van het mengsel op het dooiermengsel en klop je het samen. Dit heet het temperen van je dooiers.
  • Giet het dooiermengsel terug in de pan en laat alles ongeveer 1 minuut al kloppend koken.
  • Giet je banketbakkersroom in een kom en bedek het met plasticfolie dat de room aanraakt om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Zet het minstens 30 minuten in de koelkast voordat je het gebruikt om alles op te laten stijven.

  Vanillebonen-chantillycrème stap voor stap

  • Doe de room en de geschraapte vanilleboon in een mengkom.
  • Zeef je room en vanillemengsel door de kom over een zeef te gieten en in de kom van je mixer met het gardehulpstuk. Hierdoor verwijder je de vezels van de vanilleboon terwijl de goede smaak behouden blijft.
  • Voeg je poedersuiker toe.
  • Mix alles samen op middelhoge snelheid tot je stijve pieken bereikt. Gebruik meteen of zet in de koelkast tot je klaar bent om het te gebruiken.

  De Mille-feuille in elkaar zetten

  • Snijd de randen van je bladerdeeg bij met een mes.
  • Snijd het deeg in rechthoeken van 1 ½ inch bij 4 inch (PRO TIP: Gebruik een liniaal om ervoor te zorgen dat je rechte randen snijdt).
  • Maak een spuitzak klaar met een middelgrote ronde punt. Vul je spuitzak met de banketbakkersroom.
  • Spuit lijnen van banketbakkersroom in rijen om je hele laag bladerdeeg te bedekken. Pro-tip: stop aan het einde van het spuiten met knijpen en druk naar beneden om schone lijnen te krijgen.
  • Plaats een rechthoek van bladerdeeg en herhaal het proces. Je zou twee lagen bladerdeeg en twee lagen banketbakkersroom moeten hebben.
  • OPTIONEEL: Bestuif de bovenste laag bladerdeeg met een flinke hoeveelheid poedersuiker en brand het om de suiker te karamelliseren.
  • Maak een spuitzak klaar met een St. Honore metalen punt (of je kunt een rozenpunt gebruiken) en vul met je chantillycrème.
  • Draai je Mille-feuille voorzichtig op hun kant. Je kunt ze plat laten liggen als je wilt, maar op deze manier ziet het er chiquer uit.
  • Spuit je chantillycrème met een heen-en-weergaande beweging met je hand.
  • Versier hoe je maar wilt. Chef Christophe heeft zijn topping met frambozen gedaan! Deze kunnen het best binnen 24 uur na bereiding worden geserveerd om de knapperigheid te behouden. Ze hebben de neiging om na deze tijd zompig te worden doordat het bladerdeeg het vocht van het bladerdeeg opneemt.

  Video

  Opmerkingen

  Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint:
  • Zorg ervoor dat je bladerdeeg heel koud is wanneer je je lagen vouwt en uitrolt. Je wilt niet dat de boter smelt tijdens het proces.
  • Je banketbakkersroom moet minstens 30 minuten van tevoren volledig afgekoeld zijn om ervoor te zorgen dat hij stabiel genoeg is om vast te houden.
  • Weeg je ingrediënten om mislukkingen te voorkomen. Een keukenweegschaal gebruiken om te bakken is supergemakkelijk en geeft je elke keer de beste resultaten.
  • Zorg ervoor dat al je koude ingrediënten op kamertemperatuur of lichtjes warm zijn (boter, melk, eieren, om een samenhangend beslag te maken. Een gestremd beslag zorgt ervoor dat cakes inzakken.
  • Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats). Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaar zijn voordat je begint met mixen om de kans te verkleinen dat je per ongeluk iets weglaat.

  Voeding

  Portie: 1 portie

  Gerelateerd bericht