Modelleerchocolade wordt gemaakt van gesmolten chocolade en maïssiroop om een flexibele, kneedbare, heerlijke klei te maken.

Hoe maak je onfeilbare boetseerchocolade! Of het nu gaat om candy melts, witte chocolade, pure chocolade of om glucose in plaats van maïssiroop: wij hebben alle verhoudingen, recepten, tips en technieken voor succes, elke keer weer.

Modelleerchocolade is wat je als kind zou willen dat play-doh smaakte. Het is lekker om te eten, je kunt witte modelleerchocolade kleuren met gewone voedselkleuren of je kunt pure chocolade gebruiken om donkere kleuren te maken, zoals zwart.

Toen ik voor het eerst van modelleerchocolade hoorde, was ik super zenuwachtig om het zelfs maar te proberen. Om de een of andere reden intimideert chocolade me echt! Maar toen ik het eenmaal had gemaakt, vroeg ik me af waarom het zo lang duurde voordat ik het probeerde.

Waarvoor wordt modelleerchocolade gebruikt?

Modelleerchocolade is super veelzijdig en wordt voor veel dingen gebruikt in de taartdecoratie-industrie. Persoonlijk gebruik ik het vaak voor het modelleren van realistische gezichten omdat het net als klei werkt. Je kunt het opbouwen, de naden gladstrijken en het houdt details heel goed vast. Nadat het gezicht is geboetseerd, kan ik het gezicht toevoegen aan een bustetaart.

Modelleerchocolade is ook heel geschikt om figuren mee te boetseren, chocoladebloemen, strikken of zowat alle soorten decoratie mee te maken. Sommige mensen gebruiken het zelfs om taarten mee te decoreren.

Hier is een filmpje dat ik een paar jaar geleden heb gemaakt over het gebruik van modelleringschocolade over een chocoladeschedelvorm om een realistisch gezicht te maken.

Modelleer chocolade recept

Dit is het recept voor boetseerchocolade dat ik al jaren gebruik. Het is heel betrouwbaar en gemakkelijk te maken dankzij de candy melts. Candy melts zijn eigenlijk onfeilbare chocolade. U hoeft ze niet te tempereren en u kunt er gemakkelijk mee werken.

Ik smelt mijn candy melts in de magnetron. Ik begin met 1 minuut en ga dan in stappen van 30 seconden, tussendoor roerend. Witte chocolade smelt heel gemakkelijk, dus wees voorzichtig met korte smeltsessies, anders verbrandt het en daar kun je niet van terugkomen.

Nadat mijn candy melts gesmolten zijn, warm ik mijn maïssiroop 15 seconden op, gewoon om het een beetje makkelijker te maken om uit de verpakking te gieten. Dit maakt het ook makkelijker om in de chocolade te verwerken, want als je maïssiroop echt koud is, zal de chocolade die ermee in aanraking komt sneller hard worden dan de rest van de chocolade, zodat je klontjes krijgt.

Hoe krijg ik gladde boetseerchocolade?

Het geheim om perfecte modelleerchocolade te maken, is niet te veel roeren. Je moet mixen tot al je maïssiroop is opgenomen en er geen natte strepen meer zijn, maar stop zodra het begint te brokkelen en op softijs begint te lijken. Als je blijft roeren in de verwachting dat het harder wordt, zal het tegenovergestelde gebeuren. Je zult merken dat er wat olie uit zal sijpelen en zich zal afscheiden. Dit is de cacaoboter.

Het beste wat je in dit geval kunt doen is stoppen met mixen, de boel laten afkoelen en alles langzaam weer bij elkaar voegen. Het kan zijn dat je op het laatst wat stukjes cacaoboter moet wegkloppen om het glad te krijgen.

Zodra de chocolade het ijsstadium heeft bereikt, giet u het op wat plasticfolie en laat u het "half stollen". Dit is het geheim om elke keer de perfecte modelleerchocolade te krijgen. Ik druk mijn mengsel plat zodat het redelijk gelijkmatig stolt. U kunt het in de koelkast leggen om het sneller te laten stollen of het op het aanrecht laten staan.

Als het goeddeels gestold is, maar nog wel flexibel, kun je het kneden tot het glad is. Meestal laat ik het nog wat langer opstijven voordat ik het gebruik.

Iets om te onthouden: als uw chocolade VOLLEDIG is uitgehard, is hij HARD. U zult denken dat hij helemaal kapot is en dat u het verknald heeft. Dat is niet zo! Modelleerchocolade is altijd erg hard als hij meer dan 24 uur heeft gezeten. Zet hem gewoon ongeveer 10 seconden in de magnetron om hem zachter te maken en kneed hem tot hij weer buigzaam is.

Wat is de verhouding tussen chocolade en maïssiroop voor modelleerchocolade?

Voor dit recept gebruik ik ruwweg een verhouding van 4:1, wat neerkomt op vier keer zoveel chocolade als maïssiroop. Dit resulteert in een vrij stevige modelleerchocolade, die ik verkies voor de meeste projecten. U zult uw verhouding moeten aanpassen afhankelijk van het type chocolade dat u gebruikt.

Candy Melts - 4:1 - 16 oz chocolade - 3.5 oz maïssiroop

Witte chocolade - 4:1 - 16 oz chocolade - 4 oz maïssiroop

Pure chocolade - 2:1 - 16 oz chocolade - 8 oz maïssiroop

Het proces voor het maken van de modelleerchocolade is hetzelfde

Hoe kleur je modelleerchocolade?

Geloof het of niet, maar er is geen speciale voedselkleurstof nodig om modelleerchocolade te kleuren. In modelleerchocolade zit al vloeistof (maïssiroop), dus meer toevoegen kan geen kwaad. Ik gebruik graag artisan accents voedselkleurstof omdat die zeer geconcentreerd is, of u kunt gewone gel voedselkleuren gebruiken zoals americolor.

De meeste van mijn modelleerchocolade eindigt in huidskleur. Om huidskleur te maken gebruik ik graag de ivoorkleurige voedselkleur van americolor. Soms voeg ik wat warm bruin toe als ik de huid wat donkerder wil hebben. Natuurlijk is de kleurencombinatie afhankelijk van je eigen voorkeur.

Voor echt donkere kleuren zoals zwart zou ik aanraden om met pure chocolade te beginnen, zodat je niet veel kleur hoeft toe te voegen om het donker te krijgen. Ik laat mijn chocolade altijd rusten nadat ik kleur heb toegevoegd, omdat hij dan altijd erg zacht is.

Hoe gebruik je boetseerchocolade?

Veel mensen hebben in het begin moeite met modelleringschocolade omdat ze het willen gebruiken zoals je fondant gebruikt. Dat is niet hetzelfde. Het is erg gevoelig voor de warmte van je handen. Ik zie leerlingen in mijn klas de chocolade gedachteloos zacht laten worden in hun handen terwijl ze nadenken over waar ze het moeten aanbrengen en voor je het weet, heb je brij.

Voor de meeste van mijn bustetaarten gebruik ik modelleringschocolade over een massieve chocolade schedelmal om het gezicht zo anatomisch correct mogelijk te maken. De chocolade werkt net als klei en stelt me in staat om echt realistische resultaten te krijgen, zoals in mijn timelapse van de inktvis Contessa. Bekijk mijn tutorial over hoe je een gezicht boetseert op een chocolade schedel.

Modelleerchocolade is bedoeld om op een taart aan te brengen en glad te strijken met een werktuig of snel te modelleren op de bovenkant van de tafel. Mike McCarey zegt in zijn lessen op Craftsy: laat de tafel de chocolade voor u vasthouden. Wijze woorden, want als u die chocolade probeert vast te houden, eindigt u met een puinhoop.

Ik gebruik het liefst deze gele kleitool, liefkozend mijn magische tool genoemd, om chocolade glad te strijken. Zo worden mijn vingers niet vies en worden mijn handen niet te heet.

Wat is het verschil tussen modelleerchocolade en fondant?

Een vraag die ik vaak krijg is of je modelingchocolade kunt gebruiken op dezelfde manier als fondant. Het antwoord is ja. Je kunt zeker kleine details en accenten maken van modelingchocolade, net zoals je fondant gebruikt, maar het heeft niet de rek die fondant heeft. Dus als je je taart wilt bedekken met modelingchocolade, moet je het paneel maken.

Is modelleerchocolade eetbaar?

Dit is gewoon een rare vraag. Natuurlijk is het eetbaar! En het is heel lekker! Veel lekkerder dan fondant als je het mij vraagt.

Modelleerchocolade is een geweldig alternatief voor mensen die niet van fondant houden.

Kun je modelleerchocolade maken met glucose?

Ik heb gehoord dat je modelleerchocolade kunt maken met dezelfde hoeveelheid glucose als maïssiroop, maar het kan zijn dat je chocolade te brokkelig is omdat het niet precies hetzelfde is. Als je merkt dat je modelleerchocolade te snel hard wordt of te stevig is, verhoog dan je recept met een ons tot je de juiste consistentie hebt. Je kunt het altijd opnieuw smelten, mijn siroop toevoegen en het opnieuw laten stollen.Je hoeft je experimenten niet weg te gooien.

Waar koop ik modelleringschocolade?

Om eerlijk te zijn heb ik in geen jaren meer mijn eigen modelleerchocolade gemaakt! Niet meer sinds mijn vriendin Nathalie deze geweldige modelleerchocolade heeft uitgevonden die Hot Hands heet. Je raadt het misschien al, het is speciaal samengesteld om de hitte van je handen te weerstaan. Ze woont in San Diego CA dus ze weet wat heet is!

Toen ik deze geweldige chocolade eenmaal in een van mijn lessen had gebruikt, was ik verkocht! Ik gebruik nu uitsluitend Hot Hands omdat het zoooo glad en super stevig is en geweldig om mee te boetseren en als je warme handen hebt (zoals ik) nog beter. Als je lid bent van mijn online school Sugar Geek Show krijg je ook nog eens een exclusieve korting.

Hoe kruimelige boetseerchocolade oplossen

Oké, ik heb veel vragen gekregen over het feit dat modelleringschocolade de dag nadat u het hebt gemaakt droog en hard is. Modelleringschocolade is HARD als het hard is. Dat is een van de goede dingen eraan! Dus als u uw modelleringschocolade een nacht hebt laten drogen, is hij de volgende dag waarschijnlijk echt hard. Hetzelfde geldt als u modelleringschocolade koopt.

U moet uw modelleerchocolade altijd kneden voordat u het gebruikt. Kneed ongeveer 1 kopje per keer. Dat is makkelijker. Ik zet de mijne niet langer dan 10 seconden in de magnetron om het een beetje op te warmen. Vooral op een warme dag. In het begin is het echt kruimelig en droog. Blijf het gewoon met uw handen door elkaar slaan en werk eventuele klontjes eruit met uw vingers.

Ik sla de modelleerchocolade letterlijk met de palm van mijn hand op tafel om klontjes eruit te werken en het glad te krijgen. Na een paar minuten is het weer glad.

Wil je zien hoe je modelleerchocolade maakt? Bekijk dan deze oude video van lang geleden, maar hij laat nog steeds goed zien hoe je perfecte, faalbestendige modelleerchocolade maakt. Sorry voor de rare muziek, ik was het nog aan het leren, haha.

Recept

Modelleer chocolade

Een modelleringschocoladerecept zonder klontjes, glad en gemakkelijk om mee te werken. Kan worden gemaakt van candy melts of echte chocolade. Gebruikt door de professionals. Recept Bereidingstijd: 5 minuten Bereidingstijd: 25 minuten Totale bereidingstijd: 3 uur Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 1 pond Calorieën: 5548 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

Witte boetseerchocolade (van melties)

  • 16 oz witte candy melts
  • 4 oz maïssiroop (of glucose) Enkele seconden verwarmd tot ongeveer lichaamstemperatuur
  • Enkele druppels gel-voedselkleurstof Als je van plan bent om te kleuren, zo niet, laat dan weg

Modelleerchocolade (van echte chocolade)

  • 6 oz maïssiroop
  • 16 oz chocolade (elke soort)
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

  • Smelt de candy melts in een plastic of magnetronbestendige kom in de magnetron of in een pan op het fornuis.
  • Verwarm de maïssiroop en voeg voedselkleurstof toe. Onthoud dat je eindproduct lichter zal zijn dan de kleur van je maïssiroop. Je kunt later ook kleurstof toevoegen als je dat wilt.
  • Spatel het mengsel door elkaar tot het begint te stollen en op softijs begint te lijken.
  • Het is belangrijk dat u niet te veel mengt, anders wordt uw modelleerchocolade vet.
  • Wikkel in plastic en laat opstijven tot de chocolade stevig maar nog steeds buigzaam is. Meestal een paar uur, afhankelijk van hoe warm het is in uw kamer.
  • Haal de chocolade uit de verpakking en kneed tot een gladde massa, waarbij u eventuele harde klontjes met uw vingers kapot slaat.
  • Wikkel de chocolade opnieuw in en doe terug in plasticfolie om op te stijven tot hij hard is.

Opmerkingen

Uw chocolade zal elke keer dat u hem wilt gebruiken hard zijn en u moet hem voor elk gebruik een paar seconden (5-15 afhankelijk van uw magnetron) opnieuw opwarmen. Niet te warm opwarmen, anders wordt hij te zacht en moet u wachten tot hij weer hard is voordat u hem kunt gebruiken.

Voeding

Calorieën: 5548 kcal

Gerelateerd bericht