Roomkaasglazuur zonder poedersuiker is het ultieme lichte en pittige glazuur. Het is niet te zoet, super glad en kaasachtiger dan gewone roomkaasglazuur zonder zetmeelachtige nasmaak. Het is de perfecte aanvulling op red velvet cake, maar ook een geweldige dip voor verse bessen en een topping voor kaneelbroodjes of bosbessenmuffins!

Ik heb in de loop der jaren veel versies van roomkaasglazuur gemaakt, maar dit recept is een van mijn favoriete spuitbare glazuursoorten. Traditionele roomkaasglazuur is vaak makkelijk te veel te mengen. De kristalsuiker smelt de roomkaas echter niet zoals poedersuiker dat doet, dus dit recept blijft meer gestructureerd en is moeilijker te veel te mengen.

Ingrediënten

Kristalsuiker: Ik gebruik graag kristalsuiker omdat de korrel van de suikerkristallen de boter en roomkaas helpt op te schuimen, waardoor het glazuur een dikke textuur krijgt. Door het vochtgehalte van de roomkaas lost de suiker op, waardoor het glazuur glad blijft.

Boter: De toevoeging van boter in dit glazuur geeft het structuur en verzacht de sterke, pittige smaak van de roomkaas. Dit maakt het een mild pittig en zoet glazuur, perfect om een taart of cupcake mee te glazuren.

Roomkaas: Het leuke aan een roomkaas frosting recept is dat het geen eieren bevat, dus het zijn geweldige opties voor mensen met een eiergevoeligheid die toch een heerlijke frosting met een romige consistentie willen.

Roomkaasglazuur maken zonder poedersuiker

 1. Zorg ervoor dat de boter en roomkaas allebei op kamertemperatuur zijn. Als een van de twee koud is, krijg je klonterig roomkaasglazuur. Als ze koud aanvoelen, doe ze dan tien seconden in de magnetron.
 2. Voeg het blok roomkaas in de kom van de standmixer met het schoepenhulpstuk toe en mix het op lage snelheid tot een gladde massa. Je kunt dit ook in een grote kom doen met een elektrische handmixer.
 3. Met de mixer op lage snelheid tot gemiddelde snelheid, begin je stukjes boter toe te voegen aan de opgeklopte roomkaas en mix je tot alles is opgenomen.
 4. Giet langzaam de suiker erbij terwijl de mixer mixt.
 5. Voeg dan het zout en de vanille toe.
 6. Zorg ervoor dat je de kom schraapt om alle roomkaas van de zijkanten en de bodem van de kom te krijgen, mix dan nog 30 seconden tot een minuut op hoge snelheid om ervoor te zorgen dat alle stukjes boter glad zijn en de suiker is opgelost.
 7. Gebruik het glazuur onmiddellijk om een taart of cupcakes te glazuren.
 8. Als je van plan bent om het voor later te bewaren, bewaar het dan maximaal 5 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Vries het maximaal 6 maanden in, laat het dan weer op kamertemperatuur komen en mix het kort met een elektrische mixer.

FAQ

Kan ik magere roomkaas gebruiken?

Ja, de Neufchâtel kaas, een magere roomkaas, werkt net zo goed als volvette roomkaas in dit recept.

Kan ik dit onder fondant gebruiken?

Nee. Dit roomkaasglazuur heeft een hoog vochtgehalte en het zal de fondant beginnen op te lossen wanneer het in contact komt met de buitenkant van je cake die is geglazuurd met roomkaas. Je kunt dit als vulling gebruiken en de cake dan afwerken met ganache of botercrème en vervolgens bedekken met fondant. Dit roomkaasglazuur is geweldig voor cupcakes!

Hoe lang kan ik een cake met roomkaas laten staan?

Niet langer dan 4 uur is ideaal. Als de taart op kamertemperatuur of lager kan worden bewaard, is dat het beste. Het roomkaasglazuur is zachter dan botercrème glazuur, dus het smelt sneller als het warm is.

Kan ik ook andere smaken dan vanille toevoegen?

Ja, je kunt wat kokosnootextract, amandelextract, citroenrasp of sinaasappelschil gebruiken, of 2 eetlepels cacaopoeder toevoegen om chocolade roomkaasglazuur te maken. Vanillepasta is een leuke toevoeging om die mooie vanillespikkels aan het witte glazuur toe te voegen.

Is dit een recept voor roomkaasglazuur?

Nee, dit glazuur zal niet korsten nadat je het hebt gespoten. Het zal echter wel opstijven in de koelkast vanwege de boter in het recept. Bekijk mijn roomkaas met korstjes als je geïnteresseerd bent!

Wat is het verschil tussen roomkaasglazuur gemaakt met kristalsuiker en poedersuiker?

Roomkaasglazuur gemaakt met kristalsuiker is minder zoet, superglad en kaasachtiger dan gewone roomkaasglazuur zonder zetmeelachtige nasmaak. Het gruis van de suikerkristallen helpt de boter en roomkaas op te schuimen, waardoor het glazuur een dikke textuur krijgt.

Verwante Recepten

Traditioneel roomkaasglazuur

Makkelijke chocoladetaart

Citroen bosbessentaart

Kokostaart

Recept

Roomkaasglazuur zonder poedersuiker

Dit heerlijke roomkaas frosting recept is dik, luchtig en spuitbaar. Easy cream cheese frosting is gemaakt met kristalsuiker en klopt snel op! Dit is de beste roomkaas frosting en het bestaat uit 5 eenvoudige ingrediënten. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Prep Time: 20 minuten minuten Total Time: 20 minuten minuten Course: Dessert Cuisine: American Servings: 6 cups Calories:666 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • 1 Standmixer met schoepenhulpstuk Of een grote kom en elektrische handmixer

Ingrediënten

 • 2 kopjes roomkaas op kamertemperatuur of lichtjes warm
 • 1 kop ongezouten boter van dezelfde temperatuur als de roomkaas
 • 1 kopje kristalsuiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • ½ theelepel zout
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Zorg ervoor dat de boter en roomkaas allebei op kamertemperatuur zijn. Als een van de twee koud is, krijg je klonterig roomkaasglazuur. Als ze koud aanvoelen, doe ze dan tien seconden in de magnetron.
 • Voeg het blok roomkaas in de kom van de standmixer met het schoepenhulpstuk toe en mix het op lage snelheid tot een gladde massa. Je kunt dit ook in een grote kom doen met een elektrische handmixer.
 • Met de mixer op lage snelheid tot gemiddelde snelheid, begin je stukjes boter toe te voegen aan de opgeklopte roomkaas en mix je tot alles is opgenomen.
 • Giet langzaam de suiker erbij terwijl de mixer mixt.
 • Voeg dan het zout en de vanille toe.
 • Zorg ervoor dat je de kom schraapt om alle roomkaas van de zijkanten en de bodem van de kom te krijgen, mix dan nog 30 seconden tot een minuut op hoge snelheid om ervoor te zorgen dat alle stukjes boter glad zijn en de suiker is opgelost.
 • Gebruik het glazuur onmiddellijk om een taart of cupcakes te glazuren.
 • Als je van plan bent om het voor later te bewaren, bewaar het dan maximaal 5 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Vries het maximaal 6 maanden in, laat het dan weer op kamertemperatuur komen en mix het kort met een elektrische mixer.

Opmerkingen

 • Dit is geen korstrecept, maar bekijk mijn korstroomkaas als je geïnteresseerd bent!
 • Je kunt wat kokosnootextract, amandelextract, citroenrasp of sinaasappelschil gebruiken, of 2 eetlepels cacaopoeder toevoegen om chocolade roomkaasglazuur te maken.
 • Je kunt een cake met roomkaas tot 4 uur buiten laten staan.
 • Dit roomkaasglazuur heeft een hoog vochtgehalte en het zal de fondant beginnen op te lossen wanneer het in contact komt met de buitenkant van je cake die met roomkaas is geglazuurd.
 • De toevoeging van boter in dit glazuur geeft het structuur en verzacht de sterke, pittige smaak van de roomkaas.

Voeding

Portie: 1 kop

Gerelateerd bericht