De zachtste loempia's die je ooit hebt gegeten kun je thuis maken

Ik ben absoluut dol op loempia's. Ik eet ze bij mijn pasta, mijn soep, mijn zondagse avondeten, of helemaal alleen met een beetje boter. Ik ben dol op superzachte, smeltende loempia's vers uit de oven. Er is niets lekkerder! Het beste is dat je geen speciale vaardigheden nodig hebt om deze geweldige zelfgemaakte loempia's te maken. Als je nog nooit brood hebt gemaakt of gist hebt gebruikt, is dit het perfecte recept omProbeer het. Lees verder om te leren hoe.

Misschien vind je het eng om met gist te werken en ik neem het je niet kwalijk. Ik was er vroeger ook bang voor en ik denk dat het een algemene angst is dat gist zo'n delicaat, ingewikkeld ding is. Maar ik beloof je dat het dat niet is. Zeker niet zo ingewikkeld als taart decoreren!

Broodjes zijn rijke gistbroden. Dit betekent dat er vet (boter en eieren) in zit waardoor ze zacht en luchtig blijven. Gistbrood zonder boter of eieren wordt een mager brood genoemd en is kruimiger en heeft een knapperige korst. Er zijn talloze broodrecepten, maar dit is een geweldige recept voor beginners of als je nog nooit met gist hebt gewerkt en je je eigen zelfgebakken brood wilt leren maken.

Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt om zachte zelfgemaakte loempia's te maken

Voor de duidelijkheid, als je brood maakt heb je eigenlijk alleen bloem, water, zout en gist nodig. Aan dit brood is suiker, boter en eieren toegevoegd om het brood zachter, vochtiger en een beetje zoet te maken.

 • Meel - Het hoofdingrediënt van brood. In combinatie met vloeistof worden de gluten in het meel geactiveerd en creëren ze de structuur voor brood. Hoe meer je het kneedt, hoe meer structuur er ontstaat en daarom is kneden cruciaal voor brood. Je kunt broodmeel of bloem voor alle doeleinden gebruiken.
 • Melk - Activeert de gluten in de bloem, activeert de gist en maakt de broodjes malser. Warm tot 110ºF
 • Actieve gedroogde gist - Laat het deeg rijzen en zorgt ook voor smaak. (Je kunt ook Instant droge gist gebruiken, laat 30 minuten rijzen voor de eerste rijzing en dan 10 minuten voor de tweede rijzing nadat je je broodjes hebt gevormd.)
 • Suiker - Voedt de gist en helpt de broodjes vochtig en zacht te houden.
 • Ei - Geeft smaak en structuur aan het deeg en helpt het zacht te houden.
 • Zout - Cruciaal voor een goede smaak in je brood!
 • Zachte boter - Het hoofdingrediënt voor superzachte, vlokkige loempia's.

Geïnteresseerd in deze mixer? Het is de Bosch universal plus, je kunt er alles over lezen in mijn Bosch mixer review.

Wat is gist?

Er zijn verschillende soorten gist, maar voor de duidelijkheid: we hebben het hier over bakkersgist. Gist is een natuurlijk levend organisme dat suiker, warmte en vocht nodig heeft om te groeien.

Dat moet vreemd klinken, toch? Zoals, wat bedoel je met een LEVEND ORGANISME? In principe is gist als een stel kleine paddenstoelen. Paddenstoelen groeien het beste in een warme omgeving met toegang tot voedsel (licht) en vocht.

Als ze de juiste omstandigheden hebben, groeien ze als een gek. Gist doet hetzelfde. Als je gist warmte, vocht en voedsel (suiker) geeft, groeit het als een gek en produceert het alcohol en kooldioxide door fermentatie. Het kooldioxide wordt opgesloten in het deeg en zet uit tijdens het bakken, waardoor het brood rijst.

Bakkersgist is er in drie vormen: verse gist, gedroogde gist en instant gist. Vroeger werkte ik in een broodbakkerij en maakten we enorme batches brood van 50 lb met behulp van verse gistkoeken. De koeken worden in de koelkast bewaard en verkruimeld over bloem, suiker en water en op zeer specifieke temperaturen om het deeg te maken. Dat is de enige keer dat ik het ooit heb zien gebruiken.

Meestal gebruiken de meeste mensen gedroogde gist die in een slapende fase is totdat het in contact komt met vocht, warmte en suiker. Stel je een klein zakje gedroogde paddenstoelwortels voor, dat is gedroogde gist.

Bij welke temperatuur groeit gist?

Gist begint te groeien tussen 110ºF - 115ºF en rijst het best bij ongeveer 95ºF. Als de gist te heet wordt (rond 120ºF) zal hij beginnen af te sterven. Gist sterft volledig af bij 140ºF.

Wat zijn de stappen om zelfgemaakte loempia's te maken?

 1. Gist rijzen - Door de gist met de warme melk en suiker te mengen, gaat de gist groeien. Dit is ook een goede manier om te controleren of je gist over de datum is. Als het na 5 minuten niet begint te borrelen, gooi het dan weg en koop nieuwe gist.
 2. Deeg kneden - Kneden is heel belangrijk bij het maken van brood. Hoe meer je het deeg kneedt, hoe meer structuur je creëert. Die structuur is nodig om alle kooldioxide op te vangen die de gist aanmaakt om het brood te laten rijzen. Te weinig kneden van je deeg kan resulteren in een zeer slechte rijzing en textuur. Je moet je deeg ongeveer 8-10 minuten kneden met de hand of in je mixer of tot het deeg eenglad oppervlak en trekt weg van de kom.
 3. Eerste Opkomst - Zodra je de structuur voor je brood hebt gemaakt, is het tijd om de gist zijn werk te laten doen. Zet je deeg op een warme plaats (ongeveer 80º) en laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is in grootte. Ongeveer 90 minuten (30 minuten voor instant gist).
 4. Deeg vormen - Zodra je deeg verdubbeld is in grootte, is het tijd om het te vormen. Het vormen is belangrijk zodat het oppervlak van je brood glad is en gelijkmatig bakt.
 5. Deeg rijzen - Als je deeg eenmaal gevormd is, hoef je het alleen nog maar een keer te laten rijzen om de uiteindelijke structuur en smaak van het brood te ontwikkelen. Ongeveer 30 minuten (10 minuten voor instant gist).
 6. Bakken - De baktijd van je brood hangt af van hoe groot het deeg is. Broodjes bakken sneller dan broden. Mager brood is gaar als de interne temperatuur 190ºF bereikt en rijk brood is klaar bij 200ºF. Het is beter om langer te bakken tot het brood een mooie gouden kleur heeft dan te weinig te bakken, wat kan resulteren in een deegachtige binnenkant.
Verwarm de melk tot 110ºF. Voeg gist en 1 eetlepel suiker toe. Laat 5 minuten rijzen. Meng het deeg tot het glad en elastisch is. Ongeveer 10-12 minuten. Het deeg is klaar als je met je vinger in de zijkant duwt en het deeg terugveert. Eerste rijzing - Dek af en laat het deeg 90 minuten rijzen in een warme ruimte (80ºF) (of tot het deeg verdubbeld is in omvang) Verdeel het deeg in gelijke stukken en vorm ze met je handen. Je kunt rollen, vlechten of zelfs broden maken. Dek af en laat je brood rijzen tot het verdubbeld is in grootte of als je met je vinger in één kant prikt, het een inkeping achterlaat. Bak 20-25 minuten in de oven op 350ºF of tot de korst goudbruin is en de interne temperatuur 200ºF is.

Hoe maak je gemakkelijk loempia's

Tijd om de loempia's te maken! Het eerste wat we willen doen is een comfortabele omgeving maken waarin de gist kan gaan groeien. Verwarm je melk in de magnetron of op het fornuis tot het 109ºF is. Voeg je suiker toe aan de melk (het voedsel voor de gist) en voeg dan de gedroogde gist toe. Roer het even door en zet het ongeveer 10 minuten opzij. Je zou wat belletjes moeten zien groeien aan het oppervlak, een goed idee.teken dat de gist geactiveerd is!

Voeg je bloem toe aan de mengkom met het ei en je gistmengsel. Mix met de deeghaak op lage snelheid tot alles gemengd is en voeg dan je boter en zout toe aan de kom. Blijf mixen op lage snelheid gedurende 10-12 minuten of tot de deegbal loskomt van de kom en stevig en elastisch is.

Raak de zijkant van de deegbal aan en veert het terug, dan is het klaar. Als het nog steeds erg zacht lijkt en tussen je vingers sijpelt, dan heeft het nog niet genoeg gluten ontwikkeld. Blijf mengen.

Doe het deeg in een licht ingeoliede kom. Dek de kom af met een theedoek en zet hem 90 minuten op een warme plaats (maar niet te warm) of tot het deeg verdubbeld is in omvang (30 minuten voor instant gist). Te veel warmte zal de gist doden. Te koud en ze zullen niet snel groeien. De ideale omgeving is ongeveer 80ºF. Als je bij mij thuis bent dan is het altijd vrij warm want ik krijg het koud!

Ik ken mensen die het brood op het aanrecht naast de oven leggen als die aanstaat of bovenop de koelkast. Mijn favoriete plek is bovenop het aanrecht boven de draaiende vaatwasser. Warm en vochtig! lol.

Je kunt het deeg ook in de oven rijzen. Verwarm de oven voor op de laagste stand en zet hem dan uit. Zet een kom heet water in de achterste hoek van de oven en plaats dan je afgedekte deeg in de oven. Je kunt een thermometer in de oven gebruiken om ervoor te zorgen dat het niet heter is dan 100ºF binnenin. De ideale temperatuur is ongeveer 75ºF - 95ºF

Als het deeg klaar is met rijzen, kun je het naar beneden slaan. Omdat dat leuk is, maar niet noodzakelijk. Steek gewoon twee vingers naar beneden in de bovenkant van het deeg. Als het gat blijft en het deeg niet terugveert, is het deeg voldoende gerezen. Als het deeg terugveert, heeft het meer tijd nodig om te rijzen.

Haal het deeg uit de kom en verdeel het in dertig stukjes deeg van 2 ons. Ik weeg de mijne, maar je kunt het ook op het oog doen.

Vouw de randen van het deeg onder zichzelf tot de hele bovenkant van het deeg glad is. Leg ze in vier rijen in de pan. Dek af met een handdoek en laat ze een uur rijzen of tot ze verdubbeld zijn in grootte. Als de kamer warm is, kunnen ze sneller rijzen. Als de kamer koud is, kunnen ze meer tijd nodig hebben. Houd ze gewoon in de gaten.

Als je de broodjes voor de volgende dag wilt bewaren, bedek ze dan met plasticfolie en leg ze in de koelkast. De koude lucht houdt het rijzen tegen. Haal ze er twee uur voordat je ze moet bakken uit en geef ze de tijd om te rijzen voordat je ze bakt. Onthoud dat ze koud zijn, dus het zal iets langer duren om te rijzen.

Zodra de broodjes mooi gezwollen zijn (30 minuten voor actieve droge gist, 10 minuten voor instant gist) kun je ze bakken! Bestrijk de bovenkant met je eigeel en bak ze 25-30 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Bak ze niet te weinig, anders worden ze deegachtig in het midden. Bestrijk ze met gesmolten boter en een beetje zeezout en serveer ze warm. Jeetje, ze zijn hemels op een bord!

Recept

Zachte en luchtige zelfgemaakte loempia's

Als je nog nooit zelfgemaakte dinerbroodjes hebt gemaakt, dan is dit het recept voor jou. Volg deze eenvoudige stap-voor-stap instructies over hoe je de beste dinerbroodjes kneedt, vormt, rijst en bakt die je ooit hebt gegeten! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 10 minuten Kooktijd: 25 minuten Opkomsttijd: 3 uur uur Cursus: Voorgerecht Keuken: Amerikaans Porties: 30 Broodjes Calorieën: 191 kcal Auteur:Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Staande mixer
 • deeghaak
 • Thermometer

Ingrediënten

Zachte loempia's

 • 16 ons volle melk verwarmd tot 109ºF
 • 1 groot ei op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel suiker
 • 10 gram actieve droge gist of instant gist (zie opmerkingen)
 • 30 ons broodmeel of bloem voor alle doeleinden
 • 1 eetlepel zout
 • 5 ons boter zacht maar niet gesmolten

Ei wassen

 • 1 groot ei
 • 1 eetlepel water

Voor de broodjes

 • 2 eetlepels boter gesmolten
 • 1 eetlepel vlokkig zeezout
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Ei wassen instructies

 • Combineer 1 ei met 1 eetlepel water en klop tot een gladde massa.

Dinerbroodje Instructies

 • Verwarm eerst je melk in de magnetron of op het fornuis tot 109ºF.
 • Meng de warme melk met je suiker en voeg dan de gedroogde gist toe.
 • Roer het even door en zet het ongeveer 10 minuten opzij. Je zou wat belletjes moeten zien groeien aan het oppervlak, een goed teken dat de gist geactiveerd is!
 • Voeg vervolgens in de kom van je mixer je bloem toe aan het ei en je gistmengsel.
 • Mix met de deeghaak op lage snelheid (stand 1 op mijn Bosch Mixer, stand 2 op een KitchenAid) tot alles gemengd is.
 • Voeg vervolgens je boter en zout toe aan de kom.
 • Blijf mixen op lage snelheid (stand 1 op mijn Bosch Mixer, stand 2 op een KitchenAid) gedurende 10-12 minuten of tot de deegbal loskomt van de kom en stevig en elastisch is. Raak de zijkant van de deegbal aan, veert het terug? Dan is het klaar. Als het nog steeds erg zacht lijkt en tussen je vingers sijpelt, heeft het nog niet genoeg gluten ontwikkeld. Blijf mengen.
 • Doe het deeg in een licht geoliede kom.
 • Dek de kom af met een theedoek en zet hem 90 minuten op een warme plaats (maar niet te warm) of tot hij in omvang verdubbeld is (30 minuten voor instant gist). Te veel warmte zal de gist doden. En als het te koud is, zal het niet snel groeien. De ideale omgeving is ongeveer 80ºF.
 • Als het deeg klaar is met rijzen, prik dan met twee vingers in de bovenkant van het deeg. Als het gat blijft zitten en het deeg niet terugveert, dan is het deeg voldoende gerezen. Als het deeg terugveert, dan heeft het meer tijd nodig om te rijzen.
 • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in dertig stukken van 2 ons. Ik weeg de mijne, maar je kunt het ook met een oog meten als je wilt .
 • Vouw de randen van het deeg onder zichzelf tot de hele bovenkant van het deeg glad is.
 • Leg ze in vier rijen in de pan.
 • Dek ze vervolgens af met een handdoek en laat ze een uur rijzen of tot ze in omvang verdubbeld zijn. Als de kamer warm is, rijzen ze misschien sneller. Als de kamer koud is, kunnen ze meer tijd nodig hebben. Houd ze gewoon in de gaten. Als je de broodjes voor de volgende dag wilt bewaren, bedek ze dan met plasticfolie en leg ze in de koelkast. De koude lucht verhindert dat ze rijzen. Haal ze twee uur voordat je ze moet bakken tevoorschijn en geef ze de tijd om te rijzen voordat je ze bakt. Onthoud dat ze koud zijn, dus het duurt een tijdje voordat ze rijzen.iets langer om te rijzen.
 • Zodra de broodjes mooi gezwollen zijn (30 minuten voor actieve droge gist, 10 minuten voor instant gist) kun je ze bakken!
 • Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eiwit.
 • Bak ze 25-30 minuten in de oven op 350ºF of tot ze mooi goudbruin zijn. Bak ze niet te zacht, anders worden ze deegachtig in het midden.
 • Als ze klaar zijn met bakken, bestrijk ze dan met gesmolten boter en strooi er wat zeezout over. Warm opdienen!

Video

Opmerkingen

Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint
 1. Gebruik een weegschaal om je ingrediënten af te wegen (inclusief vloeistoffen) tenzij anders aangegeven (eetlepels, theelepels, snufjes etc). Metrische maten zijn beschikbaar op de receptkaart. Ingrediënten op schaal zijn veel nauwkeuriger dan het gebruik van kopjes en helpen het succes van je recept te garanderen.
 2. Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats). Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaar zijn voordat je begint met mixen om de kans te verkleinen dat je per ongeluk iets weglaat.
 3. Als ik het deeg laat rijzen, zet ik mijn oven aan op 170ºF en open ik de deur. Dan leg ik mijn deeg op de ovendeur bij de opening van de oven om te rijzen (dus niet BINNEN in de oven).
 4. Je kunt Instant gist gebruiken, maar dan moet je het deeg de eerste keer slechts 30 minuten laten rijzen en daarna 10 minuten nadat je je broodjes hebt gevormd voordat je ze bakt.
 5. Het is niet nodig om instant gist in melk te laten bloeien. Voeg gewoon de gist toe aan de bloem en voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel voordat je mixt zoals aangegeven.

Voeding

Portie: 1 rol

Gerelateerd bericht