Flensjes Suzette is een van de beroemdste Franse desserts, gemaakt van zelfgemaakte flensjes en een heerlijke gekaramelliseerde saus van boter, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelschil en Grand Marnier. Flambeer het vlak voor het serveren om te genieten van die geweldige sinaasappelsmaak. De alcohol brandt er snel af en de gekaramelliseerde sinaasappelsaus blijft achter. Het water loopt me al in de mond als ik er weer aan denk.

Ik was heel blij om van onze patissier Christophe Rull te horen dat dit een heel makkelijk recept is voor crêpes suzette. Ik dacht altijd dat ze heel moeilijk zouden zijn en dat je een speciale crêpepan moest hebben. Het beslag is in een handomdraai klaar en we hebben gewoon een gewone pan met antiaanbaklaag gebruikt. Mijn favoriete onderdeel was het toevoegen van de kaneel aan de flambé en wauw wat een spektakel!

Een crêpe lijkt een beetje op dunne pannenkoeken, maar bevat geen bakpoeder. De textuur is licht, sponsachtig en een beetje kauwbaar met knapperige buitenkanten. Crêpes kunnen hartig of zoet zijn en zijn prachtige containers voor allerlei crêpevullingen zoals ham en kaas, bananen en Nutella, of bessen en slagroom.

Inhoudsopgave

  Crêpe Suzette ingrediënten

  Crêpes Suzette bevat wel alcohol Dus als je ze aan kinderen serveert, kun je de alcohol beter weglaten. Ze zijn het perfecte dessert voor brunch- of dinerfeestjes en worden vaak warm geserveerd met een bolletje vanille-ijs!

  U kunt sinaasappelsap met mandarijnensap en je kunt de rum met sinaasappellikeur om de heerlijke siroop te maken.

  Brood flou r heeft een hoog eiwitgehalte, dus het zorgt voor een crêpe die goed bestand is tegen onderdompelen in de saus en flamberen. Als je geen broodmeel hebt, kun je bloem voor alle doeleinden gebruiken.

  Hoe maak je Crêpes Suzette

  Er zijn een paar stappen om crêpe suzette te maken. Eerst maak je het crêpebeslag, dan kook je de crêpes, maak je de karamelsaus en ten slotte flambeer je de crêpes in de saus.

  De flensjes maken

  1. Eerst moeten we de boter bruinen. Doe je ongezouten boter in een grote pan op middelhoog vuur. De boter kookt in, dus je kunt het beste beginnen met meer boter dan je nodig hebt voor de crêpes. (Deze stap is optioneel, maar het bruinen van de boter geeft een geweldige smaak. Als je de boter niet wilt bruinen, smelt deze dan gewoon).
  2. Bak de gesmolten boter tot hij bruin is en rijk en nootachtig ruikt.
  3. Zet de boter opzij om af te koelen.
  4. Combineer je melk, eieren, suiker, zout, bruine boter en bloem in een hoge maatbeker of een grote kom en mix met een dompelmixer tot het een glad beslag is. (Of je kunt dit in de blender doen). Pro-tip: Je kunt het crêpebeslag een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren, maar het moet op kamertemperatuur zijn voordat je het gebruikt.
  5. Verwarm een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) 5 minuten voor op middelhoog vuur (170ºF).
  6. Smeer de pan in met een beetje boter. (Je hebt niet veel boter nodig, maar je moet de pan na het bakken van elke crêpe met boter insmeren).
  7. Giet ongeveer ¼ kopje beslag in het midden van de pan en gebruik je pols om het beslag rond de pan te draaien zodat er een gelijkmatige laag ontstaat. Zorg ervoor dat er genoeg beslag is om de bodem van de pan te bedekken.
  8. Laat de crêpe bakken tot hij goudbruin is aan de onderkant. Je kunt dit controleren door een kant van de crêpe op te tillen om eronder te kijken. De randen van de crêpe moeten een beetje knapperig zijn.
  9. Maak de randen van de crêpe los met je spatel en draai de crêpe dan om met je handen of de spatel.
  10. Laat nog een paar minuten bakken en leg de crêpe dan op een bord. Dat is het! Naar mijn mening makkelijker en sneller dan een pannenkoek.
  11. Bak op deze manier verder met het resterende beslag.

  De sinaasappelsaus (beurre suzette) maken

  1. Voeg de suiker toe aan een grote steelpan op middelhoog vuur.
  2. Beweeg de suiker door de pan om het gelijkmatig te laten smelten tot je een mooie karamel hebt.
  3. Voeg je boter toe aan de pan en roer.
  4. Voeg sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
  5. Laat het mengsel inkoken tot de saus dikker wordt.
  6. Vouw je crêpes in vieren en leg de gevouwen crêpes met vier tegelijk in de sinaasappelsaus (of hoeveel er in je pan passen).
  7. Draai de flensjes om en bak tot de saus bijna helemaal is verdwenen.
  8. Zet het vuur laag.
  9. Voeg je Grand Marnier toe en hier komt het leuke gedeelte, steek de alcohol aan met een keukenbrander! Wees heel voorzichtig om jezelf niet te verbranden.
  10. Je kunt er ook een beetje kaneel over strooien, dat ook ontbrandt en een leuke show oplevert als je het in het volle zicht van de gasten doet.
  11. Zodra de alcohol is opgebrand kun je je crêpe suzette serveren met wat sinaasappelpartjes, poedersuiker, de overgebleven saus en natuurlijk een bolletje vanille-ijs. Zelfs een gekonfijte sinaasappelschil zou mooi zijn!
  12. Herhaal dit proces voor de resterende flensjes.

  Tips voor het maken van je eerste Crêpes Suzette

  • Verwarm je pan goed voor, want crêpebeslag plakt aan koude pannen.
  • Als je crêpe te snel bruin wordt, zet je het vuur iets lager.
  • Als je geen dompelmenger of blender hebt, kun je een handklopper gebruiken.
  • Je kunt het sausrecept verdubbelen en apart van de flensjes maken en over de afgewerkte flensjes gieten voor het serveren.

  FAQ

  Kan ik het crêpebeslag van tevoren maken?

  Ja, bewaar het beslag afgedekt maximaal twee dagen in de koelkast. Sommigen zeggen dat de crêpes nog lekkerder zijn nadat je het beslag hebt afgekoeld en hebt laten rusten.

  Kan ik de crêpes van tevoren maken?

  Ja, je kunt ze plat in een Ziploc zak in de koelkast bewaren met bakpapier ertussen. Je kunt zelfs restjes crêpes invriezen.

  Waar komt Crepes Suzette vandaan?

  Sommigen zeggen dat de naam van het gerecht Crêpes Suzette werd vernoemd naar de Franse actrice Suzanne Reichenberg door Monsieur Joseph, eigenaar van Restaurant Marivaux. Anderen zeggen dat het per ongeluk werd gemaakt in Parijs door Henri Charpentier voor de Prins van Wales toen een ober de saus te dicht bij een kaars goot en deze deed ontbranden! Hoe het ook werd gemaakt, het is nu een geliefd dessert.

  Wat is het verschil tussen crêpes en pannenkoeken?

  Pannenkoeken hebben geen bakpoeder, dus ze zijn dun, plat en hebben een meer rubberachtige textuur. Ze kunnen zoet of hartig zijn en ze zijn bedoeld om gegeten te worden door ze te vullen met andere ingrediënten zoals je favoriete fruit, slagroom, ham, kaas, champignons, etc. Pannenkoeken zijn dik en luchtig en worden meestal geserveerd met boter, siroop en soms bessen. Pannenkoeken zijn meestal niet hartig.

  Wat drink je bij Crêpe Suzette?

  Een lekkere zoete witte wijn of mimosa past perfect bij dit klassieke Franse dessert.

  Verwante Recepten

  Karamelsaus

  Appel omzetten

  Bruine boter pannenkoeken

  Zelfgemaakte kleverige broodjes

  Makkelijk Bagel Recept

  Recept

  Crêpe Suzette

  Deze Franse crêpes Suzette zijn gemaakt met een rijke, boterachtige sinaasappellikeur saus. In dit eenvoudige recept leer je hoe je perfecte crêpes maakt in minder dan 30 minuten en een gekarameliseerde saus waar je niet omheen kunt. Geniet ervan voor een speciaal ontbijt, of top ze met ijs voor een decadent dessert. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 20 minuten TotaalTijd: 30 minuten Koers: Ontbijt, Dessert Keuken: Frans Porties: 8 flensjes Calorieën: 225 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • 1 Dompelmixer

  Ingrediënten

  Flensjes

  • 10 ons melk (1 ¼ kopjes)
  • 6 ons eieren (3 eieren)
  • 1 ons bruine boter (2 eetlepels)
  • ½ ons kristalsuiker (5 theelepels)
  • 1 ½ theelepel zout
  • 4 ons broodmeel (of bloem voor alle doeleinden) (1 kopje)
  • 1 theelepel rum (of Grand Marnier) optioneel

  Sinaasappelsaus

  • 2 ons gesmolten boter (4 eetlepels)
  • 3 theelepel kristalsuiker
  • 9 ons sinaasappelsap (1 kopje)
  • 1 halve sinaasappelschil
  • 3 eetlepels Grand Marnier
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  De flensjes maken

  • Eerst moeten we de boter bruinen. Doe je ongezouten boter in een grote pan op middelhoog vuur. De boter kookt in, dus je kunt het beste beginnen met meer boter dan je nodig hebt voor de crêpes. (Deze stap is optioneel, maar het bruinen van de boter geeft een geweldige smaak. Als je de boter niet wilt bruinen, smelt deze dan gewoon).
  • Bak de gesmolten boter tot hij bruin is en rijk en nootachtig ruikt.
  • Zet de boter opzij om af te koelen.
  • Combineer je melk, eieren, suiker, zout, bruine boter en bloem in een hoge maatbeker of een grote kom en mix met een dompelmixer tot het een glad beslag is. (Of je kunt dit in de blender doen). Pro-tip: Je kunt het crêpebeslag een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren, maar het moet op kamertemperatuur zijn voordat je het gebruikt.
  • Verwarm een grote koekenpan (met antiaanbaklaag) 5 minuten voor op middelhoog vuur (170ºF).
  • Smeer de pan in met een beetje boter. (Je hebt niet veel boter nodig, maar je moet de pan na het bakken van elke crêpe met boter insmeren).
  • Giet ongeveer ¼ kopje beslag in het midden van de pan en gebruik je pols om het beslag rond de pan te draaien zodat er een gelijkmatige laag ontstaat. Zorg ervoor dat er genoeg beslag is om de bodem van de pan te bedekken.
  • Laat de crêpe bakken tot hij goudbruin is aan de onderkant. Je kunt dit controleren door een kant van de crêpe op te tillen om eronder te kijken. De randen van de crêpe moeten een beetje knapperig zijn.
  • Maak de randen van de crêpe los met je spatel en draai de crêpe dan om met je handen of de spatel.
  • Laat nog een paar minuten bakken en leg de crêpe dan op een bord. Dat is het! Naar mijn mening makkelijker en sneller dan een pannenkoek.
  • Bak op deze manier verder met het resterende beslag.

  De sinaasappelsaus (beurre suzette) maken

  • Voeg de suiker toe aan een grote steelpan op middelhoog vuur.
  • Beweeg de suiker door de pan om het gelijkmatig te laten smelten tot je een mooie karamel hebt.
  • Voeg je boter toe aan de pan en roer.
  • Voeg sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
  • Laat het mengsel inkoken tot de saus dikker wordt.
  • Vouw je crêpes in vieren en leg de gevouwen crêpes met vier tegelijk in de sinaasappelsaus (of hoeveel er in je pan passen).
  • Kook tot de saus bijna helemaal verdwenen is.
  • Zet het vuur laag.
  • Voeg je Grand Marnier toe en hier komt het leuke gedeelte, steek de alcohol aan met een keukenbrander! Wees heel voorzichtig om jezelf niet te verbranden.
  • Je kunt er ook een beetje kaneel over strooien, dat ook ontbrandt en een leuke show oplevert als je het in het volle zicht van de gasten doet.
  • Zodra de alcohol is opgebrand kun je je crêpe suzette serveren met wat sinaasappelpartjes, poedersuiker, de overgebleven saus en natuurlijk een bolletje vanille-ijs. Zelfs een gekonfijte sinaasappelschil zou mooi zijn!
  • Herhaal dit proces voor de resterende flensjes.

  Video

  Opmerkingen

  • Verwarm je pan goed voor, want crêpebeslag plakt aan koude pannen.
  • Als je crêpe te snel bruin wordt, zet je het vuur iets lager.
  • Als je geen dompelmenger of blender hebt, kun je een handklopper gebruiken.
  • Je kunt het sausrecept verdubbelen en apart van de flensjes maken en over de afgewerkte flensjes gieten voor het serveren.
  • Als je crêpes aan de bodem van de pan blijven plakken, gebruik je te weinig boter of is je pan te heet.
  • Je kunt het beslag tot twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Sommigen zeggen dat de crêpes nog lekkerder zijn als je het beslag afkoelt en laat rusten.

  Voeding

  Portie: 1 crêpe

  Gerelateerd bericht