Cream Puff Recept

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Deze roomsoes recept is een eenvoudig klassiek Frans dessert dat zoet, rijk, zacht en knapperig combineert in één luchtig hapje! Ze zijn licht krokant aan de buitenkant, zacht en taai aan de binnenkant en gevuld met een zoete, lichte vanillebonen slagroom of banketbakkersroom. Chef Christophe laat ons zien hoe je dit eenvoudige, elegante dessert thuis kunt maken en verbeteren.

De basis van de perfecte roomsoes is een licht en luchtig klassiek Frans deeg. Pâte à choux is een basisrecept dat de basis vormt voor veel heerlijke Franse gebakjes: eclairs, hartige gougères, churros, cruller donuts, beignets, gnocchi, soezen en nog veel meer. Zelfgemaakte roomsoesjes zijn het lekkerst omdat je er meteen van kunt genieten terwijl ze nog knapperig zijn, je zult er nooit een kopen bij dewinkel weer!

Inhoudsopgave

  Cream Puff ingrediënten

  Europese boter zal resulteren in beter gebak en een betere smaak omdat het een hoger vetgehalte (83%) heeft dan Amerikaanse boter. Meer vet en minder water staat gelijk aan meer smaak en betere bakresultaten.

  Volle melk In sommige recepten werkt melk met een lager vetgehalte prima, maar als je met klassieke Franse recepten werkt, kun je het beste de aanbevolen melk gebruiken voor de beste resultaten.

  Zout, Het versterkt alle smaken en benadrukt de zoetheid van een gebakje.

  Eieren zijn de ruggengraat van dit deeg, zonder deze zullen ze niet "poffen".

  Zelfgemaakte roomsoesjes maken

  Klassieke roomsoesjes komen in een paar stappen tot stand: maak eerst de pâte à choux, spuit die, bak de schelpen en maak de slagroomvulling terwijl de schelpen afkoelen. Je kunt de roomsoesjes ook vullen met banketbakkersroom, maar maak die dan van tevoren zodat hij ook tijd heeft om af te koelen.

  De paté à choux maken

  1. Voeg de melk, het water, het zout, de suiker en de boter toe aan een middelgrote steelpan en breng het aan de kook. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boter smelt op hetzelfde tempo als de melk verwarmt, zodat de melk niet kookt voordat de boter gesmolten is. Langzaam bewegen met een houten lepel helpt om de warmte gelijkmatig te verdelen.
  2. Zodra het mengsel aan de kook is, zet je het vuur uit en voeg je de gezeefde bloem toe.
  3. Begin meteen te roeren met een houten lepel en blijf 1 minuut roeren tot de bloem volledig is opgenomen, het zal veel lijken op aardappelpuree.
  4. Zet het vuur weer op middelhoog en blijf roeren om het deeg te drogen.
  5. Zodra je een bruin laagje ziet op de bodem van je steelpan is het deeg droog genoeg en haal je het van het vuur. Dit is belangrijk omdat het je roomsoesjes helpt "blazen" en ervoor zorgt dat ze een holle kern hebben voor de crèmevulling.
  6. Doe het deeg meteen in de kom van je standmixer met het schoepenhulpstuk en begin te mixen om het af te koelen, dit duurt ongeveer 30 seconden. Als je je hand op de zijkant van de kom kunt leggen zonder dat het te heet aanvoelt, is het klaar.
  7. Voeg de eieren één voor één toe en laat elk ei volledig opnemen voor het volgende. Het deeg moet volledig gecombineerd zijn zonder vlekken droog meel, en stijf genoeg om zijn vorm vast te houden, maar trekken tot een zachte piek wanneer je de lepel oppakt.
  8. Maak een spuitzak klaar met een grote ronde punt, Christophe gebruikt een Ateco 809 punt. Vul de spuitzak met het deeg.
  9. Spuit de soezenrondjes iets kleiner dan de gewenste uiteindelijke grootte (ongeveer 2 cm), omdat ze zullen "puffen" en uitzetten in de oven. Chef Christophe gebruikt een "silpain" bakmat op een bakplaat, maar perkamentpapier werkt ook.
  10. Strijk de bovenkant van de roomsoes voorzichtig glad met een vochtige vingertop.
  11. Bak de roomsoesjes 25-30 minuten op 350°F tot ze goudbruin zijn.
  12. Laat de roomsoesjes volledig afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster, ongeveer 30 minuten.

  De slagroom maken

  1. Splijt het vanillestokje doormidden met een scherp mes en schraap de bonen eruit. Voeg de bonen toe aan de zware room en meng kort zodat de bonen zich gelijkmatig verdelen.
  2. Plaats een zeef direct boven je mengkom en zeef de room en vanillebonen om de grotere vezels uit de room te verwijderen.
  3. Voeg de poedersuiker toe aan de room in de mixer.
  4. Klop de slagroom op middelhoge snelheid met de garde ongeveer 5 minuten tot middelhoge tot stijve pieken. Houd de slagroom koud tot je klaar bent om te gebruiken.

  De roomsoesjes vullen

  1. Vul een spuitzak met de aangemaakte slagroom. Christophe koos een sterpunt, maar elke grotere punt is goed.
  2. Snijd de volledig afgekoelde roomsoes doormidden met een gekarteld mes, zo voorkom je dat de holle schelp wordt platgedrukt. Je kunt ook een spuitmondje in een klein gaatje aan de onderkant van de roomsoes steken en de roomsoesjes in het midden vullen.
  3. Spuit een flinke hoeveelheid slagroom in de onderste helft en plaats voorzichtig de bovenkant erop, druk ze niet plat zodat je de mooie vulling nog kunt zien.
  4. Zeef er een beetje poedersuiker overheen.

  Zelfgemaakte roomsoesjes bewaren

  Soesjes zijn bedoeld om dezelfde dag te eten als ze gemaakt zijn. Het vocht van de vulling zorgt ervoor dat de soesjes zachter worden en hun knapperigheid verliezen. Dus hoe eerder je de soesjes kunt serveren, hoe beter.

  Gebakken roomsoesjes bewaren

  Laat ze volledig afkoelen, wikkel ze goed in plasticfolie en bewaar ze op kamertemperatuur. Ze kunnen ook worden ingevroren als je ze niet van plan bent de volgende dag of zo te gebruiken. Als je roomsoesjes zacht zijn geworden, kunnen ze 5 minuten in een oven van 350°F worden krokant gemaakt.

  Cream Puff Deeg Bewaren

  Als je niet van plan bent om je soesjes dezelfde dag te serveren, kun je het roomsoesjesdeeg pijpen en invriezen zodat je het naar behoefte kunt bakken en vullen. Leg ze gewoon op een bakplaat, laat ze een beetje ontdooien en bak ze zoals aangegeven. Als je overgebleven gevulde roomsoesjes hebt, bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Ze zullen zacht zijn, maar nog steeds heerlijk.

  Tips om vanaf nul te bakken

  *Deze post kan affiliate links bevatten, wat betekent dat als je erop klikt ik misschien een paar centen krijg.

  Ik raad je aan een keukenweegschaal aan te schaffen als je die nog niet hebt om de beste zelfgemaakte recepten te maken. Een kopje bloem kan variëren van lepel tot lepel, afhankelijk van hoe vol het meel zit, de vochtigheid en het soort bloem, wat je recept kan verpesten. Al mijn taartrecepten (behalve bewerkte doosmixen) gebruiken een weegschaal. Alle recepten van Chef Christophe worden in grammen gemeten, en een weegschaal is noodzakelijk.

  Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats), wat betekent dat je alles afmeet voordat je begint met mixen zodat je niet per ongeluk iets vergeet of ingrediënten in een verkeerde volgorde toevoegt. Ik gebruik hiervoor een set middelgrote en kleine glazen pyrex kommen die ik bij goodwill heb gekocht en dat maakt het zoveel makkelijker.

  Verwante Recepten

  Banketbakkersroom

  Citroen curd

  Chocolademousse

  Mille-Feuille

  FAQ

  Wat is het verschil tussen een eclair en een soesje?

  Eclairs en roomsoesjes worden allebei gemaakt van hetzelfde soezendeeg, maar het verschil zit in de vorm en de vulling. Eclairs hebben een lange, rechthoekige vorm en worden gevuld met banketbakkersroom en bedekt met een chocoladeglazuur. Soesjes zijn rond en kunnen aan de binnenkant worden gevuld of doormidden worden gesneden en gevuld.

  Moet je roomsoesjes in de koelkast bewaren?

  Nadat je de roomsoesjes hebt gevuld, moeten ze in de koelkast worden bewaard. In een luchtdichte verpakking zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar. Als je de schelpen van tevoren bakt, hoeven ze niet in de koelkast te worden bewaard totdat je ze vult.

  Kan ik roomsoesjes van tevoren maken?

  Ja, je kunt je roomsoesjes op een paar verschillende manieren vooruit bakken. Spuit het deeg op een bakplaat en vries het in, laat ze dan ontdooien en bak ze wanneer je klaar bent om ze te vullen en serveren. Of je kunt je roomsoesjes bakken en ze invriezen, ze dan in de oven vernieuwen door ze 5 minuten op 350°F te bakken tot ze weer knapperig zijn. Wat je ook doet, vul ze niet en bewaar ze in de koelkast.of te lang in de vriezer, want dan worden je soesjes klef.

  Wat is paté à choux?

  Pâte à choux (ook bekend als soezendeeg) is een delicaat Frans deegdeeg dat wordt gebruikt voor roomsoesjes, eclairs, hartige gougères, churros, cruller donuts, beignets, gnocchi, soezen en nog veel meer. Soezendeeg is een kruising tussen een deeg en een beslag en is niet meer weg te denken uit de patisserie.

  Waarom moet ik een houten lepel gebruiken?

  Het gebruik van een houten lepel voor soezen wordt aanbevolen omdat deze een sterke handgreep biedt om het stijve deeg door de pan te bewegen. Het gebruik van een siliconen spatel kan te flexibel zijn en zal het deeg niet zo efficiënt mengen en drogen. Dit is ook wat Franse chefs aanraden en ik ga niet in discussie met een Franse chef.

  Waarom zijn mijn roomsoesjes klef?

  Als ze niet lang genoeg gebakken zijn, kunnen ze zacht worden als ze afkoelen omdat er niet genoeg vocht uit gebakken is. Ook als het deeg niet goed gedroogd is, blijft het zacht als het gebakken is. Als je ze te ver van tevoren vult, wordt de schelp zacht door het vocht in de vulling.

  Waar kan ik soesjes nog meer mee vullen?

  In dit recept vullen we de roomsoesjes met chantillycrème, wat een zoete slagroom is. Je kunt roomsoesjes met veel verschillende dingen vullen, een eenvoudige vanille banketbakkersroom, bavaroiscrème, chocolademousse, ijs of zelfs lemon curd. Je kunt de bovenkant ook besprenkelen met chocoladeganache of bestuiven met cacaopoeder.

  Recept

  Cream Puff Recept

  Pâte à choux klinkt misschien intimiderend, maar roomsoesjes zijn verrassend eenvoudig thuis te maken! Dit basisrecept, gemaakt met slechts 5 ingrediënten, is een perfecte kennismaking met soezendeeg. Vul ze met een zachte en zoete slagroom voor het perfecte compliment aan de knapperige roomsoes. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 30 minuten Bereidingstijd: 30 minuten Afkoeltijd: 30 minutenminuten Totale tijd: 1 uur 30 minuten Cursus: Dessert Keuken: Frans Porties: 32 roomsoesjes Calorieën: 72 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • 1 houten lepel
  • 1 spuitzak
  • 1 Pipetpunt
  • 1 Silpain bakmat of bakpapier

  Ingrediënten

  Cream Puff ingrediënten

  • 160 gram volle melk
  • 160 gram water
  • 4 gram zout
  • 6 gram kristalsuiker
  • 140 gram ongezouten boter Europese boter (Plugra)
  • 180 gram bloem, gezeefd
  • 200 gram grote eieren

  Ingrediënten slagroom

  • 1 hele vanilleboon of 1 theelepel vanille-extract
  • 480 gram koude zware slagroom
  • 65 gram poedersuiker
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  De paté à choux maken

  • Voeg de melk, het water, het zout, de suiker en de boter toe aan een middelgrote steelpan en breng het aan de kook. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de boter smelt op hetzelfde tempo als de melk verwarmt, zodat de melk niet kookt voordat de boter gesmolten is. Langzaam bewegen met een houten lepel helpt om de warmte gelijkmatig te verdelen.
  • Zodra het mengsel aan de kook is, zet je het vuur uit en voeg je de gezeefde bloem toe.
  • Begin meteen te roeren met een houten lepel en blijf 1 minuut roeren tot de bloem volledig is opgenomen, het zal veel lijken op aardappelpuree.
  • Zet het vuur weer op middelhoog en blijf roeren om het deeg te drogen.
  • Zodra je een bruin laagje ziet op de bodem van je steelpan is het deeg droog genoeg en haal je het van het vuur. Dit is belangrijk omdat het je roomsoesjes helpt "blazen" en ervoor zorgt dat ze een holle kern hebben voor de crèmevulling.
  • Doe het deeg meteen in de kom van je standmixer met het schoepenhulpstuk en begin te mixen om het af te koelen, dit duurt ongeveer 30 seconden. Als je je hand op de zijkant van de kom kunt leggen zonder dat het te heet aanvoelt, is het klaar.
  • Voeg de eieren één voor één toe en laat elk ei volledig opnemen voor het volgende. Het deeg moet volledig gecombineerd zijn zonder vlekken droog meel, en stijf genoeg om zijn vorm vast te houden, maar trekken tot een zachte piek wanneer je de lepel oppakt.
  • Maak een spuitzak klaar met een grote ronde punt, Christophe gebruikt een Ateco 809 punt. Vul de spuitzak met het deeg.
  • Spuit de soezenrondjes iets kleiner dan de gewenste uiteindelijke grootte (ongeveer 2 cm), omdat ze zullen "puffen" en uitzetten in de oven.
  • Strijk de bovenkant van de roomsoes voorzichtig glad met een vochtige vingertop.
  • Bak de roomsoesjes 25-30 minuten op 350°F tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de roomsoesjes volledig afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster, ongeveer 30 minuten.

  De slagroom maken

  • Splijt het vanillestokje doormidden met een scherp mes en schraap de bonen eruit. Voeg de bonen toe aan de zware room en meng kort zodat de bonen zich gelijkmatig verdelen.
  • Plaats een zeef direct boven je mengkom en zeef de room en vanillebonen om de grotere vezels uit de room te verwijderen.
  • Voeg de poedersuiker toe aan de room in de mixer.
  • Klop de slagroom op middelhoge snelheid met de garde ongeveer 5 minuten tot middelhoge tot stijve pieken. Houd de slagroom koud tot je klaar bent om te gebruiken.

  De roomsoesjes vullen

  • Vul een spuitzak met de aangemaakte slagroom. Christophe koos een sterpunt, maar elke grotere punt is goed.
  • Snijd de volledig afgekoelde roomsoes doormidden met een gekarteld mes, zo voorkom je dat de holle schelp wordt platgedrukt. Je kunt ook een spuitmondje in een klein gaatje aan de onderkant van de roomsoes steken en de roomsoesjes in het midden vullen.
  • Spuit een flinke hoeveelheid slagroom in de onderste helft en plaats voorzichtig de bovenkant erop, druk ze niet plat zodat je de mooie vulling nog kunt zien.
  • Zeef er een beetje poedersuiker overheen.
  • Soesjes zijn bedoeld om op te eten op de dag dat ze gemaakt zijn. Het vocht van de vulling zorgt ervoor dat de soesjes zachter worden en hun knapperigheid verliezen. Dus hoe eerder je de soesjes kunt serveren, hoe beter. Als je ze niet allemaal opeet, bewaar ze dan 2-3 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

  Video

  Opmerkingen

  Gebakken roomsoesjes bewaren: Laat ze volledig afkoelen, wikkel ze goed in plasticfolie en bewaar ze op kamertemperatuur. Ze kunnen ook worden ingevroren als je niet van plan bent ze de volgende dag of zo te gebruiken. Als je roomsoesjes zacht zijn geworden, kunnen ze 5 minuten in een oven van 350°F worden krokant gemaakt. Cream Puff Deeg bewaren: Als je niet van plan bent om je soesjes dezelfde dag te serveren, kun je het soesjesdeeg in de vorm gieten en invriezen zodat je het naar behoefte kunt bakken en vullen. Leg ze gewoon op een bakplaat, laat ze een beetje ontdooien en bak ze zoals aangegeven. Als je restjes gevulde soesjes hebt, bewaar ze dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Ze zullen zacht, maar nog steeds heerlijk zijn. Chef Christophe gebruikt een "silpain" bakmat op een koekjevel om de perfecte gouden roomsoesjes te maken, maar perkamentpapier werkt ook.

  Voeding

  Portie: 1 roomsoes

  Gerelateerd bericht