Deze Crème anglaise recept Crème anglaise (ook bekend als "Engelse room") is een gezoete vanillesaus. Net als banketbakkersroom is crème anglaise een hoofdbestanddeel voor banketbakkers en een klassieke Franse dessertsaus. De zachte en romige textuur en de rijke smaak van verse vanillebonen passen perfect bij een chocoladesoufflé, bovenop vers fruit of om een eenvoudig dessert op te waarderen.

Mijn favoriete deel van dit crème anglaise recept is het toevoegen van de kleine zwarte vlekjes vanilleboon of "sparkles" zoals chef Christophe ze noemt. Crème anglaise wordt vaak aangeduid als schenkvla en is vrij eenvoudig te maken. Krijg die romige rijkdom zonder klontjes met slechts een paar tips en trucs.

Ingrediënten Crème Anglaise

Om crème anglaise te maken heb je maar vier ingrediënten nodig: melk, suiker, eieren en vanille.

Verse vanillebonen voegen een speciale kwaliteit toe aan dit crème anglaise recept en laten de smaak echt tot leven komen. Heb je geen vanilleboon? Geen probleem! Je kunt het vervangen door 1 theelepel vanillepasta of een vanille-extract van hoge kwaliteit. Nielsen Massey maakt echt geweldige vanilleboonproducten en richt zich op duurzame milieupraktijken.

Melk Sommige recepten gebruiken half melk en half room, maar de meer traditionele methode gebruikt alleen melk.

Crème Anglaise maken

 1. Snijd eerst je vanilleboon in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er voorzichtig uit met een mes. Als je geen verse vanilleboonstokjes hebt, kun je in plaats daarvan 1 theelepel puur vanille-extract gebruiken.
 2. Voeg de melk, vanilleboonzaadjes en het vanillestokje toe in een middelgrote steelpan en kook op middelhoog vuur. Pro-tip: gebruik een zware steelpan om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
 3. Breng de melk aan de kook en haal hem dan van het vuur. We proberen de melk niet te laten koken, maar alleen genoeg te verwarmen om de vanillesmaak erin te laten trekken.
 4. Klop de eidooiers los in een grote kom.
 5. Voeg ⅓ van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en klop met een garde. Dit zal de eieren net genoeg temperen zodat ze niet stremmen wanneer je ze toevoegt aan de hete melk.
 6. Voeg het eidooiermengsel terug in de steelpan en kook het op middellaag vuur.
 7. Klop het mengsel constant tot het zachtjes begint te bubbelen en dikker wordt. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt.
 8. Kook het mengsel tot 83°C (180°F) of "a la nappe." Als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken en je je vinger over het midden kunt halen zonder dat de saus druipt, is het klaar. Ik gebruik graag een thermometer met directe aflezing van ThermoWorks.
 9. Zeef de saus door een fijne zeef in een schone kom om de vanillevezels te verwijderen.
 10. Dek het af met plasticfolie en zorg ervoor dat het plasticfolie de bovenkant van de saus raakt om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Als je de crème anglaise warm wilt serveren, verwarm het dan boven een bain-marie om het warm te houden. Of, als je het koud wilt serveren, kun je het sneller laten afkoelen met behulp van een ijsbad. Dit recept is in een luchtdichte verpakking het volgende houdbaar tot 5 dagen in de koelkast.
 11. Serveer het met je favoriete dessert, ik ben dol op crème anglaise met een zelfgemaakte chocoladesoufflé.

FAQ

Hoe lang is crème anglaise houdbaar in de koelkast?

Dit crème anglaise recept is in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat je het bedekt met plasticfolie over het oppervlak om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat op de bovenkant.

Waar past crème anglaise bij?

Crème anglaise is een geweldige toevoeging aan pudding, soufflé, perziken, pannenkoeken, fruittaarten, bessen, cobblers, broodpudding, chocolademousse of eigenlijk elk dessert.

Serveer je crème anglaise warm of koud?

Dit recept voor crème anglaise is heel veelzijdig en kan zowel warm als koud worden geserveerd. Je kunt het in de koelkast bewaren en meteen serveren, of het zachtjes opwarmen boven een bain-marie terwijl je voortdurend roert. Zet de saus niet in de magnetron en kook hem niet te gaar, anders kunnen de eieren stremmen.

Moet ik een houten lepel gebruiken om crème anglaise te maken?

Sommige chef-koks geloven dat crème anglaise het beste gemaakt kan worden met een houten lepel. Ik denk dat een siliconen spatel net zo goed werkt, maar je kunt een houten lepel gebruiken als je dat wilt. Ik zou echter het gebruik van een garde vermijden voor dit recept, omdat je geen luchtbellen wilt creëren.

Is crème anglaise veilig om te eten?

Ja, crème anglaise moet worden gekookt tot 83°C (180°F), dat is de temperatuur van pasteurisatie, waardoor de eieren veilig zijn om te eten.

Wat is het verschil tussen crème anglaise en custard?

Custard heeft meestal een dikkere consistentie, terwijl dit crème anglaise recept gietbaar is en niet opstijft zoals een custard. Het betekent "Engelse room" en is meer vergelijkbaar met een vanillesaus.

Verwante Recepten

Chocoladesoufflé

Appelgalette

Crème Brûlée

Chocolade Lava Cake

Recept

Crème Anglaise Recept

Het kost slechts 4 ingrediënten en 15 minuten om een gladde en romige crème anglaise te maken. Dit is een geweldig recept om te proberen als het de eerste keer is dat je deze klassieke Franse vanille custard saus maakt. Serveer het warm of koud om je favoriete desserts nog lekkerder te maken. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 5 minuten Bereidingstijd: 10 minuten Totale tijd: 15 minutenminuten Koers: Dessert Keuken: Frans Porties: 2 kopjes Calorieën: 231 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • fijnmazige zeef

Ingrediënten

Crème Anglaise

 • 250 gram volle melk
 • 60 gram eidooiers
 • 30 gram kristalsuiker
 • 1 hele vanilleboon

Instructies

Crème Anglaise maken

 • Snijd eerst je vanilleboon in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er voorzichtig uit met een mes. Als je geen verse vanilleboonstokjes hebt, kun je in plaats daarvan 1 theelepel puur vanille-extract gebruiken.
 • Voeg de melk, vanilleboonzaadjes en het vanillestokje toe in een middelgrote steelpan en kook op middelhoog vuur. Pro-tip: gebruik een zware steelpan om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
 • Breng de melk aan de kook en haal hem dan van het vuur. We proberen de melk niet te laten koken, maar alleen genoeg te verwarmen om de vanillesmaak erin te laten trekken.
 • Klop de eidooiers los in een grote kom.
 • Voeg ⅓ van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en klop met een garde. Dit zal de eieren net genoeg temperen zodat ze niet stremmen wanneer je ze toevoegt aan de hete melk.
 • Voeg het eidooiermengsel terug in de steelpan en kook het op middellaag vuur.
 • Klop het mengsel constant tot het zachtjes begint te bubbelen en dikker wordt. Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt.
 • Kook het mengsel tot 83°C (180°F) of "a la nappe." Als het mengsel dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken en je je vinger over het midden kunt halen zonder dat de saus druipt, is het klaar. Ik gebruik graag een thermometer met directe aflezing van ThermoWorks.
 • Zeef de crème anglaise door een fijne zeef in een schone kom om de vanillevezels te verwijderen.
 • Dek het af met plasticfolie en zorg ervoor dat het plasticfolie de bovenkant van de saus raakt om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat. Als je de crème anglaise warm wilt serveren, verwarm het dan boven een bain-marie om het warm te houden. Of als je het koud wilt serveren, koel het dan sneller af met behulp van een ijsbad.
 • Dit recept is in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Opmerkingen

Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint
 1. Oefen Mise en Place (alles op zijn plaats). Meet je ingrediënten van tevoren af en zorg dat ze klaarliggen vlak voordat je begint met mixen om de kans te verkleinen dat je per ongeluk iets weglaat.
 2. Verse vanillebonen geven een speciale kwaliteit aan crème anglaise en laten de smaak echt tot leven komen. Heb je geen vanilleboon? Geen probleem! Je kunt het vervangen door 1 theelepel vanillepasta of een vanille-extract van hoge kwaliteit.
 3. Melk Sommige recepten gebruiken half melk en half room, maar de meer traditionele methode gebruikt alleen melk.

Voeding

Portie: 57 gram

Gerelateerd bericht