Ik gebruik een digitale keukenweegschaal in bijna elk recept dat ik op deze blog plaats. Waarom? Omdat ik wil dat recepten zoals mijn Franse macarons en citroen bosbessencake elke keer weer perfect voor je uitpakken. Geen gegok, geen gestress. Ik zal je laten zien hoe makkelijk het is om een keukenweegschaal te gebruiken om te bakken.

Met een digitale keukenweegschaal kun je je ingrediënten snel en nauwkeurig aan je mengkom toevoegen zonder extra kopjes en borden vuil te maken. En het beste van alles is dat je recepten gemakkelijk kunt verdubbelen en verdrievoudigen en elke keer herhaalbare resultaten krijgt.

Laat je niet intimideren door het gebruik van een keukenweegschaal bij het bakken. Het is zo makkelijk om te doen en het voorkomt verspilling van ingrediënten, tijd en frustratie!

Wat is het verschil tussen maatbekers en een keukenweegschaal?

Maatbekers meten op volume (hoeveel fysieke ruimte een stof inneemt). Een keukenweegschaal meet op gewicht of de totale massa.

Ooit gehoord van het gezegde: "Wat is zwaarder, een pond veren of een pond stenen?" Het is een strikvraag omdat ze allebei hetzelfde wegen. Maar een pond veren kan een hele kamer in beslag nemen, terwijl een pond stenen in de palm van je hand past.

Waarom zou je een digitale keukenweegschaal gebruiken?

Ik heb nooit een digitale keukenweegschaal gebruikt totdat ik naar de banketbakkersschool ging. Tot dat moment had ik altijd maatbekers gebruikt voor alles. Niet dat ik zo'n geweldige bakker was. Ik wist niet eens hoe ik een recept moest lezen toen ik besloot naar de banketbakkersschool te gaan. Maar ik wist dat ik niet alleen mooie taarten wilde maken, maar dat ze ook lekker moesten smaken!

Onze chef gaf drie eenvoudige demonstraties. In de eerste demonstratie had hij drie maatbekers voor zich. Eén gevuld met water, één met bloem en één met chocoladestukjes. De meeste mensen met een beetje bakervaring weten dat één kopje gelijk is aan 8 ons, toch? Dat dacht ik tenminste.

Onze chef woog elk kopje af en daaruit bleek dat het kopje water inderdaad 8 ons woog, maar dat het kopje bloem slechts 5 ons woog en het kopje chocoladeschilfers 6 ons woog. Gewoon om aan te tonen dat niet alle ingrediënten die de ruimte van een kopje vullen dezelfde hoeveelheden zijn.

Dus als je een recept ziet waarin staat dat je 8 ons chocoladeschilfers nodig hebt en je denkt, oh ik weet hoeveel dat is en grijpt naar je beker, dan heb je jezelf helaas 2 ons chocolade tekort gedaan waardoor je recept kan mislukken en je niet eens weet waarom.

Bij de tweede demonstratie vroeg hij een van ons om naar voren te komen en wat bloem op te scheppen op een manier die ons het beste leek. De leerling deed wat hem werd opgedragen en schepte de bloem op, waarna hij het waterpas maakte met zijn vinger. Vervolgens woog hij de kop bloem. Het was 7 ons! Twee volle ons meer dan wat er in de eerste kop bloem zat.

Afhankelijk van hoe je schept, hoe vol je meel zit en hoe vochtig de lucht is (ja, zelfs vochtigheid beïnvloedt het meel), kun je enorm verschillende hoeveelheden meel hebben elke keer dat je schept. Extra meel kan je recept zeker veranderen.

Bij de laatste demonstratie vroeg hij om een andere vrijwilliger. Deze leerling kreeg een eenvoudig recept voor chocolate chip cookies. Alle ingrediënten lagen in bakjes voor hen. Meel, boter, suiker, eieren, etc. De leerling werd gevraagd om het recept zo snel mogelijk af te meten volgens de aanwijzingen met behulp van maatbekers en maatlepels. Ondertussen bereidde de chef dezelfderecept met behulp van een weegschaal.

Je kunt waarschijnlijk wel raden waar dit heen gaat. De student had nauwelijks tijd om de eerste twee ingrediënten af te meten voordat de chef-kok alles wat hij nodig had al had ingeschaald en klaar was om zijn koekjesdeeg te mengen. Als je professioneel bakt (of zelfs als hobby) is tijd geld.

Laten we eens kijken waarom een weegschaal zo noodzakelijk is om nauwkeurig te bakken

 • Maatbekers kunnen alleen volume meten, niet de dichtheid. Eén kopje bloem is niet hetzelfde als één kopje suiker of één kopje chocolade.

 • Maatbekers zijn niet nauwkeurig. Het is vrijwel onmogelijk om twee keer dezelfde hoeveelheid van een ingrediënt op te scheppen en dit kan leiden tot mislukte recepten. Maatbekers kunnen ook problemen veroorzaken bij het verdubbelen of verdrievoudigen van recepten, omdat elke kleine afwijking in het afmeten wordt vergroot met elke schep.
 • Afmeten met bekers kost veel meer tijd en resulteert in veel meer vuile vaat. Je moet misschien voor elk soort ingrediënt een andere maatbeker gebruiken, afhankelijk van wat het is (olie, melk, suiker, bloem enz.).

Wat is de beste digitale keukenweegschaal?

Er zijn tonnen weegschalen op de markt en ze zijn heel gewoon. Je kunt een goedkope weegschaal kopen bij vrijwel elke winkel die keukenbenodigdheden verkoopt. Je hebt alleen een weegschaal nodig die een paar kilo aan gewicht aankan, groot genoeg is zodat je de digitale aflezing kunt zien, zelfs met een grote kom erop, en de optie heeft om te schakelen tussen grammen en ons.

Dit is de Bakers Math digitale keukenweegschaal die ik nu gebruik en al jaren gebruik. Hij is een beetje lomp, maar ik vind het fijn dat ik het scherm zo goed kan zien, zelfs met een grote kom erop. Omdat ik een professionele bakker ben en bijna elke dag bak, vind ik deze weegschaal echt heel fijn.

Deze weegschaal kan tot 17 pond dragen en kost ongeveer $45 op Amazon.

Dit is de compacte keukenweegschaal van OXO Good Grips die we gebruikten op de banketbakkersschool. Hij is vrij dun en gemakkelijk op te bergen als je hem niet gebruikt. Het beste is dat het scherm eruit kan worden getrokken, zodat je gemakkelijk bij de knoppen kunt en het scherm kunt bekijken, zelfs met een kom erop. Het nadeel is dat ze niet zo lang meegaan en dat ze kunnen breken als je ze laat vallen. Maar het is een goede beginnersweegschaal.

Deze weegschaal kan tot 5 pond dragen en kost $29 op Amazon.

Hoe gebruik je een digitale keukenweegschaal stap-voor-stap

De eerste keer dat ik een recept las waarin ounces en grammen werden gebruikt in plaats van maatbekers, was ik absoluut geïntimideerd! Dit was zo vreemd! Ik voelde me meteen niet in mijn element. Maar zodra me werd getoond hoe ik de digitale keukenweegschaal moest gebruiken, was ik verbaasd over hoeveel makkelijker het eigenlijk was om een weegschaal te gebruiken in plaats van maatbekers.

Een digitale keukenweegschaal heeft meestal een paar verschillende knoppen, afhankelijk van het model. Een aan/uit-knop, een modusknop die de metingen verandert van ounces naar grammen en een nul- of tarraknop. Lees de instructies bij je weegschaal en raak vertrouwd met de locatie van deze knoppen.

Een digitale keukenweegschaal gebruiken

Stap 1 - Zet de weegschaal aan met de aan/uit-knop

Stap 2 - Stel uw weegschaal in op de maateenheid die uw recept vereist (ounces = oz, gram = g) met de knop "mode" of "unit". Druk op de knop totdat de juiste maat op het display wordt weergegeven.

Stap 3 - Plaats de door u gekozen kom, zoals een mengkom, op de weegschaal. U zult zien dat de weegschaal het gewicht van de kom registreert en weergeeft. Druk op de "nul"-toets of "tarra"-toets om het gewicht van de kom te verwijderen en het display terug te brengen naar nul.

Stap 4 - Voeg het eerste ingrediënt toe volgens de instructies van het recept. Zodra het display de juiste hoeveelheid aangeeft, stop je. Als je te veel toevoegt, haal je er een beetje uit. Zo gemakkelijk.

Stap 5 - Druk nogmaals op de tarraknop om het gewicht van de ingrediënten die je net hebt toegevoegd op nul te stellen.

Stap 6 - Begin met het toevoegen van het volgende ingrediënt volgens het recept totdat het display de hoeveelheid aangeeft die je nodig hebt.

Dat is het! Super eenvoudige manier om ingrediënten toe te voegen met uiterste nauwkeurigheid en geen angst om fouten te maken in je recept.

Het voelt misschien een beetje vreemd de eerste keer dat je dit doet, maar ik beloof je dat het makkelijker wordt en dat je je al snel zult afvragen hoe je het ooit hebt gedaan met het gebruik van bekers!

Wat als mijn recept geen gewichtsmetingen heeft?

Als je een recept hebt waar je dol op bent, maar het is in kopjes, dan kun je het omrekenen naar gewicht! Het beste is om het zelf om te rekenen, vertrouw niet op google, want dan krijg je heel andere resultaten.

Weet je nog dat ik zei dat iedereen anders schept? Je moet op je eigen schepjes vertrouwen. Vooral als je het recept al eens met succes hebt gemaakt.

Meet de ingrediënten gewoon af met maatbekers zoals je gewoonlijk zou doen en weeg ze dan af. Ik rond af op de dichtstbijzijnde halve decimaal voor het gemak. Dus als ik schep en 4,7 ons krijg, rond ik af naar boven tot een gelijkmatige 5.

Schrijf je maten op en boem, je hebt nu een recept in ounces (of grammen) dat je elke keer opnieuw kunt maken. Hypothetisch, als je het recept ooit aan iemand anders zou moeten geven (bijvoorbeeld als je een bakkerij zou openen) en je moet ervoor zorgen dat ze het geheime koekjesrecept van je overgrootmoeder precies zo maken als jij dat doet, dan weet je dat ze dat zullen doen.

Dit is mijn tabel die ik gebruik om veelgebruikte ingrediënten om te rekenen naar gewicht in mijn recepten.

[optin-monster slug="rghpnntg0s1f7mce0cun"]

Moet ik mijn vloeistoffen wegen of afmeten in ounces?

Oh vloeibare ounces, wat zijn jullie verwarrend. Degene die dat heeft bedacht moet worden neergeschoten. Het zorgt echt voor veel verwarring door het woord "ounces". Het laat je DENKEN dat je per gewicht meet, maar helaas, je meet nog steeds per volume.

Niet alle vloeistoffen die een 80z beker vullen wegen hetzelfde door verschillen in dichtheid. 8 ml water weegt 8 oz, maar 8 ml maïssiroop weegt eigenlijk bijna 12 oz! Gek hè. Dat komt omdat maïssiroop dichter (zwaarder) is dan water.

8 vloeibare ounces water = 8 ounces 8 vloeibare ounces maïssiroop = 12 ounces

Voor het gemak weeg ik in mijn recepten alles af. Het is zoveel makkelijker om gewoon het gewicht op te sommen. Vooral in recepten waar de vloeistoffen apart van de droge ingrediënten worden gecombineerd. Ik weeg bijvoorbeeld 8 ons melk af, zet het gewicht op nul, dan 4 ons zure room, zet het op nul en dan 4 ons olie. Alles binnen een minuut en het is niet nodig om meerdere maatbekers vuil te maken.

Als je een recept tegenkomt dat specifiek vloeibare ounces vermeldt, reken het dan om naar ounces of gebruik een maatbeker. Regel # 1 voor een succesvol recept is om eerst het recept te volgen.

Wat als ik grammen nodig heb in plaats van ons?

De laatste tijd vragen veel mensen me om mijn recepten in grammen te schrijven in plaats van in ons, omdat dat de standaard manier van meten is in hun land. Ik ben LANGZAAM al mijn receptkaarten aan het omzetten naar grammen, maar een keukenweegschaal moet de optie hebben om te schakelen tussen grammen en ons.

Je kunt ook recepten die in ons staan vrij eenvoudig omrekenen naar grammen.

1 ons = 28,35 gram. Dus als je 8 ons hebt en je wilt weten hoeveel gram dat is, vermenigvuldig je 8 met 28,35 om de gram te krijgen. Er zijn ook veel online metrische rekenmachines die je kunnen helpen bij het omrekenen van recepten naar grammen.

Hoe zit het met maatlepels?

Oké, technisch gezien gaan maatlepels in tegen alles waar ik het net over heb gehad, omdat ze een volumemeting zijn. De reden hiervoor is dat je meestal zulke kleine hoeveelheden meet, dat het moeilijk zou zijn om ze nauwkeurig te meten met een gewone weegschaal.

Het is de moeite waard om te weten dat maatlepels verschillende groottes hebben, afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. Een Amerikaanse eetlepel heeft een inhoud van 14,8 ml. In het Verenigd Koninkrijk is het 15 ml. In Australië is de standaard maar liefst 20 ml.

Zorg er dus voor dat je lepels overeenkomen met het land waar je recept vandaan komt, anders kun je per ongeluk te veel of te weinig van een ingrediënt toevoegen.

Toen ik bij een bakkerij werkte, waren onze recepten zo groot dat dingen als bakpoeder en zout op gewicht werden berekend en niet met maatlepels.

Ik hoop dat dit veel van je vragen heeft beantwoord over waarom en hoe je een digitale keukenweegschaal kunt gebruiken om nauwkeuriger te bakken. Zoals altijd kun je een reactie achterlaten als je vragen hebt en bekijk zeker deze video waarin ik mijn man laat zien hoe je een keukenweegschaal gebruikt.

Wil je meer leren over professioneel bakken? Bekijk dan mijn hoe versier je je eerste taart post!

Een digitale keukenweegschaal gebruiken om te bakken

Maatbekers zijn onnauwkeurig, traag en rommelig! Bakken is een wetenschap. Nauwkeurigheid is erg belangrijk. Loop niet het risico je ingrediënten te verspillen, maar gebruik een keukenweegschaal voor je baksels. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Digitale keukenweegschaal

Instructies

Een keukenweegschaal gebruiken

 • Zet de weegschaal aan
 • Kies je maatstaf (gram = gr) of (ounce = oz) Ik gebruik nooit vloeibare ounces.
 • Plaats de door u gekozen schaal, zoals een mengkom, bovenop de weegschaal. U zult zien dat de weegschaal het gewicht van de schaal registreert en weergeeft.
 • Druk op de nul- of tarra-knop op je weegschaal om het gewicht van de kom te verwijderen en het display terug te brengen naar nul. In principe vertel je de weegschaal om de kom te negeren en alleen te meten wat er in de kom gaat.
 • Begin met het toevoegen van de eerste ingrediënten, zoals bloem, totdat het display aangeeft dat de juiste hoeveelheid is toegevoegd. Je kunt gemakkelijk ingrediënten aftrekken als je te veel hebt toegevoegd.
 • Druk op de tarra- of nultoets om de weergave terug te brengen naar nul.
 • Meet je volgende ingrediënt af en ga op deze manier verder met de rest van het recept (je kunt ook heen en weer schakelen tussen grammen en ons als dat nodig is)

Video

Opmerkingen

** Affiliate link naar de weegschaal die in deze video wordt getoond

(Ik verdien misschien een klein bedrag aan $ als je deze link gebruikt, zonder extra kosten voor jou)

OXO Keukenweegschaal

Mijn Weegschaal

Gerelateerd bericht