Gelatine vel

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Een gelatinevellenrecept is gewoon gepoederde gelatine die is opgelost in water en vervolgens te drogen is gelegd in een dun velletje.

Dit is mijn gelatineblaadjesrecept. Ik gebruik dit recept voor verschillende dingen, zoals mijn flexibele vlindervleugels voor de insectenverjaardagstaart van mijn dochter, zeilen voor mijn piratenschiptaart en sinds kort mijn eetbare glittertutorial. Je kunt ook gelatinezeilen maken!

Je kunt bladgelatine combineren met verschillende hoeveelheden voedselkleurstof, dusts of eetbare metallics om het verschillende kleuren te geven.

Gelatine zeil

Om een gelatinezeil te maken, borstel ik het gelatinemengsel op plasticfolie, in een spettervorm. Zodra de gelatine niet meer vloeibaar is, kun je het hele stuk plastic oppakken en over een fles draperen om een nacht te drogen.

De volgende dag kun je de plasticfolie eraf halen en heb je een prachtig gelatinezeil!

Leer hier meer over in mijn tutorial over gesuikerde bruidstaarten.

Gelatineblad recept

Het basisrecept voor gelatine is 5 theelepels knox gelatine in poedervorm (geen pakjes) opgelost in ¼ kopje koel water. Er zijn echter een paar dingen die je moet weten over dit proces. Je kunt voedselkleurstof, parelmoerstof, metallic stof of vrijwel alles wat je maar wilt toevoegen aan dit basisrecept. Dit is geweldig voor het maken van gelatinebellen zoals in de tutorial van Sara Myers Bubble Cake.

Tips voor gelatineblaadjesrecepten

 • Wanneer je de gelatine in poedervorm over het water strooit, zorg er dan voor dat je het langzaam doet en het allemaal gelijkmatig in het water laat opnemen. Als je gelatinekorrels ziet die niet zijn opgelost, doe er dan iets meer water bij. Het kan langer duren om te drogen, maar je wilt niet dat er onopgeloste gelatine overblijft.
 • Laat het mengsel ongeveer 5 minuten zitten. Dit wordt "blooming" genoemd en is eigenlijk het proces waarbij de gelatine de gelatine volledig absorbeert. Klinkt chiquer dan het in werkelijkheid is.
 • Zodra je gelatine is opgeblazen, moet je het voorzichtig verwarmen. 30 seconden in het begin en daarna steeds 15 seconden. Als je de gelatine kookt of te heet verwarmt, verandert de integriteit van de gelatine en wordt het misschien niet goed hard.
 • Zodra je mengsel is afgekoeld, laat je het een paar minuten zitten. Je ziet misschien wat wit schuim naar de bovenkant komen. Dat schuim is niet je vriend. Je zult dat er met een lepel af willen scheppen, tenzij je probeert schuim te maken zoals ik deed voor mijn gummibier tutorial in de reuze hamburgertaart tutorial.
 • Nu kun je kleuren, stofjes etc. toevoegen. Ik heb de gelatine op plasticfolie uitgesmeerd en een nacht laten drogen. Het zal rimpelen en vervormen als het droogt. Als je een kleine hoeveelheid maïssiroop toevoegt (ongeveer 1-2 theelepels), wordt de gelatine enigszins flexibel. Dit is een goed mengsel om over wafelpapier te strijken.

Dus dat is het eigenlijk! Hopelijk heb je wat aan dit gelatinerecept. Laat het me weten als je er vragen over hebt in de comments of als je hulp nodig hebt!

Recept

Gelatine vel

Dit is mijn basisrecept voor het maken van gelatine. Soms laat ik het drogen om er een vel van te maken, soms combineer ik het met maïssiroop om er flexibele vellen van te maken. Het is heel veelzijdig. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 5 minuten Kooktijd: 1 minuut Droogtijd: 1 dag dag Koers: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 1 vel Calorieën: 67 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 5 theelepel knox gelatine in poedervorm
 • 2 oz koel water
 • 1 druppel vloeibare voedselkleurstof optioneel
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Giet water in een ondiepe schaal. Strooi gelatine gelijkmatig over het water en laat het 5 minuten intrekken.
 • Magnetron gedurende 30 seconden, dan roeren en indien nodig nog 15 seconden in de magnetron om volledig te smelten.
 • Laat 5 minuten zitten en belletjes zullen naar het oppervlak stijgen en een wit schuim vormen. Schep dit schuim van het oppervlak met een lepel en gooi weg
 • Je kunt dit basisrecept nu gebruiken door het te combineren met metallics, voedselkleurstoffen, maïssiroop of wat je maar nodig hebt. Bewaar restjes afgedekt in een bakje in de koelkast.

Voeding

Calorieën: 67 kcal

Gerelateerd bericht