Heb je je ooit afgevraagd waarom je aardbeien (of welke bes dan ook) niet lang houdbaar zijn in de koelkast? Het probleem zijn schimmelsporen die op alle bessen zitten! Gebruik dit bessenwasrecept om van vervelende schimmelsporen af te komen en je bessen dagen langer houdbaar te maken!

Of je nu een bessen-Chantillytaart maakt, of iets uitgebreids zoals mijn recept "Verse aardbeientaart met aardbeienbotercrème van verse aardbeien", met deze stappen kun je je bessen voorbereiden en bewaren zodat ze langer houdbaar zijn en je meer tijd hebt om ze tussendoor te gebruiken in je favoriete recepten.

Bessen zijn niet weg te denken uit het huishouden, maar helaas hebben ze een slechte reputatie. Het gebeurt wel vaker dat je een pak bessen koopt in de supermarkt en dat ze een paar dagen later al beginnen te rotten door schimmelsporen.

Op alle bessen zitten al schimmelsporen. Dat hoort gewoon bij een bes. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt doen!

Met deze stappen hieronder kun je de levensduur van je bessen verlengen, zodat ze dagen langer meegaan!

Hoe lang gaan bessen meestal mee?

Bessen blijven over het algemeen 3 tot 7 dagen goed als ze eenmaal geplukt en bewaard zijn. Het is het beste om je bessen in de koelkast te bewaren, dan verleng je hun versheid. Bessen die op kamertemperatuur worden bewaard zullen sneller bederven, tenzij ze in een koele, droge omgeving met temperatuurcontrole worden geplaatst.

Als het mogelijk is, is het het beste om bessen te kopen zowel wanneer ze in het seizoen zijn als bij lokale boeren. Als je lokaal winkelt, steun je niet alleen kleinere bedrijven en help je de gemeenschap, maar je koopt ook versere bessen die minder lang van de wijnstok zijn geweest.

Stap voor stap een bessenwasoplossing maken

Het is niet omdat aardbeien een kortere houdbaarheid hebben, dat je je moet laten ontmoedigen om ze te kopen. Er zijn een aantal zeer eenvoudige en effectieve stappen die je kunt nemen als je thuis aardbeien koopt en bewaart, die je aardbeien de beste kans geven op een langer dan gemiddelde levensduur.

Bessenwas Benodigdheden & Ingrediënten

 • Grote container
 • Papieren handdoeken
 • Vergiet
 • Witte azijn
 • Verse bessen

Stap 1 - Meng in een grote pan of kom 1 liter koel water met ½ kopje witte azijn (je kunt minder water en azijn gebruiken voor minder bessen)

Stap 2 - Laat de bessen ongeveer 10 minuten weken in deze azijn-water-was. Ik roer zachtjes met mijn hand om ervoor te zorgen dat alle bessen azijn krijgen.

Stap 3 - Laat de bessen uitlekken in een vergiet in de gootsteen en spoel ze even af. Afspoelen is niet echt nodig omdat de kleine hoeveelheid azijn de smaak niet zal beïnvloeden, maar ik doe het toch.

Stap 5 - Leg de bessen op keukenpapier en laat ze aan de lucht drogen tot ze helemaal droog zijn.

Stap 6 - Bewaar de droge bessen met een droog papieren doekje in een glazen of plastic bakje zonder deksel om de luchtstroom te bevorderen in de koelkast voor maximaal drie weken! Je kunt het bakje waar de bessen in zaten hergebruiken, zorg er alleen wel voor dat je het eerst wast!

Deze bessen zijn twee weken oud en zijn een beetje geslonken, maar nog steeds geen schimmel!

De azijn in deze aardbeienwas doodt schimmelsporen die ervoor zorgen dat je aardbeien bederven, zodat ze veel langer houdbaar zijn, tot wel drie weken in de koelkast!

Extra tips om je aardbeien langer houdbaar te maken

 • Controleer de bessen voordat je ze koopt. Als de bessen glanzen en er vers uitzien, zullen ze waarschijnlijk langer meegaan. Als de aardbeien er dof uitzien of verdorde steeltjes hebben, zullen ze waarschijnlijk niet zo lang meegaan als je zou willen.
 • Als je bessen koopt, draai de verpakking dan om. Beschimmelde bessen liggen meestal op de bodem, waar al het vocht zich verzamelt.
 • Geplette, beschimmelde of gekneusde bessen kun je beter niet bewaren, want de schimmel zal zich verspreiden naar de andere bessen.
 • Vocht is schadelijk voor bessen en daarom moet je ze droog bewaren om versheid en een lang leven te garanderen.
 • Door je bessen droog en gekoeld te bewaren, vertraag je het schimmel- en rottingsproces.
 • Controleer af en toe je opgeslagen aardbeien. Als er bessen zijn die beginnen te schimmelen of tekenen van bederf vertonen, haal ze dan uit de tros en zet de rest van de bessen terug in de opslag.

Bonustip!

Zelfs als je aardbeien niet gaan schimmelen, kunnen ze beginnen te verschrompelen door het verlies van vocht in de koelkast. Je kunt ze weer tot leven brengen en wat voller maken door oude bessen 20 minuten in ijswater te laten weken!

Ik bedoel... ze zijn niet zo goed als nieuw, maar ze zien er best goed uit!

Als je hebt genoten van deze uitleg over hoe je je aardbeien langer houdbaar kunt maken, gebruik dan gerust je verse aardbeien om een aantal van onze favoriete aardbeienrecepten na te maken:

 • Het Beste Aardbeien Shortcake Recept
 • Aardbeien kaneelbroodjes met roomkaasglazuur
 • Recept voor Bessenvulling
 • Aardbeien cake mix recept

Recept

Recept voor bessenwas

Hoe je bessen kunt wassen zodat ze tot wel drie weken langer houdbaar zijn! Het duurt maar 15 minuten! Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 5 minuten Weken: 10 minuten Totale tijd: 15 minuten Cursus: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 2 lb Calorieën: 10 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • zeef

Ingrediënten

 • 32 ons verse bessen
 • 1 liter koud water
 • 4 ons witte azijn
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

 • Combineer het water en de azijn in een grote voorraadpot of kom
 • Voeg je bessen toe en laat ze 10 minuten weken
 • Spoel de bessen lichtjes af met vers water en leg ze op wat keukenpapier om te drogen
 • Bewaar je bessen in de koelkast en geniet er tot drie weken van!

Video

Opmerkingen

 1. Je kunt de hoeveelheid water en azijn verlagen of verhogen voor het aantal bessen dat je hebt. Als je bijvoorbeeld maar een halve liter aardbeien hoeft te wassen, kun je 4 kopjes koud water en 2 eetlepels azijn gebruiken om de bessen te wassen.
 2. Zorg ervoor dat de bessen droog zijn voordat je ze bewaart om te voorkomen dat ze zompig worden.
 3. Kies bessen die geen tekenen van schimmel of kneuzingen vertonen voor maximale versheid en een lange levensduur
 4. Controleer de bessen af en toe op slechte bessen en verwijder ze onmiddellijk
 5. Fris oude bessen op door ze 20 minuten in ijswater te laten weken

Voeding

Portie: 4 ons

Gerelateerd bericht