Het maken van je eigen zuurdesem starter is zo lonend! In slechts 5-7 dagen, kan je prachtige broden maken van zuurdesem brood, pannenkoeken, pikelets en andere gebakken lekkernijen met natuurlijk gist dat al in je meel zit. Deze blog post zal je door alles leiden wat een beginner moet weten als hij voor de eerste keer een zuurdesem starter maakt.

Ik ga je niet de geschiedenis van zuurdesem vertellen of je extra informatie geven die je niet nodig hebt om aan de slag te gaan. Want toen ik probeerde te leren hoe ik een zuurdesem starter moest maken, werd ik overspoeld met informatie en had ik het gevoel dat het te ingewikkeld zou worden.

Ik verzeker je dat dit proces niet ingewikkeld is! Het vergt gewoon een beetje tijd en geduld. Als je niet je eigen starter wil maken, kan je altijd wat vragen aan een vriend! De meeste zuurdesem ouders zijn heel blij om wat van hun gevestigde zuurdesem starter te delen.

Voordat je begint, raad ik je aan om mijn GRATIS 7-dagen zuurdesem starter pdf te downloaden om dit proces bij te houden en notities te maken.

Dit bespaart je de moeite om je eigen zuurdesem te maken als je die route wilt volgen. Maar door je eigen zuurdesem te maken leer je veel over wat zuurdesem starter nodig heeft om echt te gedijen en geweldig brood te maken!

Ook al is deze post vereenvoudigd, er staat nog steeds een TON aan informatie onderaan deze post als je een paar veelgestelde vragen wilt doornemen, maar geloof me, begin gewoon en je zult gaandeweg leren.

Wat is zuurdesem starter?

Laten we even vaststellen wat starter eigenlijk is. Dit is slechts basisinformatie zodat je begrijpt wat we proberen te bereiken.

Zuurdesem is natuurlijke gist (die al in je bloem zit), gemengd met water en bloem. De bloem is het voedsel dat de gist eet en het water is de ideale omgeving die de gist helpt groeien. De gist heeft tijd en warmte nodig om te groeien.

Het maken van je eigen zuurdesem starter is een proces dat meerdere dagen (5-7) in beslag neemt omdat het tijd kost voor je gist om te eten, zich te vermenigvuldigen en sterk genoeg te worden om een brood van deeg te maken.

Om onze gist sterker te maken, moeten we het voedsel geven! Gist eet graag het zetmeel in de bloem. Terwijl het eet, maakt het gas, dat verandert in bellen. Dat gas komt vast te zitten in de gluten van het deeg en zorgt ervoor dat brood rijst als we het bakken.

Als onze gist zwak is... kan hij het zetmeel in het deeg niet opeten. Er wordt niet genoeg gas geproduceerd en je brood zal niet rijzen.

Zuurdesem starter voeden houdt in dat je het elke dag water en bloem geeft. Als de gist de bloem eet, bubbelt het en stijgt het en wordt het "actief". Als de gist eet, zal je starter stijgen in de pot. Op een bepaald moment zal het zijn hoogste punt bereiken en dan weer beginnen te dalen. Dit wordt de "piek" genoemd.

Als je starter op zijn hoogtepunt is, is hij het meest actief en sterk! Je wilt je starter pas gebruiken als hij in 5 uur of minder zijn hoogtepunt kan bereiken.

Nadat het alles heeft opgegeten, valt het terug naar de bodem van de pot en wordt het plat. Ongeveer 24 uur later. Dit is het moment waarop we de helft van de starter weggooien en vervangen door nieuw meel en water. Maak je geen zorgen, dit is geen verspilling! Het meel heeft een taak, het is voedsel voor de gist. We zullen later in deze post meer vertellen over wat we met het afval moeten doen.

Veel mensen proberen dit proces te overhaasten en willen de zuurdesem starter gebruiken voordat het sterk genoeg is. Probeer te begrijpen dat het kweken van gist tijd kost, net als het kweken van een tuin. Als je een pompoenzaadje plant en probeert pompoentaart te maken van een klein scheutje, zal het niet veel voor je doen. Het is belangrijk om de starter de tijd te geven om te groeien.

Als je starter eenmaal is aangemaakt, kun je hem op het aanrecht zetten en dagelijks voeden als je van plan bent om een paar keer per week te bakken. Als je niet meer dan één keer per week wilt bakken, kun je hem in de koelkast zetten en wekelijks voeden. Als je hem goed bewaart, gaat je zuurdesemstarter een leven lang mee en kun je eindeloos veel heerlijke broden bakken!

Duurt het lang om een zuurdesem starter te maken?

Je giststarter zal minimaal 5 dagen nodig hebben om te maken omdat in de eerste 5 dagen je bloem allerlei soorten gist en bacteriën bevat die niet geschikt zijn om mee te bakken. Het zal 5 dagen duren voordat de goede gist zich genoeg vermenigvuldigd heeft om een omgeving te maken die alleen geschikt is voor zuurdesem giststarter.

Je kunt meestal zien wanneer dit gebeurt, omdat je zuurdesem starter zal veranderen van ruikend naar natte sokken naar vers pittig brood.

Dus hoe lang duurt het? Dat hangt ervan af.

Stel je voor dat dit potje water de eerste dag van het maken van je starter voorstelt. Die kleine glitterpuntjes stellen voor hoeveel gist er van nature in de bloem zit. Niet veel.

Terwijl je je starter voedt met bloem en water, begint er een epische strijd. De gist vermenigvuldigt zich en doodt andere soorten gist en bacteriën in de pot (de dingen die we niet willen). Dit is meestal ongeveer het moment dat je starter echt slecht ruikt en waarom we starter niet weggooien voor dag 5.

Op dag 4 is er veel meer gist, maar niet genoeg om een brood te bakken. Je starter kan zoet beginnen te ruiken en meer naar gebakken brood.

Op dag 7 KAN je gist sterk genoeg zijn om te gebruiken om een brood te maken. Ik zeg KAN omdat het afhangt van hoe warm je kamer was, met wat voor soort bloem je bent begonnen en of je gefilterd water hebt gebruikt etc etc. Er zijn een miljoen factoren om rekening mee te houden, maar onthoud... het maken van een starter kost tijd en geduld. Begin niet opnieuw! Blijf gewoon voeden en warmte en tijd geven totdat je vooruitgang ziet.

Houd er dus rekening mee dat je deze starter waarschijnlijk pas over minstens 5 dagen zult gebruiken om brood te maken, misschien zelfs pas over 7 dagen. MAAR ik zal je laten zien hoe je de restjes kunt gebruiken om lekkere hapjes te maken, zodat je in ieder geval zo snel mogelijk kunt beginnen met het waarderen van je kleine gisttuin.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Volkoren meel - Je kunt zuurdesem starter maken van elke soort ongebleekt meel Bleekmiddel weerhoudt gist er echt van om te groeien, dus als je ongebleekte bloem kunt krijgen, zal dit proces ongelooflijk eenvoudig zijn. Nog beter, gebruik volkorenmeel om mee te beginnen. In volkorenmeel zit al een grotere hoeveelheid gist ingebouwd, dus het geeft je starter een vliegende start naar succes.

Gefilterd water - Als je een zuurdesem starter maakt, wil je gefilterd water gebruiken. Gist houdt niet van chemicaliën zoals chloor Ik had toevallig een grote 2-gallon kan met gefilterd water in mijn garage, dus dat heb ik gebruikt. Je kunt kraanwater gebruiken als dat alles is wat je hebt, maar nogmaals, het proces kan veel langzamer zijn en je gist kan niet groeien, dus het gebruik van flessenwater zal het veel gemakkelijker voor je maken.

Tijd - Je denkt misschien niet aan tijd als een ingrediënt, maar in het geval van zuurdesem is het dat zeker wel. De tijd bijhouden is de sleutel om te begrijpen hoe lang je starter al aan het groeien is en of het gevoed moet worden. Ik heb mijn telefoon gebruikt om timers in te stellen om me eraan te herinneren om te voeden, wat ongeveer 5 minuten duurt.

Een warme ruimte om te groeien - Een ander ingrediënt waarvan je misschien niet denkt dat het belangrijk is, is de temperatuur. Gist heeft warmte nodig om te groeien. Als het koud is in je huis (onder de 70º) zal de gist veel langzamer of helemaal niet groeien. (Dat betekent niet dat het dood is, het is gewoon te koud om te groeien). Gebruik, indien mogelijk, flessenwater dat is opgewarmd tot 85º-95ºF om de groei te bevorderen. Bewaar je starter in een ruimte die warm is (80ºF-90ºF) en tocht-...Vrij. Een gebruikelijke plaats is bovenop de koelkast of in de oven met het licht aan (zorg ervoor dat je de oven kraakt als het licht te warm is, het mag niet warmer zijn dan 90ºF in de oven).

Als je huis extreem warm is (boven de 80º) kan je gist erg snel groeien. In dit geval moet je het misschien vaker voeden of in een koelere ruimte van je huis bewaren.

Als je starter eenmaal staat en regelmatig groeit, hoef je je niet zoveel zorgen meer te maken over de temperatuur van de kamer.

Welke apparatuur heb je nodig?

Keukenweegschaal - Je hoeft er geen te hebben, maar het maakt het proces een stuk makkelijker. Ik ben helemaal voor makkelijk.

Clean 4 Cup Containe r - Ik heb een IKEA maatbeker met een inhoud van 4 kopjes gebruikt en hij werkte zo goed! Ik heb hem van tevoren door de vaatwasser gehaald om ongewenste bacteriën te doden. Hij heeft mooie rechte zijkanten zodat je gemakkelijk kunt zien hoeveel de starter is gerezen en de lijnen voor het meten zijn geweldige visuele aanwijzingen. Als je niet zo'n beker hebt, kun je alles gebruiken. Zorg er alleen voor dat hij schoon en niet te groot is, anders is het moeilijk bij te houden.groei.

Gebruik geen metaal! Zuurdesem is erg zuur en vreet metalen bakjes aan die vervolgens in je eten terecht komen.

Hoe Zuurdesem Starter Stap voor Stap Maken

Dag 1 : - 8 AM Als je 's ochtends opstaat (voor mij het makkelijkst als eerste) combineer dan 150 g volkoren tarwebloem en 150 g gebotteld of gefilterd water verwarmd tot 90ºF in een schone kom. Meng het met je hand en knijp tot je geen meel of klontjes meer voelt. Doe de starter in je schone bak en dek het losjes af met een stuk plasticfolie of een handdoek. Je zult je starter morgen op hetzelfde moment van de dag voeden, dus wees voorbereid en zet een wekker als je een herinnering nodig hebt.

Pro Tip - Als je gelijke delen bloem en water in gewicht gebruikt, wordt dit 100% hydratatie genoemd. Je zult meer leren over hydratatie niveaus wanneer we zuurdesembrood maken.

Wat gebeurde er na 24 uur? Nog een paar belletjes, het stinkt verschrikkelijk en het stijgt een beetje.

Dag 2 Ik weet dat het pijn doet om dit te doen, maar geloof me, deze starter is nergens goed voor behalve als voedsel voor de gist op dit moment. Er zitten nog steeds veel slechte bacteriën en gist in de starter die we niet willen eten.

Als we het niet weggooien, hebben we uiteindelijk VEEL te veel starter en verspillen we meer bloem door het elke dag te voeden, dus het is het beste om de helft weg te gooien.

Je kunt de hoeveelheid starter die je moet weggooien op het oog raden, maar hier helpt een bak met afgemeten lijnen echt visueel. Ik gebruik een lepel om de mijne eruit te scheppen.

Verwijder de helft van de starter. Er zou nog ongeveer 75 g in de verpakking moeten zitten. Geef de starter 75 g volkoren tarwemeel en 75 g gebotteld water dat is opgewarmd tot 90ºF. Roer met je lepel tot je geen bloem meer ziet en dek het dan weer af. Dit duurt maximaal 5 minuten.

Wat gebeurde er na 24 uur? Niet veel! Een paar belletjes, geen stijging, ruikt nog steeds verschrikkelijk.

Dag 3 Het kan zijn dat je belletjes begint te zien in de starter. Dit is goed! Het betekent dat er geweldige dingen gebeuren op microscopisch niveau. Als je niets ziet, maak je dan geen zorgen! Ga gewoon door. Als je op enig moment vloeistof ziet, is het oké! Allemaal normaal. NIET STRAFEN.

 • Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g volkorenmeel en 75 g flessenwater toe. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.

Wat gebeurde er na 24 uur? - We hebben bubbels, een heel klein beetje rijzen en een heleboel vieze luchtjes!

Dag 4 Het "activiteitsniveau" (belletjes) kan afnemen, maar maak je geen zorgen! Je hebt je starter niet gedood. KEEP. GOING. Je ziet misschien vloeistof boven of onder de starter, dit heet "hooch" en is een bijproduct van de gistactiviteit. Het is een GOED ding om te zien. Het betekent dat je gist honger heeft!

 • Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g volkorenmeel en 75 g flessenwater toe. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.

Wat gebeurde er na 24 uur? Veel minder borrelen maar iets meer rijzen. De geur is iets beter.

Dag 5 Vandaag kunnen we overschakelen van het voeden met volkorenmeel naar het gebruik van ongebleekt broodmeel of ongebleekt bloem voor alle doeleinden wat langer duurt voor de gist om te verwerken, dus hij krijgt niet zo snel honger als hij sterker wordt.

We zullen ook onze starter TWEE KEER per dag gaan voeden om hem een grotere boost te geven Je kunt het afval nu gebruiken om lekkere zuurdesem pikelets, pannenkoeken of beschuitjes te maken. Heel gemakkelijk om te maken en ongelooflijk lekker!

 • In de ochtend - Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel of ongebleekt bloem toe en 75 g water uit een fles. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.
 • s Avonds (12 uur later) - Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel of ongebleekt bloem toe en 75 g water uit een fles. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.

Wat gebeurde er na 24 uur? Het lijkt erop dat de starter op een gegeven moment is verdubbeld en weer is gaan vallen omdat hij geen meel meer had om te eten. De geur is zoet en pittig.

Dag 6 Je ziet misschien veel activiteit en veel bubbels en denkt dat je klaar bent om brood te bakken, maar op dit moment is onze starter een wild beest dat niet erg betrouwbaar is. Hoewel je zou kunnen proberen om een brood te maken, kan het zijn dat het niet rijst omdat de starter niet erg sterk is.

 • In de ochtend - Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel of ongebleekt bloem toe en 75 g water uit een fles. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.
 • s Avonds (12 uur later) - Verwijder de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel of ongebleekt bloem toe en 75 g water uit een fles. Roer tot je geen droog meel meer ziet, dek losjes af en zet terug op een warme plek.

Wat gebeurde er na 24 uur? Het lijkt erop dat de starter op een gegeven moment is verdubbeld en weer is gaan vallen omdat hij geen meel meer had om te eten. Dat is een goed teken als de starter verdubbelt in grootte. De geur is zoet en pittig.

Nu is het een goed moment om je starter elk uur te controleren om te zien wanneer hij zijn "piek" bereikt, zodat je weet wanneer hij het meest actief is.

Hoe weet je wanneer je starter zijn hoogtepunt heeft bereikt? Wanneer je de starter in een schone pot doet, markeer je waar het niveau van de starter begint. Wanneer het naar zijn hoogtepunt stijgt en begint te dalen, kun je een lijn zien waar het het hoogste punt heeft bereikt.

Noteer hoeveel uur het duurde vanaf het moment dat je voedde tot het moment dat het zijn hoogtepunt bereikte.

Dag 7 en verder Tegen deze tijd zou je starter moeten "stijgen en dalen" na het voeden, afhankelijk van de temperatuur van het water en de kamer. Warm water en kamertemperatuur leiden tot snellere fermentatietijden. De starter zou zoet en pittig moeten ruiken en veel belletjes moeten hebben.

We zullen onze starter nu maar één keer per dag voeden om ze actief te houden. Je kunt je starter ook overzetten in een nieuw potje en ze een naam geven! Je hebt tenslotte net een levend wezen gecreëerd dat je hebt gevoed en verzorgd en als je dat blijft doen, zal het nog generaties lang meegaan!

FAQ en tips

Wat als ik mijn starter niet elke dag wil voeden?

Als je niet regelmatig brood bakt, kun je je starter na het voeden een week in de koelkast laten afkoelen. Gevestigde starters zijn echter vrij veerkrachtig en kunnen na MAANDEN in de koelkast zonder voeding weer tot leven komen. Als je brood wilt bakken, haal je de starter een paar dagen voordat je van plan bent het deeg te maken tevoorschijn. Voed twee keer per dag ('s ochtends en 's avonds zoals we deden in debegin) en het zou in een mum van tijd terug moeten stuiteren.

Heb ik mijn starter gedood?

De gist verteert de suikerverbindingen in de bloem en produceert kooldioxide (het enige zuurdesemmiddel in zuurdesembrood) en alcohol.

Als het buiten koud is, zal de starter niet veel groeien of als hij nog jong is, groeit hij op sommige dagen een ton en op andere dagen helemaal niet. Wees gewoon flexibel en voer zoals gewoonlijk.

Het enige dat je starter kan doden, is als hij te heet wordt (boven 138ºF) of als hij al zo lang honger heeft dat hij niet meer actief is.

Ik zie water in mijn starter? Heb ik mijn starter gedood?

Nee. Je hebt je starter niet gedood. Dat is alcohol van de starter die aan het eten is, ook wel "hooch" genoemd. Je starter heeft tonnen gegeten en heeft honger! Giet het af of roer het er weer doorheen en voed zoals gewoonlijk.

Het is nu 7 dagen geleden en mijn starter komt niet meer op, is hij dood?

Ik beloof je dat je starter niet dood is. Weet je nog wat het vierde ingrediënt voor een starter is? Temperatuur. De kans is groot dat je starter koud is. Zorg ervoor dat je hem voedt met warm gefilterd of gebotteld water, ongebleekt meel en plaats hem in een warme ruimte. Je kunt ook proberen hem in de oven te zetten met het licht aan, maar zet de oven niet aan!

Wat moet ik doen als ik schimmel zie in mijn starter?

Als je schimmel ziet groeien in je bak, moet je je starter weggooien. Dit kan gebeuren als de bak die je gebruikt niet schoon was of als je per ongeluk voedseldeeltjes in je starter hebt gedaan. Of soms gebeurt schimmel gewoon. Het komt echter niet vaak voor, dus maak je geen zorgen over schimmel.

Wanneer kan ik starter gebruiken om brood te maken?

Na 7 dagen zou je starter sterk genoeg moeten zijn om brood te bakken, maar sommige mensen raden aan om een maand te wachten! Ik kon persoonlijk niet zo lang wachten, maar mijn eerste brood zag er zo uit.

WHOMP WHOMP

Laat dit dus een les zijn om te wachten tot je starter klaar is en niet af te gaan op exacte data en tijden. Je starter leeft!

Markeer na het voeden altijd het niveau van je starter.

Controleer je starter na 12 uur en je zou een lijn moeten kunnen zien waar de starter het hoogst steeg (de piek) en daarna weer begon te dalen. Dit is veel gemakkelijker te zien als je een schone pot gebruikt of in ieder geval de zijkanten afschraapt na het voeden.

Zodra je starter twee of drie keer zo groot is, kun je hem testen om te zien of hij klaar is om een brood te maken.

Hoe de starter testen om te zien of hij gebruiksklaar is

De meeste zuurdesem broodrecepten zullen je instrueren om een levain te maken voordat je het deeg maakt. Levain is gewoon een fancy woord voor een mengsel van gezonde starter, bloem en water op het hoogtepunt van activiteit.

Verschillende recepten vermelden verschillende hoeveelheden meel en water om een levain te maken, dus volg gewoon het recept. Ik gebruik een levain van 50 gram ongebakken starter, 50 gram warm gefilterd water van 90ºF en 50 gram volkoren meel.

Nadat je levain hebt gemaakt, markeer je de hoogte en plaats je het op een warme plek (80ºF-95ºF).

Na een uur markeer je opnieuw de hoogte, die moet nu stijgen.

Na twee uur markeer je de hoogte. Het moet nog steeds rijzen.

Ga door met het markeren van de hoogte totdat deze verdubbelt in grootte. Als je levain binnen 5 uur in omvang verdubbelt, kun je er brood van maken. De mijne verdrievoudigt meestal in grootte in ongeveer 3 uur als dat je een idee geeft van waar je op moet mikken.

Dit is ook een goede manier om te weten hoe snel je levain zal verdubbelen en zal je helpen je broodbakschema beter te plannen.

Als het niet verdubbelt, ga dan door met twee keer per dag voeden tot het wel verdubbelt.

Hoe bewaar ik mijn zuurdesem starter?

Je kunt je starter op het aanrecht bewaren in zijn bakje. Voer het één keer per dag als je van plan bent om een paar keer per week te bakken.

Als je van plan bent om een week of langer niet te bakken, bewaar je starter dan in de koelkast. Je hoeft hem dan maar één keer per week te voeden. Ik heb de mijne een paar weken laten staan en kon hem met een paar voedingen nog steeds terugbrengen.

Als je absoluut niet lang met je starter wilt knoeien, kun je het dun uitspreiden op wat plasticfolie en het laten drogen. Verkruimel het, doe het in een ziplockzak en leg het in de vriezer (zorg ervoor dat je het labelt). Als je klaar bent om het weer te gebruiken, haal je het eruit, voeg je gelijke delen water naar gewicht toe en begin je het te voeden met intervallen van 12 uur totdat het weer borrelt en levendig is.

Wanneer moet ik mijn zuurdesem starter voeden?

Ik voed mijn starter elke dag rond 9 uur 's ochtends. Dat voelt voor mij gewoon het handigst. Je kunt voeden wanneer het voor jou goed voelt, maar probeer het wel gelijkmatig verdeeld te houden.

Ik maak ook mijn levain op hetzelfde moment dat ik mijn starter voed.

Rond 2 uur 's middags heeft mijn levain zijn hoogtepunt bereikt en ben ik klaar om mijn deeg te maken zodat ik de volgende dag mijn zuurdesembrood kan bakken.

Het voeden van je zuurdesem starter met meer voedsel houdt je starter milder en zoeter van smaak. Wanneer je starter echt honger krijgt en al zijn beschikbare voedsel opeet, dan wordt hij pas echt zuur. Als je van die smaak houdt, denk er dan aan om je starter te gebruiken nadat je starter zijn hoogtepunt heeft bereikt en net weer begint te dalen.

Als je zoals ik bent en graag veel zuurdesem weggooit (voor ontbijtpannenkoeken of beschuitjes), dan kan je de hoeveelheid starter die je elke dag voeden verhogen en dus meer weggooien.

Je kunt je starter in leven houden met heel weinig bloem. Geef de starter elke dag 50 g bloem en water.

Hoe lang duurt het weggooien?

Je kunt je dagelijkse afval bewaren en in een apart bakje in de koelkast zetten als je het niet meteen wilt gebruiken. Sommige mensen bewaren hun wekelijkse afval om in het weekend te gebruiken.

Weggooi wordt zuurder na verloop van tijd dus ik zou proberen om er zo snel mogelijk zuurdesem pannenkoeken of zuurdesem pikelets van te maken. Bekijk meer zuurdesem weggooi recepten op King Arthur Flour.

Verwante Recepten

Zuurdesem Brood Voor Beginners

Zuurdeeg Pikelets

Zuurdeeg Discard Pannenkoeken

Snel Brood Recept

Recept

Hoe Zuurdesem Starter Maken Voor Beginners

Hoe maak je een zuurdesem starter voor de absolute beginner. De juiste ingrediënten, gereedschappen en technieken om die zuurdesem starter te laten groeien bij je eerste poging! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 5 minuten Kooktijd: 0 minuten Rusttijd: 7 dagen dagen Totale tijd: 7 dagen dagen 5 minuten minuten Koers: Bijgerecht Keuken: Frans Porties: 4 porties Calorieën: 725 kcal Auteur:Elizabeth Marek

Uitrusting

 • 4 Kopjes schoon potje of bakje met rechte zijkanten

Ingrediënten

 • 150 gram Volkorenmeel (ongeveer een kopje) plus meer voor de voeding
 • 150 gram gebotteld of gefilterd water van 90ºF (ongeveer ¾ kopje) plus meer voor het voeren
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Zuurdesem starter schema

 • Voordat je begint: We beginnen met voeden met volkorenmeel tot en met dag 4. Op dag 5 gaan we over op ongebleekt broodmeel of bloem voor alle doeleinden voor het voeden, dus zorg ervoor dat je daar ook wat van bij de hand hebt. Gebruik warm (90ºF gefilterd of gebotteld water als je kunt om de groei te bevorderen).
 • Dag 1 - Combineer 's ochtends als je wakker wordt 150 g volkoren tarwemeel en 150 g warm (90ºF) gebotteld of gefilterd water in een kom met je hand tot er geen droog meel overblijft.
 • Doe het mengsel in een schone pot met rechte zijkanten. Zorg dat er minstens 4 kopjes vloeistof in kunnen. Een grote mason jar of maatbeker werkt hier prima voor.
 • Dag 2 - Roer op hetzelfde moment van de dag je starter door en verwijder dan de helft van de starter en gooi deze weg. Je kunt op dit moment geen afval eten.
 • Voeg 75 g volkorenmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer over is. Dek losjes af met plasticfolie en zet op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk).
 • Dag 3 - Verwijder op hetzelfde moment van de dag de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g volkorenmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer overblijft. Dek losjes af met plasticfolie en plaats op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk).
 • Dag 4 - Verwijder op hetzelfde moment van de dag de helft van de starter en gooi deze weg. Voeg 75 g volkorenmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer overblijft. Dek losjes af met plasticfolie en plaats op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk).
 • Dag 5 - Begin met het voeren van ongebleekt broodmeel in plaats van volkorenmeel, twee keer per dag, elke 12 uur. Haal 's ochtends de helft van de starter eruit en gebruik deze om weggooirecepten te maken, zoals pannenkoeken of pikelets! Voeg 75 g ongebleekt broodmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer over is. Dek losjes af met plasticfolie en plaats op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk).Herhaal dit 12 uur later in de nacht.
 • Dag 6 - Verwijder 's ochtends de helft van de starter en gooi deze weg of gebruik deze voor weggooirecepten. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer over is. Dek losjes af met plasticfolie en plaats op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk). Herhaal dit 12 uur later in de nacht.
 • Dag 7 - Als je starter verdubbelt in grootte, hervat dan het voeden 1 keer per dag. Als je starter nog steeds niet verdubbelt, blijf dan 2 keer per dag voeden totdat dit wel het geval is. Voeg 75 g ongebleekt broodmeel en 75 g warm (90F) gefilterd water toe. Roer tot er geen droog meel meer over is. Dek losjes af met plasticfolie en plaats op een warme plek (boven op de koelkast is gebruikelijk). Je kunt je starter nu overbrengen naar een andere container als je dat wilt.Als je wilt dat het zijn vaste thuis wordt, kun je het in dezelfde pot bewaren. Was je pot niet dagelijks af! Er zit belangrijke gist in die de starter in leven houdt. Je kunt af en toe de buitenkant en de rand schoonvegen om het schoon te houden. Ik doe mijn starter één keer per week over in een schone pot zodat ik de andere pot kan afwassen.
 • Als je starter verdubbelt in grootte dan is hij klaar om brood te bakken! Volg de instructies in de blog post over het testen van je starter om te zien of hij klaar is om brood te bakken en ga dan naar de zuurdesembrood post om te leren hoe je je eerste zuurdesembrood maakt!

Video

Opmerkingen

 1. Volkoren meel is het beste meel om mee te beginnen omdat het een hogere hoeveelheid gist en microbiële inhoud heeft, maar je kunt ook ongebleekt all-purpose of broodmeel gebruiken om een zuurdesem starter te maken.
 2. Het gebruik van gefilterd water of water uit flessen is het beste voor het maken van een zuurdesem starter. Zodra je starter is gemaakt kun je overstappen op kraanwater, zolang er maar niet veel chloor in zit.
 3. Als je warm water (90ºF) gebruikt, zal je starter beter groeien. Ik warm de mijne een paar seconden op in de magnetron en gebruik dan een thermometer om de temperatuur te controleren. Na een tijdje kun je met je vinger zien of het water warm genoeg is.
 4. Na 5 dagen van voeden en weggooien van je starter, kan je beginnen met het koken van het afval. Ik maak graag zuurdesem pannenkoeken met wat vers gehakte bieslook en boter in de ochtend nadat ik mijn starter heb gevoed.
 5. Probeer geen brood te bakken met je zuurdesem starter tot dag 7. De zuurdesem starter heeft tijd nodig om te groeien en aan kracht te winnen voordat het een brood kan laten rijzen.
 6. Als je maar één keer per week wilt bakken, bewaar je de zuurdesem dan in de koelkast. Als je zaterdag zuurdesem wilt eten, haal je de zuurdesem op woensdag uit de koelkast en voed je hem. Voed hem donderdag opnieuw en begin vrijdag met het maken van je brood. Zuurdesem vereist wat planning vooraf, maar het grootste deel van de tijd is hands-off.
 7. Zodra je starter is aangemaakt, kun je hem een maand in de koelkast bewaren zonder te voeden. Herleef door te voeden zoals wij deden op dag 5 van onze initiële starter met twee voedingen per dag gedurende twee dagen tot hij weer borrelt en blij is.

Voeding

Portie: 1 portie

Gerelateerd bericht