Karnemelkvervanger

Stela TurnerStela Turner 0 Reacties

Hoe maak je een karnemelkvervanger

Deze karnemelkvervanger gebruikt maar twee ingrediënten en is in 5 minuten gemaakt. Heb je karnemelk nodig voor een recept? Haast je niet naar de supermarkt als je thuis je eigen karnemelkvervanger kunt maken. Ik heb er ook een heleboel andere variaties bijgedaan, waaronder zuivelvrije, dus je vindt er zeker een die voor jou werkt.

Ik kocht nooit zo vaak karnemelk totdat ik het red velvet cake recept maakte. Ik kreeg nog nooit zoveel complimenten over een cake. Al snel smeekten mensen me om een white velvet cake recept en een black velvet cake recept.

Karnemelk is een van die ingrediënten die ik absoluut niet kan overslaan als ik naar de supermarkt ga.

Maar soms vergeet ik een voorraadje aan te leggen en besef ik dat ik maar een paar ons karnemelk bij de hand heb, maar ik heb 8 ons nodig! EEK!

Dus zocht ik op hoe je een goede karnemelkvervanger maakt en ik was aangenaam verrast toen ik zag dat je eigen karnemelk maken niet alleen super simpel is, maar dat je deze ingrediënten waarschijnlijk al in je koelkast hebt liggen.

Lees verder voor meer informatie over wat karnemelk eigenlijk is en waarom het een van de beste ingrediënten is om mee te bakken.

Wat is karnemelk?

Traditioneel is karnemelk de vloeistof die overblijft na het maken van boter. Wist je dat je je eigen boter kunt maken? Dat moet ik eens proberen!

Maar ik dwaal af...

Karnemelk bevat weinig vet en het meeste eiwit dat oorspronkelijk in de melk zat. Echte karnemelk fermenteert op natuurlijke wijze tot een dikke, pittige crème en is zuur van aard. Maak je geen zorgen, gekweekte karnemelk is ook gepasteuriseerd (net als alle commerciële melk) om alle bacteriën te doden en het veilig te maken om te drinken.

Tegenwoordig wordt karnemelk commercieel gemaakt door een speciale cultuur toe te voegen aan magere melk om die dikke en romige karnemelk te maken. Sommige mensen drinken het zelfs!

Waarom is karnemelk zo lekker om mee te bakken?

Karnemelk geeft een aangename smaak aan gebak, brood en koekjes, terwijl het weinig vet toevoegt. Net als yoghurt en zure room helpt dit zure ingrediënt ook gluten zachter te maken, waardoor gebakken producten een zachtere textuur en meer body krijgen. Kijk eens naar deze geweldige textuur op mijn roze fluwelen cake.

Karnemelk reageert met zuiveringszout en helpt snelle broodrecepten beter rijzen.

Je kunt de melk in elk recept vervangen door karnemelk, maar dan moet je misschien wel de rijsmiddelen aanpassen. Als het recept alleen bakpoeder vraagt, moet je het bakpoeder een beetje verminderen en vervangen door baking soda.

Als je karnemelk in een recept wilt vervangen door gewone melk, moet je het tegenovergestelde doen. Verminder de baking soda en verhoog de hoeveelheid bakpoeder. Exacte hoeveelheden variëren en is iets wat je moet testen.

Hoe maak je een zelfgemaakte karnemelkvervanger?

Er zijn een heleboel manieren om een karnemelkvervanger te maken, dus kijk eens in je voorraadkast wat je in huis hebt en kies dan een van de volgende manieren om je eigen karnemelkvervanger te maken.

Gekoelde melk

 • 8 ons melk
 • 1 eetlepel witte azijn of citroensap

Voeg je azijn of citroensap toe aan je melk en roer. Laat het 5 minuten staan en het zal beginnen in te dikken. nu is het klaar voor gebruik.

Melk met wijnsteen

Wijnsteen is letterlijk zuurgraad in poedervorm.

 • 8 ons melk
 • 1 ½ theelepel room van tandsteen

Voeg de room van wijnsteen toe aan de melk, roer en laat 5 minuten op kamertemperatuur staan voor gebruik.

Zure room karnemelk vervanger

Je kunt karnemelk voor elk recept vervangen door zure room in gelijke hoeveelheden.

Griekse yoghurt karnemelk vervanger

Je kunt ook Griekse yoghurt gebruiken als karnemelkvervanger, maar dan moet je het een beetje verdunnen met gewone melk.

 • ¼ kopje gewone melk
 • ¾ kopje Griekse yoghurt

Roer de melk en Griekse yoghurt door elkaar en gebruik het zoals aangegeven in je recept.

Karnemelk in poedervorm

Als je karnemelk niet zo vaak gebruikt, maar wel altijd het echte werk bij de hand wilt hebben, kun je een blik karnemelkpoeder kopen. SACO is een populair merk. Karnemelkpoeder is ook geweldig voor op reis.

Interessant genoeg is de instructie voor SACO karnemelk in poedervorm om de karnemelk in poedervorm toe te voegen aan je droge ingrediënten en vervolgens een passende hoeveelheid water toe te voegen aan de natte ingrediënten.

Voorbeeld: 1 kopje karnemelk = 4 eetlepels Saco karnemelkmix + 1 kopje water.

Zuivelvrije karnemelkvervanger

 • 6 ons zuivelvrije yoghurt
 • 2 ons amandel-, soja- of rijstmelk
 • ½ theelepel witte azijn

Combineer yoghurt, zuivelvrije melk en ½ theelepel witte azijn. Laat 5-10 minuten staan voor gebruik.

Kun je karnemelk invriezen?

Als je bent zoals ik en je een aanbieding niet kunt weerstaan, kom je misschien in de verleiding om karnemelk in grote verpakkingen te kopen bij bijvoorbeeld COSTCO of Smart Food Service. Als je meer karnemelk hebt dan je kunt gebruiken, kun je het gemakkelijk invriezen.

Ik raad sterk aan om het in vooraf afgemeten porties in te vriezen, zodat je het later makkelijk kunt afmeten.

Een populaire techniek is om karnemelk in ijsblokjesbakjes te gieten. Eén ons per blokje, zodat je gemakkelijk kunt uittellen hoeveel ons je nodig hebt, afhankelijk van het recept dat je maakt.

Ontdooien en klaar! Hoe gemakkelijk is dat?

Om mijn ijsblokjes nauwkeurig te meten, gebruik ik mijn keukenweegschaal. Plaats het bakje op je weegschaal en druk op de tarraknop om het gewicht terug te brengen naar nul.

Giet je karnemelk in het eerste blokje tot je één ons hebt bereikt en stop dan. Ga verder met het volgende blokje en ga zo door tot het hele bakje vol is.

Klaar om te zien wat karnemelk kan doen? Bekijk deze recepten!

Witte fluwelen karnemelkcake

Rood fluwelen karnemelk cake

Roze fluwelen karnemelkcake

Zwart fluwelen karnemelk cake

Zoet Iers sodabrood

Citroen bosbessen karnemelk cake

Recept

Karnemelkvervanger

Deze karnemelkvervanger gebruikt slechts twee ingrediënten en is in 5 minuten klaar. Heb je karnemelk nodig voor een recept? Haast je niet naar de supermarkt als je thuis je eigen karnemelkvervanger kunt maken. Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 5 minuten Bereidingstijd: 5 minuten Koers: Dranken Keuken: Amerikaans Porties: 8 ons Calorieën: 18 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 8 ons melk
 • 1 eetlepel witte azijn of citroensap

Instructies

 • Voeg je azijn toe aan je melk en roer. Laat 5 minuten staan voordat je het gebruikt.

Voeding

Portie: 8 ons

Gerelateerd bericht