Superzachte en fluweelzachte citroentaart met zelfgemaakte lemon curd, citroenganache en een overheerlijke citroenroomkaasglazuur! Deze citroentaart smelt letterlijk in je mond, zo zacht en mals is hij. Na het proberen van dit recept heb je nooit meer een ander citroentaartrecept nodig!

Deze citroentaart is een lezersfavoriet en krijgt altijd lovende kritieken! Als je niet bekend bent met het maken van een laagjescake, bekijk dan mijn video over hoe je je eerste cake maakt om de basis en terminologie onder de knie te krijgen.

Als ik deze taart maak, maak ik mijn kwark een dag van tevoren, zodat het de tijd heeft om af te koelen in de koelkast. Je kunt je taarten ook van tevoren bakken als je wilt, en ze dan in plasticfolie wikkelen en invriezen tot je klaar bent om te decoreren.

Wat staat er in deze blogpost?

  Ingrediënten citroentaart

  Deze citroentaart heeft heel veel natuurlijke citroensmaak dankzij citroensap, citroenschil en wat puur citroenextract. Als je van plan bent om de lemon curd te maken (wat je TOTAAL zou moeten doen), zorg er dan voor dat je minstens 8 grote citroenen hebt voor de taart en de curd samen of je kunt citroensap kopen om in de curd te gebruiken als je geen zin hebt om een heleboel citroenen te persen.

  We gaan ook een citroenganache maken, maar in plaats van room gebruiken we citroensap! Wist je dat je ganache kunt maken met citroensap? Mind blown!

  Je hebt ook roomkaas en ongezouten boter nodig voor het glazuur. Bekijk de volledige ingrediëntenlijst op de receptkaart onderaan deze post.

  Wat maakt deze citroencake zo vochtig?

  Dit citroencake recept heeft, net als mijn vanillecake en witte fluwelen karnemelkcake recepten, een aantal belangrijke ingrediënten voor maximale vochtigheid en een smeltzachte fluwelen textuur.

  • Karnemelk - breekt de gluten in cakemeel af en reageert met zure ingrediënten om een zeer luchtige en zachte cake te maken die extreem mals is! Geen karnemelk? Geen probleem, je kunt je eigen karnemelkvervanger maken.
  • Taartbloem - In cakemeel zitten minder gluten dan in AP meel, wat resulteert in een zeer zacht cakekruim. **Let op, je kunt niet die truc toepassen waarbij je AP bloem vervangt door maïzena, anders krijg je maïskoekjes. Als je in het Verenigd Koninkrijk woont, zoek dan naar Shipton Mills zachte cake- en deegbloem, of andere bloem met een eiwitgehalte van 9% of minder.
  • Omgekeerde mengmethode - De omgekeerde crèmemethode is het proces waarbij je de droge ingrediënten met boter bestrijkt voordat je de vloeistoffen toevoegt. Deze boter "verkort" de glutenstrengen en geeft de cake zijn fluwelen kruim.
  • Olie - Heel belangrijk in boterkoeken om te voorkomen dat je cake uitdroogt. Als een cake koud is, wordt de boter in de cake hard en kan de cake droog smaken. Cake moet altijd op kamertemperatuur worden gegeten voor het beste resultaat.

  Citroen curd stap voor stap

  Als je eenmaal je eigen lemon curd hebt gemaakt, is het moeilijk om het nog te kopen. Niets is te vergelijken met die pure, heldere, verse citroensmaak. Ik maak mijn lemon curd het liefst een dag van tevoren en dan is het de volgende dag klaar.

  1. Ontpit je citroenen, snijd ze in plakjes en pers ze uit. Zorg ervoor dat je alle pitjes en citroenstukjes eruit zeeft.
  2. Doe de eierdooiers, maïzena en zout in een middelgrote hittebestendige kom en klop tot een gladde massa.
  3. Voeg je citroensap, suiker en citroenschil toe aan een steelpan en breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe klopt.
  4. Als het citroenmengsel begint te pruttelen, schep je voorzichtig een kopje van de hete vloeistof uit de pan en giet je dit bij het eimengsel, terwijl je tegelijkertijd klopt zodat je eieren niet stremmen.
  5. Voeg nu het getempereerde eimengsel terug toe aan het citroenmengsel in een langzame stroom terwijl je constant blijft kloppen om oververhitting van de eieren te voorkomen.
  6. Blijf koken op middelhoog vuur onder voortdurend roeren tot het dik wordt of 170 - 180ºF bereikt op een thermometer.
  7. Haal de lemon curd van het vuur en voeg je boter toe. Klop tot een gladde massa.
  8. Giet de afgewerkte lemon curd in een hittebestendige bak en bedek het met plasticfolie (zorg ervoor dat de folie het oppervlak van de curd raakt) en zet het in de koelkast. Laat het volledig afkoelen voordat je het gebruikt.

  Citroencake stap voor stap

  1. Breng al je ingrediënten op kamertemperatuur of zelfs een beetje warm (eieren, karnemelk, boter, enz.) om ervoor te zorgen dat je beslag niet breekt of stremt.
  2. Gebruik een weegschaal om je ingrediënten af te wegen (inclusief vloeistoffen) tenzij anders aangegeven (eetlepels, theelepels, snufjes etc). Metrische maten zijn beschikbaar op de receptkaart. Ingrediënten op schaal zijn veel nauwkeuriger dan het gebruik van kopjes en helpen het succes van je recept te garanderen.
  3. Verwarm je oven voor op 335º F/168º C Bereid je taartpannen voor met cakegips of een ander bakmiddel. Voor vierkante pannen of taarten groter dan 12" gebruik ik ook bakpapier.
  4. Meng de 4oz karnemelk met de olie en zet apart.
  5. Voeg aan de overgebleven 6oz karnemelk je eieren, citroenrasp, citroenextract en citroensap toe. Klop lichtjes om de eieren te breken en zet het apart.
  6. Doe het cakemeel, de suiker, het zout, het bakpoeder en de baking soda in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk erop.
  7. Zet de mixer op de laagste snelheid. Voeg je zachte boter in kleine stukjes toe en mix op medium tot het bloemmengsel op grof zand lijkt. Ongeveer 1 minuut.
  8. Voeg je olie/melkmengsel in één keer toe aan de droge ingrediënten en mix op medium (snelheid 2 op een Bosch, snelheid 4 op je KitchenAid) gedurende twee volle minuten om de structuur van de cake te ontwikkelen.
  9. Voeg langzaam het melk/eimengsel in 3 delen toe en laat het beslag 10 seconden mixen tussen de toevoegingen. Stop halverwege om de kom nog een keer te schrapen. Je beslag moet dik zijn en niet gescheiden. Als het gescheiden is, kan het zijn dat sommige ingrediënten te koud waren of dat je de vloeistoffen te snel hebt toegevoegd.
  10. Vul je cakevorm voor ¾ met cakebeslag. Je kunt je cakevorm ook wegen om ervoor te zorgen dat elke vorm evenveel cakebeslag heeft.
  11. Bak je cakejes 30-40 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt in het midden.
  12. Nadat je de cakes uit de oven hebt gehaald, geef ik ze een snelle tik op het aanrecht om lucht te laten ontsnappen en krimpen te voorkomen.
  13. Nadat de cakes 10 minuten zijn afgekoeld of de pannen koel genoeg zijn om aan te raken, draai je de cakes om op een koelrek en laat je ze afkoelen tot ze nauwelijks warm zijn. Wikkel je cakes in plasticfolie en zet ze in de koelkast voordat je ze gaat glazuren, zodat ze makkelijker te hanteren zijn. Je kunt ze ook in de vriezer zetten als je haast hebt om ze af te laten koelen.
  14. Zodra de cakes afgekoeld zijn, kun je ze naar wens bijsnijden, vullen en versieren.

  Roomkaasglazuur

  1. Zorg ervoor dat je boter en roomkaas allebei zacht zijn, maar niet gesmolten. Koude boter of roomkaas zal niet goed samen romen en je krijgt klontjes in je glazuur. Je kunt het zachter maken door het in stukjes te snijden en op kamertemperatuur te laten staan of je kunt het 15 seconden in de magnetron doen tot het zachter is.
  2. Doe je boter in je standmixer met het gardehulpstuk en klop tot een gladde massa (je kunt dit ook met de hand of met een handmixer doen).
  3. Voeg je roomkaas toe en room op laag vuur tot een gladde massa.
  4. Terwijl je op een lage stand mixt, voeg je poedersuiker toe, één kopje per keer, totdat alles erdoorheen is en alles glad is.
  5. Voeg dan je extract en zout toe. Klop tot het net gecombineerd is en je bent klaar!

  Citroencake in elkaar zetten

  Nu we onze kwark, roomkaasglazuur en citroencake gebakken hebben, is het tijd om de cake in elkaar te zetten! Als je meer basisinstructies nodig hebt over hoe je je eerste cake maakt, kun je mijn tutorial voor beginners bekijken.

  1. Knip de koepels van de bovenkant van je cakes om ze vlak te maken en knip de bruine randen eraf als je dat wilt.
  2. Plaats je eerste laag cake op een taartplank of taartplateau. Voeg een dam van botercrème toe rond de buitenrand van de cake en vul het midden met ongeveer ¼" lemon curd.
  3. Leg je tweede laag erop en herhaal het proces om de derde laag erop te leggen.
  4. Breng een dun laagje botercrème aan op de hele taart (crumbcoat) en zet 15 minuten in de koelkast.
  5. Breng de laatste laag botercrème aan en strijk het glad met een pannenlikker en een spatel.
  6. Zet de taart in de koelkast om af te koelen terwijl je de citroenwaterganache maakt.
  7. Magnetron je chocolade en citroensap in stappen van 30 seconden (of plaats op een dubbele boiler) tot het gesmolten is. Voeg een druppel gele voedselkleurstof en witte voedselkleurstof toe en klop tot een gladde massa. Laat de ganache afkoelen tot 90ºF voordat je het gebruikt, anders kan het teveel langs de zijkanten van de taart lopen.
  8. Spuit de citroenganache met een spuitzak op de bovenkant van de taart. Strijk de bovenkant glad met een spatel.
  9. Nadat de ganache is uitgehard (ongeveer 10 minuten), maak je nog wat rondjes botercrème op de bovenkant van de taart met behulp van een open startpunt en wat schijfjes citroen.

  Deze citroencake barst letterlijk uit zijn voegen van de citroensmaak! Ik ben zo dol op deze cake! De cake is zo zacht en luchtig, maar in combinatie met de lemon curd en de citroenganache is deze cake veruit de beste citroencake ooit.

  Citroencake FAQ

  Kan ik citroensap gebruiken in plaats van citroenextract?

  Citroensap heeft eigenlijk niet veel citroensmaak en voegt veel water toe aan het recept. Als je geen citroenextract hebt, kun je beter meer citroenschil gebruiken om citroensmaak toe te voegen.

  Is deze citroencake goed voor cupcakes?

  Je kunt van de meeste cakerecepten cupcakes maken, maar laat de olie weg omdat die de cupcakes te vet maakt. Niet alle cake laat zich goed in cupcakes omzetten. Dit zijn de stappen die ik gebruik om een cakerecept uit te testen voor cupcakes.

  Verwarm je oven voor op 400ºF.

  Vul je bakvorm ⅔ van de helft (ongeveer 3 eetlepels cakebeslag). Als je je bakvorm te vol vult, kan deze overlopen en instorten.

  Bak de cupcakes 5 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 350ºF. Dit helpt bij het stollen van de koepel.

  Bak de cupcakes nog 12 minuten en controleer het midden. Als ze nog zacht en niet gezet zijn, bak dan verder. De meeste cupcakes zijn gaar tussen 18-25 minuten.

  Als je cupcakes klaar zijn met bakken, haal je de pan uit de oven en laat je ze 10 minuten afkoelen op een rooster voordat je ze uit de cupcakevorm haalt.

  Controleer je resultaten. Als de cupcake niet genoeg gerezen is, doe er dan de volgende keer meer beslag in. Als het te veel gerezen is, doe er dan minder beslag in. Noteer hoe lang het duurde voordat de cupcakes gebakken waren.

  Gebruik vetvrije bakvormpjes om te voorkomen dat de bakvormpjes doorzichtig worden na het bakken.

  Kan ik limoenen gebruiken in plaats van citroenen?

  Als je van deze citroencake een limoentaart wilt maken, vervang je gewoon de schil en het sap door limoen. Ik heb geen limoenextract kunnen vinden, dus ik heb gewoon citroen gebruikt. Noem het een citroenlimoentaart.

  Andere citroenrecepten die je lekker zult vinden

  Citroen zandkoekje

  Vochtige en luchtige citroen-frambozentaart

  Citroen bosbessen cake

  Cakebeslag en glazuur berekenen

  Kies hieronder een optie om te berekenen hoeveel beslag of frosting je nodig hebt. Pas de schuif op de receptkaart aan om de hoeveelheden te veranderen.

  Kies een pan type

  RoundSquareSheetCupcakes

  Kies een taartvorm

  (gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

  4"6"8"9"10"12"14"16"

  Kies een taartvorm

  (gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

  6"8"10"12"14"16"

  Kies een taartvorm

  (gebaseerd op 2" hoge cakevorm)

  9x13"12x18"

  Cupcake Blik Formaat

  Standaard

  Kies het aantal pannen

  1 Pan2 Pannen3 Pannen

  Kopjes beslag nodig

  8 kopjes

  Kopjes glazuur nodig

  5 kopjes

  Opmerking: de afmetingen zijn geschat op basis van het vanillecake recept met gebruik van standaard Amerikaanse cakevormen en -maten. De gebruikte afmetingen zijn alleen voor 2" hoge cakevormen. Uw resultaten kunnen variëren. Vul cakevormen niet te vol boven de door de fabrikant aanbevolen richtlijnen.

  Recept

  Fluwelen citroencake

  Vochtige en fluweelzachte citroentaart met zelfgemaakte lemon curd, citroenroomkaasglazuur en een ganachedruppel van citroensap! Recept Pin Recept Beoordeel Recept Bereidingstijd: 15 minuten Bereidingstijd: 35 minuten Totale tijd: 45 minuten Cursus: Dessert Keuken: Amerikaans Porties: 8 kopjes Calorieën: 520 kcal Auteur: Elizabeth Marek

  Uitrusting

  • Staande mixer

  Ingrediënten

  Citroentaart ingrediënten

  • 13 ons cakemeel
  • 13 ons kristalsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • 8 ons ongezouten boter Zacht maar niet gesmolten
  • 10 ons karnemelk Of gewone melk waaraan 1 eetlepel witte azijn is toegevoegd
  • 3 ons plantaardige olie Of canolaolie
  • 3 grote eieren 1 groot ei weegt ongeveer 1,67oz
  • 1 eetlepel citroenrasp Ongeveer één citroen
  • 2 theelepels citroenextract
  • 2 eetlepels citroensap Vers of gebotteld is goed

  Citroen kwark

  • 8 ons citroensap Vers of gebotteld is goed
  • 1 eetlepel citroenrasp Ongeveer één citroen
  • 6 ons kristalsuiker
  • 5 grote eierdooiers
  • ¼ theelepel zout
  • 4 ons ongezouten boter
  • 1 eetlepel maïzena

  Citroenroomkaasglazuur

  • 16 ons roomkaas zacht
  • 8 ons ongezouten boter zacht maar niet gesmolten
  • 36 ons gezeefde poedersuiker
  • ½ theelepel citroenextract
  • ½ theelepel zout

  Citroensap Ganache

  • 1 ons citroensap + 1 eetlepel
  • 6 ons witte chocolade Ik gebruik Ghirardelli candy melts
  • 1 druppel witte voedselkleurstof optioneel
  • 2 druppels gele voedselkleurstof optioneel, ik gebruik Americolor citroengele gelkleurstof
  US Gebruikelijk - Metrisch

  Instructies

  Citroencake instructies

  • Verwarm je oven voor op 335º F/168º C Bereid drie cakevormen van 6"x2" of twee cakevormen van 8"x2" voor met cakegips of een ander bakmiddel. Voor vierkante pannen of cakes van meer dan 12" gebruik ik ook perkamentpapier.
  • Meng de 4oz karnemelk met de olie en zet apart.
  • Voeg aan de overgebleven 6oz karnemelk je eieren, citroenrasp, citroenextract en citroensap toe. Klop lichtjes om de eieren te breken en zet apart.
  • Doe het cakemeel, de suiker, het zout, het bakpoeder en de baking soda in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk erop.
  • Zet de mixer op de laagste snelheid. Voeg je zachte boter in kleine stukjes toe en mix tot het bloemmengsel op grof zand lijkt.
  • Voeg je olie/melkmengsel in één keer toe aan de droge ingrediënten en mix op medium (snelheid 2 op een Bosch, snelheid 4 op een KitchenAid) gedurende 2 volle minuten om de structuur van de cake te ontwikkelen.
  • Schraap de kom af. Dit is een belangrijke stap. Als je dit overslaat, krijg je harde klonten bloem en ongemengde ingrediënten in je beslag. Als je dit later doet, zullen ze niet volledig gemengd worden.
  • Voeg langzaam het melk/eimengsel in 3 delen toe en laat het beslag 10 seconden mixen tussen de toevoegingen. Stop halverwege om de kom nog een keer te schrapen. Je beslag moet dik zijn en niet gescheiden. Als het gescheiden is, kan het zijn dat sommige ingrediënten te koud waren of dat je de vloeistoffen te snel hebt toegevoegd.
  • Vul je cakevorm voor ¾ met cakebeslag. Geef de vorm een klein tikje aan elke kant om het beslag vlak te maken en luchtbellen te verwijderen. Je kunt je cakevorm ook wegen om ervoor te zorgen dat elke vorm evenveel cakebeslag heeft.
  • Bak op 335º F/168º C gedurende 35-40 minuten of tot een tandenstoker schoon uit het midden van de cake komt en de bovenkant van de cake terugveert als je hem aanraakt.
  • Nadat de cakes 15 minuten zijn afgekoeld of de pannen koel genoeg zijn om aan te raken, draai je de cakes om op een koelrek en laat je ze afkoelen tot ze nauwelijks nog warm zijn. Wikkel je cakes in plasticfolie en zet ze in de koelkast voordat je ze gaat glazuren, zodat ze makkelijker te hanteren zijn. Je kunt ze ook in de vriezer zetten als je haast hebt om ze te laten afkoelen.
  • Zodra de cakes afgekoeld zijn, kun je ze naar wens bijsnijden, vullen en versieren.

  Lemon Curd Instructies

  • Ontpit de citroenen, snijd ze dan doormidden en pers ze uit in een maatbeker. Gebruik een vergiet of een citruspers om de pitjes eruit te houden.
  • Doe de eierdooiers, maïzena en zout in een grote kom. Klop goed om te combineren en zet apart. (Je zult hier later meer aan toevoegen, dus zorg ervoor dat het een kom is die groot genoeg is).
  • Voeg citroensap, kristalsuiker en citroenschil toe aan een grote, ondiepe sauteerpan.
  • Roer voortdurend met een garde en breng op middelhoog vuur aan de kook.
  • Schep wanneer het suddert ongeveer 1 kopje van het citroensapmengsel en langzaam Voeg het al kloppend toe aan het eidooiermengsel.
  • Voeg het getempereerde eimengsel terug toe aan het citroenmengsel terwijl je constant blijft kloppen. Houd het in de gaten en blijf kloppen, want als je ook maar een minuut wegloopt, kunnen de eieren stremmen.
  • Klop constant en kook op middelhoog vuur tot de gewenste dikte. Ik kook de mijne ongeveer 2 minuten omdat ik van dikke lemon curd houd. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de lemon curd te controleren. Het verwijderen van de wrongel bij 170ºF (76 º C) zal een dunnere consistentie opleveren terwijl het verwijderen bij 180ºF (82 º C) zal dikker zijn.
  • Voeg je boter in stukjes toe aan de lemon curd en klop tot de boter gesmolten en gecombineerd is. Haal de lemon curd van het vuur. Hij zal dikker worden als hij afkoelt.
  • Giet de afgewerkte lemon curd in een hittebestendige pot of kom. Bedek de curd met plasticfolie zodat het het oppervlak van de curd raakt zonder luchtbellen ertussen, dit zal voorkomen dat er zich een huid vormt op de bovenkant van de curd. Bewaar het maximaal een week in de koelkast of vries het maximaal een jaar in.

  Citroenroomkaasglazuur

  • Doe de zacht geworden boter in de kom van je mixer met gardehulpstuk en klop op lage stand tot een gladde massa. Je kunt ook een handmixer gebruiken!
  • Doe de zachte roomkaas in de kom met de boter in kleine stukjes en mix op laag tot een gladde massa.
  • Voeg gezeefde poedersuiker toe, één kopje per keer, tot het gecombineerd is
  • Voeg het citroenextract en zout toe en mix tot het net gecombineerd is. Mix niet te veel, anders gaat het glazuur uit elkaar en wordt het waterig.

  Citroenganache

  • Doe de chocolade 1 minuut in de magnetron en het citroensap 30 seconden (of zet het op een ketel). Giet het citroensap over de chocolade en laat het 5 minuten zitten. Klop tot een gladde massa.
  • Voeg een druppel gele voedselkleurstof en witte voedselkleurstof toe en klop tot een gladde massa. Laat de ganache afkoelen tot 90ºF voordat je hem gebruikt, anders kan hij te veel langs de zijkanten van de taart naar beneden lopen. Zorg ervoor dat je taart ook gekoeld is voordat je hem gaat besprenkelen.

  Video

  Opmerkingen

  Belangrijke dingen om op te merken voordat je begint
  1. Weeg je ingrediënten om te voorkomen dat je cake mislukt. Een keukenweegschaal gebruiken om te bakken is supergemakkelijk en geeft je elke keer de beste resultaten.
  2. Zorg ervoor dat al je koude ingrediënten op kamertemperatuur of lichtjes warm zijn (boter, melk, eieren, om een samenhangend beslag te maken. Een gestremd beslag zorgt ervoor dat cakes inzakken.
  3. Geen karnemelk? Je kunt je eigen karnemelk maken
  4. Trap niet in de truc "voeg gewoon maïzena toe aan gewone bloem". Dat werkt niet voor dit recept. Je cake zal eruit zien en smaken als maïskoek. Als je geen cakemeel kunt vinden, gebruik dan banketbakkersmeel. Dat is niet zo zacht als cakemeel, maar het is beter dan bloem voor alle doeleinden.
  5. Als je in het Verenigd Koninkrijk bent, zoek dan naar Shipton mills cake- en gebakmeel. Als je in een ander deel van het land bent, zoek dan naar cakebloem met een laag eiwitgehalte (ongeveer 9%).
  6. Heb je meer hulp nodig bij het maken van je eerste taart? Bekijk dan mijn blogpost over hoe je je eerste taart versiert.
  7. Maak je eigen pan release (cake goop!) De beste pan release ooit!
  8. Koel je taarten voordat je ze glaceert en vult. Je kunt een geglazuurde en gekoelde taart desgewenst met fondant bekleden. Deze taart is ook geweldig om te stapelen. Ik bewaar mijn taarten altijd gekoeld in de koelkast voordat ik ze aflever, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn.

  Voeding

  Portie: 1 portie

  Gerelateerd bericht