Pâte sucrée is een zoet korstdeeg dat boterachtig en bladerig is en maar 15 minuten duurt om te maken. Het is nog makkelijker te maken dan taartdeeg en is eigenlijk een gigantisch zandkoekje. Vul het met zijdezachte banketbakkersroom om een taart van vers fruit te maken of met frangipane om een taart van gepocheerde peer met rode wijn te maken. Dit recept is ongelooflijk mals en knispert heerlijk als je het met een vork snijdt.

INGREDIËNTEN VOOR PÂTE SUCRÉE (TAARTDEEG)

Pro Tip - Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is. Boter op kamertemperatuur is wanneer het zacht genoeg is om een inkeping met je vinger achter te laten, maar het houdt nog steeds zijn vorm en is niet over het hele bord gesmolten. Ik maak mijn boter op kamertemperatuur door het in stappen van 10 seconden in de magnetron te doen tot het de juiste consistentie heeft.

PÂTE SUCRÉE STAP VOOR STAP

Stap 1 - Doe de boter op kamertemperatuur in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk en mix ongeveer 30 seconden op gemiddelde snelheid tot een gladde massa.

Stap 2 - Voeg de vanille en het ei toe aan de boter en mix tot het gecombineerd is.

Pro Tip - Koude eieren moeten op kamertemperatuur zijn om goed met de boter te combineren. Leg koude eieren (terwijl ze nog in de schaal zitten) 5 minuten in warm water om ze op kamertemperatuur te brengen.

Stap 3 - Voeg je poedersuiker toe aan het botermengsel (ik zeef de mijne om klontjes te verwijderen) en voeg het zout toe.

Stap 4 - Terwijl je op een laag pitje mixt, voeg je geleidelijk je bloem toe en mixt tot alles samen begint te komen en er een deeg ontstaat.

Stap 5 - Verdeel het deeg in 2 stukken, wikkel ze in plasticfolie en druk ze plat. Zet het deeg minstens 1 uur in de koelkast voordat je het gebruikt. Als je deze stap overslaat, zal je korst smelten in de oven.

EEN TAARTSCHELP MAKEN

Stap 1 - Verwarm je oven voor op 375ºF. Haal je taartdeeg ongeveer 30 minuten voordat je het uitrolt uit de koelkast. Het moet een beetje flexibel zijn, maar nog wel stevig.

Stap 2 - Bestuif je oppervlak en de deegroller lichtjes en rol het deeg uit tot een dikte van ⅛ inch. Het type deegroller dat je gebruikt maakt niet uit, zolang het maar plat is. Begin met het gelijkmatig uitrollen van je deeg en verplaats het regelmatig over het met bloem bestoven oppervlak om plakken te voorkomen. Draai regelmatig, voeg bloem toe om plakken te voorkomen en druk eventuele scheurtjes samen. Maak je geen zorgen over te veel scheurtjes!

Pro-tip: Als je deeg blijft knappen, kan het te koud zijn. Laat het 10 minuten rusten en probeer opnieuw te rollen.

Stap 3 - Rol het deeg op je deegroller en leg het in de vorm. Ik geef de voorkeur aan een 91/2" taartvorm met een verwijderbare bodem. Zo kun je na het bakken de mooie randen van de taart zien. De verwijderbare bodem maakt het ook makkelijk om de korst uit de vorm te halen.

Stap 4 - Til het deeg voorzichtig aan de zijkanten op en druk het in de pan. Gebruik je vingers om het deeg in de ribbels op de zijkant te drukken. Druk niet te hard dat je door het deeg heen drukt. Zorg ervoor dat je in de onderste hoeken komt!

Stap 5 - Rol met je deegroller vlak over de bovenkant van de taartvorm om het overtollige deeg te verwijderen. Je kunt ook een schilmesje gebruiken om het overtollige deeg gelijkmatig af te snijden. Knijp de restjes bij elkaar en bewaar ze om nog een taart mee te maken.

Stap 6 - Vries de taartschelp 20 minuten in. Sla deze stap NIET over!

Stap 7 - Druk een laag aluminiumfolie in de taartvorm, helemaal tot in de hoeken en vul (tot aan de bovenkant) met taartgewichten. Dit zijn de taartgewichten die ik gebruik, maar je kunt ook droge bonen of rijst gebruiken. Deze gewichten zorgen ervoor dat het deeg niet opbolt tijdens het bakken.

Stap 8 - Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven. Draai ze om zodat ze gelijkmatig bruin worden en bak ze nog eens 15 minuten.

ProTip: Als je een verse fruittaart maakt die niet gebakken is, moet je de taartschelp eerst zelf bakken en laten afkoelen voordat je hem vult. Dit heet blind bakken of voorbakken.

Stap 8 - Controleer na 30 minuten bakken of de folie loslaat van het deeg door er voorzichtig aan te trekken. Als de folie blijft plakken, moet de taart langer gebakken worden. Controleer elke 2 minuten tot de folie loslaat van de zijkant van de taart zonder te plakken. Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

Stap 9 - Til de folie voorzichtig op om de taartgewichten te verwijderen. Zet de taartschelp terug in de oven en bak nog 10 minuten of tot de randen goudbruin beginnen te worden en de zijkanten van de schelp beginnen los te komen van de randen van de pan.

Stap 10 - Zet de hele taart en de pan in de koelkast om af te koelen.

Stap 11 - Als de taart is afgekoeld, kun je de buitenste ring verwijderen door hem voorzichtig van de bodem van het blik te tillen. Je kunt je taart op de bodem serveren of je kunt hem voorzichtig van de bodem verwijderen door hem met een schilmesje los te maken. Er is echter een risico dat hij breekt als je dit doet, dus ik neem liever geen risico en serveer hem gewoon op de bodem.

Pro Tip - Bestrijk het oppervlak van de taartschaal met wat gesmolten chocolade (optioneel) om te voorkomen dat de vullingen de korst klef maken (je kunt deze stap overslaan als je niet van chocolade houdt, maar dan moet je de taart niet meer dan 4 uur voor het serveren vullen).

Stap 12 - Voeg je favoriete vullingen toe, zoals banketbakkersroom, lemon curd of frangipane, en versier met fruit zoals aardbeien, kiwi's of maak het helemaal af met in rode wijn gepocheerde peren.

KAN IK KRISTALSUIKER VERVANGEN?

Kristalsuiker heeft de neiging om de boter te beluchten en het deeg luchtig te maken, wat we niet willen. De luchtbellen zetten uit en zorgen ervoor dat het deeg verschrompelt en krimpt tijdens het bakken.

KAN IK DIT ZONDER MIXER DOEN?

Je kunt zeker taartdeeg maken zonder een staande mixer. Je kunt een handmixer gebruiken of je kunt zelfs gewoon met een vork met de hand mixen.

HOE BEWAAR JE PÂTE SUCRÉE

Restjes deeg kun je een week in de koelkast bewaren of tot 6 maanden invriezen. Als je de vriezer hebt, is het echt geweldig om je taartschelp van tevoren te maken (in de pan), in plasticfolie te wikkelen en in de vriezer te leggen tot je hem moet bakken. Een geweldige tijdbesparende tip voor die last-minute toetjes.

KAN IK HIER MINITAARTJES MEE MAKEN?

Om minitaartjes blind te bakken met behulp van minitaartvormpjes, prik je met een vork een paar gaatjes in de bodem van het taartdeeg en vries je het deeg 20 minuten in. Bak de minitaartjes 10-15 minuten tot de randen goudbruin beginnen te kleuren en laat ze volledig afkoelen voordat je ze vult. Je hoeft geen folie of taartgewichten te gebruiken.

GERELATEERDE RECEPTEN

Amandel Sablé Roomtaart

Rode wijn peer frangipane taart

Taartkorst 10

Verse vruchtentaart

Recept

Pâte sucrée (recept voor taartdeeg)

Pâte sucrée is een zoete shortcrust die vaak wordt gebruikt om fruittaartjes te maken. Het is boterachtig, bladerig en o-zo-gemakkelijk om te maken. Dit recept maakt genoeg deeg voor TWEE 8" ronde taartjes. Restjes deeg invriezen. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 25 minuten Kooktijd: 25 minuten Koelen: 1 uur Totale tijd: 35 minuten Cursus: Dessert Keuken: Frans Porties: 2 9 ½" taartjesCalorieën: 443 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Uitrusting

 • Staafmixer met spatelhulpstuk
 • Taartvorm met verwijderbare bodem (of een gewone taartvorm)
 • Tinfolie
 • Taartgewichten (of droge bonen/rijst)
 • Deegroller

Ingrediënten

Ingrediënten voor paté sucrée

 • 8 oz boter op kamertemperatuur
 • 4 oz poedersuiker
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 groot ei
 • 12 oz bloem voor alle doeleinden
US Gebruikelijk - Metrisch

Instructies

Hoe maak je Pâte sucrée

 • Doe de boter in de kom van je mixer met het schoepenhulpstuk en mix ongeveer 30 seconden op gemiddelde snelheid tot een gladde, romige massa.
 • Voeg je gezeefde poedersuiker en zout toe en mix tot het gecombineerd en glad is.
 • Voeg de vanille en het ei toe en mix tot het gecombineerd is.
 • Voeg geleidelijk je bloem toe terwijl je op een laag pitje mixt tot alles samen begint te komen en er een deeg ontstaat.
 • Verdeel het deeg in 2 stukken, wikkel ze in plasticfolie en druk ze plat. Zet het deeg minimaal 1 uur in de koelkast voordat je het gebruikt. Als je deze stap overslaat, zal je korst smelten in de oven.
 • Restjes taartdeeg kun je maximaal een week bewaren in de koelkast of 6 maanden invriezen.
 • Om je taart te bakken, haal je het deeg 30-60 minuten uit de koelkast of vriezer of totdat het flexibel genoeg is om te buigen zonder te barsten.
 • Verwarm je oven voor op 350ºF
 • Rol je taartdeeg uit tot ⅛" dik met behulp van een deegroller en een met bloem bestoven oppervlak
 • Rol het deeg op je deegroller en rol het uit in je taartvorm.
 • Duw het deeg voorzichtig tegen de zijkanten en hoeken van de taartvorm
 • Rol vervolgens met je deegroller over de bovenkant van het deeg om het overtollige deeg weg te snijden.
 • Laat je taart 30 minuten invriezen
 • Leg wat aluminiumfolie in de taartvorm en vul deze met wat taartgewichten (of je kunt in plaats daarvan gedroogde bonen of rijst gebruiken). Plaats de taartvorm op een groter koekblik zodat je hem gemakkelijk kunt optillen en verplaatsen in de oven.
 • Bak je taart 30 minuten, draai de pan halverwege om voor een gelijkmatige bruining.
 • Verwijder de folie en de taartgewichten en bak nog 10 minuten om de taart gelijkmatig bruin te maken.
 • Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem vult met bijvoorbeeld banketbakkersroom, lemon curd of ganache!

Video

Opmerkingen

 • Zorg ervoor dat je boter op kamertemperatuur is. Boter op kamertemperatuur is wanneer het zacht genoeg is om een inkeping met je vinger achter te laten, maar het houdt nog steeds zijn vorm en is niet over het hele bord gesmolten. Ik maak mijn boter op kamertemperatuur door het in stappen van 10 seconden in de magnetron te verwarmen tot het de juiste consistentie heeft.
 • Koude eieren moeten op kamertemperatuur zijn om goed met de boter te kunnen combineren. Leg koude eieren (terwijl ze nog in de schaal zitten) 5 minuten in warm water om ze op kamertemperatuur te brengen.
 • Als je deeg blijft knappen, kan het te koud zijn. Laat het 10 minuten rusten en probeer opnieuw te rollen.
 • Als je een verse fruittaart maakt die niet wordt gebakken, moet je de taartschelp eerst zelf bakken en laten afkoelen voordat je hem vult. Dit wordt blind bakken of voorbakken genoemd.
 • Bestrijk het oppervlak van de taartschaal met wat gesmolten chocolade (optioneel) om te voorkomen dat de vullingen de korst klef maken (je kunt deze stap overslaan als je niet van chocolade houdt, maar dan moet je de taart niet meer dan 4 uur voor het serveren vullen).

Voeding

Calorieën: 443 kcal

Gerelateerd bericht