Ik vind het heerlijk om deze zuurdesem afbakpannenkoekjes te maken. Ze smaken veel beter dan gewone pannenkoekjes, je krijgt er geen zwaar gevoel van in je maag en het duurt maar 5 minuten om ze te maken! Ze zijn licht, luchtig en een geweldige manier om die zuurdesem afbakpannenkoekjes te gebruiken! Als je van zuurdesem pikelets houdt, wil je dit recept zeker proberen!

Toen ik opgroeide, aten we nooit pannenkoeken, maar pikelets. Die lijken erg op pannenkoeken, maar zijn niet zo zoet. Ze lijken meer op gebakken deeg.

Ik heb nooit van pannenkoeken gehouden. Ze geven me een opgeblazen gevoel en een paar uur later ben ik aan het STARVEN.

Onlangs besloot ik om me te verdiepen in het maken van zuurdesem starter, zodat ik thuis mijn eigen verse brood kon maken. Bij het maken van een zuurdesem starter, ontdekte ik dat je uiteindelijk veel zuurdesem afval overhoudt (het deel dat je weggooit).

Omdat ik geen kostbaar meel wilde verspillen, heb ik veel zuurdesem recepten opgezocht.

Ik kon niet geloven hoe lekker deze zuurdesem pannenkoeken waren! Verrassend genoeg smaken ze helemaal niet naar zuurdesem, maar naar zachte, heerlijke pannenkoeken. Maar deze geven je geen opgeblazen gevoel.

Waarschijnlijk omdat zuurdesem een van de gezondste broodsoorten is die je kunt eten. Terwijl de gist fermenteert, breekt het gluten af, waardoor het makkelijker te verteren is en het ongemak minimaliseert.

Wat is zuurdesem afdanken?

Zuurdesemafval is het deel van de zuurdesem starter dat is afgebroken door gist nadat het is gevoed en weggegooid. Weet je niet zeker wat zuurdesem starter is? Bekijk mijn zuurdesem starter recept.

Protip - Je kunt zuurdesemafval bewaren en later gebruiken! Gewoon inpakken en maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Langer en het begint te veel smaak te ontwikkelen en kan bitter smaken.

Afgedankte recepten zijn een geweldige manier om die afvallen te gebruiken in plaats van ze weg te gooien! Afvallen kunnen een verschillende smaak hebben, afhankelijk van de zuurgraad van je zuurdesem starter.

Welke ingrediënten heb je nodig voor zuurdesem pannenkoeken?

Alles wat je nodig hebt zijn wat basisingrediënten om zuurdesem discard pannenkoeken te maken. Het belangrijkste is dat je discard nodig hebt! Ik heb meestal ongeveer 1 kopje discard, maar de hoeveelheid die je toevoegt is niet echt belangrijk. Zie de discard als "smaakmaker" voor je pannenkoeken.

Stap-voor-stap instructies

Stap 1 - Zet je koekenpan (ik gebruik graag een gietijzeren koekenpan voor een gelijkmatige bruining) op het fornuis en verwarm deze 15 minuten op middellaag vuur. We streven naar een temperatuur van 300ºF voor het bakken van pannenkoeken.

Protip - Langzaam en langzaam pannenkoeken bakken is beter voor een mooie goudbruine korst en een zachte en luchtige binnenkant.

Stap 2 - Doe alle ingrediënten in één kom en mix tot het gecombineerd is. Geen zorgen als het klonterig is.

Stap 3 - Smelt een theelepel boter in de koekenpan. Boter maakt je pannenkoeken heerlijk knapperig.

Stap 4 - Giet ongeveer ½ kopje beslag in de koekenpan en bak 5 minuten of tot de randen van de pannenkoek er uitgedroogd uitzien en je bovenop wat gaten ziet ontstaan.

Stap 5 - Draai je pannenkoek om en bak nog eens 3 minuten.

Geniet ervan! Ik smeer de mijne in met meer boter, maar mijn dochter Avalon geeft de voorkeur aan die met kaneel en suiker. Zo lekker!

Relevante recepten

Zuurdesem recept

Zuurdeeg Brood Recept

Zuurdeeg Pikelets

Recept

Zuurdeeg Schijfjes Pannenkoek Recept

Hoe maak je lichte, luchtige en heerlijke zuurdesem pannenkoeken van je afval. Deze pannenkoeken zijn klaar in minder dan 5 minuten en vliegen bij mij thuis van de bakplaat! Een geweldige manier om je afval te gebruiken en de dag te beginnen met een heerlijk ontbijt. Recept Pin Recept Beoordeel Bereidingstijd: 5 minuten minuten Totale tijd: 5 minuten minuten Cursus: Ontbijt Keuken: Amerikaans Porties: 8 pannenkoekenCalorieën: 226 kcal Auteur: Elizabeth Marek

Ingrediënten

 • 10 ons bloem voor alle doeleinden, ongeveer 2 kopjes omscheppen en egaliseren
 • 1 kopje zuurdesem weggooien meer of minder is ook goed
 • 1 theelepel zuiveringszout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 3 eetlepels suiker
 • 14 ons melk ongeveer 1 ¾ kopjes
 • 2 grote eieren
 • 2 eetlepels canolaolie
 • 1 theelepel zout

Instructies

 • Verwarm je koekenpan 15 minuten voor op middellaag vuur
 • Voeg alle ingrediënten samen in een kom en mix tot het gecombineerd is. Het zal klonterig zijn en dat is niet erg.
 • Smelt 1 theelepel boter in je hete koekenpan
 • Doe ongeveer ½ kop van je beslag in de pan en bak 5 minuten of tot de randen van je pannenkoeken er droog beginnen uit te zien en je gaatjes begint te zien bovenop de pannenkoek.
 • Draai je pannenkoek om en bak nog eens 3 minuten
 • Serveer onmiddellijk met meer gesmolten boter en siroop!

Video

Opmerkingen

 1. Langzaam en laag vuur is perfect voor pannenkoeken. Ik gebruik een thermometer om de temperatuur van mijn koekenpan te controleren. Je moet streven naar 300ºF of zet je temperatuur gewoon op medium-low.
 2. Meng het beslag niet te fijn, anders wordt het taai. Meng het totdat het samenhangend is.
 3. Gebruik je beslag meteen voor de beste resultaten
 4. Je kunt zuurdesemafval bewaren en later gebruiken! Gewoon inpakken en maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Langer en het begint te veel smaak te ontwikkelen en kan bitter smaken.

Voeding

Portie: 1 pannenkoek

Gerelateerd bericht